Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Pētījums: Porziņģa un "Knicks" cīņa par "play-off" ir (gandrīz) beigusies

Pētījums: Porziņģa un "Knicks" cīņa par "play-off" ir (gandrīz) beigusies
Kristaps Porziņģis un Kails O`Kvinns 2017. gada 19. janvārī
Foto: AFP/Scanpix

Ņujorkas "Knicks" basketbolistiem (19-25, #11 Austrumu konferencē) pussezonu pirms regulārās sezonas beigām palikušas tikai minimālas izredzes kvalificēties izslēgšanas spēlēm, liecina piektdien, 20. janvārī, publicēts ESPN un "True Hoop" pētījums.

Atšķirībā no NFL, MLB un NHL, kur cīņa par izslēgšanas spēlēm var izvērsties tikpat aizraujoša kā “play-off” fāze, NBA intriga par ceļazīmēm lielā mērā ir beigusies jau regulārās sezonas vidū.

Skaitļi liecina – ja komanda netiek izslēgšanas spēļu zonā (#1-#8) līdz 20. janvārim, pastāv ļoti maza iespēja, ka tā tur būs aprīļa vidū. Piemēram, pēdējos 10 gados Austrumu konferences neizsētās komandas (#9-#15) pēc 20. janvāra spējušas iekļūt izslēgšanas spēlēs vidēji reizi sezonā.

Rietumu konferencē tas noticis vēl retāk, vidēji 0,8 reizes sezonā. Piemēram, pēdējās septiņās sezonās – neskaitot lokauta dēļ saīsināto 2012. gada sezonu – iekļūt astoņu labāko vienību vidū spējušas tikai četras neizsētās komandas, kuras 20. janvārī atradušās devītajā vietā vai zemāk.

Paskatīsimies uz iepriekšējo sezonu. No 16 komandām, kuras 2016. gada 16. janvārī atradās “play-off” zonā, izslēgšanas spēlēs piedalījās 15. Vienīgais izņēmums? Savainojumu vajātā “Chicago Bulls”. Džimija Batlera un Žoakima Noā savainojumi izslēdza Čikāgu un atvēra durvis Šarlotei.

Saskaitot abas konferences kopā, vidēji tikai 1,7 komandas pēc 16. janvāra spēj iespraukties izslēgšanas spēlēs. Īpaši neatšķiras arī izsētā vieta. “Warriors” un “Cavaliers” pērn 20. janvārī bija izsētas ar pirmo numuru. Aprīļa vidū tāpat. “Spurs” un “Raptors” bija otrajā vietā. Nekas nemainījās. “Thunder” un “Clippers” bija attiecīgi trešajā un ceturtajā vietā. Tāpat kā sezonas beigās.

Stefens Karijs un “Warriors” pagājušajā sezonā sasniedza NBA regulārās sezonas uzvaru rekordu (73-9), savukārt viņu izsētā vieta nekad netika apšaubīta. Kalifornijas komanda sezonas gaitā tikai vienu dienu nebija pirmajā vietā Rietumos – brīdī, kad “Clippers” bilance bija 2-0.

Pēdējos 10 gados konferenču regulārās sezonas uzvarētājas sezonas otrajā pusē gandrīz nepārtraukti bijušas pirmajā vietā. Austrumos tā noticis ar “Cavaliers” (2016), “Hawks” (2015), “Cavaliers” (2010) un “Celtics” (2008). Rietumos ar “Warriors” (2015, 2016), “Spurs” (2011) un “Lakers” (2009, 2010).

Tas nozīmē, ka katra spēle no janvāra beigām līdz aprīlim sportiskajā ziņā nozīmē ļoti maz. Pirmie to ir pamanījuši treneri. Tiklīdz spēles kļūst sportiski nenozīmīgākas un mazsvarīgākas, pieaug vadošo spēlētāju atpūtināšana marta un aprīļa spēlēs.

Kāpēc riskēt ar zvaigžņu veselību, ja izsētā vieta praktiski nemainīsies? Pērn bija 146 nespēlēšanas-atpūtas gadījumi, gandrīz tikpat daudz kā trīs iepriekšējās sezonās kopā. Šosezon skaitlis, visticamāk, dubultosies.

Līgā gandrīz nav gadījumu, kad komanda “parādās no nekurienes”. Piemēram, 70% NBA čempionu ir komandas, kuras sezonas vidū bija izsētas ar pirmo numuru. Salīdzinājumam, NFL un MLB šie rādītāji ir attiecīgi 47 un 40%. Tātad NBA čempions ir gandrīz divreiz paredzamāks.

ESPN min amerikāņu futbola komandu “Patriots”, kura 2001. gada sezonas vidū AFC bija izsēta ar 10. numuru un vēlāk uzvarēja Superbolā (Super Bowl). Tas nozīmē, ka NFL komandai ar #10 teorētiski ir lielākas iespējas uzvarēt Superbolā nekā līdzīgai NBA komandai iekļūt konferences finālā.

“Pelnrušķītes stāsti” (Cinderella runs) līgā notiek ļoti, ļoti reti. Pēdējās 10 sezonās NBA “Četru finālā” iekļuvušas 37 no 40 komandām, kuras 20. janvārī bija izsētas ar pirmajiem četriem numuriem. Izņēmumi – “Spurs” 2008. gadā, “Suns” 2010. gadā un “Cavaliers” 2015. gadā.

