Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Hērns pēc strīdīgi atceltā cīņas rezultāta: "Arī boksā nepieciešams izmantot VAR"

Hērns pēc strīdīgi atceltā cīņas rezultāta: "Arī boksā nepieciešams izmantot VAR"
Hulio Martiness izdara sitienu Čārlijam Edvardsam, kurš tobrīd jau ir ar cimdu un ceļgalu pieskāries ringa grīdai. Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Pēc sestdien Londonā, Anglijā, notikušās skandalozās boksa cīņas starp britu Čārliju Edvardsu un meksikāni Hulio Martinesu pazīstamais britu promouters Edijs Hērns aicināja boksa sabiedrību izvērtēt iespēju sākt izmantot video atkārtojuma tiesneša palīdzību, norādot, ka boksā svarīga lēmuma pieņemšana var izšķirt dzīves.

Sestdien Londonā notika cīņa, kurā Edvardss aizstāvēja savu WBC pasaules čempiona jostu mušas svarā. Trešajā raundā Martiness izskatījās krietni pārāks un ar pamatīgu sitienu vētru piespieda Edvardsu nomesties uz ceļgala. Saskaņā ar boksa noteikumiem, šādā situācijā tiesnesim jāpārtrauc cīņa, jāaizsūta Martiness uz ringa stūri un jāsāk skaitīt līdz desmit, lai noskaidrotu, vai Edvardss varēs turpināt cīņu. Taču tiesnesis aizkavējās ar iejaukšanos, un Martiness vēlreiz iesita britam, kurš tobrīd vairs neaizstāvējās, pa ribām, un Edvardss sāpēs saļima uz grīdas, un tiesnesis uzvaru piešķīra Martinesam. Meksikānis ringā tika izziņots kā uzvarētājs un jau sniedza interviju kā jaunais čempions.

Latvijas līdzjutēji situācijā var saskatīt līdzības ar Maira Brieža cīņu jūnijā, kad latviešu bokseris uz poļa Kšištofa Glovacka sitienu pa pakausi atbildēja ar sitienu ar elkoni, bet tiesnesis pēc tam palaida garām otrā raunda beigu signālu, radot jautājumus par cīņas turpmākās gaitas leģitimitāti. Toreiz poļu boksera nometne rakstīja protestus un apelācijas WBO un Supersērijai, bet panāca tikai to, ka Glovackis tika nozīmēts obligātā pretendenta statusā, kamēr Brieža uzvara apšaubīta netika.

Toreiz WBO nevēlējās pat atzīt, ka tai vispār ir tiesības mainīt vai atcelt cīņas iznākumu. Savukārt Edvardsa un Martinesa cīņā viss notika pavisam citādi – pēc uzvarētāja paziņošanas uz lielajiem ekrāniem arēnā tika parādīts atkārtojums, kurā varēja redzēt, ka Martiness pēdējo sitienu izdarījis jau krietni novēloti. Atkārtojumā noskatījās arī ringa malā sēdošais WBC prezidents Maurisio Suleimans, kurš uzreiz pieņēma lēmumu anulēt cīņas rezultātu un nozīmēt atkārtotu cīņu, turpat ringā paziņojot par savu lēmumu Martinesam.

“Tā principā bija VAR tehnoloģijas izmantošana boksā,” notikušo komentēja Edvardsa promouters Edijs Hērns. “Pēdējais sitiens tika izdarīts daudz par vēlu. Kad tas tika parādīts atkārtojumā, tas izskatījās tik slikti, ka organizatori uzreiz varēja atcelt cīņas iznākumu. Es nebiju gaidījis, ka tas tiks izdarīts, līdz šim nekad nebiju pieredzējis tādu situāciju. WBC ir savu noteikumi par video atkārtojumu izmantošanu, kamēr citām organizācijām tādu nav un tām nepatīk video atkārtojumi. Bet šoreiz WBC prezidents varēja uzreiz apskatīties video un pateikt, ka tas nebija pareizi un ka viņam nevajag nekādu komitejas lēmumu, lai pieņemtu lēmumu.”

Nesen lielākajās futbola līgās ieviestā VAR sistēma, kas ļauj tiesnesim strīdīgos gadījumos spēles laikā pārbaudīt savu lēmumu ar video atkārtojuma palīdzību, joprojām ir diskusijas raisošs temats par savu noderību un atbilstību sporta garam. Taču Hērns uzskata, ka boksā VAR ieviešana būtu nepieciešama.

“Lielākais iebildums par futbolu ir tas, ka VAR palēnina spēli,” teica Hērns. “Boksā tā nebūtu. Mediji un boksa sabiedrība runā par šādu iespēju, un līdzjutēji teiks “kāpēc ne?”. Iespējams, ka futbolā ir pārāk daudz VAR, taču boksā tas būtu jāizmanto reti – ne jau katrā raundā, bet gan tad, kad jāpieņem svarīgs lēmums, kas var ietekmēt kāda boksera karjeru un visu dzīvi. Ja tu zaudē čempiona jostu, tas nozīmē honorāra samazināšanos no miljona līdz 50 tūkstošiem, un mums vajadzētu parūpēties, lai šādās cīņās viss notiktu pareizi.”

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/boxing/49...

Vai atbalstītu VAR izmantošanu boksā?

  • 106

  • 19



, 2019-09-02 23:24, pirms 5 gadiem
Varbūt jāceļ tiesnešu profesionalitāte?
Deontejs Vailders un Edijs Hērns. Foto: Mark Robinson / Matchroom Boxing
1

Lielais bokss 1. jūnijā: visu titulu apvienošanas cīņa un promouteru 5 pret 5 sērija

Oficiāli prezentēts boksa cīņu šovs 1. jūnijā, kas notiks Rijādā, Saūda Arābijā. Tā galvenais notikums būs visu titulu apvienošanas cīņa pussmagā svara kategorijā starp Dmitriju Bivolu un Arturu Beterbijevu, krievu bokseriem, kuri tagad tiek pieteikti kā attiecīgi Kirgizstānas un Kanādas pārstāvji, taču tiks piedāvāts arī unikāls "undercard" - pieci slavenā promoutera Edija Hērna boksera piecās cīņās sacentīsies pret cita ietekmīga promoutera Frenka Vorena pieciem bokseriem.
Foto: Latvijas Boksa federācija

Latvijas jaunie bokseri atkārto valsts medaļu rekordu Eiropas U19 čempionātā

Latvijas jaunie bokseri guvuši panākumus Eiropas U19 čempionātā Horvātijā, kur tika pie vienas sudraba un divām bronzas medaļām, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Boksa federācijā.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).