Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA varētu atļaut spēlētājiem nēsāt sociālā taisnīguma uzrakstus

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

NBA varētu atļaut spēlētājiem nēsāt sociālā taisnīguma uzrakstus
NBPA prezidents Kriss Pols. Foto: AP/Scanpix

"Patiesībā rasisms ir visur," vēstīja Nacionālās basketbola asociācijas piektdien, 26. jūnijā, izplatītais video par sezonas atsākšanu. Tā beigās parādījās politiskās organizācijas "Black lives matter" sauklis ar tādu pašu nosaukumu – iespējams, ka to varēs redzēt arī uz kāda spēlētāja krekla.

NBA spēlētāju asociācijas (NBPA) prezidents Kriss Pols 27. jūnijā ESPN šovā “The Undefeated” pastāstīja, ka arodbiedrība un līga sadarbojas, lai atļautu spēlētājiem nēsāt uniformas ar personalizētiem sociālā taisnīguma vai labdarības vēstījumiem aizmugurē redzamo uzvārdu vietā.

Personalizēti saukļi ir daļa no sociālā taisnīguma vēstījumiem, kurus spēlētāji plāno paust sezonas turpinājumā, teica “Oklahoma City Thunder” aizsargs. NBA un NBPA kopējā paziņojumā 24. jūnijā vienojās turpināt apkarot sistēmisko rasismu.

Spēlētāju kreklu aizmugurē var parādīties tādi saukļi kā “Black lives matter” un “Es nevaru paelpot” (I can`t breathe). Tāpat iespējams, ka uz krekliem var parādīties Džordža Floida un Breonas Teilores vārdi – abi šogad gāja bojā policijas vardarbības rezultātā.

“Cenšamies izgaismot dažādus sociālā taisnīguma jautājumus, par kuriem puiši runā katru dienu,” Pols teica “The Undefeated”. “Cilvēki saka, ka Orlando (burbulī) sociālais taisnīgums pagaisīs no prātiem. Parādoties uz krekliem, tas nekur nepazudīs.”

Floids gāja bojā 25. maijā Mineapolē, bet Teilore nomira 13. martā Kentakī pavalsts pilsētā Luivilā. Abu nāve izraisīja lielākos vardarbīgos protestus Amerikas Savienotajās Valstīs kopš 1968. gada 4. aprīļa, kad noziedznieks nošāva cilvēktiesību aktīvistu Mārtinu Luteru Kingu.

Pols norādīja, ka būs pieņemami, ja spēlētāji nēsās labdarības uzrakstus, kuri nav saistīti ar sociālo taisnīgumu, policijas brutalitāti un citiem rasu jautājumiem. Viņš teica, ka pats vēl nav izlēmis, kādu uzrakstu vēlētos redzēt sava krekla aizmugurē.

“Patiesībā rasisms ir visur. Patiesībā klusums nav izvēles iespēja. Patiesībā mums jārīkojas labāk un jākļūst labākiem. Mēs sludināsim vienlīdzību. Mēs tieksimies pēc pārmaiņām, jo patiesībā melno dzīvībām ir nozīme,” teikts 26. jūnijā publicētajā video, signalizējot NBA aktīvāku iesaisti politikā.

Pols teica, ka runājis ar daudziem spēlētājiem, ieskaitot dažus bez tumšas ādas krāsas, kuri atbalsta kreklu ideju. Viņš informēja, ka spēlētāji netiks piespiesti nēsāt kreklus ar sociālā taisnīguma saukļiem. Spēlētāji saņems ierosinājumus ar atbalstāmo lietu sarakstu.

NBA komisārs Adams Silvers konferences zvanā ar žurnālistiem teica, ka līgai “jāstrādā”, lai dažādos augstos amatos būtu vairāk afroamerikāņu. (Rasu) dažādības jautājums pārrunāts nesenajā līgas valdes sēdē. “University of Central Florida” (UCF) Sporta dažādības un ētikas institūta (TIDES) ziņojumā konstatēts, ka 2019. gada sezonā līgā bija 74,9% tumšādaino spēlētāju.

“Puiši, ar kuriem runāju, bija ieinteresēti,” teica Pols. “Mani iedvesmo fakts, ka tas dod balsi nesadzirdētajiem (voiceless). Tā ir iespēja runāt un izgaismot viņiem aktuālus jautājumus. Citādi, viņiem var netikt dota iespēja pašizpausties.”

Pols piedalījās “Black lives matter” pasākumā Losandželosā. Viņš teica, ka NBPA plāno sazināties ar Floida, Teilores, Ahmeda Arberija, Treivona Mārtina un citu bojāgājušo ģimenēm, lai iegūtu viņu atļauju un svētību vārdu izmantošanai uz NBA spēlētāju krekliem.

