Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Džordans ziedo divus miljonus cīņai pret rasu nevienlīdzību

Andrejs Siliņš

Džordans ziedo divus miljonus cīņai pret rasu nevienlīdzību
Maikls Džordans
Foto: AFP/Scanpix

Par visu laiku labāko basketbolistu uzskatītais Maikls Džordans veicis ziedojumus divu miljonu dolāru apmērā divām organizācijām, kas nodarbojas ar cīņu pret policijas vardarbību, kas pēdējā laikā īpaši skārusi tumšādainās rases cilvēkus.

Policijas vardarbība pret cilvēkiem, īpaši tiem, kuru ādas krāsas nav gaiša, Amerikas Savienotajās Valstīs bijusi aktuāla problēma laiku laikos. Īpaši uzliesmojumi bija novērojami deviņdesmitajos gados Kalifornijā un citviet. Pēdējo mēnešu laikā atkal bijuši vairāki, dažreiz pat šokējoši, gadījumi, kad policija ne tikai lietojusi nesamērīgu spēku, bet pat nogalinājusi tumšādainos.

Sporta ikona Maikls Džordans parasti izvairījies no politisko vai sociālo procesu komentēšanas, par ko savulaik arī saņēmis kritiku no citiem tumšādainajiem amerikāņiem, kas iestājas par vienādu cilvēktiesību ievērošanu pret visu ādas krāsu ļaudīm. Tomēr šoreiz arī Džordana mērs ir pilns, un tāpēc seškārtējais NBA čempions ne tikai ziedojis pa miljonam dolāru divām organizācijām, kas cīnās par cilvēktiesībām, bet arī komentējis savu rīcību.

"Kā lepns amerikānis un tēvs, kurš pats savu tēvu zaudēja bezjēdzīgas vardarbības rezultātā, kā melnādainais, esmu dziļi satraukts par afroamerikāņu nāvēm, ko izraisījušas likuma pārstāvju rokas. Esmu dusmīgs par gļēvo un naida pilno policijas virsnieku nonāvēšanu. Skumstu līdzi ģimenēm, kas zaudējušas savus mīļos, jo pazīstu šīs sāpes pārāk labi. Lai gan zinu, ka ar maniem ziedojumiem nebūs gana, lai atrisinātu problēmu, ceru, ka ar šiem resursiem abas organizācijas spēs radīt pozitīvu rezultātu," raksta Džordans.

"Mani audzināja vecāki, kas iemācīja mīlēt un cienīt cilvēkus, neraugoties uz viņu ādas krāsu vai izcelsmi.[..] Zinu, ka šī valsts ir labāka nekā tas, kas tagad notiek, tāpēc ilgāk vairs nevaru klusēt. Mums jāatrod risinājums, lai dažādu ādas krāsu cilvēki saņemtu godīgu attieksmi UN arī policijas virsnieki, kas katru dienu riskē ar savām dzīvībām mūsu drošības dēļ, tiktu cienīti un atbalstīti."

Nesenajā ESPYS balvu pasniegšanas ceremonijā NBA superzvaigznes Lebrons Džeimss, Kriss Pols, Karmelo Entonijs un Dveins Veids no skatuves aicināja savus kolēģus, citus sportistus, aktīvāk iesaistīties rasu nevienlīdzības jautājumu risināšanā, cīņā ar ieroču ļaunprātīgu lietošanu un policijas brutalitāti. Jau četras Sieviešu NBA komandas pirms savām mājas spēlēm vilkušas īpašus iesildīšanās krekliņus, kas aicina iesaistīties.

NBA komisārs Adams Silvers atzinīgi novērtējis Džordana rīcību: "Viņa iesaistīšanās svarīgu sociālo problēmu, tostarp cilvēktiesību neievērošanā, risināšanā sniedz milzīgu ietekmi sabiedrībai visā pasaulē."

