Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Dairis Bertāns un viņa konkurenti par vietu NBA laukumā

Viedoklis: Dairis Bertāns un viņa konkurenti par vietu NBA laukumā
Dairis Bertāns pret Krisu Midltonu un Milvoki "Bucks". Foto: USA TODAY Sports/Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) šajā sezonā debiju piedzīvoja divi latvieši. Otrais bija Dairis Bertāns, kurš šī mēneša sākumā pārcēlās uz Ņūorleānas “Pelicans” vienību, kaut gan sezonu iesāka Eiropā, pārstāvot Eirolīgas klubu Milānas “Olimpia”. Šoreiz apskatīsim visus "Pelicans" spēlētājus, kas var spēlēt aizsarga pozīcijā, kurā darbojas latvietis, un ietekmēt Daira spēlēs laiku atlikušajā sezonas daļā.

Kā jau ziņojām, Dairis Bertāns savu debiju NBA piedzīvoja naktī uz 11. martu, kad spēlē pret Atlantas “Hawks” nospēlēja 6:26 minūtes, bet punktus neguva. Līdz šim Bertāns ir piedalījies piecās spēlēs, vidēji 9,3 minūtēs gūstot divus punktus, izcīnot 0,8 atlēkušās bumbas un atdodot 0,4 rezultatīvas piespēles.

"Pelicans" komandai vēl palikušas astoņas spēles līdz regulārās sezonas beigām, turklāt tā jau jau ir zaudējusi izredzes spēlēt izslēgšanas turnīrā. Iespējams, galvenais iemesls, kāpēc latvietis nonāca pasaules spēcīgākajā līgā, ir komandas atrašanās pārbūves procesā. Daudziem latviešu līdzjutējiem “Pelicans” klubs nav ļoti zināms, tāpēc apskatīsim vecākā no brāļiem Bertāniem konkurentus sastāvā.

Drū Holidejs - apmaksātākais spēlētājs komandā

Drū Holidejs tika izvēlēts 2009. gada draftā, kad Filadelfijas “76ers” 1,93 metrus garo un 93 kilogramus smago spēlētāju izraudzījās ar 17. numuru. Pirmās četras sezonas ASV basketbolists pavadīja “76ers” komandā, pēdējā pat tiekot izraudzīts dalībai Visu zvaigžņu spēlē - 22 gadu vecumā viņš kļuva par vienības jaunāko spēlētāju, kurš jebkad piedalījies “All-Star” mačā. Pēc tās sezonas, Holidejs tika aizmainīts uz “Pelicans”, pret 2013. gada drafta sesto numuru Nerlensu Noelu un Ņūorleānas 2014. gada pirmās kārtas izvēli jauno spēlētāju draftā.

Holidejs ir vislabāk apmaksātais spēlētājs Ņūorleānas komandā, apsteidzot pat maiņas darījumu sarunās aprunāto Entoniju Deivisu. Holidejs šajā sezonā saņem apmēram 26,39 miljonus dolāru, bet nākamo divu gadu laikā viņam ir garantēti aptuveni 52,26 miljoni dolāru. 2021./22. gada sezona ir spēlētāja izvēle, bet būtu ļoti liels pārsteigums, ja basketbolists atteiktos no līgumā ierakstītās summas (27,02 miljoni dolāru), jo bieži viņš tiek pieminēts, kā viens no vispārmaksātākajiem basketbolistiem līgā.

Protams, Holidejam ir arī nozīmīga loma “Pelicans” vienībā. Pēdējo divu sezonu laikā viņš vienmēr gājis starta pieciniekā (148 spēles), pārsvarā spēlējot uzbrūkošā aizsarga pozīcijā. Ar 21,2 punktiem vidēji spēlē, kas ir labākais rādītājs līdzšinējā karjerā, viņš ir otrs rezultatīvākais spēlētājs komandā, atpaliek tikai no Deivisa, kuram 26,2 punkti. Vidēji spēlējot 35,9 minūtes, aizsargs ne tikai pavada visilgāko laiku laukumā, bet ir arī labākais piespēļu dalītājs komandā ar vidēji 7,7 piespēlēm (dalīta devītā vieta NBA). Tāpat ir pirmais komandā pieļautajās kļūdas (3,1), kā arī dala līdera godu pārtvertajās piespēlēs (1,6).

Iepriekšējās septiņās spēlēs Drū nav piedalījies, jo ir traumēts. Sākotnēji bija informācija, ka savainojums nav ļoti nopietns un atgriešanās iespējama jebkurā spēlē, bet šobrīd nav pieejamas informācijas, vai šosezon basketbolists vēl plāno atgriezties laukumā. Tā kā Bertāns pārsvarā spēlē vienā pozīcijā ar Holideju, šis noteikti ir brīdis, kas latvietim ir jāizmanto, lai pierādītu savas spējas NBA laukumā.

