Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

ASV pirmo reizi kļūst par pasaules labāko beisbola izlasi

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV pirmo reizi kļūst par pasaules labāko beisbola izlasi
ASV beisbola izlase
Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītajā naktī tika izspēlēts Pasaules beisbola klasikas (WBC) finālmačs, kurā ASV tikās ar Puertoriko valstsvienību. Parādot dominējošu sniegumu, amerikāņi uzvarēja ar 8:0 un pirmo reizi ieguva pasaules labākās beisbola izlases titulu.

Pasaules beisbola klasika ir salīdzinoši jauns turnīrs, jo pirmo reizi tika izspēlēts 2006. gadā, taču jau to veidojot, tika pasludināts, ka tam ir jākļūst par vadošo starptautiskā beisbola turnīru, tamdēļ, ka olimpiādē tobrīd beisbols nebija pārstāvēts, bet starptautiskā beisbola federācija arī likvidēja Pasaules kausu, kas bija ekvivalents pasaules čempionātam. Šobrīd, lai arī beisbols ir atguvis savu vietu olimpiādē, Pasaules beisbola klasika vēl aizvien ir prestižākais izlašu turnīrs, kurā reizi četros gados tiekas labākās valstsvienības.

2017. gada čempionātā neiztika bez pārsteigumiem, taču līdz finālam tika divas komandas, par kuru cīņu par medaļām neviens nešaubījās, taču par galvenajiem favorītiem arī nosaukt nevarēja. Tā bija Puertoriko, kas jau 2013. gadā arī cīnījās finālā, kā arī ASV izlase, kas vienmēr ir uzskatīta par labu izlasi, taču līdz šim augstāk par 4. vietu viņiem nebija izdevies tikt.

Pirmo punktu šajā spēlē guva ASV beisbolists Aiens Kinslers, kurš trešajā iningā raidīja bumbiņu ārpus laukuma un, kā izrādījās vēlāk, tas arī bija uzvaru nesošais "Home run". Tiesa, lai tā notiktu, bija pamatīgi jāpapūlas ASV izlases sākumsastāva metējam, Markusam Stromanam, kurš kopā ar saviem kolēģiem tā arī neļāva puertorikāņiem gūt nevienu punktu. Stromans par šādu sniegumu tika apbalvots ar MVP balvu.

Par finālmača labākajiem punktu izsitējiem kļuva jau pieminētais Kinslers, kā arī Endrjū Makačens un Brendons Kraufords, kuriem bija pa diviem punktiem. Savukārt Puertoriko komandai izdevās veikt tikai trīs sitienus pa bumbiņu.

Zīmīgi, ka Puertoriko izlase, lai arī jau otro reizi spēlēja WBC finālā, otro reizi izšķirošajā mačā tā arī nespēja gūt punktus, jo pirms četriem gadiem viņi zaudēja Dominikānas Republikas izlasei ar 0:3.

2017. gada Pasaules beisbola klasika, noslēguma tabula

#Komanda
1.ASV
2.Puertoriko
3.Japāna
4.Nīderlande
5.Dominikānas Rep.
6.Izraēla
7.Kuba
8.Venecuēla
9.Itālija
10.Austrālija
11.Dienvidkoreja
12.Kolumbija
13.Meksika
14.Ķīnas Taipeja
15.Kanāda
16.Ķīna

Pasaules beisbola klasika, medaļu tabula

#2006200920132017
1.JapānaJapānaDominikānas Rep.ASV
2.KubaDienvidkorejaPuertorikoPuertoriko
3.DienvidkorejaVenecuēlaJapānaJapāna
4.Dominikānas Rep.ASVNīderlandeNīderlande

Izmantotie resursi:
https://www.worldbaseballclassic.com/

     [+] [-]

, 2017-03-23 09:10, pirms 7 gadiem
Šorīt ieslēdzu VIASAT sport, jo domāju, ka Knicks spēli rādīs, bet nē. Iet šitas mēsls. 10 minūtes pamēģināju to murgu paskatīties un aizgāju atpakaļ pagulēt. Būtu labāk rakstījuši par, piemēram, D-pils pilsētas čempionātu volejbolā vai ko tādu. Šitie bumbas dauzītāji visiem pie kājas. Nezinu kā ar šito pasaules kausu, bet esmu dzirdējis no cilvēkiem, kas dzīvo uz vietas, ka arī uz ASV čempi lielākā daļa vietējo nāk iedzert aliņu ar pilnīgu vienaldzību par to, kas notiek laukumā.

