Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kuram jābūt NBA sezonas MVP?

Andrejs Siliņš

Kuram jābūt NBA sezonas MVP?
Luka Dončičs, Jannis Adetokunbo, Lebrons Džeimss. Foto: Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izvēlētie mediju pārstāvji sākuši balsošanas procesu par aktuālās sezonas labākajiem dažādās nominācijās, tostarp pašā galvenajā - vērtīgākais spēlētājs jeb sezonas MVP. Kurš tas būs?

Ņemot vērā koronavīrusa pandēmijas dēļ pārtraukto sezonu un vairāk nekā četru mēnešu piespiedu pauzi, NBA vadība lēmusi, ka balsojumā par sezonas labākajiem jāņem vērā tikai tās spēles, kas tika aizvadītas līdz sezonas pārtraukšanai 11. martā. Tieši šī iemesla dēļ balsojums noslēgsies vēl pirms sezonas atsākšanās - lai sniegums astoņos mačos pirms "play-off" neietekmētu izvēli.

Balvas ierasti tiks pasniegtas sešās individuālajās nominācijās, kā arī tiks paziņoti deviņi simboliskie piecinieki. Individuālās balvas tiks pasniegtas sezonas MVP jeb vērtīgākajam spēlētājam, sezonas labākajam debitantam, sezonas labākajam aizsardzības spēlētājam, sezonas progresējušākajam spēlētājam, sezonas labākajam rezervistam un sezonas labākajam trenerim. Savukārt bez trim klasiskajiem simboliskajiem pieciniekiem tiks izziņoti arī divi aizsardzības spēlētāju piecinieki un divi debitantu piecinieki.

Prestižākā nominācija, protams, ir MVP - pērn to ieguva Jannis Adetokunbo, kļūstot par tikai otro eiropieti un piekto spēlētāju, kas dzimis ārpus Ziemeļamerikas, kurš ticis pie šīs balvas. Kopumā šogad nav izteikti daudz kandidātu un arī šosezon Adetokunbo dominējošais sniegums liek grieķu supertalantu ierindot starp galvenajiem kandidātiem uz tās saņemšanu.

Jannis Adetokunbo, Milvoki "Bucks" (53-12, 1.vieta līgā)

57 spēles, 30,9 min, 29,6 punkti, 13,7 AB, 5,8 RP, 1,0 BM, 1,0 PB

Adetokunbo tiek uzskatīts par vienu no diviem galvenajiem kandidātiem (otrs - mazliet zemāk) uz MVP balvu, tāpat viņš tiek minēts kā viens no galvenajiem kandidātiem arī sezonas labākā aizsardzības spēlētāja nominācijā. Līderis labākajā regulārās sezonas komandā līgā. Uz nespēju legāliem veidiem apturēt Janni teicami norāda arī tas, ka pretinieki vidēji desmit reizes spēlē liek grieķu uzbrucējam veikt soda metienus. Tikai 25 gadu vecumā Adetikunbo kļuvis par labāko spēlētāju abos laukuma galos labākajā pasaules līgā. Ir tikai viens iemesls, lai Adetokunbo nepiešķirtu MVP atzinību, taču gana būtisks - metienu realizācija. Metot pa grozu pusotru metru vai tālāk no groza, Adetokunbo realizējis vien 34,7% metienu (tas gan viņam netraucē, jo pārsvarā tāpat punktus gūst no tieša groza tuvuma pēc garāmgājieniem). Tai pašā laikā - Adetikunbo pirmo reizi kopš debitanta sezonas grozam no trīspunktu līnijas uzbrūk ar vismaz 30% precizitāti.

