Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

No Kubas aizbēgušais beisbolists Tomass noslēdz 68.5 miljonu līgumu

Juris Miņins
Juris Miņins

No Kubas aizbēgušais beisbolists Tomass noslēdz 68.5 miljonu līgumu
Jasmani Tomass
Foto: dodgersnation.com

Kubas beisbola talants Jasmanī Tomass, kurš šī gada vasarā aizbēga no valsts, lai turpinātu savu karjeru Ziemeļamerikā, ir noslēdzis līgumu ar Augstāko besibola līgu (MLB) komandu Arizonas “Diamondbacks”.

Kubā beisbols ir galvenais sporta veids, taču valsts vadītāji jau izsenis ir lieguši vietējiem spēlētājiem pamest valsti, lai izmēģinātu sevi kādā no ASV profesionālā beisbola līgām. Tieši tāpēc nav ret tie gadījumi, kad perspektīvākie spēlētāji izvēlas bēgt no valsts. Tieši šādu ceļu izvēlējās Jasmanī Tomass, kurš 24 gadu vecumā bija kļuvis par vienu no vietējā čempionāta labākajiem spēlētājiem, kā arī jau vairākkārtīgi pārstāvēja Kubu starptautiskā līmenī.

Tomass piecas sezonas spēlēja Kubas Nacionālajā čempionātā, bet 2012./2013. gada sezonas 81 mačā guva 15 “Home run” sitienus, atsitot 28.5% no metieniem, tiekot pie atsišanas procenta – 53.8. Ar to bija pietiekoši, lai viņš tiktu iekļauts Kubas izlasē startam 2013. gada Pasaules beisbola klasikā (beisbola analogs Pasaules kausam futbolā), kur viņš ar sevi arī iepazīstināja lielāko daļu beisbola pasaules.
Šosezon viņam gan tik labi negāja, jo sniegums “Industriales” komandas rindās bija mainīgs, taču viņa potenciāls ir tik iespaidīgs, ka vairākas komandas bija izrādījušas ārkārtīgi lielu interesi par šo kubiešu atsitēju.

Paveicās Arizonas “Diamondbacks”, kuri ar autfīlderu noslēdza līgumu uz sešām sezonām par kopējo summu 68.5 miljoni ASV dolāru. Tiesa, kā tas ir pieņemts MLB, Tomasam, kurš savu vārdu ir “uztaisījis” pateicoties ļoti spēcīgajiem atsitieniem, vispirms būs jāuzspēlē zemākajās līgās, līdz, ja vien beisbolists turpinās tādā pat garā, saņems izsaukumu uz lielo komandu. Bez "Diamondbacks" par viņu interesi izrādīja "Padres", "Braves", "Phillies" un arī šīs sezonas čempioni - "Giants".

Atgriežoties pie Kubas beisbolistiem, tad pašlaik MLB spēlē 22 kubieši, kuri visi kaut kad ir aizbēguši no savas dzimtenes. Kopā no valsts dažādos laikos ir nelegāli izbraukuši 84 beisbolisti, taču 31 no viņiem tikt līdz spēlēšanai MLB nav izdevies, tomēr deviņi no viņiem ir kļuvuši par “All-Stars” līmeņa zvaigznēm.

Pašlaik starp labākajiem MLB spēlētājiem ir vairāki kubieši. Piemēram, Jasiels Puigs no Losandželosas “Dodgers”, Joeniss Cespadess uzvarēja šī gada “Home run derby”, bet Hosē Abreu kļuva par Amerikas līgas labāko debitantu, gūstot 36 “Home run”. Savukārt Sinsinati “Reds” metējs Aroldis Čepmens, ne bez pamata ir ieguvis iesauku “Kubas raķete” (sava spēcīgā metiena dēļ). Intersant, ka vislielāko līgumu starp Kubas bēgļiem ir noslēdzi Rusnijs Kastilo, kurš šogad ar Bostonas “Red Sox” vienojās par to, ka viņš spēlēs šajā komandā septiņas sezonas, par ko saņems 72.5 miljonus ASV dolārus.

Tāpat ir jāpiebilst, ka pašlaik, pēc tam kā pie varas Kubā nonāca Rauls Kastro, valsts attieksme pret beisbolistu aizbraukšanu kļuva mazliet pielaidīgāka. Proti, vairs nenotiek bēgļu sistemātiska ķeršana, tajā pašā laikā, protams, tos, kuri bezkaunīgi mēģina pamest valsti, apcietina. Nevar nepieminēt, ka pēc bēgšanas ceļš atpakaļ kā uz valsti, tā arī izlasi viņiem ir slēgts. Kubas varasiestādes viņu piederīgajiem arī neizsniedz izbraukšanas dokumentus.
Turklāt, lai arī daudziem no aizbēgušajiem izdodas izveidot ļoti labu karjeru ASV, vietējie mediji par viņu sasniegumiem profesionālajā beisbolā neziņo.

Interesanti, ka visi kubiešu beisbolisti, kuri vēlas spēlēt MLB, nekad nedodas uz ASV “pa tiešo”, bet vispirms dodas uz kādu citu valsti, lai jau pēc tam ierastos štatos. Tas tiek darīts tāpēc, ka, ja viņi uzreiz nokļūst ASV, tad viņiem ir jāiziet cauri visai drafta pocedūrai, kas paredz arī zināmus ierobežojumus līguma summās. Savukārt ierodotos no citas valsts viņi ir brīvie aģenti, kuri paši var izvēlēties sev klubu un runāt par algām.

Izmantotie resursi:
Baseball America - The Best News in Baseball
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

  +3 [+] [-]

, 2014-11-27 21:03, pirms 9 gadiem
lai arī šim jeņķu sportaveidam ikdienā nesekoju līdzi, bija interesanti palasīt