Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Jasikēvičs: "Koledžu spēlētājiem nav nojausmas, par ko viņi runā un ko Dončičs var izdarīt"

Andrejs Siliņš

Jasikēvičs: "Koledžu spēlētājiem nav nojausmas, par ko viņi runā un ko Dončičs var izdarīt"
Šarūns Jasikēvičs
Foto: Sputnik / Scanpix

Lietuvas basketbola čempionvienības Kauņas "Žalgira" galvenais treneris Šarūns Jasikēvičs, lūgts komentēt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) debitantu aptauju un iepriekš izskanējušos izteikumus par Luku Dončiču, norādīja, ka neviens no koledžu spēlētājiem Eirolīgā ne tuvu nebūtu spējīgs spēlēt tā, kā to darīja slovēņu supertalants.

Nesen veiktajā NBA debitantu aptaujā noskaidrojās, ka izteikts vairākums netic Dončiča spējai aizvadīt spožu karjeru NBA. Jasikēvičs to skaidroja ar jauno amerikāņu talantu nespēju novērtēt, cik augsta līmeņa sacensībās Dončičs spēlēja Eiropā.

"Lukam ir viss, lai kļūtu par izcilu spēlētāju. Par to šaubu nav, taču bijuši daudzi spēlētāji, kam bija viss, lai izdotos, taču tas nenotika. Tas, kas viņu atšķir no citiem spēlētājiem, ir spēja lasīt spēli, kas ir neparasti laba viņa vecuma spēlētājam," Jasikēvičs norādīja uz Dončiča kvalitātēm. "Viņš redz lietas laukumā tā, kā to nevar iemācīt, un tā, kā to neredz pat 30 gadus vecs spēlētājs. Viņam tas izdodas dabiski."

Tāpat Jasikēvičs uzsvēra, ka šogad no ASV koledžām draftētie spēlētāji nenovērtē, uz ko Dončičs ir spējīgs. "Nevienam citam nebūtu iespējams paveikt to, ko Eirolīgā izdarīja Luka. Protams, viņam palīdzēja trīs iepriekšējie gadi tik augstā līmenī. Tas viņam nebija nekas jauns, viņš pie tā jau bija pieradis, taču nav nekādu iespēju, ka šie puiši [no koledžām] spēlētu tā, kā spēlēja viņš," pārliecināts bija lietuvietis.

"Tas nav iespējams. Esmu spēlējis koledžā, esmu spēlējis Eirolīgā, esmu spēlējis visur un zinu, ka Eirolīgā ir lieliska konkurence, tā ir ļoti prasīga, tāpēc tas, ko viņš savā vecumā paveica tik izcilā klubā, ir vienreizēji," turpināja Jasikēvičs. "Viņš nespēlēja kādas mazas komandas rindās, kur tiktu pie katra uzbrukuma. Viņš spēlēja sistēmā, īpaši spēcīgā komandā un aizveda to līdz titulam. Šiem zēniem no koledžas nav nojausmas par ko viņi runā un ko Luka var izdarīt."

42 gadus vecais Jasikēvičs savulaik četrus gadus pavadīja Merilendas universitātē, bet pēc tam uzsāka profesionāļa gaitas "Rytas" rindās. Laika gaitā Jasikēvičs kļuva par vienu no labākajiem spēlētājiem Eiropā un vienu no visu laiku labākajiem ULEB Eirolīgas spēlētājiem. Kā spēlētājs Jasikēvičs četras reizes kļuva par Eirolīgas čempionu, bet tie ir tikai daži no neskaitāmajiem tituliem un individuālajām atzinībām, ko lietuvietis karjeras laikā nopelnīja.

2005. gadā Jasikēvičs parakstīja trīs gadu līgumu ar Indianas "Pacers" par 12 miljoniem dolāru. Karjera viņpus okeānam gan neizdevās spoža, 138 spēlēs Jasikēvičs vidēji 18 minūtēs guva 6,8 punktus un atdeva 2,9 rezultatīvas piespēles. Pēdējās 30 NBA karjeras spēles Jasikēvičs pavadīja Goldensteitas "Warriors" kopā ar Andri Biedriņu. Tosezon "Warriors" pēc gadiem ilga pārtraukuma spēlēja izslēgšanas turnīrā un pirmajā kārtā no cīņas par titulu izslēdza regulārās sezonas uzvarētāju Dalasas "Mavericks".