Elfrīds Peitons - 2013. gada pasaules U19 čempions

Elfrīds Peitons pēc Drū Holideja traumas uzņēmies galvenā saspēles veidotāja lomu komandā. Iepriekšējā spēlē pārtrūka Peitona piecu spēļu sērija ar savāktiem “triple-double”. Šajā rādītājā basketbolists ieņem dalītu piekto vietu NBA, dalot to ar līgas rezultatīvāko spēlētāju Džeimsu Hārdenu. Priekšā ir tikai “All-Star” spēles dalībnieki Rasels Vestbruks, Nikola Jokičs, Bens Simonss un Lebrons Džeimss.

Filadelfijas “76ers” ASV basketbolistu draftētēja 2014. gadā ar kopējo desmito numuru. Drafta naktī viņš tika aizmainīts uz Orlando “Magic” pret Dario Šariču (12. numurs 2014. gada draftā) un nākotnes izvēles tiesībām pirmajā un otrajā kārtā. Orlando vienībā spēlētājs pavadīja trīs ar pusi gadus, debijas sezonā pat tiekot iekļauts līgas pirmgadnieku pirmajā komandā. 2018. gada februārī “Magic” Peitonu aizmainīja uz Fīniksas “Suns”, iegūstot tā gada drafta otrās kārtas izvēli, tomēr “Suns” sastāvā basketbolists spēlēja tikai līdz sezonas beigām, aizvadot 19 spēles.

2018. gada vasarā Peitons noslēdza līgumu ar “Pelicans” par trim miljoniem dolāru uz vienu sezonu. Šosezon basketbolists ir aizvadījis 34 spēles, visas sākot starta pieciniekā un esot stabila vērtība uzbrukuma veidošanā. Vidēji 29,4 minūtēs spēlētājs gūst 10,6 punktus, kas ir zemākais rādītājs līdzšinējā karjerā, ja neskaita debijas sezonu. Toties viņš ir sasniedzis karjeras rekordus atlēkušajās bumbās (5,4) un rezultatīvajās piespēlēs (7,3).

Nupat viņš kļuva tikai par piekto basketbolistu līgas vēsturē, kurš piecās spēlēs pēc kārtas sasniedzis “triple-double”. Iepriekš to paveikuši vienīgi Vilts Čemberleins, Maikls Džordans, Oskars Robertsons un Rasels Vestbruks. Ņemot vērā Peitona salīdzinoši mazo algu (uz citu NBA basketbolistu fona) un iepriekšējās spēlēs parādīto sniegumu, viņš šovasar, kļūstot par neierobežoti brīvo aģentu, var cerēt noslēgt ilgtermiņa līgumu. Ja tas neizdotos ar “Pelicans” vienību, noteikti atrastos citas komandas, kas būtu ieinteresētas basketbolista pakalpojumos.

Pirms nokļūšanas pasaules spēcīgākajā basketbola līgā Peitons piedalījās 2013. gada pasaules U19 čempionāta, kur izcīnīja zelta medaļu. Finālā tika pārspēta Serbija, kuru pārstāvēja Jokičs, kamēr turnīra simboliskajā pieciniekā tika iekļauts horvāts Šaričs, kurš vēlāk tika iesaistīts Peitona maiņas darījumā.

Frenks Džeksons - debitants pēc gada izlaišanas traumu dēļ

Spēlētājs tika izvēlēts 2017. gada draftā ar 31. numuru, kamēr ar 25. bija Latvijas basketbolists Anžejs Pasečņiks. Džeksonu nodraftēja Šarlotes “Hornets”, kas viņu aizmainīja uz Ņūorleānu pret naudas kompensāciju. Iepriekšējo sezonu ASV basketbolists izlaida, jo mocījās ar kājas traumām, tāpēc debiju piedzīvojot tikai šosezon.

No 59 spēlēm 20 gadus vecais spēlētājs sākumsastāvā iesācis 14 spēles. Vidēji laukumā pavadot 18,8 minūtes, aizsargs izcēlies ar 7,7 punktiem un 2,2 atlēkušajām bumbām. Īpaši veiksmīgas Džeksonam bijušas iepriekšējās septiņas spēles, kurās viņš izcēlies ar 17,1 punktu vidēji mačā. Šosezon basketbolistam ir līgums par 1,38 miljoniem dolāru, kamēr nākamais gads būs komandas izvēlē par 1,62 miljoniem dolāru, ko sagaidāms, “Pelicans” izmantos.

