Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

For the first time in forever: NBA atgriežas, lai pabeigtu sezonu

For the first time in forever: NBA atgriežas, lai pabeigtu sezonu
NBA debitē Disneja pasaulē. Foto kolāža: NBA

Ceturtdiena, 30. jūlijs, ir liela diena Latvijas un pasaules sportā. Divdesmit divas komandas pulcējušās "Disneja pasaules" izklaides parkā Floridā, lai pēc 141 dienas pārtraukuma atsāktu Nacionālās basketbola asociācijas sezonu.

Liktenīgais 11. marta vakars

NBA regulārā sezona pārtrūka trešdienas, 11. marta, vakarā. Pusstundas laikā kļuva zināms, ka ASV prezidents uz 30 dienām vienpusēji pārtraucis aviosatiksmi ar Eiropas Savienības valstīm (no 14. marta), Rūdijs Gobērs inficējies ar elpceļu vīrusu un NBA komisārs Silvers apturējis sezonu.

Divdesmit nedēļas vēlāk

Vēl jūnijā mazticamais ir noticis – 344 basketbolisti sveiki un veseli atrodas luksusa viesnīcās Floridas pilsētā Orlando, pasaules populārākā izklaides parka “Disney World” sirdī. Pārvarot neskaitāmus šķēršļus, NBA vadība kārtējo reizi apspēlējusi citas lielās līgas – NFL, MLB, NHL.

Burbulis. Ceturtais

NBA “burbulis” ir līdz šim lielākais, taču ne pirmais. Bavārijas pavalsts valdība 19. maijā deva “zaļo gaismu” Vācijas Bundeslīgai – 10 komandas (no 18) 6.-28. jūnijā “Audi Dome” Minhenē izspēlēja sezonas izšķirošās cīņas. “Burbuļa” ietvaros netika reģistrēts neviens inficēšanās gadījums.

Jūnija otrajā pusē vāciešiem sekoja spāņi. ACB līgas finālturnīrs notika valsts trešajā lielākajā pilsētā Valensijā. Komandu skaits saruka par trešdaļu, bet Artūra Kuruca pārstāvētā “Baskonia” vienība finālā apspēlēja Rolanda Šmita pārstāvēto “Barcelona”.

Pirmais amerikāņu “burbulis” tapa turpat Floridā, divu stundu brauciena attālumā no Orlando. WNBA sezona startēja 25. jūlijā “IMG Academy” teritorijā Breidentonā. Šobrīd izspēlētas divas kārtas un var droši paredzēt, ka NBA laukumos būs redzētā atkārtojums, tikai lielākā mērogā.

Kā tas ir iespējams? (It`s only for today, the distancing can wait)

Dažos vārdos – gudra vadība, tālredzīga plānošana un daudz naudas. Lai saglābtu apmēram divus miljardus ASV dolāru nesamaksātajās algās, NBA “burbuļa” izveidei iztērēja 150-170 miljonus dolāru, neskaitot atsevišķu komandu izdevumus. Redzētais liecina, ka plāns strādā.

“Burbulis” faktiski darbojas jau mēnesi – labu brīdi ilgāk par komandu ierašanās dienām. Ieviesti jauni drošības un veselības protokoli ar nepārtrauktām, atkārtotām testēšanām. Līdz galam skaidrs nav tikai viens – kā līga izmanto apkalpojošo personālu, kas nedzīvo burbulī. Spēlētāju numuri ir regulāri jāuzkopj, katru dienu jāservē silts ēdiens un jānodrošina citi pakalpojumi.

Jauna Disneja pasaka

Reiz dzīvoja vīrs, vārdā Volts. Kādā vēlā rudens dienā, 1963. gada 22. novembrī, viņš lidoja pāri Floridas purvājiem, noskatot vietu savam jaunajam izklaides parkam. Divu lielceļu krustojums? Lētākā zeme pavalsts centrā? Derēs! Reģistrēšu pirkumu uz cita vārda un lai tā būda rūc!

Pusgadsimtu vēlāk purvam atkarotajās zemēs – teritorijā, kas līdzinās trešdaļai Rīgas, un kuras lielākā daļa ir neapbūvēta – atrodas 4 no 10 apmeklētākajiem izklaides parkiem pasaulē. “Disneja pasaules” atvēršana apmeklētājiem notika pāris dienas pēc NBA komandu ierašanās.

Vēl viens paradokss – Florida jūlijā kļuva par elpceļu vīrusa epicentru. Kādu dienu pavalstī tika reģistrēti 15 tūkstoši pozitīvu testu – pārrēķinot pret iedzīvotāju skaitu, vairāk nekā piecos mēnešos Latvijā kopā. Vīruss nav rimies, taču izklaides parks ir atvērts un “burbulis” sekmīgi darbojas.

“The Ringer” uztvēra situācijas unikalitāti, radot mūziklu “The NBA bubble”. Tajā izmantota animācijas filmas “Ledus sirds” (Frozen) dziesma “Pirmo reizi mūžā” (For the first time in forever). Un, patiesi – NBA pirmo reizi turpinās un pabeigs sezonu pasakainā “burbulī”.

