Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Bertāna lēmums: labi pašam, labi "Wizards"

Bertāna lēmums: labi pašam, labi "Wizards"
Dāvis Bertāns un Džons Vols uz "Wizards" rezervistu soliņa. Foto: AFP / Scanpix

Dāvja Bertāna nespēlēšanu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas noslēguma fāzē Disnejlendā sporta romantiķi nesaprot, jo - kā gan var tik nelietīgi “uzmest” komandu pirms sezonas izšķirošajām cīņām? Racionāli domājošie apzinās - šis ir vislabākais lēmums visām iesaistītajām pusēm.

Diemžēl jāsāk ar nodrāzto, bet ļoti trāpīgo frāzi: “NBA vispirms ir bizness un tikai pēc tam sports”. Tā tas jau kādu labu laiku ir un diezin vai mainīsies. Un tas strādā uz abām pusēm - bizness gan līgai un klubu īpašniekiem, gan spēlētājiem, no kuriem 99% nevienā citā profesijā tādu naudu nenopelnītu (vienu simbolisko procentu atstāju tiem maikliem džordaniem, maģiskajiem džonsoniem un vēl dažiem, kas pēc spēlētāju karjerām savā uzņēmējdarbībā nopelnījuši krietni vairāk nekā ar basketbola spēlēšanu).

Čārlzs Bārklijs teiktu: “Dāvim ir miljoniem iemeslu nespēlēt Orlando!” Protams, runa ir par Dāvja nākamo līgumu - latviešu lāzers būs viens no karstākajiem gaidāmās starpsezonas produktiem brīvo aģentu lielveikalā (plāns paredz spēlētāju tirgus atvēršanu 18. oktobrī). Ne nu gluži Entonija Deivisa vai Demāra Derouzena plauktā, bet uzreiz zem tā gan. Aizvadītās sezonas laikā spekulācijās par Bertāna nākamo līgumu izskanējuši dažādi cipari - vairāku gadu līgums ar atalgojumu 12, 15 vai pat 17 miljoni par sezonu. Pagaidām šie visi vēl nevar būt izglītoti minējumi, jo nav zināms, kādi būs algu griesti nākamajā sezonā (ņemot vērā koronavīrusa pandēmijas sekas, tie varētu būt zemāki nekā iepriekš prognozēts), taču indikators tam, uz ko Dāvis var cerēt, tas ir gan.

Viens ir skaidrs - Dāvis tiks pie lielākā līguma karjerā. Kāpēc lai riskētu pie tāda netikt? Spēlēšana pēc mēnešiem ilgas pauzes un pēc salīdzinoši īsas treniņnometnes palielina traumu risku, ko spēlētājam, kurš divas reizes karjerā jau pamanījies saplēst ceļgala krusteniskās saites, neņemt vērā būtu vairāk nekā muļķīgi. Ne jau koronavīruss, bet tieši savainojumu risks šobrīd ir lielākais uztraukums to spēlētāju, kuri šaubās par spēlēšanu Orlando.

Manis pieminētajiem sporta romantiķiem jāsaprot, ka kaut kādai diskusijai būtu pamats tad, ja “Wizards” tiešām varētu cerēt uz ko nopietnu atlikušajā sezonā. Šobrīd Vašingtonas izredzes paveikt kaut ko nozīmīgu Orlando, ar vai bez Bertāna, ir niecīgas un, visticamāk, tās būs vienkārši astoņas spēles par prieku līgai un īpašniekiem, kuri zaudēs naudu jebkurā gadījumā, bet ar šiem astoņiem “Wizards” (un citu komandu) mačiem mazāk nekā tad, ja to nebūtu vispār. Pat, ja “Wizards” brīnumainā kārtā tiks pie izslēgšanas turnīra “play-in” spēles/-ēm un pat ja tajās uzvarēs (visticamāk, būtu jāspēlē pret vai nu “Magic” vai “Nets”), tad pirmajā “play-off” kārtā viņiem būs jāstājas pretī regulārā turnīra labākajiem NBA komandai Milvoki “Bucks”, un Vašingtonas izredzes šajā duelī ir tikpat lielas, cik augstāk rakstīju par NBA spēlētājiem, kuri pēc karjeras citā profesijā nopelna vairāk nekā spēlēdami.