“Nesen domāju, cik ļoti līga domā par nākotni un atbalsta spēlētājus dažādos jautājumos,” Pols teica. “Mūsu puiši piedalījās gājienos – gāja priekšējās rindās, lai paustu savu nostāju. Ja puiši izvēlējās ziedoties, lai brauktu uz Orlando un spēlētu, kāpēc, lai viņi nespēlētu un reizē nosauktu kāda cilvēka vārdu. Protams, mums jārunā ar (nogalināto) ģimenēm, lai gūtu viņu piekrišanu.”

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nba/story/_/id...

  +8 [+] [-]

, 2020-06-28 15:06, pirms 4 gadiem
All lives matter

  +7 [+] [-]

, 2020-06-28 15:14, pirms 4 gadiem
Modritis rakstīja: All lives matter
Tik nepasaki šitā amīšiem kuri protestē,jo tevi pie kāda pieminekļa pakārs aiz olām

 +14 [+] [-]

, 2020-06-28 15:25, pirms 4 gadiem
BLM ir tīrākais rasims sauklis, bet vidējais aprobežotais amerikānis jau to nesaprot!
Slēpts komentārs: chemist_dk

 +11 [+] [-]

, 2020-06-28 15:54, pirms 4 gadiem
Klajš rasisms no nēģeru puses .

  +7 [+] [-]

, 2020-06-28 16:04, pirms 4 gadiem
melnais kvadrāts un bezkaunība

 +10 [+] [-]

, 2020-06-28 16:06, pirms 4 gadiem
chemist_dk rakstīja: cereams maniem melnādainajiem brāļiem un māsām amerikā izdosies panākt taisnīgumu
Izdosies,izdosies!
Tas ko tavi melnie sūdabrāļi šobrīd dara tikai un vienīgi pavairos neiecietību pret melnādainajiem.

     [+] [-]

, 2020-06-28 16:20, pirms 4 gadiem
"Veld Pīs" drīkstēs?!

  +1 [+] [-]

, 2020-06-28 16:21, pirms 4 gadiem
Lai džeki neņem ļaunā, bet, lūk, manas pirmās asociācijas, dzirdot vārdu salikumu "sociālais taisnīgums": https://www.youtube.com/watch?v=1ER...

     [+] [-]

, 2020-06-28 16:56, pirms 4 gadiem
Tall white lives matter!

  +4 [+] [-]

, 2020-06-28 17:34, pirms 4 gadiem
Šito saukli jau var tulkot arī tādējādi, ka tikai melno dzīvībām ir nozīme. Un tas jau ir melnais rasisms.

  +5 [+] [-]

, 2020-06-28 18:58, pirms 4 gadiem
Tā brīvprātīgā kreklu vilkšana nostāda baltādainos spēlētājus ļoti neērtā situācijā. Jo patiesībā tā brīvprātība ir tikai nosacīta. Gluži kā padomju laikos daudzas lietas bija brīvprātīgi obligātas.

Kā to saprast? Ja baltādainais šādu kreklu vilks, tad viņš būs "pareizajā pusē", pat, ja viņa reālās domas ir pretējas tam, kas uz krekla rakstīts. Ja kāds nebūs šādu kreklu uzvilcis, tad šis spēlētājs pilnīgi noteikti nonāks "melnajā sarakstā" kā rasists. Tā ka baltādainajiem spēlētājiem īsti nekādas izvēles nav. Izņemot to, ka viņi varēs izvēlēties no vairākiem jau gataviem saukļiem.

  +7 [+] [-]

, 2020-06-28 19:24, pirms 4 gadiem
Ja jau augstajos amatos vajag vairāk nēģerus, tad laukumā vajag vairāk baltos un aziātus. Priekš, ka aziāti nav tik tupi kā nēģeri un neceļ brēku arī.

  +3 [+] [-]

, 2020-06-28 20:02, pirms 4 gadiem
Šādas muļķības tikai sašķels cilvēkus, un neviens nevar piespiest kādu mīlēt, ja to negribās.

  +5 [+] [-]

, 2020-06-28 20:25, pirms 4 gadiem
Kur tad bija šī lieta,kad bija Ķīnas un Honkongas problēmas?
Slēpts komentārs: otins

  +3 [+] [-]

, 2020-06-28 21:40, pirms 4 gadiem
otins rakstīja: Protams, vidējais aprobežotais latvietis par rasismu Amerikā visu zina labāk.
Nu, tad tik klāj vaļā mūsu neaprobežotais latvieti, ko gan es apšaubu, visu ko tu zini par rasismu ASV.
Tikai neraksti kaut kādas standarta frāzes un citātus no masu mēdijiem.
Raksti par tiem likumiem, kuri atbalsta rasismu ASV. Par valsts organizāciju atklātu atbalstu rasisma veicināšanā utt.

  +2 [+] [-]

, 2020-06-28 21:47, pirms 4 gadiem
petravicus rakstīja: Tā brīvprātīgā kreklu vilkšana nostāda baltādainos spēlētājus ļoti neērtā situācijā. Jo patiesībā tā brīvprātība ir tikai nosacīta. Gluži kā padomju laikos daudzas lietas bija brīvprātīgi obligātas.

