Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

"Knicks" drafta īpatnības un ceturto numuru kompānija

Rolands Eliņš

"Knicks" drafta īpatnības un ceturto numuru kompānija
Arī Kriss Pols un Rasels Vestbruks savulaik draftēti ar ceturto numuru
Foto: AP/Scanpix

NBA drafta veiksmes un neveiksmes kaut cik sakarīgi var sākt vērtēt tikai vairākus gadus pēc tā beigām, līdz ar to šobrīd no tā izvairīsimies, tā vietā atskatoties uz iepriekšējo draftu rezultātiem un ko NBA pasaule ieradusi sagaidīt no augstā ceturtā numura.

Fakts - no pēdējiem 15 ar ceturto numuru izvēlētajiem spēlētājiem 12 sezonas beigās tikuši iekļauti gada debitantu simboliskajās izlasēs. Tas visai loģiski, jo simboliskajās izlasēs ir desmit vietas. Cita lieta, ka pēdējos sešos gados ceturtie numuri ja ne pievīluši, tad visas cerības pilnībā attaisnojuši nav.

Pagājušā gada drafts gan izvērtās īpaši neveiksmīgs teju visam pirmajam desmitniekam, un arī gada debitants Endrjū Viginss diži augstāk par galvu neuzlēca, kamēr Džabari Pārkers, Džoels Embīds un Džuliuss Rendls guva smagas traumas, bet ar 12. numuru izvēlētais Dario Šaričs NBA nemaz neieradās. Pussezonu traumas dēļ izlaida arī ceturtais numurs Ārons Gordons no Orlando "Magic", kur nokļūšanu paredzēja Kristapam Porziņģim
.
Taču pasteidzās Fils Džeksons un Ņujorkas "Knicks", kurai pirmo reizi pēdējo 30 gadu laikā bija iespēja izvēlēties ar tik augstu numuru. Toreiz tika izvēlēts kluba simbols Patriks Jūings. Protams, vietējo līdzjutēju izsvilpšanai vakardien nav attaisnojumu, taču saprast viņu nostāju gan var - pēc tik ilgas gaidīšanas beidzot ir iespēja, taču tā tiek iztērēta (no ASV publikas skatupunkta) nezināmam baltajam puisim, kurš uz NCAA čaļu fona nerada īpašu iespaidu ne vizuāli, ne statistiku salīdzinot. Un šajā gadījumā vairs nav pat svarīgi, līdz cik tālām virsotnēm Kristapam izdosies aizsniegties nākotnē, svarīgi, ka "Knicks" izmeta vējā iespēju paātrināt savu atgūšanos šeit un tagad.

Ņujorka šajā gadsimtā draftējusi četrus pirmā desmitnieka spēlētājus. Gan Nene, gan Čenings Frajs, gan Danilo Galināri, gan Džordans Hils izauguši par pieklājīga līmeņa basketbolistiem, taču visus vieno tas, ka no "Knicks" aizgājuši visai ātri un savas spējas iegulda citās komandās. Skaidrs, ka arī Porziņģim būs nepieciešams laiks, lai nostiprinātos NBA. Vai tās būs divas vai trīs sezonas, redzēsim, taču saprotams arī, ka pēc tam no debitanta līguma četriem gadiem daudz nekas nebūs palicis, un "Knicks" atkal var palikt tukšā, kad Porziņģis varētu sekot citu ērti iemītajai taciņai un pēc salīdzinoši vieglas statistikas un zaudējumu vākšanas Ņujorkā veiksmīga piedāvājuma gadījumā pārceļas uz nopietnāku komandu.

Uzsvars uz "varētu", taču Fils Džeksons ir uzņēmies lielu risku, un vērts vaicāt, vai viņš vispār būs vēl komandā, kad šī riska rezultāti sāks parādīties. Protams, Džeksona vārdam ir leģendas svars, taču "Knicks" ir klubs 2.5 miljardu dolāru vērtībā, un ne pagājušās sezonas maiņas (Dereka Fišera pieņemšana, piecu gadu līgums ar Karmelo Entoniju, Taisona Čendlera aizmainīšana, Smita un Šamperta atdošana praktiski par velti), ne vakardienas drafts par konkrētiem un skaidri nospraustiem nākotnes plāniem neliecina.