Īens Klārks - 2017. gada NBA čempions

Īens Klārks ir ASV basketbolists, kurš nekad nav ticis draftēts jauno spēlētāju ceremonijā. Viņš bija pieteicies 2013. gada draftam, bet neviena komanda viņu neizvēlējās. Tajā gadā latvieti Jāni Timmu izvēlējās ar pēdējo jeb 60. numuru. 2013. gada vasarā Klārks spēlēja NBA Vasaras līgā Lasvegasā, tiekot atzīts par MVP jeb visvērtīgāko spēlētāju. Pēc parādītā snieguma par viņu interesi izrādīja vairākas komandas, bet basketbolists izvēlējās noslēgt divu gadu līgumu ar Jūtas “Jazz” vienību. Pirmo divu sezonu laikā Klārks aizvadīja tikai 53 spēles, no kurām septiņas bija Denveras “Nuggets” komandā.

Sākoties 2015./2016. gada sezonai, aizsargs vienojās par spēlēšanu Goldensteitas “Warriors” komandā. Esot izteiktā rezervista lomā un vidēji 8,8 minūtēs izceļoties ar 3,6 punktiem, Klārks palīdzēja komandai izcīnīt 73 uzvaras regulārajā sezonā - tika sasniegts NBA rekords, pārspējot leģendāro Čikāgas “Bulls” sasniegumu, kad 1995./1996. gada sezonā izcīnīja 72 uzvaras. Tomēr izslēgšanas spēlēs tikt pie čempiona titula neizdevās, jo finālsērijā nācās piekāpties Lebrona Džeimsa pārstāvētajai Klīvlendas “Cavaliers” ar 3-4, kaut gan pēc pirmajām četrām spēlēm bija vadībā ar 3-1.

Nākamā sezona bija daudz veiksmīgāka gan pašam Klārkam individuāli, gan “Warriors” komandai noslēgumā. Regulārajā sezonā aizvadot 77 spēles, basketbolists izcēlās ar vidēji 6,8 punktiem, laukumā pavadītajās 14,8 minūtēs. Izslēgšanas turnīrā atkal tika sasniegt fināls, kur atkal bija jāspēlē pret “Cavaliers”. Šoreiz Goldensteina uzvarēja, sērijā līdz četrām uzvaram esot pārāka ar 4-1. Triumfs ļāva Klārkam kļūt par 2017. gada čempionu, iegūstot gredzenu, par ko sapņo visi basketbolisti. Jāpiemin, ka visa “play-off” laikā, “Warriors” zaudēja tikai vienu spēli, tiekot pie bilances 16-1.

Pēc čempiona titula iegūšanas basketbolists noslēdza līgumu ar “Pelicans”, kur spēlē joprojām. Šajā sezonā spēlētājs saņem apmēram 1,76 miljonus dolāru, bet vasarā līgums beigsies un Klārks kļūs par neierobežoti brīvo aģentu. Šosezon vidēji 14 minūtēs aizsargs ir guvis 5,4 punktus, atdevis 1,4 rezultatīvas piespēles, kā arī realizējis soda metienus ar 88,9% precizitāti, kopā piedaloties 52 spēlēs.

Etvauns Mūrs - “Pelicans” labākais trīspunktnieku izpildītājs

Etvauns Mūrs ir 30 gadus vecs basketbolists, kurš tika izraudzīts 2011. gada draftā, kad viņu ar kopējo 55. numuru izvēlējās Bostonas “Celtics”. Kā 42. toreiz tika nodraftēts Latvijas snaiperis un Daira Bertāna brālis Dāvis. Ņemot vērā, ka 2011. gada sezonā bija lokauts, Mūrs sākumā noslēdza līgumu ar Itālijas klubu Trevīzo “Benetton”. Līdzko lokauts beidzās, Mors atgriezās Bostonas rīcībā, pirmajā sezonā pasaules spēcīgākajā basketbola līgā aizvadot 38 spēles.

2012. gada vasarā “Celtics” aizsargu aizmainīja uz Hjūstonas “Rockets”, kas spēlētāju drīz atbrīvoja pēc maiņas darījuma. Pirms sezonas sākuma Mūrs vienojās ar Orlando “Magic”, kurā nospēlēja divas sezonas, bet pēc tam vēl divas Čikāgas “Bulls” vienībā. Pēdējā sezonā “buļļu” sastāvā basketbolists ar 45,2% precizitāti realizēja metienus no trīspunktnieku līnijas, kas ir viņa karjeras rekords.