Lebrons Džeimss, Losandželosas "Lakers" (49-14, 1. vieta Rietumos)

60 spēles, 34,9 minūtes, 25,7 punkti, 7,9 AB, 10,6 RP, 1,2 PB

Vienīgais tiešām reālais konkurents Adetokunbo cīņā par sezonas MVP godu. Kad spēlēja Austrumu konferencē, skeptiķi teica, lai pamēģina tādu sniegumu demonstrēt Rietumos. Tagad spēlē Rietumos un neviens nešaubās, ka tieši Lebrona snieguma rezultātā "Lakers" ir labākā komanda konferencē un otrā labākā [regulārajā sezonā] visā līgā. Tu esi tik labs, cik labs biji pēdējā spēlē - šis teiciens ļauj Lebrona izredzēm cīņā par MVP būtiski pieaugt. Proti, pirms sezonas pārtraukšanas divos mačos pēc kārtas "Lakers" tikās ar divām niknākajām konkurentēm - "Bucks" un "Clippers". Džeimss šajos mačos bija pārliecinoši labākais spēlētājs laukumā, aizvedot savu komandu līdz visai pārliecinošām uzvarām. Tomēr skatoties uz sezonu kopumā - Lebrona komandā spēlē tāds vīrs kā Entonijs Deiviss - cits spēlētājs, kas pieminams sezonas labāko līgas spēlētāju kontekstā. Adetokunbo tāda palīga nebija. Būt joprojām vienam no līgas labākajiem 35 gadu vecumā zem milzīga spiediena, ko "Lakers" vārds uz krekla tikai pastiprina, ir apbrīnojami un daudz pasaka par Džeimsa kā sportista etalona kvalitātēm, taču - vai ar to būs gana, lai iekarotu balsotāju sirdis vairāk nekā uzlecoša zvaigzne no "citas planētas" (lasi - Adetokunbo)?

Luka Dončičs, Dalasas "Mavericks" (40-27, 7. vieta Rietumos)

54 spēles, 33,3 minūtes, 28,7 punkti, 9,3 AB, 8,7 RP, 1,1 PB

Ir cilvēki, kas uzskata - Adetokunbo saņemt vismaz četrus MVP pēc kārtas var traucēt tikai viens spēlētājs. Luka Dončičs. Slovēņu brīnumbērns tikai savā otrajā sezonā jau kļuvis par nopietnu kandidātu uz MVP balvu. Dončiča un Kristapa Porziņģa duets palīdzējis "Mavericks" no otrās sliktākās Rietumu komandas pērnsezon kļūt par bīstamu un pārsteigt gatavu "play-off" komandu šosezon. Latvijas līdzjutējiem var nepatikt, ka Dončičs mēdz nepietiekami piespēlēt "Liepājas dzintaram", bet šos pārmetumus "apēd" skaitļi - "Mavericks" ir labākais uzbrukuma reitings visā līgā. Šogad gan reāli kandidāti uz MVP balvu ir tikai divi augstāk aprakstītie, bet Dončičs ir pirmais, kas klauvē pie durvīm.

Kavai Lenards, Losandželosas "Clippers" (44-20, 2. vieta Rietumos)

51 spēle, 32,2 minūtes, 26,9 punkti,7,3 AB, 5,0 RP, 1,8 PB

Turpat pie durvīm rindā nostājies arī Kavai Lenards, kurš gan savu statusu kā superzvaigzne izkarojis vairāk, pateicoties sniegumam "play-off" mačos nevis regulārajos turnīros. Tomēr, nonākot "Clippers", Lenards bez maz vai bijis spiests demonstrēt savu izcilību arī regulārajā sezonā - neraugoties uz to, ka 22 mačos komandai bija jāiztiek bez otras superzvaigznes Pola Džordža, "Clippers" tik vai tā ieņēma otro vietu konferencē, kurā favorītus aprīt gatavu piraiju netrūkst. Augstākā kvalitāte aizsardzībā, augstākā kvalitāte uzbrukumā, plus šosezon sasniegts labākais karjeras rādītājs rezultatīvajās piespēlēs - caurmērā piecas mačā. Pret Lenardu esošie varētu ieņemt pozu - bet viņam ir pārāk labi komandas biedri! Jā, Lū Viljamss Montrezls Herels, Patriks Beverlijs, Markuss Moriss un galu galā jau pieminētais Pols Džordžs. Komanda bija viena no līgas favorītēm vēl pirms Lenarda un Džordža pievienošanās, bet abu atnākšana tai devusi reālāko iespēju vēsturē beidzot izcīnīt titulu.

