Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kuri ir Bertāna konkurenti cīņā par NBA labākā rezervista balvu?

Andrejs Siliņš

Kuri ir Bertāna konkurenti cīņā par NBA labākā rezervista balvu?
Montrezls Herels, Dāvis Bertāns un Lū Viljamss. Foto: Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) balsojumā par sezonas labāko rezervistu reāls kandidāts ir Vašingtonas "Wizards" snaiperis Dāvis Bertāns. Cik lielas ir Bertāna izredzes un kuri ir "Latvijas lāzera" galvenie konkurenti cīņā par šo individuālo atzinību?

Vakar jau aplūkojām, sezonas vērtīgākā spēlētāja jeb MVP balvas kandidātus, bet starp visām individuālo balvu nominācijām Latvijai visbūtiskākā ir labākā rezervista balva, jo tajā mums ir reāls kandidāts. Jā, Kristaps Porziņģis nav slēpis vēlmi kļūt par labāko aizsardzības spēlētāju līgā, bet, ja esam godīgi, šajā sezonā viņa kandidatūra nav aktuāla. Tikmēr Dāvis Bertāns ar lielisku sezonu "Wizards" rindās, ko izpušķoja dalība Visu zvaigžņu spēles trīspunktnieku konkursā, ir kandidāts uz labākā rezervista balvu. Cik reāls un kuri ir galvenie konkurenti?

Deniss Šrēders, Oklahomsitijas "Thunder" (40-24, 5. vieta Rietumu konferencē)

63 spēles, 31 minūte, 19,0 punkti, 3,7 AB, 4,1 RP

"Thunder" stāsts šajā sezonā daudzus pārsteidzis, bet bieži visi nopelni tiek pierakstīti Krisam Polam. Nav šaubu, ka Pola pieredze spēlē nozīmīgu lomu, bet drīzāk - kā tēvam, kurš aizvedis savus puikas paskatīties, kādas zivis peld tur tajos lielajos dīķos. Ja runājam par fizisku spēli, tad Denisa Šrēdera loma nav pārvērtējama. Vācietis aizvada vienu no labākajām sezonām karjerā un kopā ar Polu un Šeju Gildžesu Aleksandru veido ārkārtīgi bīstamu un pretiniekiem neērtu ārējo līniju, pret ko "play-off" nevēlas spēlēt neviens. Šrēders ir rezultatīvākais līgas spēlētājs starp tiem, kas no soliņa iesaistījušies vismaz 45 mačos. Atšķirībā no zemāk minētajiem galvenajiem konkurentiem Montrezla Herela un Lū Viljamsa, Šrēderam nav tādas greznības kā spēlēšana līdzās divām visas līgas mēroga superzvaigznēm.

Montrezls Herels, Losandželosas "Clippers" (44-20, 2. vieta Rietumos)

63 spēles, 27,8 minūtes, 18,6 punkti, 7,1 AB, 1,7 RP, 1,1 BM

Iespējams, labākais līgums līgā attiecībā samaksa pret paveikto darba apjomu. Par nieka sešiem miljoniem dolāru sezonā "Clippers" saņem vienu no labākajiem sniegumiem līgā savā pozīcijā. Par mūsdienu Denisu Rodmenu nesen nodēvētais Herels papildus statistikas rādītājiem ienes negurstošu enerģiju no soliņa, kas uzlādē visu otro piecinieku kļūt gan par rezultatīvāko soliņu līgā, gan labāko cīņā par atlēkušajām bumbām. Kas būtiski - bumbām uzbrukumā. Herels ir lielas algas dienas priekšā, jo starpsezonā pašreizējais līgums beigsies un nav šaubu, ka pēc tik efektīva garā spēlētāja sastāsies gara rinda potenciālo algotāju.

Lū Viljamss, Losandželosas "Clippers" (44-20, 2. vieta Rietumos)

60 spēles, 29,3 minūtes, 18,7 punkti, 3,1 AB, 5,7 RP

Viljamss kļuvis par sinonīmu šai balvai, jo saņēmis to trīs reizes pēdējo piecu gadu laikā. Tomēr šosezon Viljamss varētu vairs nebūt labākais šīs lomas speciālists pat tikai savā komandā (lasīt augstāk aprakstīto Herelu). Plus šajā sezonā daudz lielāka publikas uzmanība tiek vērsta uz abām pamata piecinieka superzvaigznēm, kas pievienojās komandai Kavai Lenarda un Pola Džordža personās. Publikas uztveres izmaiņas gan nemazina fizisko realitāti - Viljamss arī 33 gadu vecumā aizvien bija viens no labākajiem rezervistiem līgā. Statistikas cipari gan ar katru gadu rūk, taču trajektorija ir pietiekami lēzena, lai būtu pārliecība, ka arī nākamajā sezonā, kas būs pēdējā pašreizējā līgumā, Viljamss atkal tiks minēts sarunā par labākajiem rezervistiem.