     [+] [-]

, 2017-03-23 09:16, pirms 7 gadiem
Ernijzz rakstīja: Šorīt ieslēdzu VIASAT sport, jo domāju, ka Knicks spēli rādīs, bet nē. Iet šitas mēsls. 10 minūtes pamēģināju to murgu paskatīties un aizgāju atpakaļ pagulēt. Būtu labāk rakstījuši par, piemēram, D-pils pilsētas čempionātu volejbolā vai ko tādu. Šitie bumbas dauzītāji visiem pie kājas. Nezinu kā ar šito pasaules kausu, bet esmu dzirdējis no cilvēkiem, kas dzīvo uz vietas, ka arī uz ASV čempi lielākā daļa vietējo nāk iedzert aliņu ar pilnīgu vienaldzību par to, kas notiek laukumā.
Un tu, kad aizej uz Rīgas hokejistu spēli, sēdi ar binokli pie acīm un blociņā konspektē visu, kas notiek uz laukuma, lai vēlāk, vakarā, kopā ar nokačāto spēles ierakstu saliktu kopā materiālu un noglabātu savā arhīvā?

     [+] [-]

, 2017-03-23 11:05, pirms 7 gadiem
Ja godīgi mūsu letiņiem vajadzētu šito sporta veidu attīstīt-diezgan haļavnijs sporta veids lai tiktu uz olimpiādi

     [+] [-]

, 2017-03-23 11:24, pirms 7 gadiem
Beisbols - normāla, klasiska, jzņemot Āfriku, visā pasaulē izplatīta sporta spēle. Latvietis to parasti sauc par mēslu, jo no tās neko nesaprot

  +3 [+] [-]

, 2017-03-23 12:17, pirms 7 gadiem
cobham rakstīja: Ja godīgi mūsu letiņiem vajadzētu šito sporta veidu attīstīt-diezgan haļavnijs sporta veids lai tiktu uz olimpiādi
Valstij, kurai nav sava čempionāta un izlase nekur augstāk kā Eiropas čempionāta C grupā nav spēlējusi, protams, ka ir jādomā, ka sporta veids haļavnijs un īsā laikā to var attīstīt līdz TOP-8 pasaulē un tikt uz olimpiskajām spēlēm!

Pašlaik Latvija ir 63. vietā pasaulē un ja vien kāda MLB komanda nedomā pilnā sastāvā saņemt Latvijas pases, tad nekas arī nemainīsies.

  +2 [+] [-]

, 2017-03-23 12:49, pirms 7 gadiem
Esam maza, nabadzīga valsts, tāpēc latvijā papildus jau ejošajiem sportiem censties īpaši attīstīt no ļoti zema līmeņa kādu svešu sportu ir neloģiski. Lai ar to nodarbojas entuziasti un, ja viņi spēj savām rokām sasniegt cienīgu līmeni, tikai tad var domāt par apzinātu šī sporta stutēšanu.

     [+] [-]

, 2017-03-23 13:37, pirms 7 gadiem
Ja tā plašāk par beisbola attīstīšanu Latvijā runā, tad neko mākslīgi nav jādara, taču, kas Latvijā noteikti ir jādara, tas ir jābeidz sportošana likt kaut kādos rāmjos.

Ja bērns ir aizgājis uz kādiem sporta treniņiem un kādu laiku tur patrenējies, viss - tātad, viņš ir futbolists, basketbolists vai vieglatlēts. Viņu pie tā sporta veida par visām varītēm tur (jo tā ir nauda), bet citi neņem, jo negrib darīt individuālo darbu.