Luka Dončičs debitēja Madrides "Real" rindās jau 16 gadu vecumā, kļūstot par visu laiku jaunāko "Real" spēlētāju un trešo visu laiku jaunāko ACB līgā. Šogad 19 gadu vecumā Dončičs aizvadīja jau savu trešo sezonu Eirolīgā un kļuva par Eirolīgas sezonas un "Final Four" turnīra vērtīgāko spēlētāju. Dončičs sezonā vidēji 26 minūtēs guva 16 punktus, izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas, atdeva 4,3 rezultatīvas piespēles un pārtvēra 1,1 bumbu.

Tāpat Dončičs ir trīskārtējs ACB līgas čempions un pagājušajā sezonā tika atzīts arī par līgas vērtīgāko spēlētāju. Dončičs nespēlēja nevienā Slovēnijas jaunatnes izlasē, taču pieaugušo valstsvienības rindās 2017. gadā un bija līderis izlasei, kas nezaudēja nevienu spēli Eiropas čempionātā un pirmo reizi vēsturē izcīnīja Eiropas zeltu. Dončičs tika iekļauts čempionāta simboliskajā pieciniekā.

19. dzimšanas dienu Dončičs atzīmēja šī gada februārī.

Izmantotie resursi:
https://www.rtvslo.si/

Slēpts komentārs: sandis444444

  +1 [+] [-]

, 2018-08-27 01:16, pirms 6 gadiem
Es ar vēl nesteigtos viņam pierakstīt ahūno karjeru enbēā... tur tomēr ir kuiļi visās pozīcijās. Ok - nepazudīs, bet vai diktēs, noup, ai dount sink sou
Slēpts komentārs: vorkuta

  +5 [+] [-]

, 2018-08-27 07:16, pirms 6 gadiem
Eirolīga nav nemaz tik vāja, un tīņa vecumā tur neviens tāpat vien par MVP nekļūst. Eiropas čempionātā Dončičs spēlēja pret labiem NBA večiem. Protams, nekādu Džordanu Dončičs nemētāja, bet zeltam pietika. Un viņš ir tik jauns.

Jūtams, ka daudziem būtu ļauns prieks, ja Dončičs NBA kļūtu par viduvējību. Bet atbildi zina tikai laiks.

  +3 [+] [-]

, 2018-08-27 08:08, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Eirolīga nav nemaz tik vāja, un tīņa vecumā tur neviens tāpat vien par MVP nekļūst. Eiropas čempionātā Dončičs spēlēja pret labiem NBA večiem. Protams, nekādu Džordanu Dončičs nemētāja, bet zeltam pietika. Un viņš ir tik jauns.

Jūtams, ka daudziem būtu ļauns prieks, ja Dončičs NBA kļūtu par viduvējību. Bet atbildi zina tikai laiks.
O jā, daudzi gaida viņa izgāšanos.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-27 08:10, pirms 6 gadiem
Rafaello rakstīja: Es ar vēl nesteigtos viņam pierakstīt ahūno karjeru enbēā... tur tomēr ir kuiļi visās pozīcijās. Ok - nepazudīs, bet vai diktēs, noup, ai dount sink sou
Hmm, kura vietā Jasiks teica par "diktēšanu"? To jau tu pats piedomāji. Ņemot vērā Eiropas mazo spēlētāju karjeras NBA, tad padsmit punktu debijas sezona būtu ļoti neslikts sākums...

  -2 [+] [-]

, 2018-08-27 08:19, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Eirolīga nav nemaz tik vāja, un tīņa vecumā tur neviens tāpat vien par MVP nekļūst. Eiropas čempionātā Dončičs spēlēja pret labiem NBA večiem. Protams, nekādu Džordanu Dončičs nemētāja, bet zeltam pietika. Un viņš ir tik jauns.

Jūtams, ka daudziem būtu ļauns prieks, ja Dončičs NBA kļūtu par viduvējību. Bet atbildi zina tikai laiks.
Jaunība arī ir viņa viens no lielākajiem mīnusiem! Baltā ādas krāsa tā pat! Spānijas bumbulītis-nekas, daudz jau nav jāgaida! Katrā gadījumā, es par ĻOTI gaidu, lai aplaužas-un pa smuko!