"Knicks" pēdējo gadu drafta izvēles

GadsNr.SpēlētājsSezonas klubāGadsNr.SpēlētājsSezonas klubā
2014.34.K. Ērlijs12014.51.T. Antetokompo-
2013.24.T. Hārdevejs22012.48.K. Papanikolau-
2011.17.Ī. Šamperts32010.38.E. Rautins1
2010.39.L. Fīldss22009.8.Dž. Hils1
2008.6D. Galināri22007.23.V. Čendlers3

Protams, drafts ir loterija. Ja tā nebūtu, tad neviens 2008. gadā neizvēlētos Maiklu Bīzliju vai O.Dž. Mejo pirms Rasela Vestbruka. Vestbruks pēc draftēšanas ar ceturto numuru kopā ar Kevinu Durentu pamazām pārvērta vājo "Supersonics" par NBA finālisti "Thunder" un šobrīd tiek uzskatīts par vienu no individuāli spēcīgākajiem (arī stūrgalvīgākajiem) basketbolistiem līgā. Drafta numurs vieno Porziņģi arī ar Krisu Polu, vēl vienu visaugstākās klases saspēles vadītāju, ar ceturto numuru savulaik izvēlēts arī Kriss Bošs, Maiami "Heat" lielā trijnieka pārstāvis.

Nesen NBA finālā aci pret aci satikās divi drafta ceturtie numuri - Šona Livingstona karjeru iedragāja ļoti smagā trauma, pēc kuras viņš tomēr prata atgriezties un "Warriors" sastāvā iegūt čempionu titulu, kamēr Tristans Tompsons no "Cavaliers" finālā ar savu cīņassparu krietni uzskrūvēja savu vērtību. Memfisā grūti iztēloties komandu bez Maika Konlija, savukārt iespaidīgu debijas sezonu aizvadījušais Tairīks Evanss tomēr pārāk augstu nespēja pacelt ceturtā numura latiņu, kura kopumā nemaz tik augsta nav, proti, NBA vēsturē tikai vienreiz par sezonas MVP kļuvis ar ceturto numuru izvēlēts spēlētājs - Deivs Koenss 1973. gadā.

Ar šo numuru draftētas basketbola leģendas Džerijs Slouns un Dikembe Mutombo, taču uz visas līgas vēstures fona ceturtais numurs nav nesis pārāk lielus panākumus. Jāsecina, ka lielākoties tas izmantots samērā drošajām likmēm, kad topošās suprzvaigznes vairs nav pieejamas, bet izvēles numurs tomēr pietiekami augst, lai ar to lieki neriskētu. Džeksons noriskēja.

NBA drafta ceturtie numuri 21. gadsimtā

GadsSpēlētājsKlubsSasniegumi NBA
2015.Kristaps PorziņģisKnicksBūs
2014.Ārons GordonsMagicpirmajā sezonā 5.2 punkti vidēji spēlē
2013.Koudijs ZellersBobcatsNBA debitantu otrā izlase - 6.7 punkti karjerā
2012.Dions VeiterssCavaliersNBA debitantu pirmā izlase - 14.3 punkti karjerā
2011.Tristans TompsonsCavaliersvidēji karjerā 10.1 punkts un 8.4 atl.b.
2010.Veslijs DžonsonsTimberwolvesNBA debitantu pirmā izlase
2009.Tairīks EvanssKingsGada debitants - vidēji karjerā 16.8 punkti
2008.Rasels VestbruksSupersonics4-kārtējs All-Star dalībnieks. NBA superzvaigzne
2007.Maiks KonlijsGrizzliesaizsardzības otrā izlase. Vidēji karjerā 13.4 punkti
2006.Tairuss TomassTrail Blazersdebitantu otrā izlase
2005.Kriss PolsHornets8-kārtējs All-Star dalībnieks. NBA superzvaigzne
2004.Šons LivingstonsClippersNBA čempions. Vidēji karjerā 6.8 punkti
2003.Kriss BošsRaptors10-kārtējs All-Star dalībnieks. 2-kārtējs NBA čempions
2002.Drū GudensGrizzliesNBA debitantu pirmā izlase
2001.Edijs KarijsBullsVidēji karjerā 12.9 punkti
2000.Markuss FicersBullsNBA debitantu otrā izlase

