Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

"Mavericks" ieskrienas: Porziņģa un Dončiča duets; Top4 komanda Rietumos

Andrejs Siliņš

"Mavericks" ieskrienas: Porziņģa un Dončiča duets; Top4 komanda Rietumos
Kristaps Porziņģis. Foto: mavs.com

Latvijas basketbola spožākā dimanta Kristapa Porziņģa pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienība Dalasas “Mavericks” sezonu sākusi viļņveidīgi. Sarunā ar Sportacentrs.com pārdomās par Dalasas vienības un Kristapa pirmajiem soļiem jaunajā sezonā dalījās podkāsta “Locked on Mavericks” vadītājs Niks Engstedts un “Dallas Morning News” sporta reportieris Breds Taunsends.

Top4 komanda Rietumos?

Sezonas ievads “Mavericks” komandai sanācis nestabils - bijusi četru uzvaru sērija, bijusi trīs zaudējumu sērija, taču neveiksmes pagaidām sakrājušās par nieka tiesu vairāk (raksta tapšanas brīdī bilance 8-9). “Viņiem vienkārši jāizveseļojas un tad varam vērtēt sezonas sākumu. Ir grūti novērtēt, ja 5-6 rotācijas spēlētāji ilgus laika posmus nav bijuši ierindā,” Engstedts aicina nesteigties ar secinājumiem, norādot, ka “Mavs” joprojām nav aizvadījusi nevienu maču ar pieejamiem labākajiem sešiem komandas spēlētājiem vienlaikus.

Pirms četri spēlētāji izkrita Covid-19 dēļ “Mavericks” rādīja pazīmes, ka kļūst par tādu komandu aizsardzībā, kādu Riks Kārlails vēlas to redzēt, lai būtu iespējas izslēgšanas turnīrā,” Taunsends sliecas piekrist kolēģa teiktajam, atzīmējot Džošu Ričardsonu, Maksi Kleberu, Dorianu Finniju-Smitu un Kristapu Porziņģi kā labākos aizsardzības spēlētājus komandā.

Jau pērnsezon “burbulī” Dalasas vienība tika uzskatīta par nopietnu apdraudējumu Losandželosas “Clippers” pirmajā izslēgšanas turnīra kārtā. Šosezon līdzjutēji no komandas gaidīs ne mazāk. “Vēl ir pāragri kaut ko paredzēt,” ar prognozēm aicina nesteigties Taunsends. “Talanta ziņā “Mavs” ir Top4 komanda Rietumu konferencē. Pirms sezonas paredzēju, ka viņi būs ceturtie, bet šobrīd domāju, ka nevaram secināt neko citu, kā vien to, ka “Lakers”, “Clippers” un Jūta ir trīs labākās komandas.” Engstedts latiņu liek tikai nedaudz zemāk: “Viņiem būtu jābūt Top5 komandai Rietumos, kad viss sastāsies savās vietās. Tomēr atkal un atkal šosezon esam pieredzējuši, ka nekas nav normāli un mums nevar tikt garantēta pilnībā vesela komanda.”

Kristapam jāspēlē kā centram

Kristapam pirmajās sešās spēlēs vidēji nepilnā 31 minūtē izdevies gūt 19,7 punktus, izcīnīt 8,3 atlēkušās bumbas un bloķēt 1,7 metienus. “No spēles uz spēli viņa sniegums uzlabojies, viņš noteikti iet pareizajā virzienā,” saka Taunsends, īpaši izceļot faktu, cik pozitīvi bijis redzēt to, ka Porziņģis piedalās abos mačos, kas viņnedēļ notika divas dienas pēc kārtas. “Tās ir pozitīvas zīmes gan attiecībā uz viņa 2018. gadā operēto kreiso, gan oktobrī operēto labo ceļgalu.” Memfisas “Grizzlies” spēka uzbrucējs Džerens Džeksons menisku operēja jau augustā, taču vēl aizvien nav atgriezies, un Taunsends uzskata, ka tas tikai apliecina Porziņģa darba spējas un to, cik ļoti viņš strādājis pie tā, lai atgrieztos tik ātri.

Spēlējot kā centram, nevis spēka uzbrucējam, Porziņģim ir iespēja biežāk būt ar bumbu un vairāk tikt iesaistītam uzbrukumu veidošanā. Šim novērojumam piekrīt Taunsends: “To saka skaitļi, bet tikpat svarīgi ir arī tas, ka Kristaps pats atzīst, ka ērtāk un pārliecinošāk jūtas tieši piektā numura pozīcijā.” Tikmēr Engstedts norāda, ka jāņem vērā arī taktiskās nianses pirms katra mača: “Domāju, ka Kārlails par to [Kristapa pozīciju] domā stratēģiski. Būs vakari, kad loģiskāk būs Kristapu laist kopā ar citu centru, lai izvairītos no fiziskuma un pārāk liela kontakta [ar pretinieku].”

Porziņģa un Dončiča duets uzlabojas, aizvien daudz vietas izaugsmei

Daudz runāts arī par Porziņģi un Dončiču kā potenciāli spēcīgāko duetu visā līgā, tomēr līdz šim tā potenciālu izmantot sanācis reti. “Starp viņiem vēl ir iespējama tik liela izaugsme. Luka zina, kā nogādāt Kristapam bumbu pēc divu vīru sadarbībām, bet joprojām ir vēl vesels līmenis, kurā viņi varētu nonākt šai ziņā - gan saspēlētībā, gan savu metienu izvēlē,” Engstedts redz plašas iespējas attīstībai Lukas un Kristapa duetam.

