Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Nelaimes gadījumā miris viens no dižākajiem bokseriem pasaules vēsturē Pernels Vaitekers

Rolands Eliņš

Nelaimes gadījumā miris viens no dižākajiem bokseriem pasaules vēsturē Pernels Vaitekers
Pernels Vaitekers. Foto: Reuters/Scanpix

Pernels Vaitekers bija ASV bokseris, kurš ieguva pasaules čempiona titulus četrās svara kategorijās un kurš aizstāvēja apvienoto čempiona titulu vieglajā svarā sešas reizes. Viņa mūžs aprāvās 55 gadu vecumā svētdienas naktī, kad uz gājēju pārejas viņu notrieca automašīna.

Pernela Vaitekera dzīvība izdzisa svētdienas vakarā ap 22:00 pēc vietējā laika (agrā rītā pēc Latvijas laika), kad Virdžīnijbīčā, Virdžīnijas štatā, viņu uz gājēju pārejas notrieca automašīna. Kā medijiem vēlāk apstiprināja Virdžīnijas policijā, Vaitekers miris uzreiz pēc sadursmes. Liktenīgā auto vadītājs bija sagaidījis policijas ierašanos, un šobrīd norisinās izmeklēšana.

Vaitekers savai boksera karjerai punktu lika 2001. gadā un pēc tam strādāja kā boksa treneris. Viņš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem bokseriem un par iespējams pašu labāko bokseri aizsardzībā. Vaitekers tika iekļauts Boksa slavas zālē 2006. gadā.

Vaitekers savā karjerā piedalījās 46 cīņās un guva 40 uzvaras, bet četras reizes zaudēja. Viņam arī ir viens neizšķirts, kuru ESPN sauc par, iespējams, vislielāko „zādzību” profesionālajā boksā – 1993. gadā Vaitekera cīņā pret Hulio Čavesu tiesneši ļoti strīdīgos apstākļos paziņoja, ka bijis neizšķirts. Savukārt lielāko daļu savu zaudējumu (trīs) Vaitekers guva jau savas karjeras pēdējās četrās cīņās.

Vaitekers ir ieguvis pasaules čempiona titulus četrās svara kategorijās, turklāt vieglā svara kategorijā viņš kļuva par apvienoto čempionu. Laika posmā no 1989. līdz 1991. gadam Vaitekers WBC un IBF titulus (vēlāk arī WBA titulu) aizstāvēja sešas reizes, kas joprojām ir vieglā svara kategorijas rekords. Vaitekers ir arī olimpiskais čempions (1984. gadā Losandželosā), bet prestižais boksa žurnāls „The Ring” viņu nosauca par gada bokseri 1989. gadā, kā arī pēc tam trīs gadus pēc kārtas (no 1993. līdz 1995. gadam) atzina viņu par labāko „pound for pound” bokseri, proti, visu svara kategoriju vērtējumā.

Vaitekers plaši pazīstams ar savu iesauku „Sweet Pea” jeb Saldais Zirnis. Šī iesauka viņam pielipa kuriozos apstākļos, kad žurnālists pārklausījās viņa draugu skandēto „Sweet Pete”. Vaitekera karjera un dzīve pēc tam bija saistīta arī ar narkotiku lietošanu, un 2002. gadā viņš pārdozēja kokaīnu, bet vēlāk tika sodīts par narkotiku uzglabāšanu.

Vaitekeram piemiņai ierakstus sociālajos tīklos veltījušas vairākas boksa un sporta slavenības.