Lai arī skaisti skan publiskajai komunikācijai atstrādātās frāzes kā “pirms cīņas vienmēr abām komandām iespējas ir 50:50” un tamlīdzīgi, NBA klubus vada racionāli domājoši cilvēki, kuri ar šīm frāzēm vienmēr slēpj loģiski pamatotus lēmumus un idejas. Jā, Bertāna spēlēšana pusotru mēnesi ļautu faniem no prieka par kārtējiem trīspunktniekiem sist plaukstas un Sportacentram ļautu tikt pie vairāk video skatījumiem Dāvja spilgtajām epizodēm, bet, ja fani, Sportacentrs un “Wizards” domā tālāk par šo pusotru pāris mēnešiem, tad ne tikai Dāvim, bet arī mums visiem pārējiem labāk būs no tā, ka Dāvis izlaiž šo Orlando cirku, starpsezonā paraksta jaunu līgumu un priecē mūs vēl daudzus gadus uz priekšu.

Tāpēc nav grūti noticēt, ka “Wizards” šādu Bertāna lēmumu pieņem saprotoši. Tās pat nav tikai baumas, tas ir kluba ģenerālmenedžera publiski atzīts fakts, ka “Wizards” darīs visu iespējamo, lai parakstītu jaunu līgumu ar vienu no līgas labākajiem rezervistiem. “Wizards” lieliski apzinās situāciju un arī nevēlas, lai šīs sezonas otrais labākais komandas spēlētājs riskētu ar savainojumu pirms sezonas, kurā beidzot varētu apvienot rūjienieti ne tikai ar Bredliju Bīlu, bet arī no savainojuma atlabušo Džonu Volu, kurš ir viens no labākajiem saspēles vadītājiem visā līgā.

Ja kāds satraucās par Bertāna lēmuma potenciāli negatīvo iespaidu uz komandas mikroklimatu - tur viss kārtībā. Bertāns Vašingtonā trenēsies kopā ar komandu līdz tā dosies uz Orlando. Grūti iedomāties, ka, ņemot vērā situāciju, kāds turēs ļaunu prātu uz Dāvi, un, pat ja tā, tad, atvainojos, tie būs šajā "Wizards" stāstā margināli dalībnieki. Diezin vai tas būs Bīls, kurš pats savā karjerā ļoti labi iepazinis veselības nozīmi un apzinās, ka jaunajā sezonā kopā ar Volu un Bertānu beidzot var ne tikai būt relevants ar saviem statistikas cipariem, bet arī spēlēt uzvarošā komandā.

Nešaubos, ka Bertānu ģimenes lēmumā par Dāvja nespēlēšanu varētu būt arī citi pamatojumi, bet par to, lai stāsta pats, ja grib. Arī ar manis aprakstīto pamatojumu vien pietiek, lai pilnībā saprastu Dāvja nespēlēšanu.

Kā Tu vērtē Dāvja Bertāna lēmumu nespēlēt sezonas noslēgumā Orlando?

  • 688

  • 120



, 2020-06-23 16:33, pirms 4 gadiem
Piekrītu un atbalstu. Ir nepieciešams domāt ilgtermiņā, ja gribi ko sasniegt nākotnē. Riskēt ar veselību šādā situācijā nebūtu prātīgi, un visi, kam ir sava galva uz pleciem, to sapratīs. Atšķirībā no kaut kāda divkoša Furnjē.
Slēpts komentārs: M
, 2020-06-23 17:01, pirms 4 gadiem
Ņemot vērā Wizards izredzes tikt tālāk, viņi tāpat šīs 8 spēles veltīs jauno spēlētāju atīstīšanai. Bīls arī noteikti tiks limitēts vai nosēdināts. Bonusā var pielikt drafta loteriju un negribēšanu diži uzvarēt kaut ko.
, 2020-06-23 17:03, pirms 4 gadiem
-> M
Pareizi, viņš dzīvo, lai spēlētu, un arī pelnītu naudu, uzturētu ģimeni, un dzīvotu cilvēka cienīgu dzīvi. Basketbolistam, it sevišķi ģimenes cilvēkam (tāpat kā jebkuram normāli domājošam), ir jādomā arī par nākotni, nevis jādzīvo tikai šim mirklim un jāspēlē, kad tik vien un cik daudz vien iespējams. Tā ir skriešana ar pieri sienā un var beigties ļoti bēdīgi - ar nopietnu traumu, sabeigtu karjeru un visu cerību sabrukumu. Jo nespēt spēlēt, kad tu gribi, ir daudz sāpīgāk. Dāvis jau to noteikti zina ļoti labi. Ja izšķirošos brīžos tiek izdarītas pareizas izvēles, ir iespējams spēlēt daudz ilgāk, labāk un produktīvāk.
, 2020-06-23 17:05, pirms 4 gadiem
Par ģimeni un tās labsajūtu pēc karjeras beigām būs jādomā Dāvim un nevis tiem kas viņu tagad nosoda, viņš dzīvē ir izgājis caur uguni un ūdeni lai tiktu tur kur ir šodien, viņš ir pelnījis saņemt to ko viņš saņems kad parakstīs jauno līgumu, absolūti nav nekā ko nosodīt viņa lēmumā.