  +1 [+] [-]

, 2018-08-27 08:22, pirms 6 gadiem
Viss jau būtu super-un Jasītim ir kāda daļa taisnība! Tikai viens baigais BET!!! Viņš arī Eirolīgā bija vecis... NBA... nu, lai jau būtu-viduvējība (knapa) un tajā laikā zem groziem valdīja AB, kurš svaru zālē bija 3x dzīvē!
Baltā bumbuļa sakarā tieši fiziskā sagatavotība, pārlidojumi, noteikumi būs lielākā pārbaude, basketbola elementi jau šim ir, bet nav jau to piemēru, ko "ekspertiem" dot, kā Eirolīgas izcilība! (aiz matiem vilkts, lolāts, čubināts, tiesnešu mīlēts) ielec NBA-un ir kaut 90% no tā!

  +5 [+] [-]

, 2018-08-27 08:30, pirms 6 gadiem
Patiešām tik traki nespēj daži sagremot zaudējumu slovēņiem??
Čalis patiesi unikāls talants, lai viņam veicas un esmu visai pārliecināts, ka par Dontiču būs tāds pats haips kā KP6. Čali nenovērtē neviens un par to viņus sodīs, jā sezonas vidū nosēdīsies mazliet, bet ja ne traumas šis būs izcils čalis un domāju ka NBA pēc pāris gadiem kā PG spēlēs

  +3 [+] [-]

, 2018-08-27 08:46, pirms 6 gadiem
viedoklis rakstīja: Jaunība arī ir viņa viens no lielākajiem mīnusiem! Baltā ādas krāsa tā pat! Spānijas bumbulītis-nekas, daudz jau nav jāgaida! Katrā gadījumā, es par ĻOTI gaidu, lai aplaužas-un pa smuko!
Kāpēc tu gribi, lai aplaužas? Kāds labums tev būs no tā, kāds kaifs no tā, ka kādam nesanāk? Piedod, bet tas ir slimi. Un karmai toč par labu nenāk.
Slēpts komentārs: viedoklis
Slēpts komentārs: viedoklis

  +3 [+] [-]

, 2018-08-27 09:19, pirms 6 gadiem
viedoklis rakstīja: Ļauj padomāt... hmm, iedomīgums, augstprātība, uzpūtība-viss, kas viņa sejā bija lasāms, kā Eirolīgas sezonā, tā EČ! Viņš nav aplauzies, ko bija jau sen pelnījis! (tikai nevajag, ka viņš visu sasniedzis kapājot)
Kā piemēru, došu Somijas hokeja izlasi, kura par savu augstprātību spēlē pret Latviju "samaksāja" vēlāk
Nu, ja Tu pa karmu reiz sāki runāt
Augsprātība, iedomība? Nē. Puika priecājas par sezonu debesīs, ja tā var izteikties, tādas pārmaiņas notikušas viņa dzīvē, tāds draivs, tādi notikumi, un zelts EČ piedevām... Viņš priecājas no sirds, pusaudža prieks, un tu to sauc par iedomību? Piedod, bet tu neesi dzīvs cilvēks, ja nespēj viņam priecāties līdz. 18-19 gadi!

  +2 [+] [-]

, 2018-08-27 09:41, pirms 6 gadiem
Šiem zēniem no koledžas nav nojausmas par, ko viņi runā un ko Luka var izdarīt.

???

Laikam tikai retais mūsdienu žurnālists saprot latviešu valodas gramatiku... ne tikai šeit, bet arī citos portālos, ir šausmīgi redzēt rakstus, kuros ir gramatikas kļūdas. Varu vēl saprast, ja kāds burts ir par maz vai par daudz (ātri rakstot, visādi var gadīties, kaut gan tāpat būtu raksts katru reizi jāpārlasa, lai tā negadītos), bet tas, ka komats ir ielikts vienā vai otrā vietā - pie tā ātru rakstīšanu nevar vainot. Vai nu tu zini, ka tur tam komatam ir jābūt, vai arī nē.