Pirms 2016./2017. gada sezonas Mūrs pievienojās Ņūorleānas komandai, kuru pārstāv vēl joprojām. Šosezon basketbolists saņem ap 8,81 miljonu dolāru, kas ir ceturtais lielākais atalgojums “Pelicans” komandā, kamēr uz nākamo gadu viņam ir garantēti apmēram 8,66 miljoni dolāru. Iepriekšējā sezonā Mūrs uzsāka 80 no 82 iespējamajās regulārās sezonas spēlēm, kā arī izcēlās ar 12,5 punktiem, kas ir labākais rādītājs līdzšinēja karjerā.

Šosezon aizsargs piedalījies 53 spēlēs, ejot starta pieciniekā 36 mačos. Vidēji 27,6 minūtēs viņš gūst 11,9 punktus, esot komandas ceturtajam rezultatīvākajam spēlētājam, ja neskaita Nikola Mirotiču, kurš sezonas vidū tika aizmainīts uz Milvoki “Bucks”. Tāpat Mūrs savāc 2,4 atlēkušās bumbas un atdot 1,9 rezultatīvas piespēles, kā arī realizē tālmetienus ar 43,2% precizitāti, pagaidām ieņemot pirmo vietu komandā. Jāatzīmē, ka šobrīd Mūram ir savainojums, kas liedzis piedalīties pēdējās septiņās “Pelicans” spēlēs.

Ja runā par Dairi Bertānu, ir skaidrs, ka latvietim ir jācenšas lietderīgi izmantot katra epizode, katrs uzbrukums, kas viņam ir atvēlēts NBA laukumā. Protams, Mūra un Holideja traumas ir pozitīvs aspekts Bertānam, jo tas palielina spēles laiku, kurā Dairis var pierādīt, ka ir spējīgs spēlēt NBA arī nākošajā sezonā.

Ja sāk fantazēt, var aizdomāties, ka, iespējams, Bertāns vasarā tiks piedāvāts kā variants, ko iesaistīt maiņas darījumā kopā ar Entoniju Deivisu. Proti, viena no galvenajām pretendentēm uz Deivisu ir “Celtics” komanda, kuru latvietis pārstāvēja 2014. gada NBA Vasaras līgā. Ja latvietim izdosies pierādīt, ka pasaules spēcīgākajā līgā spēj realizēt tālmetienus ar līdzīgu precizitāti, kā to darīja šosezon Eirolīgā, var droši cerēt, ka spēlēšana otrpus okeānam nekur neizpaliks. Protams, šī ir tikai viena no varbūtībām, kas iespējama pēc šīs sezonas, bet Bertānam par to vispār nevajag domāt. Galvenais ir pierādīt pēc iespējas labāk sevi treniņos un spēlēs, lai nopelnītu spēlēšanu NBA arī nākošajā sezonā, uz ko jācer, ka tas piepildīsies!

Rakstu sagatavoja “Sportacentrs.com jauno žurnālistu akadēmijas” dalībnieks

  +3 [+] [-]

, 2019-03-23 21:48, pirms 5 gadiem
NBA, protams, ir NBA, tur visādi brīnumi notiek... Bet šobrīd neredzu nekādus variantus, ka Bertāns varētu būt vajadzīgs NBA. Tādi kā viņš tur simtiem gaida rindā... Tāpat arī Bostonai tādu Bertānu nevajag.
Komanda vilka viņu uz sezonas beigām, gribēja kaut kā izmantot... Bet nu, kā redzams, tad īsti vairs ieinteresēti Bertānam cenu uzsist viņi nav. Jo spēles laiku viņi nedod viņam un iespējas ar maz dod. Gan jau treniņos ir skaidrs, kas tur būs vai nebūs. Situācija jau nav viegla, tas skairds, laiks maz, saspringts, visi cīnās par vietu... bet nu, kā ir tā ir...
Šādā formātā Bertānam vietu neredzu NBA. Bet lai tik mauc, kamēr tur ir... Tur viss ir iespējams, Pat Džeremijs Lins, kurš knapi ar abām rokām driblēt māk, kļuva par zvaigzni
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-03-24 10:54, pirms 5 gadiem
Ikkatra lielākais konkurents ir, vispirms, viņš pats un tad tikai citi.

     [+] [-]

, 2019-03-24 20:04, pirms 5 gadiem
Kur tika izrakta info, ka Holidejs ir viens no pārmaksātākajiem spēlētājiem līgā? Pirmā dzirdēšana. Līdz kaut kādam Mozgovam vai Noā viņām ....irst un peldēt.

     [+] [-]

, 2019-03-30 21:06, pirms 5 gadiem
Dairis NBA liimeni noteikti var tureet labaak nekaa Rodions Kurucs, vienkaarshi vinsh ieleca tur ne iistajaa laikaa, fiziskaa bedre ...

     [+] [-]

, 2019-03-30 21:07, pirms 5 gadiem
To, ka vinsh fiziski nevelk var redzeet ka baigi sviist