Un ņemam vērā arī to sērgu kas plosās pa pasauli un cik cilvēku dzīves tas ir sabradājis un iznīcinājis. Un it sevišķi kā tiek iznīcināta tā vieta un cilvēki kur NBA varas vīri vēlas turpināt šo sezonu!

Pasaules tenisa ikona Džokovičs ar ļoti gribēja spēlēt tenisu.. saslima divi viņa kolēģi un pavisam nesen arī parādījās ziņa ka saslimuši ir arī pats Novaks un viņa sieva... vai bija vērts riskēt? Droši ka Novaks zina atbildi vislabāk!
, 2020-06-24 00:00, pirms 4 gadiem
ja ir lemts satraumēties tad satruamēsies, sēdi malā kaut vai līdz mūža galam..
, 2020-06-24 00:08, pirms 4 gadiem
Un visbeidzot Dāvim reāli pie dir_as kāds ir jūsu viedoklis un ko komentējat šeit!
PS.Baumu līmenī ka Latviešu lāzers varētu kļūt par windy city laser!😊
, 2020-06-24 00:32, pirms 4 gadiem
Bet ja visi attieksies ko tad?
, 2020-06-24 01:08, pirms 4 gadiem
Nu skaidra lieta Vašingtonai būs vieglāk tankot bez Dāvja 😄
, 2020-06-24 02:32, pirms 4 gadiem
Katra komanda vēlētos tankot un tagad to var darīt pilnīgi legāli! Kur vēl ideālāk? Vienīgais kas cieš ir fani, bet fani ir kā stulbas aitas - apbižosies un pēc diviem mēnešiem jau būs aizmirsuši par ko apbižojās
, 2020-06-24 06:34, pirms 4 gadiem
M rakstīja: Ilgtermiņā domāt ir labi, bet ilgtermiņā katra cilvēka dzīves galā ir kaps, un pirms tam karjeras beigas. Tāpēc, lieliski saprotot, ka Dāvim ir ļoti labi iemesli nespēlēt, tomēr teikšu, ka lēmums nav pareizs. Nespēlēt ir daudz, daudz, daudz drošāk, nekā spēlēt, bet basketbolists nedzīvo, lai nespēlētu.
Tu tā vari runāt jo vienīgais ar ko riskē ir pipe.e un dvēsele. Te vīram līgums uz milijoniem 50-60 spīd,emmmm standarta cilvēkam nesaprotama likme,principā!
, 2020-06-24 06:38, pirms 4 gadiem
heh rakstīja: ja ir lemts satraumēties tad satruamēsies, sēdi malā kaut vai līdz mūža galam..
Atšķirība,mans gudrais draugs,ir tāda,ka satraumējies šobrīd viņš padirsīs līgumu +- 50-60 citronu izmērā. Jā,tāds nieks vien tik krutam puikam kā tu,kurš uz darbu brauc ar lambo no villas Jūrmalā......vai arī nē?
, 2020-06-24 06:42, pirms 4 gadiem
janx13 rakstīja: Bet ja visi attieksies ko tad?
Tad Pasaules gals ir klāt,skaidrs kā diena un NBA nevienu vairs neinteresēs
, 2020-06-24 09:09, pirms 4 gadiem
Man liekas, ka Dalasas trīņu metējos Dāvis iederētos.
, 2020-06-24 14:06, pirms 4 gadiem
Labs apliecinājums kā liela nauda samaitā sportu. Jau tā miljonus pelnošs sportists nespēlēs, lai neriskētu netikt pie vēl vairāk miljoniem.
, 2020-06-24 14:43, pirms 4 gadiem
Un kurai komandai tad ir daudz variantu pret Bucks? Nets vai Magic? Priekš kam vispār tad spēlēt regulāro sezonu? Tas Kalnitis ir skabarga pakaļā
, 2020-06-24 15:11, pirms 4 gadiem
kino rakstīja: Labs apliecinājums kā liela nauda samaitā sportu. Jau tā miljonus pelnošs sportists nespēlēs, lai neriskētu netikt pie vēl vairāk miljoniem.
Kur ir tas limits, kad vairs nevajag domāt par naudu/nākotni? 100 eiro, 1000 eiro vai 10000 eiro mēnesī ?
, 2020-06-24 15:17, pirms 4 gadiem
Vismazāk jau nu Dāvim būtu jāklausās ''komentāru'' rakstītāju viedoklī.
, 2020-06-24 16:19, pirms 4 gadiem
Šobrīd Vašingtonas izredzes paveikt kaut ko nozīmīgu Orlando, ar vai bez Bertāna, ir niecīgas