Deriks Rouzs, Detroitas "Pistons" (20-46, 13. vieta Austrumos)

50 spēles, 26 minūtes, 18,1 punkts, 2,4 AB, 5,6 RP

Ja 2011. gada jūlijā kāds Rouzam teiktu, ka būsi kandidāts uz labākā sezonas rezervista balvu, pretī saņemtu smieklus vai pat lamuvārdus. Kopš tā laika daudz kas ir mainījies. Visu laiku jaunākais MVP, pārcietis dažāda rakstura problēmas, kas sākās ar krustenisko saišu saplēšanu, tikai pēdējos gados izskatās pieņēmis jauno realitāti, un tas ļāvis atplaukt jaunā kvalitātē. Ceturtais rezultatīvākais rezervists līgā, otrais labākais piespēlētājs un ceturtais efektīvākais.

Dāvis Bertāns, Vašingtonas "Wizards" (24-40, 9. vieta Rietumos)

54 spēles, 29,3 minūtes, 15,4 punkti, 4,5 AB, 1,7 RP, 3P. 42,4%

Pēc aiztirgošanas no Sanantonio bija piesardzīgs skats un Dāvja lomu jaunajā komandā, jo profesionālais sports ir stereotipu pasaule, un Bertāna loma "Spurs" komandā bija tik precīzi izkalkulēta, ka arī citas organizācijas varētu nedot neko vairāk. Realitāte izrādījās labāka - treneris Skots Brukss piešķīra Dāvim zaļo gaismu rīkoties ar bumbu pēc paša iegribām. Netrūkst piemēru, kad tas noved līdz auzām, bet Dāvja inteliģence ļāva šādu iespēju izmantot super efektīvi. Labākā sezona karjerā, sestais rezultatīvākais rezervists līgā, piektais precīzākais trīspunktnieku metējs starp rezervistiem un citi rekordi, ko uzskatījusi un visiem skaidri izklāstījusi Vašingtonas organizācija. Liels mīnuss Dāvja kandidatūras kontekstā ir komandas iespētais - tāpat kā Rouzam, arī Bertānam tas ir lielākais šķērslis, lai tiktu apsvērti kā reāli kandidāti uz šīs balvas iegūšanu.

Gorans Dragičs, Maiami "Heat" (41-24, 4. vieta Austrumos)

54 spēles, 28,4 minūtes, 16,1 punkts, 3,1 AB, 5,1 RP

Ilgus gadus bijis "Heat" pamata piecinieka saspēles vadītājs šosezon Dragičs no šiem pienākumiem pilnībā tika atbrīvots, taču slovēņu aizsargs ir pietiekami pieredzējis un saprātīgs, lai neuzmestu lūpu par to, bet gluži otrādi - atrastu veidu, kā vislabāk palīdzēt komandai jaunajā statusā. 16,1 punkts un 5,0 piespēles ik mačā. Dragičs piedalījies 54 spēlēs, un tajās "Heat" izcīnījusi 34 uzvaras jeb 63%. Šajās uzvarās Dragičs trāpījis 41,3% trīspunktnieku. Tai pašā laikā stabilitāte nav bijusi Dragiča sabiedrotais - 20 zaudētajās spēlēs slovēnim no tālienes realizējis vien 30,8% izmesto metienu.

Džordans Klārksons, Jūtas "Jazz" (41-23, 4. vieta Rietumos)

63 spēles, 24,2 minūtes, 15,1 punkts, 2,7 AB, 2,0 RP

Sezonu sācis nīkuļojošajā Klīvlendā, decembra maiņas darījumā Klārksons nonāca Soltleiksitijā, un arī vienā no spēcīgās Rietumu konferences "play-off" komandām ne tikai nekrita ārā, bet kļuva par nozīmīgu palīgu. 34 spēlēs Klārksons kļuvis par vienu no efektīvākajiem spēlētājiem komandā. Pirms Klārksona ierašanās "Jazz" bija viens no sliktākajiem rezervistu pienesumiem līgā, pēc Klārksona ierašanās - ne izcils, bet vismaz stabils pienesums, kas tik ļoti komandai pietrūcis iepriekš.

Kurš kļūs par NBA sezonas labāko rezervistu?

  • 62

  • 126

  • 27

  • 25

  • 141

  • 7

  • 4

  • 4


  +2 [+] [-]

, 2020-07-24 21:45, pirms 4 gadiem
Tak Bertānam nav izredzes...

     [+] [-]

, 2020-07-25 00:58, pirms 4 gadiem
Diemžēl noteikti vinnēs Harels

     [+] [-]

, 2020-07-25 12:58, pirms 4 gadiem
sapnis rakstīja: Diemžēl noteikti vinnēs Harels
Ieliec viņu jebkurā citā komanda tāpat kā Kapelu un būs viduvējs spēlētājs!