Izmantotie resursi:
NBA.com
ESPN: The Worldwide Leader in Sports

 +22 [+] [-]

, 2015-06-26 17:04, pirms 9 gadiem
Man patīk, ka jeņķi brēc par statistiku. KĀ ŠEIT VAR SPRIEST PAR STATISTIKU? Reāli, Kristaps spēlēja specīgākā līgā, kur viss ir daudz grūtāk un līgā dominē tie labākie un tie pieredzējušakie, kamēr tajā koledžu līgā, tikai spēlē ar tiem, kas tev koledžā ir. Jenķi īpaši gudri neizskatās, jau atkal.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2015-06-26 17:22, pirms 9 gadiem
MTech rakstīja: Man patīk, ka jeņķi brēc par statistiku. KĀ ŠEIT VAR SPRIEST PAR STATISTIKU? Reāli, Kristaps spēlēja specīgākā līgā, kur viss ir daudz grūtāk un līgā dominē tie labākie un tie pieredzējušakie, kamēr tajā koledžu līgā, tikai spēlē ar tiem, kas tev koledžā ir. Jenķi īpaši gudri neizskatās, jau atkal.
Citats no NY daily portala:
The fans know Kaminsky just like they know Towns and Justise Winslow because they played for major college programs and all their games were televised. The Spanish league games aren’t televised in the U.S., but that European league is better than the ACC, SEC and Big Ten.
ASV dzivo sava pasaule,un talak neredz

 +14 [+] [-]

, 2015-06-26 17:50, pirms 9 gadiem
Ja ACB klubs uzvar NBA klubus pre-season (eiropā tikai sezonas sākums), tad kā var diskutēt par NCAA un ACB salīdzināšanu?

Šo derētu izskaidrot Knicks faniem forumos, redditos utt.

  -3 [+] [-]

, 2015-06-26 18:11, pirms 9 gadiem
Jā, bet NBA jau arī savs spēlēšanas stils. Tāpat kā strītbols, LBL un ACB.
Kaut ko salīdzināt bez vienas nospēlētas sezonas vnk tupa.

Tāpat kā ar AB, kamēr deva piespēles - bija neslikti stati. Kad nedod bumbu, vari būt kaut LJ-KB-KD vienā personā un nebūs statu.

  +4 [+] [-]

, 2015-06-26 18:17, pirms 9 gadiem
Tas par līgas salīdzināšanu nav tikai fanu acīs. Lielie "eksperti" tikpat aptaurēti.

     [+] [-]

, 2015-06-26 18:43, pirms 9 gadiem
Rasels pirms KP bija mīļākais 4. numurs drafta!

     [+] [-]

, 2015-06-26 18:59, pirms 9 gadiem
Ja jau CP3 ir 4. piks, tad novēlu Porziņģim arī tādu karjeru. (ieskaitot olimpisko zeltu )

  +1 [+] [-]

, 2015-06-26 21:39, pirms 9 gadiem
MTech rakstīja: Man patīk, ka jeņķi brēc par statistiku. KĀ ŠEIT VAR SPRIEST PAR STATISTIKU? Reāli, Kristaps spēlēja specīgākā līgā, kur viss ir daudz grūtāk un līgā dominē tie labākie un tie pieredzējušakie, kamēr tajā koledžu līgā, tikai spēlē ar tiem, kas tev koledžā ir. Jenķi īpaši gudri neizskatās, jau atkal.
Jā daļēju piekrītu ,taču tas koledžas basis ir atlētiskāks un tuvāks NBA stilam,un tieši tas Porziņģim visvairāk trūkst ,spēka spele.

  +4 [+] [-]

, 2015-06-27 00:10, pirms 9 gadiem
raivons rakstīja: Jā daļēju piekrītu ,taču tas koledžas basis ir atlētiskāks un tuvāks NBA stilam,un tieši tas Porziņģim visvairāk trūkst ,spēka spele.
Es gan teitku, ka koledžas basis ir tāds, ka'blieza Cavs..
Principā viena, divu aktieru meistarklase... IZņemot dažus klubus, bet pārsvarā, visu diktē individuāla meistarība.. Ja jau dzēkam, kā top gājienu var parādīt, ka viņš no double-team māk iziet, izdribl'ejot loku pie truļa un aiziejot pāri trim spēlētājiem uz danku... Kāds tur basis... Tajā laika periodā sen būtu divas piespēles atdevis.. un citu punktus guvuši... NO garajiem vispār nevienam neparādīja piespēli NEVIENU... Nodur galvu ujn iet uz danku, tas ir viss, ko viņi māk... Noliek priekšā vienu kuili un viņu arsenāls ar to beidzas.... Tāpat kā atlētisms...