Džeimss Hārdens, Hjūstonas "Rockets" (40-24, 6. vieta Rietumos)

61 spēle, 36,7 minūtes, 34,4 punkti, 6,4 AB, 7,4 RP, 1,7 PB

Džeimss Hārdens MVP sarunā tiek pieminēts jau gadiem, un arī šī sezona nav izņēmums. Individuāli izcila statistika sezonas pirmajā pusē (vismaz 50 punktu spēle sešās sezonās pēc kārtas - otrs labākais vēsturē, ceturtā 60 punktu spēle karjerā, turklāt tie tika samesti trīs ceturtdaļās u.t.t.), taču pēdējos mēnešos pirms sezonas pārtraukuma ne tikai ieskrējās, bet bieži arī atrada galamērķi Rasels Vestbruks, un spēļu aprunātāji sāka izcelt tieši Hārdena kolēģa iespēto kā galveno iemeslu "Rockets" kā komandas sniegumam. Hārdena precizitāte nav izcila, kas skaidrojama ar brīžiem ārprātīgo metienu izvēli, taču vidējos punktus ļauj sakrāt tiesnešu mīlestība, nosūtot Džeimsu uz soda metienu līniju īpaši bieži.

Entonijs Deiviss, Losandželosas "Lakers" (49-14, 1. vieta Rietumos)

55 spēles, 34,3 minūtes, 26,7 punkti, 9,4 AB, 3,1 RP, 2,4 BM, 1,5 PB

Esot Ņūorleānā, Deiviss allaž tika pieminēts sarunās par sezonas vērtīgāko spēlētāju, taču kluba nespēja Entonijam sagādāt cienījamus kolēģus rezultējās ar vienu vilšanos pēc otras - dalība izslēgšanas turnīrā tikai divās no septiņām sezonām. Spēka pilnbriedā nonācis "Lakers", Deiviss beidzot ir tuvu savam bērnības sapnim - pacelt virs galvas Lerija O'Braiena čempionu trofeju. Pat esot "Lakers" labākais punktu guvējs, labākais atlēkušo bumbu izcīnītājs, labākais bumbu pārtvērējs un visas līgas trešais labākais metienu bloķētājs arī Deiviss palicis Lebrona ēnā. Ir apskatnieki, kas Deivisu publiski nosaukuši kā "Lakers" MVP, tomēr arī pats basketbolists apzinās, ka balvu viņam neredzēt un nesen kā paudis atbalstu Lebronam iedomātajā cīņā pret Adetokunbo par MVP balvu.

Nikola Jokičs, Denveras "Nuggets" (43-22, 3. vieta Rietumos)

65 spēles, 32,2 minūtes, 20,2 punkti, 10,2 AB, 6,9 RP, 1,2 PB

Rietumu konference allaž bijusi piesātināta spēcīgām komandām, taču šosezon cīņā par vietu aiz abām Losandželosas vienībām nebija viena izteikta favorīta. Pat ja bija "Rockets" veidolā, tad Hjūstonā nevis pienāca ziņa par problēmām, bet pašiem tādas bija un attaisnot cerības neizdevās. Denveras "Nuggets" otrajā rindā iekārtojās visai komfortabli, un individuāli lielākais nopelns, protams, tajā Nikolam Jokičam. Porziņģa vienaudzis sezonu sāka palēnām, taču ieskrējās un šosezon jau bija pat efektīvāks nekā pērn, kad MVP balsojumā palika ceturtais. Iespējams, traucē arī apziņā iedēstītā doma, ka "Nuggets" nav nopietni titula pretendenti, un to izmainīt ir tikai pašu spēkos gaidāmajā izslēgšanas turnīrā. Tas gan drīzāk dotu atdevi nākamās sezonas MVP balsojuma kontekstā.