Domāju, ka tev to pašu pateiktu arī viņi paši,” Taunsends uzskata, ka iespēju izaugsmei labi saprot arī abi varoņi. “Pēdējā pusotra gada laikā novērotas pozitīvas zīmes par viņu savstarpējo ķīmiju gan laukumā, gan ārpus tā. Domāju, ka lielākā problēma - gluži vienkārši nav bijis pietiekami daudz spēļu, kad abi vienlaikus būtu veseli un varētu spēlēt ar 100%. Pat tad, kad Porziņģis pagājušajā sezonā kā centrs spēlēja izcili, bija brīži, kad to nācās darīt bez Dončiča, kuram bija problēmas ar potīti.”

Lai duetu pārveidotu par trio, visdrīzāk gaidīs vasaru

Daudz runāts par to, ka, lai kļūtu par reālu čempiontitula pretendenti, “Mavericks” nepieciešama vēl viena zvaigzne - lai Porziņģa un Dončiča duets kļūtu par trio. “Donijs Nelsons vienmēr skatīsies uz iespējām un centīsies tikt pie trešās zvaigznes,” kluba ģenerālmenedžera dabu atklāj Engstedts. “Šoreiz gan domāju, ka plāns varētu būt ļaut šai sezonai aizritēt un tad koncentrēties uz trešās zvaigznes piesaistīšanu starpsezonā, kad algu budžetā atbrīvosies vieta vēl vienam maksimālajam līgumam.”

“Tagad, kad Jannis [Adetokunbo] vairs nav pieejams kā brīvais aģents, es noteikti sagaidu, ka klubs mēģinās maiņas darījumā tikt pie trešās zvaigznes,” Taunsends teorētiski redzētu “Mavs” iesaistāmies spēlētāju tirgū līdz maiņas darījumu termiņa beigām, taču ir viena nozīmīga problēma. “Viņiem nav pietiekami daudz munīcijas, lai tiktu pie tāda spēlētāja. Pirmās kārtas izvēles draftā ir iztērētas četrus gadus uz priekšu - divas pieder Ņujorkai, bet divas pārējās nedrīkst aizmainīt pēc NBA noteikumiem. Vasarā algu budžetā būs daudz vietas, tāpēc tas varētu tikt atlikts uz starpsezonu un brīvo aģentu tirgu. Tiesa, piesaistīt lielu zvaigzni šādā veidā nav izdevies jau gadiem...”

Kurā vietā Rietumu konferencē Mavericks noslēgs regulāro sezonu?

  • 130

  • 516

  • 62


  +1 [+] [-]

, 2021-01-26 18:47, pirms 3 gadiem
Sporta eksperti ar ZzZ priekšgalā nepiekrīt šim rakstam

  -1 [+] [-]

, 2021-01-26 18:55, pirms 3 gadiem
Bostonietis rakstīja: Sporta eksperti ar ZzZ priekšgalā nepiekrīt šim rakstam
Es tieši to pašu nodomāju.

     [+] [-]

, 2021-01-26 19:16, pirms 3 gadiem
Ko tādi Engstedts un Taunsends vispār zin no tādiem kuģniecības inventāriem,kā piemēram enkurs...saka zzz ločmelis noslaukot puņķi bītlenes piedurknē.

  -1 [+] [-]

, 2021-01-26 19:55, pirms 3 gadiem
Varu derēt, ka māte lietuviete, bet fāterītis krievs. Droši vien dzēris, un abus pamatīgi sitis.

     [+] [-]

, 2021-01-26 22:30, pirms 3 gadiem
Vismaz beidzot DFS/Jrich un Powells(poh xD) ir atpakaļ.Rīt spēlēšot varbūt,bet Utah kalniene droši nepalīdzēs elpot

  -3 [+] [-]

, 2021-01-27 08:20, pirms 3 gadiem
Jā, nu ļoti objektīvs avots - divi žurnaļugas, kuri strādā komandas/pilsētas izdevumos. hahahhaha. Es saprastu, ja to teiktu kāda komandā neiesaistīta, tiešām objektīva trešā puse. Bet, protams, tas nekad nenotiktu, jo visi tak redz, ka Podriņķis ir enkurs augstākajā pakāpē. Nosaukt Luku un Podriņķi par duetu ir tieši tas pats, kas nosaukt Luku un THJ par duetu. T.i nav tur nekāda dueta - ir viena superzvaigzne un viena viduvējība, kas sildītu beņķi jebkurā čempionu cienīgā komandā.

     [+] [-]

, 2021-01-28 17:30, pirms 3 gadiem
---ZzZ--- rakstīja: Jā, nu ļoti objektīvs avots - divi žurnaļugas, kuri strādā komandas/pilsētas izdevumos. hahahhaha. Es saprastu, ja to teiktu kāda komandā neiesaistīta, tiešām objektīva trešā puse. Bet, protams, tas nekad nenotiktu, jo visi tak redz, ka Podriņķis ir enkurs augstākajā pakāpē. Nosaukt Luku un Podriņķi par duetu ir tieši tas pats, kas nosaukt Luku un THJ par duetu. T.i nav tur nekāda dueta - ir viena superzvaigzne un viena viduvējība, kas sildītu beņķi jebkurā čempionu cienīgā komandā.
Tomēr gribētu redzēt kas tu par fruktu, kurā brīdī tev Kristaps piekakājis uz galvas? Bet jebkurā gadījumā tev jāārstējas ārstu uzraudzībā!

     [+] [-]

, 2021-01-29 10:24, pirms 3 gadiem
Jā zz,satiekamies klātienē,parunāsim par basketbolu! 2m un maska,viss kā pieklājas