Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Saņēmis Drosmes balvu, Kevins Lavs ziedo pusmiljonu depresijas cēloņu izpētei

Andrejs Siliņš

Saņēmis Drosmes balvu, Kevins Lavs ziedo pusmiljonu depresijas cēloņu izpētei
Kevins Lavs. Foto: AFP / Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Klīvlendas "Cavaliers" spēka uzbrucējs Kevins Lavs svētdien ESPY ceremonijā saņēma Artūra Eša vārdā nosaukto Drosmes balvu, bet nedaudz vēlāk kļuva zināms, ka Lavs noziedojis pusmiljonu dolāru (ap 450 tūkstošiem eiro) depresijas cēloņu izpētei.

Leģendārā amerikāņu tenisista Artūra Eša vārdā nosauktā Drosmes balva tiek pasniegta sportistam, kura darbība bijusi nozīmīga sabiedrībai arī ārpus sporta pasaules. 2018. gada pavasarī Lavs vietnē "The Players Tribune" publicēja domrakstu par depresiju un panikas lēkmēm, ko piedzīvojis. Kopš tā laika Lavs atklāti runājis par mentālajām problēmām savā personīgajā dzīvē un šīs slimības vēsturi ģimenē.

"Esmu neiedomājami pateicīgs par šo balvu. Tas ir tiešām milzīgs gods, paskatoties uz to, kādi cilvēki iepriekš saņēmuši šo balvu - Billija Džīna Kinga, Muhameds Ali, Bils Rasels un visi pārējie. Jūtos ļoti pagodināts, redzot savu vārdu blakus viņiem. Jūtu, ka man vēl ir tik daudz, ko paveikt. Visi šie cilvēki veltījuši tam savas dzīves. Ja mans vārds atrodas tiem līdzās, man ir pienākums un iespēja paveikt būtiskas izmaiņas mentālās veselības jomā," pateicīgs par balvu bija Lavs.

Līdz nākamajam nozīmīgajam darbam mentālās veselības jomā Lavs tik tiešām ilgi negaidīja. Jau pirmdien publiskota informācija, ka basketbolists ziedojis 500 000 dolāru (444 tūkstoši eiro) Kalifornijas universitātes Losandželosā (UCLA) fakultātei, kurā tiek strādāts pie trauksmes un depresijas diagnosticēšanas, novēršanas, aprūpes un destigmatizēšanas.

2016. gada NBA čempions Lavs karjerā ar basketbola spēlēšanu vien nopelnījis teju 175 miljonus dolāru, bet nākamajās trīs sezonās saņems vēl nepilnus simt miljonus. Šosezon Lavs vidēji mačā guva 17,6 punktus, izcīnīja 9,8 atlēkušās bumbas un atdeva 3,2 rezultatīvas piespēles.

Izmantotie resursi:
ESPN
https://people.com/