Maikls Džordans karjeras laikā nopelnīja 90 miljonus dolāru, taču pēc tās nu jau kļuvis par miljardieri. Džordans ir vienīgais tumšādainais galvenais īpašnieks NBA - viņam pieder Šarlotes "Hornets" klubs.

Izmantotie resursi:
The Undefeated — Sports, Race, Culture, HBCUs...

 +10 [+] [-]

, 2016-07-25 19:56, pirms 8 gadiem
Tieši tā! Nost ar rasu nevienlīdzību. Lai NBA vienādās daļās būtu pārstāvētas visas rases- baltie,melnie,dzeltenie utt. Bet ja nopietni, tad lai sāk strādāt pie tā,lai jauno nēģeru elki būtu nevis gangsteri no geto,bet gan inteliģenti,dzīvē izsitušies melnādainie.

  +4 [+] [-]

, 2016-07-25 20:14, pirms 8 gadiem
Nu un kur tad taa rasu nevienliidziiba izpauzhaas? Aaa pareizi NBA.

  +4 [+] [-]

, 2016-07-25 20:20, pirms 8 gadiem
Baltie tik labi,ja 10% no pasaules,bet tik un tā apbižotāji skaitās.

  +3 [+] [-]

, 2016-07-25 20:20, pirms 8 gadiem
Nu tas puisis dod. Būtu kādai Āfrikas valstiņai tīru dzeramo ūdeni ievilcis. Tas jau nebūtu vairāk izmaksājis, bet labums krietni lielāks.

  -1 [+] [-]

, 2016-07-25 20:26, pirms 8 gadiem
krkr rakstīja: Nu tas puisis dod. Būtu kādai Āfrikas valstiņai tīru dzeramo ūdeni ievilcis. Tas jau nebūtu vairāk izmaksājis, bet labums krietni lielāks.
piekrītu,jo ja es būtu miljardieris...

  -3 [+] [-]

, 2016-07-25 20:35, pirms 8 gadiem
Kauns man par jums. Rasisti esat!

  -3 [+] [-]

, 2016-07-25 21:09, pirms 8 gadiem
Mums, baltajiem skauz ka melnādainie ka ir fiziskaki neka mes.. tur tā problemu, viss lielaku naidu , baltie izrada pret sprotistiem, neesmu redzejeis kur kāds afro, kkadus bananus met baltajam

  +1 [+] [-]

, 2016-07-25 21:13, pirms 8 gadiem
Pats arī neciešu rasistus, tas nav pieņemami. Bet mani vairāk izbrīnija fakts,ka Džordans jau ir Miljardieris....saprotu ir Botas, apģērbu līnija, bet vai tiešām tik liela summa atlec viņam pašam? Jo cik zinu, tad Džordans ir zem Nike. Godīgi sakot iespaidīgi redzēt kā smagi trenējoties var iegūt visu

  +2 [+] [-]

, 2016-07-25 21:45, pirms 8 gadiem
rasu diskriminācija ir bullšit, statistika pierāda, ka melnie izdara vairāk noziegumus un vairāk cieš no policijas vardarbības, viss loģiski.

P.S.
pēc statistikas lielākā daļa no vardarbībām pret melnajiem veic paši melnie. (Black on black crime)

     [+] [-]

, 2016-07-25 21:47, pirms 8 gadiem
SportaFansNR1 rakstīja: Nu un kur tad taa rasu nevienliidziiba izpauzhaas? Aaa pareizi NBA.
Lol... NBA spēlē labākie un izskatās, ka pārsvarā tumšādainie ir labākie balleri.