Kā man kretinē šādi apgalvojumi. Augstāk jau minēja - tad varbūt vispār savācas 10 komandas un pa taisno spēlē izslēgšanas spēles, jo tāpat pārējiem nav izredžu
, 2020-06-25 11:24, pirms 4 gadiem
bļāviens-nu rakstīja: Šobrīd Vašingtonas izredzes paveikt kaut ko nozīmīgu Orlando, ar vai bez Bertāna, ir niecīgas

Kā man kretinē šādi apgalvojumi. Augstāk jau minēja - tad varbūt vispār savācas 10 komandas un pa taisno spēlē izslēgšanas spēles, jo tāpat pārējiem nav izredžu
Nu bet NBA jau tā arī ir. Šajā gadsimtā nav bijis gadījumu, kur kāda 7. vai 8. komanda tiktu kaut konferences finālā, neaz nerunājot par lielo finālu un kur nu vēl kausu. Principā visu laiku 1,2,3,4. Vienu reizi Memfisa līdz konferences finālam kā 5. aizkapājusies. Tā kā principā tur var pat to loku sašaurināt līdz 8komandām.
, 2020-06-26 09:05, pirms 4 gadiem
bļāviens-nu rakstīja: Šobrīd Vašingtonas izredzes paveikt kaut ko nozīmīgu Orlando, ar vai bez Bertāna, ir niecīgas

Kā man kretinē šādi apgalvojumi. Augstāk jau minēja - tad varbūt vispār savācas 10 komandas un pa taisno spēlē izslēgšanas spēles, jo tāpat pārējiem nav izredžu
Ir tikai viens iemesls kāpēc ir izgudrots šis paplašinātais formāts: viņu sauc Zaions. Virkne komandu tur ir pilnīgi liekas. Pašreizējos apstākļos, kad spēlētājus tikai tagad ir sākuši vēlreiz testēt pirms "burbuļa" - ne pārāk prātīgs lēmums. Kas attiecas uz Dāvi, te vienīgie, kas varētu dusmoties, ir Wizards kvēlākie fani, kuri abonē visas spēles, pērk krekliņus un atribūtus, utt. SC lietotājiem tā kā te būtu maz ko teikt.Cik šeit vispār liels % ir jebkad nopircis kaut NBA league pass? Diemžēl šis ir bizness. Sūdīgi būtu tad,ja Dāvis šāda iemesla dēļ izšķirošā turnīrā atteiktu valstsvienībai.
, 2020-06-26 10:05, pirms 4 gadiem
Klau Siliņ, kā tur īsiti ir? Suaress jums ir Svaress, Karlsons jums ir Kāšons un šajā teikumā viss ir latvisiki un pareizi vai ne?

Grūti iedomāties, ka, ņemot vērā situāciju, kāds turēs ļaunu prātu uz Dāvi, un, pat ja tā, tad, atvainojos, tie būs šajā "Wizards" stāstā margināli dalībnieki. Diezin vai tas būs Bīls, kurš pats savā karjerā ļoti labi iepazinis veselības nozīmi un apzinās, ka jaunajā sezonā kopā ar Volu un Bertānu beidzot var ne tikai būt relevants ar saviem statistikas cipariem, bet arī spēlēt uzvarošā komandā.
Žoels Embīds un Džimijs Batlers. Foto: USA Sports Today/Scanpix
6

"76ers" trillerī nodrošina tikšanos ar "Knicks", Porziņģim pretī stāsies "Heat" vai "Bulls"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvadītas divas Austrumu konferences play-in spēles. Pirmajā no tām uzvarēja Filadelfijas "76ers", kas ar 105:104 pārspēja Maiami "Heat", tādējādi nodrošinot septīto vietu konferencē, savukārt par astoto vietu konferencē spēkosies otrā play-in pāra uzvarētāja Čikāgas "Bulls un Maiami "Heat".
Džontejs Porters (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
14

Spēlmanis Porters saņem mūža diskvalifikāciju no NBA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi par mūža diskvalifikācijas piespriešanu Toronto "Raptors" uzbrucējam Džontejam Porteram, kurš izdarījis likmes totalizatoros un nelegāli ietekmējis spēļu gaitu.
Kavai Lenards. Foto. USA Sports Today. Scanpix
9

Par ASV basketbola superizlases pēdējo dalībnieku kļūst Lenards

Amerikas Savienotās Valstis nosaukušas vīriešu basketbola izlases sastāvu dalībai Parīzes olimpiskajās spēlēs. Iepriekš bija zināmi 11 dalībnieki, bet pēdējā vagonā ielēcis Kavai Lenards no Losandželosas "Clippers".