Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

101: Biedriņš nepiedalās NBA ārzemnieku rekorda uzstādīšanā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

101: Biedriņš nepiedalās NBA ārzemnieku rekorda uzstādīšanā
NBA čempioni Tjagu Spliters (Brazīlija), Manu Džinobili (Argentīna), Boriss Diāvs (Francija), Patriks Milzs (Austrālija)
Foto: NBAE/Getty Images

Nacionālās basketbola asociācijas klubi pirmo reizi vēsturē sastāvos pieteikuši vairāk nekā 100 viesspēlētājus. 2015. gada sezonā NBA klubu pieteikumos iekļauts 101 ārzemnieks no 37 valstīm un teritorijām. Jāatzīmē, ka 24% NBA spēlētāju ir dzimuši ārpus ASV.

Pirms gada turnīram tika pieteikti 92 leģionāri no 39 valstīm, tai skaitā Andris Biedriņš. Ārzemnieki pārstāvēja 27 no 30 līgas komandām. Trīs gadus agrāk pieteikumos tika iekļauti 84 spēlētāji no 38 valstīm.

Čempioni “San Antonio Spurs” startam pieteica 10 ārzemju spēlētājus no septiņām valstīm. Visu ceļu nogāja septiņi vīri – Tonijs Pārkers un Boriss Diāvs no Francijas, Patriks Milzs un Ārons Beinss no Austrālijas, Manu Džinobili (Argentīna), Korijs Džozefs (Kanāda) un Tjagu Spliters (Brazīlija).

Basketbola lielvalstis palielina savu pārstāvniecību līgā. Četras valstis – Kanāda, Francija, Austrālija un Brazīlija – var cerēt uz vismaz septiņu spēlētāju līdzdalību. Salīdzinoši, pērn ar tādiem rādītājiem varēja lepoties tikai franči un kanādieši.

Vislielākais NBA spēlētāju skaita pieaugums fiksēts Kanādā – valstī, kurā dzīvoja un strādāja basketbola izgudrotājs Džeimss Neismits. Salīdzinot ar 2013. gadu, pieteikto kanādiešu skaits pieaudzis no astoņiem līdz trīspadsmit basketbolistiem. Jaunpienācēju vidū ir drafta pirmais numurs Endrū Viginss (Minnesota Timberwolves).

Austrālijas valstsvienības galvenais treneris Andrejs Lēmanis var berzēt rokas – “oziju” skaits NBA palielinājies no pieciem līdz astoņiem spēlētājiem. Pastiprinātu interesi par austrāliešiem izrāda “Utah Jazz”, pieteikumā iekļaujot Džo Inglsu un jauno talantu Danti Ekzumu.

Trīs jauni vārdi nāk no Brazīlijas. Dienvidamerikāņu vidū pazīstamākais ir “Toronto Raptors” garais spēlētājs Lukass “Bebe” Nogueira, kurš pirms trīs gadiem sacentās Pasaules U19 čempionātā Latvijā.

Otrkārt, ne mazāk nozīmīgs fakts ir ārzemju treneru līdzdalība. Izraēliešu izcelsmes amerikānis Deivids Blats stājies pie “Cleveland Cavaliers” stūres, horvāts Nevens Spahija strādās "Atlanta Hawks", savukārt itālietis Etore Mesina būs Grega Popoviča palīgs “San Antonio Spurs”. Teksasas klubs spēris vēl vienu soli uz priekšu, treneru korpusā iekļaujot Bekiju Hemonu – amerikānieti ar Krievijas pilsonību.

Pašreizējās NBA zvaigznes ir uzaugušas laikā, kad ārzemnieku līdzdalībā līgā vairs nav jaunums. Dražens Petrovičs, Arvīds Sabonis, Dirks Novickis, Pau Gazols un Tonijs Pārkers kļuva par pirmajiem eiropiešiem, kuri izkaroja NBA superzvaigžņu statusu. Līga novērtē ārzemnieku nopelnus – piemēram, Sabonis un viņa priekšgājējs Šarūns Marčuļonis ir uzņemti NBA Slavas zālē.

