Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Supersērijas finālā starp Usiku un Gasijevu nokauts netiek prognozēts

Supersērijas finālā starp Usiku un Gasijevu nokauts netiek prognozēts
Oleksandrs Usiks un Murats Gasijevs
Foto: worldboxingsuperseries.com

21. jūlija vakarā pēc Maira Brieža un Brendona Delorjē cīņas Maskavā paredzēts boksa Supersērijas pirmās sezonas noslēgums pirmā smagā svara kategorijā. Finālā sacentīsies ukrainis Oleksandrs Usiks un Krievijas pārstāvis Murats Gasijevs, divi līdz šim nepārspēti bokseri, kuri abi šobrīd var lepoties ar divām pasaules čempiona jostām. Lai arī pirms turnīra sākuma Usikam tika paredzēta lielāka favorīta loma, šobrīd boksa sporta likmes liecina, ka abi tiek uzskatīti teju par identiska līmeņa pretiniekiem un iespēja, ka viens no viņiem uzvarēs ar nokautu, ir visai neliela.

Pagājušajā vasarā pēc Supersērijas dalībnieku un ceturtdaļfināla pāru noskaidrošanas intriga par turnīru iedegās ne pa jokam – beidzot boksa līdzjutējiem bija skaidrs, ka viss projekts virzās uz priekšu un patiešām septiņu cīņu ietvaros tiks noskaidrots universālais čempions. Sporta totalizatora „Betsafe” prognozēs tobrīd – pagājušā gada augustā – par galveno favorītu tika uzskatīts Oleksandrs Usiks, kurš arī bija izsēts ar pirmo numuru ceturtdaļfināla draftā. Murata Gasijeva izredzes tika vērtētas krietni mazāk – koeficients uz Usika uzvaru bija apmēram 2.00, uz Gasijeva uzvaru apmēram 6.00. Jāpiemin, ka tobrīd Maira Brieža izredzes uz triumfu Supersērijā tika vērtētas ar koeficientu 6.50, taču šobrīd skaidrs, ka tas nenotiks.

Tā vietā Briedis sestdien Maskavā aizvadīs cīņu pret relatīvi mazpazīstamo francūzi Brendonu Delorjē, cenšoties atgriezties uz uzvaru takas, no kuras Usiks janvārī lika viņam noiet pirmoreiz profesionāļa karjerā. Savukārt finālā sacentīsies Usiks un Gasijevs, un šobrīd situācija ir mainījusies, ja salīdzina ar pagājušo vasaru un turnīra sākumu.

Pašreizējās prognozes liecina, ka Usika un Gasijeva izredzes uzvarēt Supersērijā un kļūt par visu četru lielo organizāciju čempionu ir apmēram vienādas. Neliels favorīts ar koeficientu 1.83 ir Usiks, kamēr Gasijeva uzvara novērtēta ar koeficientu 1.93. Tas ir visai rets gadījums profesionālajā boksā tik augsta mēroga cīņās, kad bukmeikeri piedāvā tik līdzvērtīgas prognozes, un līdz ar to šī cīņa tiek sagaidīta ar patiesu intrigu – nevis ar jautājumu, vai favorīts spēs pierādīt savu pārsvaru, bet gan ar jautājumu, kurš uzņemsies cīņas iniciatīvu un kurš izrādīsies spēcīgāks.

Kāpēc ir kritušās bukmeikeru prognozes par Usika iespējamo titulu? Tam ir vairāki iemesli, kuri labi zināmi arī plašākai publikai. Vispirms jau Usika trauma, kuras dēļ Supersērijas fināla datums tika pārcelts, tad neskaidrības Usika nometnē gan par cīņas aizvadīšanu Maskavā, gan par negaidīto trenera atlaišanu, protams, arī pats fakts, ka cīņa notiks Maskavā, kur daudz ērtāk tomēr jutīsies Gasijevs, nevis ukrainis Usiks. Taču visam piedevām savu lomu varētu būt nospēlējis arī Usika sniegums pret Briedi.