  +2 [+] [-]

, 2015-06-27 09:55, pirms 9 gadiem
MTech rakstīja: Man patīk, ka jeņķi brēc par statistiku. KĀ ŠEIT VAR SPRIEST PAR STATISTIKU? Reāli, Kristaps spēlēja specīgākā līgā, kur viss ir daudz grūtāk un līgā dominē tie labākie un tie pieredzējušakie, kamēr tajā koledžu līgā, tikai spēlē ar tiem, kas tev koledžā ir. Jenķi īpaši gudri neizskatās, jau atkal.
Un spēlēja ~20 minūtes spēlē. Tas ir tāpat kā Taunss, kuram statistiku tā iemesla dēļ ar 2 reizina. Tad arī Kristapam jāskatās 40 min. statistika.

  +4 [+] [-]

, 2015-06-27 09:58, pirms 9 gadiem
visi nelaimīgi, visi neapmierināti... taču Fils nav muļķis. ja viņš tāds būtu un viņam nebūtu, kā saka, "ņuhs", tad mēs par viņu nevarētu runāt kā 11kārtēju NBA čempionu un vienu no leģendārākajām personām basketbola pastāvēšanas vēsturē! bet, nu jā - tuklie amerikāņu fani un pseidozvaigzne Entonijs, kurš laukumā redz tikai bumbu un grozu, zina labāk...
kas attiecaqs uz Kristapu - viņam šī būs lieliska iespēja parādīt faniem un entonijam, ka viņi smagi kļūdās, savukārt Filu pacelt vēl par latiņu augstāk. zinot Kristapa spītīgo raksturu un darba spējas - prognozēju, ka tā arī notiks!

  +3 [+] [-]

, 2015-06-27 09:59, pirms 9 gadiem
Problēma nav Kristapa personā - viņam vienkārši gadījās būt par mērķi fanu agresijai. Iemesls ir pavisam vienkāršs - Fils Džeksons, pagājušajā vasarā noslēdzot līgumu ar Knicks, solīja, ka viņi būs "contenders" uzreiz. Visiem labi zināms kā beidzās pagājušā Knicks sezona. Sezonas laikā viņi paspēja aizmainīt lielos NYK bomžus - Smitu, Shumpertu, tagad arī Hardaway, it kā ar cerībām liekot raudzīties uz draftu un brīvajiem aģentiem, bet nodraftēja NBA vēl negatavu produktu.
Jackson, noteikti, mēģinās arī šosezon un nākamās sezonas iespēlēt savu trīsstūra uzbrukumu, bet, cik vakar klausījos "First take", to uzbrukuma sistēmu ne visi saprot un kvalitāti nevar (ir ļoti grūti) sasniegt sezonas laikā. Tb, Knicks ir jābūt spēlētājiem, kuri ir intelektuāli nobrieduši un pavadīs Knicks sistēmā vismaz 2-3 sezonas. Tādā ziņā it kā viss ir diez gan loģiski - Porziņģim šī sezona ir, lai mācītos, trenētos, augtu spēkā, bet vidējam NYK fanam tika apsolīts rezultāts uzreiz un viņš sagaida, ka šai sezonai vajadzēja būt ļoti labai.
Rezumējot - Porziņģim ir laba vieta, kur augt, bet faniem, visticamāk būs dusma līdz brīdim, kad NYK tiks izslēgšanas spēlēs un pārvarēs vismaz pirmo kārtu. Porziņģim šobrīd ir milzu psiholoģiskā nasta, jo viņš un Jackson ir cilvēki, kurus vainot pie Knicks rezultātiem. Domāju, ka Knicks paies vēl laiks, līdz viņi atradīs pareizos spēlētājus, bet līdz tam viss var notikt, tik pat labi, Kristaps jau sezonas vidū būs citā ASV (Kanādas) pilsētā..