Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA valde apstiprina noteikumu izmaiņas un saīsina atkārtota uzbrukuma laiku

Rolands Eliņš

NBA valde apstiprina noteikumu izmaiņas un saīsina atkārtota uzbrukuma laiku
Foto: AFP/Scanpix

NBA klubu īpašnieku valde šovakar apstiprināja vairākas izmaiņas līgas noteikumos, no kuriem vispamanāmākais būs uzbrukuma laika limita saīsinājums pēc atlēkušās bumbas izcīnīšanas uzbrukumā, proti, tagad šādā situācijā komandai būs 14 sekundes metiena izdarīšanai, nevis 24 kā parastā uzbrukumā.

NBA vadība uzskata, ka uzbrukuma laika limita saīsināšana liks komandām izdarīt vairāk metienus, it īpaši līdzvērtīgu spēļu galotnēs. NBA šo konceptu pārņēma no FIBA noteikumiem, kā arī izmēģināja Vasaras līgas spēlēs. Šis noteikums tiek izmantots arī WNBA.

NBA arī mainījusi savu noteikumu definīciju par situācijām, kad noteikumi tiek pārkāpti brīžos, kad uzbrūkošajam spēlētājam ir brīvs ceļš uz grozu. Iepriekšējā noteikumu versija paredzēja, ka uzbrukumam jāsākas otrā laukuma pusē, kā arī atstāja tiesnešiem interpretāciju par to, vai aizsardzības spēlētājs bija starp uzbrūkošo spēlētāju un grozu.

Jaunajā noteikumu versijā svarīgi ir tas, lai neviens aizsardzības spēlētājs nebūtu priekšā uzbrūkošajam spēlētājam, kuram radusies iespēja gūt grozu un kurš kontrolē bumbu vai arī viņam tiek veikta piespēle. Par pārkāpumu šādā situācijā uzbrūkošajai komandai tiks divi soda metieni, kā arī bumba paliks tās rīcībā, turklāt tā tiks izspēlēta no gala līnijas vietas, kas vistuvāk noteikumu pārkāpuma vietai.

Tāpat arī NBA valde nobalsojusi paplašināt noteikumu definīciju par automātisku video atkārtojuma izmantošanu brīžos, kad izceļas asumi. Iepriekš tas tika automātiski izmantots sadursmēs starp spēlētājiem, bet tagad tiks izmantots arī reizēs, kad izceļas konflikta situācija starp spēlētāju un treneri vai tiesnesi, vai līdzjutēju.
Visas šīs pārmaiņas stāsies spēkā jau šosezon.

Izmantotie resursi:
NBA's board of governors passes rule changes...

     [+] [-]

, 2018-09-22 07:08, pirms 6 gadiem
Mazliet pārspīlējot : uzbrukuma laiku vispār varēja samazināt uz 14s un atkārtota uzbrukuma laiku līdz 7s, tur tā pat ķer un met.

     [+] [-]

, 2018-09-22 23:47, pirms 6 gadiem
Nu bāc - tiešām bija tik grūti notulkot visu rakstu, iekļaujot arī skaidrojumu, KĀPĒC šāds lēmums pieņemts? Es runāju par to "brīvo ceļu uz grozu"... Īsti nesapratu arī pēc angliskā raksta izlasīšanas, kāds iemesls, bet laikam, lai atvieglotu darbu tiesnešiem... Kāds var sīkāk/vienkāršāk paskaidrot? Kā bija iepriekš? Vai tas tgd nepalielinās gadījumus, ka spēlētāji vnk ļaus pretiniekam iemest brīvu metienu, nevis taisīs Eiropā izplatīto sodu, lai tikai būtu sodiņi jāmet?

The NBA says that rule would eliminate the need that a play start in the backcourt. Referees would no longer "need to make a judgment call on whether a defender was 'between' the offensive player and the basket, or, if a defender is ahead of the player being fouled but not 'between' the offensive player and the basket, whether such defender had the opportunity to position himself between the ball and the basket."

Silver said the league hopes that the new clear path rule will reduce the need for referees to review plays via replay to determine the appropriate call.