Un vispār, Latvijā ir ļoti šaura domāšana. Ja komandu sporti - basketbols, futbols, hokejs, viss.

Kas būtu, ja Latvijā piedāvātu bērniem uzspēlēt beisbolu vai tag-regbiju vai flag-futbolu? Neviens jau nesaka, ka tagad viņus te jātrenē būtu, bet kaut vai tai laikā, kad skolās spēlē tautasbumbu, uzspēlētu ko tādu.

Ierēdņu neieinteresētība un skolotāju ne-motivācija to neļauj darīt.

     [+] [-]

, 2017-03-23 14:33, pirms 7 gadiem
Par netradicionālo sporta veidu piedāvāšanu, kā jau centos norādīt, atbildība jāuzņemas pašiem entuziastiem. Valstij vai pašvaldībām nebūtu jārūpējas par ļoti zema līmeņa sportu popularizēšanu, ja var piedāvāt klasiskos, kur jau ir pro līmenis un zināmi sasniegumi, speciālisti, infrastruktūra utt. Jo mēs būtībā runājam par to, kur aiziet valsts finansējums. Tur, kur valsts iegulda naudu, tajā virzienā valstij arī jāvirza bērni.

Te, protams, var iesaistīties netradicionālo sporta veidu entuziasti, aicinot bērnus uz savu sportu, runājot ar pašvaldībām, sponsoriem, investoriem utt, un es tikai par to priecātos. Ja laika gaitā viņiem izdotos attīstīt savu sportu, tad var sākt runāt valsts iesaisti. Bet citādi mums nav tādu resursu, ne finansiālu, ne cilvēku, lai valstij būtu jāuzņemas nišas sportu stutēšanu.

     [+] [-]

, 2017-03-23 15:18, pirms 7 gadiem
Mixes rakstīja: Par netradicionālo sporta veidu piedāvāšanu, kā jau centos norādīt, atbildība jāuzņemas pašiem entuziastiem. Valstij vai pašvaldībām nebūtu jārūpējas par ļoti zema līmeņa sportu popularizēšanu, ja var piedāvāt klasiskos, kur jau ir pro līmenis un zināmi sasniegumi, speciālisti, infrastruktūra utt. Jo mēs būtībā runājam par to, kur aiziet valsts finansējums. Tur, kur valsts iegulda naudu, tajā virzienā valstij arī jāvirza bērni.

Te, protams, var iesaistīties netradicionālo sporta veidu entuziasti, aicinot bērnus uz savu sportu, runājot ar pašvaldībām, sponsoriem, investoriem utt, un es tikai par to priecātos. Ja laika gaitā viņiem izdotos attīstīt savu sportu, tad var sākt runāt valsts iesaisti. Bet citādi mums nav tādu resursu, ne finansiālu, ne cilvēku, lai valstij būtu jāuzņemas nišas sportu stutēšanu.
Valstij un pašvaldībai VISPĀR nav jārūpējas par sporta veidu kā tādu popularizēšanu, bet gan jānodrošina iespējas visiem tiem, kas vēlas kaut ko darīt šai ziņā.

Nosacīti - pašvaldībai būtu jārūpējas, lai būtu tās teritorijā visiem pieejams sporta laukums. Ko tur spēlēs - futbolu, regbiju, lakrosu vai metīs šķēpu, to jau nosaka vietējā iniciatīva.

Latvijas sporta liela problēma, kas vienlaicīgi ir arī skarbā realitāte, ka viss tiek gaidīts no valsts - valsts nofinansēs, valsts iedos prēmiju, kāpēc valsts prēmiju nedod utt.
Kā arī, protams, mūžīgais kašķis par to kāpēc kādam sporta veidam ir iedots vairāk.

Tā ir saknē nepareiza jautājuma risināšana! Vienmēr esmu teicis, ka valstij un pašvaldībai ir jāstrādā pie tā, lai panāktu masveidību fiziskajās aktivitātēs un nodrošinātu to, lai cilvēkiem būtu kur sportot un vingrot.