Kuram jābūt NBA sezonas MVP?

  • 176

  • 139

  • 45

  • 6

  • 5

  • 4

  • 3

  • 11


     [+] [-]

, 2020-07-23 12:40, pirms 4 gadiem
Nu vēl vienu jau LBJ būtu pelnījis... Lai iet puikam.

  -1 [+] [-]

, 2020-07-23 12:49, pirms 4 gadiem
Viennozīmīgi Jannis!!!

  -1 [+] [-]

, 2020-07-23 13:08, pirms 4 gadiem
Es jau gribētu lai LBJ iedod. Tomēr Jannis vairāk velk Milvokī ir pelnījis vairāk

     [+] [-]

, 2020-07-23 13:19, pirms 4 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Es jau gribētu lai LBJ iedod. Tomēr Jannis vairāk velk Milvokī ir pelnījis vairāk
Tur jau tā lieta. Ja lbj būtu bez AD, padoma tad kā spēlētu un kādi būtu stati bet Jannis ir viens un abi principā ir tik tuvu... Tu jau tā lieta ka Lbj nemaz tā "nemaucot" ir tādi stati!

     [+] [-]

, 2020-07-23 13:27, pirms 4 gadiem
salming18 rakstīja: Tur jau tā lieta. Ja lbj būtu bez AD, padoma tad kā spēlētu un kādi būtu stati bet Jannis ir viens un abi principā ir tik tuvu... Tu jau tā lieta ka Lbj nemaz tā "nemaucot" ir tādi stati!
Piekrītu! Arī gribu lai MVP būtu Lebrons

  -2 [+] [-]

, 2020-07-23 14:13, pirms 4 gadiem
Jannis dabūtu šosezon MVP JA vien nebūtu dabūjis jau pagājušajā sezonā. Un šī sezona viņam nav tik dominanta kā Karijam(72uzvaras sezonā) un Lebronam (28 uzvaras pēc kārtas, ja nemaldos).
Tāpēc manuprāt Lebronam ir 50% un Jannim kādi 30%.

+ Adetokumbo visticamāk iedos ''best defender'' .

     [+] [-]

, 2020-07-23 14:37, pirms 4 gadiem
Mistique rakstīja: Jannis dabūtu šosezon MVP JA vien nebūtu dabūjis jau pagājušajā sezonā. Un šī sezona viņam nav tik dominanta kā Karijam(72uzvaras sezonā) un Lebronam (28 uzvaras pēc kārtas, ja nemaldos).
Tāpēc manuprāt Lebronam ir 50% un Jannim kādi 30%.

+ Adetokumbo visticamāk iedos ''best defender'' .
Ir pilnīgi skaidrs ka tu neko nesajēdz!
Kopš kura laika MVP dod par uzvaru sērijām??? galīgs ambālis esi??

     [+] [-]

, 2020-07-23 16:13, pirms 4 gadiem
Giannis 30.9 mpg. Iespaidīgi ņemot vērā, ka, piemēram, viens no 6MOTY kandidātiem Schroder spēlē 31 mpg.

     [+] [-]

, 2020-07-23 21:09, pirms 4 gadiem
Silins tik tiesam ielika Doncic starp top 3...es nevaru

     [+] [-]

, 2020-07-24 11:00, pirms 4 gadiem
T.G.H. rakstīja: Silins tik tiesam ielika Doncic starp top 3...es nevaru
Protams ka nevari, jo reds vins spele labak par Kristapinu, uzreiz iesledzas skaudiba,ja kads spele labak par latvieti

     [+] [-]

, 2020-07-24 11:43, pirms 4 gadiem
Man!