     [+] [-]

, 2016-07-25 21:48, pirms 8 gadiem
Dalabi 19 rakstīja: Pats arī neciešu rasistus, tas nav pieņemami. Bet mani vairāk izbrīnija fakts,ka Džordans jau ir Miljardieris....saprotu ir Botas, apģērbu līnija, bet vai tiešām tik liela summa atlec viņam pašam? Jo cik zinu, tad Džordans ir zem Nike. Godīgi sakot iespaidīgi redzēt kā smagi trenējoties var iegūt visu
Katru gadu ap 100kk$ incomes no Air Jordan zīmola. forbes.com

  +1 [+] [-]

, 2016-07-25 21:52, pirms 8 gadiem
Lin#7 rakstīja: Mums, baltajiem skauz ka melnādainie ka ir fiziskaki neka mes.. tur tā problemu, viss lielaku naidu , baltie izrada pret sprotistiem, neesmu redzejeis kur kāds afro, kkadus bananus met baltajam
Nu, kad kas tiek mests baltajam, piem. monētas, tad tas netiek saukts par rasismu, bet gan huligānismu. Sporta cieš visas rases pārstāvji no apvainojumiem, huligānisma utt, tas nepadara melnādaino ciešanas lielākas pār citiem.

     [+] [-]

, 2016-07-25 22:01, pirms 8 gadiem
karjeras laikā nopelnīja vairāk kā 90mio$, jo par pēdējām trīs sezonām Bulls rindās Džordans saņēma punktīgi 30mio par sezonu. Pirms tam laikam pēc autora domām neko nesaņēma, kā arī nekādi reklāmas ieņēmumi karjeras laikā arī nebija.

     [+] [-]

, 2016-07-25 22:12, pirms 8 gadiem
Dalabi 19 rakstīja: Pats arī neciešu rasistus, tas nav pieņemami. Bet mani vairāk izbrīnija fakts,ka Džordans jau ir Miljardieris....saprotu ir Botas, apģērbu līnija, bet vai tiešām tik liela summa atlec viņam pašam? Jo cik zinu, tad Džordans ir zem Nike. Godīgi sakot iespaidīgi redzēt kā smagi trenējoties var iegūt visu
Visu.... tas ir nauda?

  +1 [+] [-]

, 2016-07-25 22:15, pirms 8 gadiem
Tas viss ir skaisti, bet no nepareizā gala viņi mēģina vērst visu par labu.
Lai viņi uzdod jautājumu paši sev, kāpēc joprojām tik ļoti neieredz melnādainos štatos.
Iedomāsimies ciematiņu:
100 cilvēki
60 baltie
40 melnie
10% ir noziedzinieki - 9 melnie, viens baltais
Jautājums: Kāpēc vairums ciemata iedzīvotāju neieredz melnādainos?

Šīs organizācijas nereālākās summas tērē priekš advokātiem. Vājprātīgas summas tiek tērētas dažādu piketu rīkošanai. Par to naudu varētu attīstīt nelabvēlīgos rajonus Detroitā, Mīčiganā. Tad varbūt 12 gadīgs puišelis nedomās, ka vienīgais veids, kā normāli izdzīvot ir zagt, sist, slepkavot.
Jo vairāk šie potenciālie krimiķi aizies pa normālu ceļu, jo vairāk cilvēku mainīs domas par rasi.

     [+] [-]

, 2016-07-25 22:21, pirms 8 gadiem
Onslovs rakstīja: Katru gadu ap 100kk$ incomes no Air Jordan zīmola. http://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2015/03/11/michael-jordan-leads-the-highest-paid-retired-athletes-2015/#35e47bd8155e
Paskaties nu labāk no kā ir tie 100M.

     [+] [-]

, 2016-07-25 22:21, pirms 8 gadiem
archdevil rakstīja: karjeras laikā nopelnīja vairāk kā 90mio$, jo par pēdējām trīs sezonām Bulls rindās Džordans saņēma punktīgi 30mio par sezonu. Pirms tam laikam pēc autora domām neko nesaņēma, kā arī nekādi reklāmas ieņēmumi karjeras laikā arī nebija.
Un viņam arī bija 8 gadu līgums par 25M. Tobiš gandrīz visa karjera pa 3M

     [+] [-]