Kā to saprast? Ja baltādainais šādu kreklu vilks, tad viņš būs "pareizajā pusē", pat, ja viņa reālās domas ir pretējas tam, kas uz krekla rakstīts. Ja kāds nebūs šādu kreklu uzvilcis, tad šis spēlētājs pilnīgi noteikti nonāks "melnajā sarakstā" kā rasists. Tā ka baltādainajiem spēlētājiem īsti nekādas izvēles nav. Izņemot to, ka viņi varēs izvēlēties no vairākiem jau gataviem saukļiem.
Tur jau tā problēma, ka melnādainie atsevišķu indivīdu nelikumīgu rīcību grib padarīt par baltādaino kolektīvo atbildību.
Es saprastu, ja ASV likumdošanā joprojām būtu normatīvie akti, kuri joprojām veicinātu segregāciju un rasismu dažādās tās izpausmes formās. Tomēr sen jau vairs nekā tāda nav.
Tad jau pie mums bomži arī varētu iziet ielās ar saukli-Bomar lives matter! Tikai tas nekas, ka bomži paši ir izvēlējušies tādu dzīvesveidu kādu tie ir izvēlējušies. Vai mums būtu par to būtu jānes kolektīvā atbildība?

  +2 [+] [-]

, 2020-06-28 23:55, pirms 4 gadiem
denebs rakstīja: Šito saukli jau var tulkot arī tādējādi, ka tikai melno dzīvībām ir nozīme. Un tas jau ir melnais rasisms.
Bēda jau tāda ka šis sauklis reklamē tikai rasismu , tas viss tiek pasniegts tā ka traktēt to savādāk ir ļoti grūti .

  +5 [+] [-]

, 2020-06-29 01:10, pirms 4 gadiem
otins rakstīja: Protams, vidējais aprobežotais latvietis par rasismu Amerikā visu zina labāk.
Tam vidējam aprobežotajam latvietim, patiesībā nav grūti saprast kā jūtās "melnais", jo paši esam bijuši apspiesti, paši esam bijuši kalpi/vergi dažādām lielvarām... Truklāt, pat ilgāk kā melnādainie, tikai kaut kā neviens nebļauj Latvian Lives Matter. Arī aziāti, kuri tieši tāpat ir bijuši paverdzināti gan no eiropiešiem, gan citiem aziātiem netaisa ALM ar nozīmi asian lives matter, un neviens pa visu pasauli neaizstāv indiāņu pēctečus vai latinosus, ko eiropiešu senči pamatīgi izkāva tajos pašos un pat senākos laikos, kad "modē" ienāca paverdzināt melnos. Tikai melnie ceļ traci, tikai melno dzīvības kaut ko nozīmē. Ak, ta sir par mūsdienām, ka poliči ASV apbižo melnos? A kāpēc par to satraukties mums, kam ar to nav sakara? Un kāpēc nekur netiek pieminēts, tas, katie paši melnie melnajiem dara 10x vairak pāri, kā baltie vienalga vai runa par poličiem vai "parastajiem mirstīgajiem" Un kāpēc nebija WLM, kad Āfrikā regulāri tika izvarotas un slepkavotas baltās sievietes? Jeb tas ir attaisnojami? BLM vai jebkuras citas rases tiesību izceļošs sauklis ir rasistisks, jo izcelt, kādu rasi automātiski ir rasisms. Un teksti par to, ka ALM ir garām jo "melnie šobrīd ir visapspiestākie" ir tāds pat rasisms, jo melno problēmas tiek izceltas virs citu rasu problēmām, kuras nebūt nav mazākas - dzīvu nomocītu cilveku, noziedzība un netaisnības ir atrodamas visās rasēs nevis tikai melnajiem. Un pat ja būtu lielāka netaisnība pret melnajiem - vai tiešam tas attaisno grautiņus un ciešanas, ko rada nevainīgiem cilvēkiem? Ja šadi "protestētaji" nosvilinās tavu māju, arī uzskatīsi, ka melnie ir apbižoti?

  +1 [+] [-]

, 2020-06-29 10:09, pirms 4 gadiem
Pirmdienas rīta smaids - kad izlasi ka spirtacentra supercirvis ota runā par aprobežotību

     [+] [-]

, 2020-06-30 14:35, pirms 4 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nu, tad tik klāj vaļā mūsu neaprobežotais latvieti, ko gan es apšaubu, visu ko tu zini par rasismu ASV.
Tikai neraksti kaut kādas standarta frāzes un citātus no masu mēdijiem.
Raksti par tiem likumiem, kuri atbalsta rasismu ASV. Par valsts organizāciju atklātu atbalstu rasisma veicināšanā utt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Racis...

     [+] [-]

, 2020-06-30 14:37, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Pirmdienas rīta smaids - kad izlasi ka spirtacentra supercirvis ota runā par aprobežotību
Tu man apniki, sēdi manā miskastē. Turpmāk ignore.