Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Mūžībā devies NBA leģendārais treneris Džerijs Slouns

Andrejs Siliņš

Mūžībā devies NBA leģendārais treneris Džerijs Slouns
Džerijs Slouns. Foto: Reuters / Scanpix

Piektdien 78 gadu vecumā pēc smagas slimības mūžībā devies amerikāņu treneris Džerijs Slouns, kurš 1997. un 1998. gadā aizveda Jūtas "Jazz" komandu līdz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālam.

"Džerija Slouna vārds vienmēr būs sinonīms Jūtas "Jazz". Viņš mūžīgi būs daļa no "Jazz" organizācijas un mēs pievienojamies viņa ģimenei draugiem un līdzjutējiem sērās. Esam tik ļoti pateicīgi par to, ko viņš sasniedza Jūtā, par mums veltītām desmitgadēm, lojalitāti un izturību, ko viņš sniedza mūsu klubam," sacīts oficiālajā Soltleiksitijas kluba komentārā.

"Basketbola Slavas zāles treneris strādāja 23 gadus mūsu klubā, atstājot milzīgu iespaidu, ko apliecina pie mūsu arēnas griestiem uzvilktais plakāts. Viņa 1223 uzvaras, 20 ceļojumi uz izslēgšanas turnīriem un divi NBA fināli ir ievērojami sasniegumi. Viņa darba stils viņu padarīja tikai vairāk cienītu. Pat pēc tam, kad viņš devās pensijā, viņa klātbūtne "Jazz" spēlēs lika līdzjutējiem gavilēt."

2016. gadā Slounam konstatēja Pārkinsona slimību - hronisku progresējošu centrālās nervu sistēmas slimību, kā arī Levi ķermenīšu klātbūtni smadzenēs. Kā nāves iemesls 78 gadus vecajam Slounam minētas tieši šo slimību izraisītās komplikācijas.

Slouns sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados pats bija NBA spēlētājs, pārstāvot Baltimoras "Bullets" un Čikāgas "Bulls" komandas. Tieši "Bulls" organizācijā Slouns 1978. gadā kļuva par skautu, vēlāk kļuva par trenera asistentu, bet 1979. gadā kļuva par "Bulls" galveno treneri. Nostrādājis ar komandu divarpus sezonas līdz tika atbrīvots, bet drīz pēc tam pieņēma "Jazz" skauta pozīcijas piedāvājumu. No 1985. līdz 1988. gadam Slouns strādāja par "Jazz" asistentu.

Par "Jazz" galveno treneri Slouns kļuva 1988. gada decembrī un šajā amatā pavadīja turpmākos 23 gadus. Slouna vadībā "Jazz" desmit sezonās izcīnīja vismaz 50 uzvaras, sešas reizes izcīnīja divīzijas titulus, 15 gadus pēc kārtas ieveda komandu "play-off", bet 1997. un 1998. gadā aizveda komandu līdz Rietumu konferences titulam. Tomēr abos gados NBA finālā tika atzīts Maikla Džordana un savas kādreizējās komandas Čikāgas "Bulls" pārākums.

Dodoties pensijā, Slouns bija trešais uzvarām bagātākais treneris NBA vēsturē. Slouns ir tikai viens no diviem treneriem līgas vēsturē, kas ar vienu komandu izcīnījis vismaz 1000 panākumus. No amata Slouns atkāpās 2011. gada februārī, bet pāris gadus vēlāk atgriezās skautinga konsultanta lomā. Slouns ir visilgāk ar vienu komandu strādājušais treneris Ziemeļamerikas lielajās profesionālā sporta līgās.

2009. gadā Slounu iekļāva Slavas zālē.