Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Renesanse Latvijas boksā?

Jānis Pārums

Viedoklis: Renesanse Latvijas boksā?
Nikolajs Grišuņins un Genādijs Glazkovs
Foto: LBF

Pēdējo triju nedēļu laikā Latvijas bokss piedzīvojis divus pozitīvus mirkļus - Nikolajs Grišuņins izcīnīja bronzu Eiropas amatieru čempionātā, bet profesionālais bokseris Oļegs Fedotovs kļuva par čempionu vienā no neskaitāmajām kategorijām.

Pirms Eiropas amatieru čempionāta reti kuram bija cerības, ka mūsējie patiešām varētu aizcīnīties līdz medaļām. Pēc neatkarības atjaunošanas mums lielu panākumu nav bijis, izņemot vien dažus gadījumus. Visaugstākā līmeņa sacensībās amatieri mums ar medaļām nelutināja - pēdējā godalga bija 1987. gadā, kad par Eiropas čempionu kļuva Jurijs Vauļins. Pēc tam - tukšais periods...

Pirms Eiropas čempionāta Latvijas Boksa federācijas (LBF) ģenerālsekretārs un delegācijas vadītājs Genādijs Glazkovs izteica cerību, ka varētu tikt pie medaļām, taču būšu godīgs - es to uztvēru diezgan skeptiski.

Taču Nikolaja Grišuņina panākumi ir apliecinājums tam, ka beidzot amatieru bokss varētu virzīties augšup. Par viņu Liverpūlē brīnījās ne vienas vien valsts delegācija un, kas zina, kā viss būtu izvērties, ja pusfinālā Grišuņins nenogulētu sākumu. Vēlāk Oleksandrs Usiks, kuram ventspilnieks zaudēja sīvā cīņā (4:5), finālā burtiski piesmēja (11:2) savu oponentu no Baltkrievijas. Aculiecinieki stāstīja, ka pēdējos divos raundos cīņa bijusi uz vieniem vārtiem.

No otras puses, Grišuņina rezultāts nav milzīgs pārsteigums - septiņkārtējais Latvijas čempions 2005. gadā uzvarēja arī Eiropas savienības čempionātā, bet vēl četrus gadus iepriekš izcīnīja bronzu Eiropas kadetu čempionātā. Nupat izcīnītā bronzas medaļa ir pirmā godalga mūsu valstij Latvijas brīvvalsts laikā.

Ir ļaudis, kas uzskata, ka Grišuņins, iespējams, būtu ticis uz olimpiādi (kur mūsējie nav startējuši kopš 1996. gada), ja vien nebūtu šopavasar notikušā boksa skandāla, kurā, protams, LBF vadības gāšana nenotika - līdzīgi kā basketbolā, tika saduļķots ūdens, sabļauts cik neapmierināti esam, bet, kad bija jārīkojas, opozicionāri neko lādzīgu nepaveica. Un vēl - atliek tikai minēt kāpēc brāļi Ritenieki, kuri bija skandāla virpulī, nepiedalījās Latvijas čempionātā, pēc kura rezultātiem notika atlase gan olimpiādes kvalifikācijai, gan nesenajam Eiropas čempionātam. Neilgi pirms vietējā čempionāta Raitis Ritenieks šo rindu autoram apliecināja, ka startēs Latvijas čempionātā, taču realitātē tā nenotika.

Droši vien daudziem garām paslīdējis fakts, ka 25. oktobrī Oļegs Fedotovs (8-5, 5KO) Polijas pilsētā Poznaņā kļuva par vakantā Globālās Boksa savienības (GBO) čempionu svara kategorijā līdz 76.2 kilogramiem, devītajā raundā ar tehnisko nokautu pārspējot poli Marčinu Piatkovski. Var jau, protams, klaigāt par kārtējo sētas līmeņa organizāciju, taču cik Latvijas bokseri vispār ir kļuvuši par kādas organizācijas čempioniem? Šķiet, spilgtākie panākumi Latvijas boksam saistās ar trīskārtējo Eiropas čempionu Elvi Mihaiļenko, taču viņš jau labu laiciņu metis mieru cīņām ringā un tagad pats nodarbojas ar to organizēšanu.

Tik mazai valstij kā Latvija arī Fedotova panākums ir pietiekami nozīmīgs. Un pietiks būt pieticīgiem, ka mēs neko nevaram un nespējam, jo pretinieks nāk no lielvalsts vai tamlīdzīgi (mazas valsts sindroms). Dzirdēts, ka dažu mūsu bokseru galvās patiešām ir tāds noskaņojums, taču tas jau ir pirmais ceļš uz neveiksmi. Pieticība jāmet pie malas un jāņem talkā VVF vārdi: "Mēs esam stipri! Mēs esam vareni!"

Iespējams, ka par renesansi Latvijas boksā vēl ir pāragri runāt, bet ir tendences, kas ļauj cerēt, ka līdz nākamajai medaļai Eiropas amatieru čempionātā nenāksies gaidīt divus gadu desmitus un arī profesionālajā boksā mūsu pārstāvji startēs arvien sekmīgāk. Nesenie Grišuņina un Fedotova panākumi tam ir apliecinājums.