, 2016-07-25 22:22, pirms 8 gadiem
lai sūta mums uz Lv vairāk afro amerikāņus un aziātus... varēs papriecāties neizbruacot no valsts ..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-07-26 17:27, pirms 8 gadiem
šitiem idiņiem, kas te raksta jēlības par afrikāņiem acīmredzot nav sajēgas par reālo situāciju ASV. Vispār nav sajēgas ne par dzīvi, kā tādu, par to, kā ir, kad tevi jebkurā brīdī var nošaut. Man vairāki pazīstami cilvēki ir izteikušies par ASV policijas uzvedību un viņi bija parasti balti tūristi, kurus sazinkādā štatā par nelielu pārkāpumu aiz neuzmanības appturēja policija. Un viņiem arī bija sajūta, ka jebkurā brīdī viņus var nošaut. Tā ka turpiniet vien dzīt jokus. Kamēr sēdi ar dibenu krēslā pie datora drošībā, var būt baigi asprātīgs .

  -1 [+] [-]

, 2016-07-26 17:50, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: šitiem idiņiem, kas te raksta jēlības par afrikāņiem acīmredzot nav sajēgas par reālo situāciju ASV. Vispār nav sajēgas ne par dzīvi, kā tādu, par to, kā ir, kad tevi jebkurā brīdī var nošaut. Man vairāki pazīstami cilvēki ir izteikušies par ASV policijas uzvedību un viņi bija parasti balti tūristi, kurus sazinkādā štatā par nelielu pārkāpumu aiz neuzmanības appturēja policija. Un viņiem arī bija sajūta, ka jebkurā brīdī viņus var nošaut. Tā ka turpiniet vien dzīt jokus. Kamēr sēdi ar dibenu krēslā pie datora drošībā, var būt baigi asprātīgs .
Nu bet pareizi ir. Bijībai jābūt, lai saprot, ka sūdus nevar taisīt.

     [+] [-]

, 2016-07-26 18:53, pirms 8 gadiem
NBA komisārs Adams Silvers atzinīgi novērtējis Džordana rīcību: "Viņa iesaistīšanās svarīgu sociālo problēmu, tostarp cilvēktiesību neievērošanā, risināšanā sniedz milzīgu ietekmi sabiedrībai visā pasaulē."

Nu nu. Nu kādā tur visā pasaulē. Ziedojis 2 mio. Nu USA melnās rases pārstāvju advokāti berzē rokas. Nauda ta vēl jāapgūst. Es neesmu pret, esmu par visu krāsu, visu ticību kopīgu būšanu. Nav jau problēma krāsā, vai ticībā. Visi te dzīvojam un arī ticības lietas ir tik līdzīgas, ka var atrisināt jebkuru problēmu. Ir problēma, ja kāds sevi uzskata par pareizo, bet citus pasludina par nepareizajiem. Nu tad sākas čēks. Tad it kā pareizie metas virsū citiem. Kaut gan pamatā ir ekonomikas lietas. Kāds negrib strādāt, kāds uzreiz grib visu utt utt... Kādam ir nafta, kādam nav, kādam trūkst.... Viss tas ir liels figņa, bet diemžēl ietekmē pasaules politiku un dod darbu daudziem.... Būtu labāk laukus aruši un kaut kviešus, rīsus utt audzējuši...

     [+] [-]

, 2016-07-26 19:31, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Nu bet pareizi ir. Bijībai jābūt, lai saprot, ka sūdus nevar taisīt.
noteikti piekrītu, ir pilnīgi normāli, ja tevi aptur par sīku pārkāpumu vai vienkārši pārabudei, palūdz, lai tu parādi dokumentus un tad, kamēr tu liec roku kabatā, lai izvilktu tiesības, tevi ņem un nošauj;. kapēc nē, bijībai jābūt, ņefig klausīt policistu un rādīt dokumentus.

     [+] [-]

, 2016-07-26 19:33, pirms 8 gadiem
principā, es neiebilstu, ja nošauj tos, kuri uzskata, ka policija rīkojas normāli nošaujot