Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Traģēdija Kalifornijā: helikoptera avārijā miris leģendārais Kobe Braients

Andrejs Siliņš

Traģēdija Kalifornijā: helikoptera avārijā miris leģendārais Kobe Braients
Kobe Braients. Foto: Reuters / Scanpix

Satricinošas ziņas pienākušas no Amerikas Savienotajām Valstīm - 41 gada vecumā dzīvību helikoptera avārijā zaudējis viens no visu laiku izcilākajiem pasaules basketbolistiem Kobe Braients. Traģēdijā dzīvību zaudējusi arī Braienta meita.

Ap desmitiem no rīta kalnos virs Kalifornijas pilsētas Kalabasas helikopters avarējis un pēc kritiena uzliesmojis, kā rezultātā deviņi cilvēki gājuši bojā. Virkne ASV mediju saņēmuši apstiprinājumu ziņām, ka starp viņiem bijis arī Kobe Braients un viņa meita Džiana. Sākotnējā informācija liecināja, ka katastrofā bojā gājuši pieci cilvēki, taču vēlāk varas iestādes apstiprināja deviņu cilvēku bojā eju. Starp tiem bija arī slavens jauniešu beisbola treneris Džons Altobeti ar sievu un meitu, kura spēlēja vienā komandā ar Džianu. Helikopters piederējis Braientam.

Kobe Braients ir viens no visu laiku labākajiem pasaules basketbolistiem, kurš visu 20 gadu ilgo profesionāļa karjeru pārstāvēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Losandželosas "Lakers". Ar to Kobe izcīnīja piecus NBA čempiontitulus, 18 reizes piedalījās Visu zvaigžņu spēlēs, četrreiz tajās kļuva par MVP, 11 reizes tika izvēlēts sezonas pirmajā simboliskajā pieciniekā. 2008. gadā Braients tika atzīts par sezonas vērtīgāko spēlētāju, divreiz (2009, 2010) par finālu vērtīgāko spēlētāju, kā arī tika pie daudz citām individuālajām atzinībām. Braients ir arī divkārtējs olimpiskais čempions ASV izlases sastāvā (2008, 2012).

2016. gada 14. aprīlī Braients, kurš karjeras pēdējos gados mocījās ar savainojumiem, tostarp tik smagiem kā saplēstu Ahileja cīpslu, savā karjeras pēdējā spēlē guva 60 punktus "Lakers" uzvarā pār "Jazz". Braients visas karjeras laikā guva 33 643 punktus, kas ilgu laiku bija trešais visu laiku labākais sasniegums NBA. Tieši pagājušajā naktī rekordu pārspēja Lebrons Džeimss un Kobes pēdējais ieraksts "Twitter" bija apsveikums Lebronam:

Ar basketbola spēlēšanu vien Kobe karjeras laikā nopelnīja vairāk nekā 323 miljonus dolāru, bet Braienta kopējā īpašumu vērtība 2020. gadā tika lēsta 500 miljonu dolāru apmērā. Neraugoties uz pārticīgo dzīvi, arī pēc karjeras Braients neapstājās jaunu izaicinājumu meklējumos un sekmīgi iesaistījās dažādos uzņēmējdarbības projektos. 2018. gadā Braients ieguva ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars par labāko animācijas īsfilmu "Dear Basketball".

Braienta piedzima Filadelfijā - pilsētā, kurā Lebrons Džeimss vakar pārspēja Braienta punktu rekordu. Bērnībā Braients devās līdzi ģimenei uz Eiropu, kur viņa tēvs Džo Braients spēlēja basketbolu profesionāli. No 1984. līdz 1991. gadam Braients dzīvoja Itālijā un organizētu basketbolu sāka apgūt Redžo Emīlijā. Vēlāk atgriezies dzimtenē, Braients kļuva par vienu no labākajiem spēlētājiem vidusskolēnu vidū visā valstī un nolēma pieteikties draftam jau 1996. gadā. Tā paša gada 26. jūnijā Šarlotes "Hornets" ar 13. numuru draftēja tobrīd vēl tikai 17 gadus veco Braientu, taču tai pašā vakarā aizmainīja uz "Lakers".