“Atceros, ka Dražens Petrovičs bija pirmais puisis, par kuru runāja manā rajonā – cik izcili viņš met, cik prasmīgs ir,” teica Kevins Durents, kurš auga netālu no ASV galvaspilsētas Vašingtonas. “Neviens nespēja iedomāties, ka puisis no Eiropas var spēlēt tik labi.”

“Man tas kļuva par atklājumu – redzēt aizjūru puišus un zināt, “O, ārpus Savienotajām Valstīm ir daži spēlētāji, kuri
var spēlēt,”” teica Durents. “Nākamie bija Dirks, Džinobili un Tonijs Pārkers. Viņu iepazīšana paplašināja manu prātu.”

NBA vērtīgākajam spēlētājam piekrīt Nikolā Batums. “Nedomāju, ka pirms 20 gadiem kāds teiktu, ka Vācijas basketbolists var kļūt par NBA finālu vērtīgāko spēlētāju, Spānijas basketbolists var palīdzēt Kobem Braientam izcīnīt
divus čempiontitulus pēc kārtas.”

Pats pirmais ārzemnieks līgā bija Henrijs Biasatti (Henry Biasatti) no Itālijas. “Toronto Huskies” vienības sastāvā viņš piedalījās Amerikas Basketbola asociācijas (NBA priekštece) pirmajā spēlē 1946. gada 1. novembrī, atzīstot
Ņujorkas pārākumu.

Par ārzemnieku piesaistes pionieri tiek uzskatīts “Dallas Mavericks” sporta direktors Donijs Nelsons (Donnie Nelson). Viņa uzraudzībā NBA nokļuva Šarūns Marčuļonis, Dražens Petrovičs un Vlade Divacs.

Individuāli trīs čempionu gredzenus visātrāk sakrāja horvāts Tonijs Kukočs. Apvienojoties ar Maiklu Džordanu, Skotiju Pipenu un Denisu Rodmenu, viņš palīdzēja “Chicago Bulls” atkārtot tā saucamo “three-peat”, izcīnot trīs titulus trīs sezonās.

“Kad augu, nedomāju, ka NBA atrodas uz mūsu planētas,” teica Batums. “Tas bija sapnis, kurš kļuva par realitāti, kad 15-16 gadu vecumā vēroju tādus puišus kā Tonijs, Pau Gazols, Dirks un Andrejs Kiriļenko. Viņi tika iekļauti NBA simboliskajos piecniekos. NBA skauti sāka biežāk doties uz Eiropu. Spēlējot Francijas junioru izlases sastāvā, tribīnēs varēja redzēt 50 vai 60 NBA skautus. Nodomāju, “Varbūt mēs arī varam.” Vēlāk piedalījos “Nike Hoop Summit” Portlendā. Šī spēle man pavēra ceļu uz NBA.”

Anete Jēkabsone-Žogota 2014. gada 12. septembrī Čikāgā kļuva par WNBA čempioni "Phoenix Mercury" sastāvā. "Mercury" ietilpst NBA kluba "Phoenix Suns" sistēmā.

Izmantotie resursi:
Number of foreign players on NBA rosters...
http://www.nba.com/2014/news/features/steve_aschburner/10/28/the-international-influence-mainbar/index.html?ls=iref:nbahpt3a

 +11 [+] [-]

, 2014-10-29 00:06, pirms 9 gadiem
Tiešām katrā rakstā jāpin iekšā Biedriņš?

 +12 [+] [-]

, 2014-10-29 00:09, pirms 9 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Tiešām katrā rakstā jāpin iekšā Biedriņš?
Jau iztēlojos rakstu rītdienas rītā par tikko sākušos NBA sezonu: "Šonakt, jaunajā sezonā, kurā mēs nevarēšim sekot līdzi Andrim Biedriņam, noritēja sezonas pirmās spēlēs....blah blah blah"

     [+] [-]

, 2014-10-29 00:16, pirms 9 gadiem
bet Biedriņš tak ir vienīgais iemesls kādēļ mums šiet Latvijā interesē NBA!!!
Viņš mums basketa dievs visur un vienmēr!
Sezonas vidū būs raksts "joprojām NBA bez Biedriņa, Minesota zaudē karēvjiem"!