Slēpts komentārs: violator

  +7 [+] [-]

, 2008-11-18 01:49, pirms 15 gadiem
violator rakstīja: Kambalu tomer labaak gribeetu redzeet boksaa, buutu mums vismaz viens smagsvars.
Mums smagsvaru ir arī bez viņa, turklāt Kambala, būsim godīgi, bij iesācējs. Nesaku, ka slikts, bet piesaukt viņu kā mūsu smagsvaru glābēju ir vairāk kā muļķīgi

  -3 [+] [-]

, 2008-11-18 10:08, pirms 15 gadiem
Tā globālā mēsla tituls nav nekāds pasaules. To attiecībā uz Fedotovu vajadzētu zināt.
Slēpts komentārs: Superhuman
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-11-18 14:55, pirms 15 gadiem
kāpēc, kāpēc...

renesanse plašākā nozīmē - šķietama vai faktiska atgriešanās pie kaut kā iepriekš bijuša

renesanse nav tikai vēstures posms. To mēdz izmantot dažādās nozīmēs un autors, acīmredzot, ar to domājis Latvijas boksa atdzimšanu vai tamlīdzīgi

  -1 [+] [-]

, 2008-11-18 15:27, pirms 15 gadiem
Neesmu profs šajā jomā ,bet man bija interasanti vērot kā kambala progresē ..Un kas tad ir prof. boks un amatieru??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-11-19 11:13, pirms 15 gadiem
Nu smiekliiigi! Kur paliek Barabanova sasniegums!???? 3. vieta pasaules chempionataa amatieru boksaa, jaa tas bija pasen un tas bija Kubaa. No vinja sanaaktu kaartiigs olimpietis, tikai LBF diez ko nepalidzeeju! Shajaa federaacijaa sava virtuve, atbalsta nevis talantiigos bet gan tos kurus izdevigaak pashiem. Un ja godiigi tad federaacijas vadiibas mainja tikai palidzees kko verst par labu! Bet nu kad tad tas buuus?????

     [+] [-]

, 2008-11-19 12:34, pirms 15 gadiem
te jau zurnalisti tikai parkope kautkadus pazinojumus.mums diezgan medalu ir bijusas starptautiski.4-5 vietas lidz kaklam.Jus jau zinat ka saja sporta veida ir iesaistiti ari melnie speki,kriminālie.tapec jau tik viegli nevar gazt federacijas galvas.te jums nav basketbols kur visadi memlaki sez pa ofisiem.te vis ir daudz dziļāk.aizejat paskatieties ka tiesa latvijas cempī.tiesnesis pie ringa sez ar mobilo roka un raksta iszinu kamer notiek cīna.neviens vinam neaizrada kadu laiku.cinu pieteicejs kludas vairak nekā sova par 5klasniekiem skolotāji.nosauc dazadas statistikas katra starplaika savadak pa vienu un to pasu cilveku.Saja sporta veida ir veljoprojam nacionalisms,gedovscina u.c.krievs, latvietis, piederiba kadam klubam, kadi tev draugi, cik augstos amatos.nointervejiet kadreiz kadu kurs tur ir iekšā kārtigi bet lai visu izstasta godigi.nevis te pa renesansi stasti.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-11-28 18:19, pirms 15 gadiem
Pilnīgu piekrītu "tommy`gun" ... visi sen jau ir aizmirsuši par barabanovu ... un daudzi pat nemaz nezin ka viņš ir bijis 3.pasaulē starp junioriem ... par cik vins nebija tuvs audzeknis glazkovam šis sasniegums arī netika tolkam nekur publicēts... federāciju vajadzēja mainīt bet tagad tas jau ir par vēlu jo ar šo sasniegumu(3.vieta eiropā) viņi ir neizkustināmi no saviem krēsliem ar ko es domāju ka boksu latvijā var norakstīt ... ja paskatās ... bokseru rindas ar katru gadu paliek plānākas un plānākas ... vecie treneri iet prom un jauni vietā nenāk ... ir mums talantīgi bokseri bet apkārtējo zemais līmenis un federācijas pohujisms un nevēlēšanās darīt kaut ko lietas labā ne pie kā laba nenovedīs

     [+] [-]

, 2008-12-01 23:05, pirms 15 gadiem
Paldies par aizrādījumiem.

Kochs - jebkura intervija būs subjektīva. Viena puse teiks vienu, otra otru. Un kā varēs droši apgalvot, ka tieši konkrētā puse ir patiesāka? Opozicionāriem bija iespējas gāzt LBF vadību šajā pavasarī. Varēja taču sakopot spēkus un to izdarīt. Bet cik zināms, tad tāds nopietns mēģinājums nemaz nenotika, vienkārši nelielu vētru presē sarīkoja. Līdzīgi kā gadījumā ar LBS

Attiecībā uz Barabonova sasniegumu junioros - protams, to varēja pieminēt, lai gan rakstā minēti pieaugušo sasniegumi, bet Grišuņina rezultāti jauniešu un junioru konkurencē pieminēti tā, starp citu.

Boksa federācijas vadību var nomainīt, bet vai opozicionāriem ir ko likt vietā? Ja ir, uz priekšu, cilvēki tikai priecāsies par pārmaiņām šajā vidē