And the world might end tomorrow, so it has to be today

Regulārajā sezonā komandas paspēja izspēlēt 63-67 spēles (no 82). Tradicionālais formāts nomainīts pret “izsēšanas spēlēm” (seeding games). Divdesmit divas komandas – 13 no Rietumu, deviņas no Austrumu konferences – līdz augusta vidum izspēlēs astoņu spēļu miniturnīru.

Ja devītā izsētā komanda pabeigs regulāro sezonu ne vairāk kā četru spēļu attālumā no astotās izsētās vienības, 15.-16. augustā notiks tā saucamās “play-in” spēles par 1-2 atlikušajām vietām “play-off”. Astotās vietas īpašniece sēriju līdz divām uzvarām sāks ar bilanci 1-0, kas nozīmē, ka tai būs nepieciešama viena uzvara, kamēr devītās vietas ieguvējai – divas uzvaras.

“Play-off” kvalificēsies astoņas komandas no katras konferences ar lielāko uzvaru skatu. Atkārtota komandu izsēšana nenotiks. Sērijas notiks klasiskajā formātā līdz četrām uzvarām pēc tradicionālā 2+2+1+1+1 modeļa, turklāt nosacītā mājas priekšrocība būs augstāk izsētajai komandai.

Zināmas 12 no 16 “play-off” dalībniecēm. Četras – “Bucks”, “Raptors”, “Celtics”, “Lakers” – nodrošināja vietu izslēgšanas spēlēs vēl pirms 11. marta, kamēr pārējās astoņas ieguva tādas tiesības pēc līgas 4. jūnija lēmuma par sezonas turpinājumu.

Austrumu konferencē “astoņnieks” ir praktiski skaidrs. Jānotiek neticamam brīnumam, lai “Washington Wizards” bez vairākiem līderiem, tostarp Dāvja Bertāna, atspēlētu starpību līdz Rodiona Kuruca Bruklinas “Nets” un Orlando “Magic”, kurām ir par sešām uzvarām vairāk.

Austrumi 29. jūlijā

#KomandaU-Z
1Bucks53-12
2Raptors46-18
3Celtics43-21
4Heat41-24
5Pacers39-26
676ers39-26
7Nets30-34
8Magic30-35
---
9Wizards24-40

Rietumos sešas komandas “ir iekšā”, bet septītajai – Dalasas “Mavericks” – ir par 11 uzvarām vairāk nekā Portlendas “Trail Blazers”. Tas nozīmē, ka Kristapa Porziņģa pārstāvētā Teksasas kluba iekļūšana “play-off” ir tikai tuvāko dienu, nevis nedēļu jautājums, kamēr Memfisas “Grizzlies” vēl jācīnās par vietu zem saules.

Rietumi 29. jūlijā

#KomandaU-Z
1Lakers49-14
2Clippers44-20
3Nuggets41-23
4Jazz41-23
5Thunder40-24
6Rockets40-24
7Mavericks40-27
8Grizzlies32-33
---
9Trail Blazers29-37
10Pelicans28-36
11Kings28-36
12Spurs27-36
13Suns26-39

Ņemot vērā situāciju, 15 komandām izsēšanas spēles būs treniņš pirms “play-off”. Vēl piecas – “Grizzlies”, “Trail Blazers”, “Pelicans”, “Kings” un “Spurs” – cīnīsies par “play-in”, kamēr Anžeja Pasečņika pārstāvētā “Wizards” un, visticamāk, “Suns” divas nedēļas lēnām tuvosies sezonas beigām.

Īstā jautrība sāksies 17. augustā. Ja “burbulis” izturēs.