 +13 [+] [-]

, 2014-10-29 00:17, pirms 9 gadiem
Arī Ilmārs Bricis nepiedalās rekorda uzstādīšanā!

  +4 [+] [-]

, 2014-10-29 00:18, pirms 9 gadiem
Visur to Biedriņu cenšās bīdīt iekšā, taču LV basketbola faniem pēdējo 2-3 gadu laikā viņš ir pilnīgi pie vienas vietas!

 +21 [+] [-]

, 2014-10-29 00:18, pirms 9 gadiem
Kpc nebija virsraxti kā “Gundara Vētras bijušais klubs aizmaina Kevinu Lovu”

  +2 [+] [-]

, 2014-10-29 00:27, pirms 9 gadiem
Manuprāt AB izturās nožēlojami. Pret saviem līdzjūtējiem būtu tikai godīgi jau kaut vai iečivinātu, ka game over.

  +7 [+] [-]

, 2014-10-29 00:27, pirms 9 gadiem
Vynilz rakstīja: Kpc nebija virsraxti kā “Gundara Vētras bijušais klubs aizmaina Kevinu Lovu”
Šis komentārs bija tāda odziņa rakstam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 00:40, pirms 9 gadiem
ja Biedrinsh sezona pelnija 10mlj un beigas netika laukuma, vai kads zin kapec vinju tagad nenjem neviena komanda ... gan jau ka 1mlj verts vinsh ir???? ka saprotu, pats AB nav gatavs spelet par "kapeikaam" zhel cilveka.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-29 00:43, pirms 9 gadiem
Vynilz rakstīja: Kpc nebija virsraxti kā “Gundara Vētras bijušais klubs aizmaina Kevinu Lovu”
Izcili

  -1 [+] [-]

, 2014-10-29 00:44, pirms 9 gadiem
sandza rakstīja: ja Biedrinsh sezona pelnija 10mlj un beigas netika laukuma, vai kads zin kapec vinju tagad nenjem neviena komanda ... gan jau ka 1mlj verts vinsh ir???? ka saprotu, pats AB nav gatavs spelet par "kapeikaam" zhel cilveka.
Domāju, ka viņš būtu labāks džeks priekš MIA kā Odens. Bet man liekas, ir kā saki- nespēlēs viņš par 1M. Nez kāpēc citi veterāni pa 1M raujas uz čempja komandām, lai dabūtu gredzenu.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-29 01:00, pirms 9 gadiem
kalnietis rakstīja: Manuprāt AB izturās nožēlojami. Pret saviem līdzjūtējiem būtu tikai godīgi jau kaut vai iečivinātu, ka game over.
viņa līdzjutēji ļoti labi zin un saprot, ka kungs karjeru ir noslēdzis. Nesaprast drošvien var tikai heiteri

  +2 [+] [-]

, 2014-10-29 01:01, pirms 9 gadiem
Vynilz rakstīja: Kpc nebija virsraxti kā “Gundara Vētras bijušais klubs aizmaina Kevinu Lovu”
Labs

  -2 [+] [-]

, 2014-10-29 01:04, pirms 9 gadiem
sandza rakstīja: ja Biedrinsh sezona pelnija 10mlj un beigas netika laukuma, vai kads zin kapec vinju tagad nenjem neviena komanda ... gan jau ka 1mlj verts vinsh ir???? ka saprotu, pats AB nav gatavs spelet par "kapeikaam" zhel cilveka.
Jo viņam nav ambīciju vairs basketbolā. Un, ja tādu vairs nav, kāpēc sevi mocīt? Arī Ernests vienu brīdi bija iegājis pamatīgā rutīnā, bet vienā brīdī parādījās ambīcijas. Vai tad Andžam kādam kaut kas jāpierāda? Nu točne ne jau SC komentētājiem
Gariem cilvēkiem arī bez pro sporta ir daudz veselības problēmu, nemaz nerunājot, kādu postu nodara katra nospēlētā sezona. Ir garie, kas nemaz tik ilgi nespēj, lai gan gribētu.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 01:05, pirms 9 gadiem
nu neticu, ka meistarību tā var nodzert vai nopīpēt... būtu labi ja kāds žurnālists dabūtu AB aci pret aci un lai viņš pasaka kā ir... viņu noraka psiholoģiski, viņam nav motivācijas, viņam nav spēka, viņam taapat ir labi ... jebkura atbilde bus labaka par baumaam ko mes te spriedeleejam Andza esi viirs un pasaki godiigi! Es jau ceru, ka gadu panjemsi pauzi un atgriezisies ka Staars kaut vai ACB līgā!