Par to beisbola ieviešanu skolas programmā - Latvijā nav speciālistu, kas varētu apmācīt sporta skolotājus šī sporta veida iefiltrēšanai. Tā ir problēma, ka skolu sporta priekšmeta programma ir vāja, bet skolotāji ar iniciatīvu pie darbošanās netiek resursu trūkuma dēļ.

     [+] [-]

, 2017-03-23 16:55, pirms 7 gadiem
Iepriekš likās, ka beisbols interesē tikai Amerikāņiem un Japāņiem, bet te skat - veselu Pasaules čempi taisa! Tas nekas, ka tas sporta veids ir priekš plānā galdiņa urbējiem, kur 90% no tām pāris stundām gandrīz nekas nenotiek...

     [+] [-]

, 2017-03-23 17:11, pirms 7 gadiem
Jigsaw rakstīja: Iepriekš likās, ka beisbols interesē tikai Amerikāņiem un Japāņiem, bet te skat - veselu Pasaules čempi taisa! Tas nekas, ka tas sporta veids ir priekš plānā galdiņa urbējiem, kur 90% no tām pāris stundām gandrīz nekas nenotiek...
Atļaušos nepiekrist.
Visas beisbola spēles laikā "kaut kas notiek"! Cita lieta, ka cilvēks, kurš šo sporta veidu ir redzējis tikai kādā mākslas filmā un kaut kādās epizodēs, visdrīzāk, par šo sporta veidu neko nezina.

Ja tu nezinātu pilnīgi neko par futbolu. Ko tu padomātu? 22 onkuļi ar kājām spārda bumbu (kāpēc rokās nevar paņemt?) un pa pusotru stundu nereti nemaz nevar trāpīt lielos vārtos... . Turklāt, nevar visu laiku stāvēt pie pretinieku vārtiem, nevar to, nevar šito, bet paši spēlētāji pie mazākā kontakta gāžas zemē.

Es tagad nemēģinu kaut kā nolikt futbolu, bet šāds priekšstats varētu rasties, ja cilvēks šo sporta veidu pirms tam nav redzējis vai redzējis epizodiski.

Taču, no otras puses, ja mēs zinām noteikumus, zinām visus vadošos spēlētājus, zinām klubu vēsturi un to savstarpējās attiecības, orientējamies tajā, kas ir prestiži un kas nav prestiži utt. Protams, ka tad mūsu interese un spēles sapratne ļoti pieaug.

Nezinot neko par beisbolu, protams, ka liekas viegli, muļķīgi, nesaprotami, neinteresanti. Saprotot ir pavisam cita aina. Neteiksim, ka visu spēli var noskatīties vienā elpas vilcienā (tādi mači vispār ir reti, jebkurā sporta veidā), taču ar interesi sekot līdzi spēlei kaut vai fona režīmā - kāpēc ne?

     [+] [-]

, 2017-03-23 19:23, pirms 7 gadiem
Līdz 33 gadu vecumam par beisbolu neinteresējos. Vienīgais, kas jau sen iekrita acīs ir ļoti dažādie rezultāti (no piem., 2:0 līdz 11:8). Pašlaik uzskatu, ka šis sporta veids ir krietni pārāks par dažu labu pie mums populāru spēli. Viņš arī nedublē citus veidus (bez kriketa). Pilnīgi cita laukuma forma, nav vārtu, utt. Florbols vai handbols manā skatījumā pilnīgi nevajadzīgi dublē esošos, tikai mainot kaut ko tehniski.
Un Miņinam par futbolu piekrītu, piem. - viena no interesantākajām futbola fāzēm - pēcspēles sitieni (11m) - cik daudz laika bumba ir reāli spēlē - ļoti īsu laiku! 99% laika futbolists pieiet, noliek bumbu, atiet nost, gatavojoties sitienam utt. bet sitiens - IRNAV vārti viss notiek ātri. Bet ir taču dramatiski! Apjausma - ir vārti vai nav, prieks vai sarūtinājums, kamēr emocijas norimst, jau nākamais spēlētājs noliek bumbu, utt.!