  +2 [+] [-]

, 2018-08-27 10:45, pirms 6 gadiem
NBA vispirms ir naudas ražotājs. Savukārt Eiropas spēlētājs pirmajā gadā tur nekad nebūs naudas mašīna, jo amerikāņi viņu nepazīst. Savukārt koledžas spēlētājus visi zin. Jebkuram ir skaidrs, ka koledžas basketbolu ar Eirolīgu ir smieklīgi salīdzināt. Labi, ja pārītis no katras koledžu vadošo komandu spēlētājiem varētu papildināt Eirolīgas komandas. Tomēr ASV vienmēr vērtīgāks, lai arī meistarības ziņā daudz vājāks, būs augstākā līmeņa koledžas, bet ne Eirolīgas spēlētājs.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-27 11:35, pirms 6 gadiem
Nav ko te bakstīt iekšā Latvijas - Slovēnijas spēli, tā ir pavisam cits stāsts.
Es arī esmu skeptisks par Dončika iespējām pierādīt sevi NBA, jo:
1) Fiziski nebūs gatavs, vismaz pirmajā sezonā (kā gandrīz visi eiropieši),
2) Mentāli nebūs gatavs, jo NBA ir cita vide, cits dienas ritms un būs ļoti ļoti grūti attaisnot uz sevi liktās SUPER SUPER-zvaigznes cerības.

Par to, ka puisis ir talantīgs neviens nestrīdās, bet tik daudzi supertalanti NBA ir aizgājuši pa skuju taku, ka nelabi paliek...

     [+] [-]

, 2018-08-27 11:49, pirms 6 gadiem
Janoss1989 rakstīja: Nav ko te bakstīt iekšā Latvijas - Slovēnijas spēli, tā ir pavisam cits stāsts.
Es arī esmu skeptisks par Dončika iespējām pierādīt sevi NBA, jo:
1) Fiziski nebūs gatavs, vismaz pirmajā sezonā (kā gandrīz visi eiropieši),
2) Mentāli nebūs gatavs, jo NBA ir cita vide, cits dienas ritms un būs ļoti ļoti grūti attaisnot uz sevi liktās SUPER SUPER-zvaigznes cerības.

Par to, ka puisis ir talantīgs neviens nestrīdās, bet tik daudzi supertalanti NBA ir aizgājuši pa skuju taku, ka nelabi paliek...
Tikai ar to starpību, ka superpuper talants viņš ir Eiropas līmenī, tātad, attiecīgi, mēs šeit nerunājam par Kobes, Lebrona līmeni, bet gan stāvu, pusotru zemāk, kaut kur starp Novicki, Gazolu, Stojakoviču u.c. ļoti labiem censoņiem, kas, manuprāt, nav viņam nepaceļami.

  +2 [+] [-]

, 2018-08-27 14:20, pirms 6 gadiem
Janoss1989 rakstīja: 1) Fiziski nebūs gatavs, vismaz pirmajā sezonā (kā gandrīz visi eiropieši),
2) Mentāli nebūs gatavs, jo NBA ir cita vide, cits dienas ritms un būs ļoti ļoti grūti attaisnot uz sevi liktās SUPER SUPER-zvaigznes cerības.
Mazs labojums - nevis, kā gandrīz visi eiropieši, bet gan - kā gandrīz visi jaunie spēlētāji. No draftētajiem amerikāņu studentiem tieši tāpat, labi ja viens, divi parāda ko jēdzīgu pirmajos gados. Un Kobes, Lebroni vispār reizi 10 gados parādās.

     [+] [-]

, 2018-08-27 17:34, pirms 6 gadiem
petravicus rakstīja: petravicus, 09:41, pirms 8 stundām
Šiem zēniem no koledžas nav nojausmas par, ko viņi runā un ko Luka var izdarīt.

???

Laikam tikai retais mūsdienu žurnālists saprot latviešu valodas gramatiku... ne tikai šeit, bet arī citos portālos, ir šausmīgi redzēt rakstus, kuros ir gramatikas kļūdas. Varu vēl saprast, ja kāds burts ir par maz vai par daudz (ātri rakstot, visādi var gadīties, kaut gan tāpat būtu raksts katru reizi jāpārlasa, lai tā negadītos), bet tas, ka komats ir ielikts vienā vai otrā vietā - pie tā ātru rakstīšanu nevar vainot. Vai nu tu zini, ka tur tam komatam ir jābūt, vai arī nē.
Siliņa kungam: komata izņemšana neko daudz nemaina - tāpat ir pieļauta gramatikas kļūda. Pateikšu priekšā - komats jāliek pirms "par ko".

     [+] [-]

, 2018-08-27 19:19, pirms 6 gadiem
Kā jau te minēja Jasika karjeras sekmes ievērojami atšķīrās Eiropā un NBA.... tas ir fakts, kas rosina uz pārdomām. Visticamāk ieguldītais darbs un mentālās spējas būs noteicošais sekmīgai pirmajai un nākamajām sezonām.

Sagaidīt kāda neveiksmi tiešām ir slimi.