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 01:08, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Jo viņam nav ambīciju vairs basketbolā. Un, ja tādu vairs nav, kāpēc sevi mocīt? Arī Ernests vienu brīdi bija iegājis pamatīgā rutīnā, bet vienā brīdī parādījās ambīcijas. Vai tad Andžam kādam kaut kas jāpierāda? Nu točne ne jau SC komentētājiem
Gariem cilvēkiem arī bez pro sporta ir daudz veselības problēmu, nemaz nerunājot, kādu postu nodara katra nospēlētā sezona. Ir garie, kas nemaz tik ilgi nespēj, lai gan gribētu.
cik tad vinsh GARAIS nospeleja ??? tagad tikai BIEDRINJA BRIEDUMA gadi! Bet Tev taisniba - jaatrod merkjis, lai butu motivacija bet tagad to atrast ir pie kaajas

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 01:15, pirms 9 gadiem
Varētu autors sarūpēt tabulu ar visiem leģionāriem un to valstīm

     [+] [-]

, 2014-10-29 01:54, pirms 9 gadiem
druupis87 rakstīja: Varētu autors sarūpēt tabulu ar visiem leģionāriem un to valstīm
http://www.nba.com/global/nba_sets_record_with_101_international_players_37_countries_territories_2014_10_27.html?ls=iref:nbahpts

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 08:21, pirms 9 gadiem
Interesanti, kad spēlētāju skaits NBA sāks atsaukties uz Austrālijas un Kanādas nacionālajām izlasēm.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 08:34, pirms 9 gadiem
Viņam jau pieder visa NBA rekords un jūs jau zinat kād Kam viņam pretendēt uz šo?

     [+] [-]

, 2014-10-29 08:51, pirms 9 gadiem
sandza rakstīja: cik tad vinsh GARAIS nospeleja ??? tagad tikai BIEDRINJA BRIEDUMA gadi! Bet Tev taisniba - jaatrod merkjis, lai butu motivacija bet tagad to atrast ir pie kaajas
ok, cik sapratu, tad jaunībā viņš nebija tāds dilba, taču gadus 12 viņš noteikti spēlējaa ar krietni virs vidējā cilvēka augumu.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 09:14, pirms 9 gadiem
Vynilz rakstīja: Kpc nebija virsraxti kā “Gundara Vētras bijušais klubs aizmaina Kevinu Lovu”
Vnk the best pēdējā laika koments!

  -1 [+] [-]

, 2014-10-29 10:05, pirms 9 gadiem
Vynilz rakstīja: Kpc nebija virsraxti kā “Gundara Vētras bijušais klubs aizmaina Kevinu Lovu”


Koments labs un tā var piesiet jebkuram. Bertāna bijušais klubs, Ozoliņa bijušais treneris, Gulbja bijušais masieris, utt

     [+] [-]

, 2014-10-29 12:14, pirms 9 gadiem
Ingman rakstīja: http://www.nba.com/global/nba_sets_record_with_101_international_players_37_countries_territories_2014_10_27.html?ls=iref:nbahpts
Melnkalnē laikam nav sevišķi liela vīriešu vārdu izvēle

  -1 [+] [-]

, 2014-10-29 13:31, pirms 9 gadiem
Autors nav pie pilna rubļa..

  +1 [+] [-]

, 2014-10-29 17:15, pirms 9 gadiem
Kanādai aug spoža basketbolistu paaudze. Wiggins, Bennets, Stauskas (šķiet, bija kanādietis/lietuvietis), tas pats Sacre labi izlasē spēlē + daudz jauni talanti spēlē ASV talanti vidusskolās. Bija viens sižets, kur diez gan labi parādija jaunos spēlētājus. Cits jautājums, cik tad no viņiem spēlēs izlasē?