Rīgā aizvadītā cīņa bija tieši tas, ko boksa līdzjutēji vēlējās no Brieža. Viņa iepriekšējās divas cīņas bija uzvaras pār Marko Huku un Maiku Peresu, taču abas bija taktiskas 12 raundu cīņas ar biežu saķeršanos klinčā un no boksa tehnikas viedokļa ne pārāk iespaidīgas. Savukārt cīņa ar Usiku bija viss pretējais – izcili aizraujošs bokss ar daudz uzbrukumiem un lieliem ātrumiem, kā arī ar retu klinču, taču arī ar Brieža zaudējumu pēc punktiem. Pēc šī mača boksa apskatnieki un arī Gasijeva treneris norādīja, ka Briedis spējis uzlauzt Usika aizsardzību un piespiest viņu boksēties citādi nekā ierasts. Kamēr Gasijevs savā pusfinālā 12. raundā pārliecinoši nogāza kubieti Dortikosu, Usika uzvara pār Briedi bija krietni nedrošāka, un viens tiesnesis pēc punktiem arī vērtēja cīņas iznākumu kā neizšķirtu.

Taču šoreiz nokauts netiek paredzēts arī Gasijevam. Ņemot vērā, cik līdzvērtīgs tiek prognozēts abu Supersērijas finālistu līmenis, bukmeikeri ļoti piesardzīgi vērtē iespēju, ka cīņa varētu beigties pirms 12. raunda fināla gonga (koeficients 3.05). Nokautēt pretinieku labākas iespējas gan tiek piedēvētas Gasijevam - koeficients 5.00 pret analoģisku 6.00 Usikam -, kamēr ukraiņu boksera uzvara tiek uzskatīta ticamāka pēc punktiem. Tikmēr Maira Brieža uzvara sestdienas mačā tiek uzskatīta par droši paredzamu iznākumu, un bukmeikerus nav satraucis arī Brieža teiktais par nepilnvērtīgo sagatavošanos un pēc cīņas gaidāmo operāciju – koeficients uz Brieža uzvaru ir praktiski minimālais 1.03. „Betsafe” piedāvā arī savu īpašo likmi, proti, iespēja, ka gan Briedis, gan Gasijevs uzvarēs ar nokautu, tehnisko nokautu vai diskvalifikāciju, novērtēta ar koeficientu 10.00.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-07-21 11:28, pirms 6 gadiem
Murgs ir tas, ka tāda līmeņa sacensības grib redzēt daudzi, bet cmon nu visiem nav viasat sporta paka! Stulbums!
, 2018-07-21 11:28, pirms 6 gadiem
Kāpēc TV 6 nevarēja translēt?
, 2018-07-21 14:11, pirms 6 gadiem
vozā rakstīja: Kāpēc TV 6 nevarēja translēt?
a kapēc nevari internetā skatīties? 😁
Ralfs Vilcāns. Foto: Boriss Simsons/LNK Boxing
5

Vilcāns nokautē pretinieku un Minhenē izcīna WBA pussmagā svara jostu

Viens no Latvijas vadošajiem bokseriem Ralfs Vilcāns (16-1, 6 KO) vakar Minhenē trešajā raundā nolika uz dēļiem albāņu izcelsmes Vācijas sportistu Šefatu Isufi (38-4-2, 24 KO), izcīnot Pasaules boksa asociācijas (WBA) Eiropas čempiona jostu pussmagā svara kategorijā.
Raiens Garsija un Devins Heinijs. Foto: Adam DelGiudice/USA Today Sports/Scanpix
9

Garsija ar trim nokdauniem pārsteidz boksa pasauli un pieveic Heiniju

Raiens Garsija (25-21, 20 KO) trīsreiz nolika uz dēļiem Devinu Heiniju (31-1, 15 KO), nopelnot uzvaru tiesnešu piešķirto punktu vērtējumā. Amerikānis gan neizcīnīja Pasaules boksa padomes (WBC) čempiona titulu vieglajā svarā, jo pārsniedza noteiktā svara robežas.
Raiens Garsija
5

Garsija pret Heiniju: kā šāda boksa cīņa vispār tiek pieļauta?

Naktī uz svētdienu (pēc Latvijas laika) Ņujorkā norisināsies cīņa par WBC čempiona titulu vieglajā svarā starp čempionu Devinu Heiniju un izaicinātāju Raienu Garsiju. Garsija, par kura mentālo gatavību cīņai uzdoti daudzi jautājumi, par 1.3kg pārsniedza svara limitu, taču abas puses vienojušās, ka cīņa tāpat notiks, bet Garsijam nāksies samaksāt krietnu summu par pārsniegto svaru - pusmiljonu par katru mārciņu jeb 1.5 miljonus dolāru. Tā vismaz tiek stāstīts publiski, kamēr aizkulisēs tiek piesaukts, ka soda nauda būs mazāka (600 tūkstoši). Taču joprojām aktuāls ir jautājums, kā šāda cīņa, ņemot vērā Garsijas dīvaino izturēšanos un aizdomas par mentālās veselības problēmām, vispār tiek pieļauta?