, 2020-07-30 08:59, pirms 4 gadiem
Nepiekritīšu pēdējam apgalvojumam par Suns. Manuprāt, drīzāk par Spurs to varētu teikt. Suns izskatās pārliecinošāk.
, 2020-07-30 09:32, pirms 4 gadiem
Manuprāt vienīgā komanda, kas var pacīnīties par play-off ir POR. Gan tāpēc, ka priekšā ir zaļie gurķi MEM, gan tāpēc, ka atpakaļ ir visi spēlētāji -Nurkičš (jau tagad izskatās labi), Kolinss, Carmelo ir formā. Viņiem ir ļoti pieredzējuši spēlētāji. Pārējām 4 komandām nav gandrīz nekādu izredžu.
, 2020-07-30 10:45, pirms 4 gadiem
Intresanti kā komandas gatavojas izspēlēt nākošo sezonu? Vēl vienu burbuli taisīs , jo nu Amerikas kontinentā ilgi un dikti corona slimnieku skaits būs entie tūkstoši
, 2020-07-30 10:54, pirms 4 gadiem
Kādas ir "nosacītās mājas priekšrocības"?
, 2020-07-30 10:58, pirms 4 gadiem
comon88 rakstīja: Intresanti kā komandas gatavojas izspēlēt nākošo sezonu? Vēl vienu burbuli taisīs , jo nu Amerikas kontinentā ilgi un dikti corona slimnieku skaits būs entie tūkstoši
NBA un NBPA jau par šito runā.
Es tik domāju,ka ir reāli uztaisīt burbuli visai sezonai.Lai tas pasākums sanāktu tad jāgriež nost spēles šausmīgi..Un tad uzreiz ir jātaisa pāris burbuļi.
, 2020-07-30 11:28, pirms 4 gadiem
domājot par rietumu konferenci, tad Dalasai ir jādomā par to, kā 8 spēlēs paņemt par divām uzvarām vairāk nekā priekšā esošās 4 komandas, lai play-off ir "vieglāk" ņemami.
Bet viens ir skaidrs - Silvers sevi jau bija pierādījis kā labu menedžeri, bet tagad pierādīja kā ļoti labu krīzes menedžeri. Bet vislabākais, ka spēles noritēs eiropai draudzīgos laikos, nevis čainīzeru pieprasītā laikā. Tagad tie varēs nakti negulēt.
Protams, ka NBA ir klubu un spēlētāju bizness, bet es domāju, ka izcilam krīzes menedžmentam vajadzēja padomāt par to, kā dabūt arī skatītājus, kuri maksā par sevi. Pirmajās piecās rindās ielikt pēc dienvidkorejas parauga sexlelles, tālak jau varētu sēdēt turīgi skatītāji, kuri protams, ka arī ir covid negatīvi.
es skatījos gan vācijas, gan spānijas līgu, bez skatītājiem vistīrākā treniņu gaisotne, un pa tv grūti saprast, treniņš vai nopietna spēle.
pimās spēles parādīs, kā ir.
, 2020-07-30 11:52, pirms 4 gadiem
Lielais basis un negulētās naktis ir atpakaļ!
, 2020-07-30 11:59, pirms 4 gadiem
comon88 rakstīja: Intresanti kā komandas gatavojas izspēlēt nākošo sezonu? Vēl vienu burbuli taisīs , jo nu Amerikas kontinentā ilgi un dikti corona slimnieku skaits būs entie tūkstoši
Pabeigs šo, tad arī domās!
, 2020-07-30 12:23, pirms 4 gadiem
tiešām NBA ir organizācija, no kuras ir daudz jāmācās, kā viņi šo nomenedžēja, nestrebjot karstu, ir apbrīnas vērts. Skatīsimies, kā vēl viņi tiks galā ar jauniem izaicinājumiem, kad kritīs ieņēmumi, kā viņi to visu kompensēs un es nešaubos, ka viņi to izdarīs nevainojami, pārdodod virtuālās vietas utt.
, 2020-07-30 13:22, pirms 4 gadiem
Nu tad beidzot basis ir atpakal!
, 2020-07-30 16:45, pirms 4 gadiem
Protams ka NBA nesteigsies un sagatavosies, jo tomer tas ir brends un cilveki gaidis speles.
Un forsi ka ir labi laiki(pret Kings /Portlendu / Trail Blaizer) 3no7(vai 8) agras speles nav slikti.

Un ja mani ari interese:1. ka vini uzkurinas skatitajus jo skatities speletajus 2-3rindas nav diez ko..
un 2. kadas bus top4 (majas) prieksrocibas. Domaju ka nebus nekadu, iznemot passaprotamo- teoretiski vajaki pretinieki. varbut laus izveleties kalendari(saplanot speles,bet to diezvai mes uzzinasim).
, 2020-07-30 22:37, pirms 4 gadiem
Varbūt kādam ir links, kur skatīties,kas darbojas ārzemēs(Anglija)? Paldies
Kristaps Porziņģis. Foto: USA Sports Today/Scanpix
27

Porziņģa ''Celtics'' vēlreiz viesosies Atlantā, ''Canucks'' Austrumu līderu cīņa

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) naktī uz piektdienu mačs paredzēts Kristapam Porziņģim un viņa pārstāvētajai Bostonas ''Celtics''. Savukārt Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēle Teodora Bļugera un Artūra Šilova ''Canucks'', kā arī Elvja Merzļikina ''Blue Jackets''.
Lamelo Bols. Foto. AFP.Scanpix
1

Bertāna ''Hornets'' traumētais līderis Lamelo Bols šajā sezonā laukumā neatgriezīsies

Dāvja Bertāna pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Šarlotas ''Hornets'' līderis Lamelo Bols šajā sezonā potītes savainojuma dēļ laukumā vairs neatgriezīsies, ziņo ''The Athletic'' apskatnieks Šems Šaranija.
Kellijs Ūbrei. Foto: USA Today Sports/Scanpix
6

Ūbrei lamā izšķirošu kļūdu pieļāvušos arbitrus, Dreimondu izraida jau 4. minūtē

Nacionālajā basketbola asociācijā uzvaras šonakt svinēja arī Goldensteitas "Warriors", Bruklinas "Nets", Atlantas "Hawks", Losandželosas "Clippers", Ņujorkas "Knicks", Čikāgas "Bulls", Losandželosas "Lakers", Minesotas "Timberwolves", Hjūstonas "Rockets", Sanantonio "Spurs" un Fīniksas "Suns" komandas.