Sezonas vidū neizsētajām komandām ir maz izredžu tikt tālāk par izslēgšanas spēļu pirmo kārtu. Bijuši tikai pāris izlaušanās gadījumi. Andris Biedriņš un “Warriors” 2007. gadā no devītās pozīcijas iekļuva “play-off” un pirmajā kārtā izsita Dalasas “Mavericks”. Memfisas “Grizzlies” līdzīgu darbu paveica 2011. gadā, sākot no 11. vietas.

Nepatīkamā patiesība ir tāda, ka NBA sezonas otrā puse ir trīs mēnešu maršs, lai nesavainotos. Vairākums komandu labprātāk nospiestu “fast-forward” pogu. Piedodiet, “Knicks” fani!

Izmantotie resursi:
TrueHoop Presents: How the NBA standings never...


Slēpts komentārs: escada
, 2017-01-21 00:13, pirms 7 gadiem
escada rakstīja: vispār jau PIRMS sezonas bija skaidrs, ka Knicks neiekļūs izslēgšanas spēlēs...
Nu tas gan, bet te vairak paskaties uz kopejo skatu, sava zinjaa tik tiesam, NBA ir loti paredzama. Un te nav taadu "underdogu", kas var njemt un izshaut!
, 2017-01-21 00:33, pirms 7 gadiem
Mans optimistiski naivais pretšāviens: Knicks tiks play off, bet pirmajā kārtā apstāsies. Ja pērn viņi nejēdza nospēlēt 4. ceturtdaļu, tad šogad nejēdz nospēlēt pēdējo minūti. Ja to sakārtos un bez Melo un Rozā arī KP pieradinās (uzticēsies) pie pēdējo sekunžu metieniem, tad iedzīs tās trūkstošās 3-4 uzvaras.
, 2017-01-21 00:48, pirms 7 gadiem
Apmēram 8 no pēdējām 16 spēlēm bija jāuzvar. Vismaz 5 no tām tika zaudētas ar 1 punktu starpību, kā piemēram pret 76ers un Hawks. Cerība ir, bet vispirms ir jāuzvar 6 spēles pēc kārtas lai būtu 50% bilance. Vai vismaz 8 uzvaras 10 spēlēs. Tad var par kaut ko cerēt.
, 2017-01-21 01:03, pirms 7 gadiem
Šonakt interesants duelis Warriors-Rockets.
, 2017-01-21 01:09, pirms 7 gadiem
Netiks pleijofos, varēs palīdzēt hokeja izlasei pasaules čempionātā
, 2017-01-21 01:14, pirms 7 gadiem
maz ticami, bet gadījumi ir, pašlaik no i8 vietas NIks šķir ap 3 uzvaras, gadijumā ja 7-8 vietai tālāk neiet tik gludi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-01-21 01:54, pirms 7 gadiem
escada rakstīja: vispār jau PIRMS sezonas bija skaidrs, ka Knicks neiekļūs izslēgšanas spēlēs...
tieshi izskatijaas ceriigi, ka vareetu tikt. Un kad bija 14-10 un atradaas 3.vietaa konferencee, tad izskatijaas ljoti ceriigi, bet tad diemzheel viss sabruka
, 2017-01-21 02:03, pirms 7 gadiem
Paldies autoram par rakstu, nemaz nenojautu skarbos statistikas ciparus. Talak jau tad tikai pliks bizness vien paliek. Profesionalais sports ar katru dienu klust tikai nepievilcigaks. Labak jaseko lidzi amatieru un jaunatnes sporta gaitam, tur vismaz cilveki darbojas, jo sirds lieta, vai ka jauniesi ar lielam ceribam un entuziastmu par nakotni.
, 2017-01-21 02:14, pirms 7 gadiem
kamikaze rakstīja: Paldies autoram par rakstu, nemaz nenojautu skarbos statistikas ciparus. Talak jau tad tikai pliks bizness vien paliek. Profesionalais sports ar katru dienu klust tikai nepievilcigaks. Labak jaseko lidzi amatieru un jaunatnes sporta gaitam, tur vismaz cilveki darbojas, jo sirds lieta, vai ka jauniesi ar lielam ceribam un entuziastmu par nakotni.
Jaa, taa diemzeel ir.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-01-21 02:38, pirms 7 gadiem
Par rakstu runājot, tas jau sen ir skaidrs, ka basī un vienalga NBA, ACB vai LBL ir tā, ka tie, kas sezonas laikā ir labākie, tie arī tiek finālos un uzvar.Basketbols vienkārši ir tāds sporta veids, kur ja tu esi pārāks, tad esi. Ir grūti atrast tādu komandas sporta veidu kur būtu līdzīgi kā basī. No vienas puses tas ir garlaicīgi, jo vairāk vai mazāk vis ir paredzems, tikai ne čempions, bet no otras puses tas liek just vairāl līdzi vājajiem un cerēt uz kādu skaistu spēli un pārsteigumiem jeb tā saucamo Pelnrušķītes stāstu.

Bet jau pirms sezonas taicu, ka NYK max būs 9-10.vieta Konf. un nekas nemainīsies vēl gadus 2 vai vēl vairāk, ja katru sezonu sākumu no jauna būs jāiespēlē sastāvs. + Melo ilgi vairs nespēlēs, un labākie gadi tāpat ir aiz muguras diemžēl jau, un nav tik dauz labi spēlētāji, lai tiktu tajos play-off, tas tikai nozīmē to, ka jādabū atkal citi spļētāji, tie jāiespēlē sastāvā, ja atkal ir zaudējumi mainīsies treneri, un tiem atkal būs cits spēles redzējums. NYK ir bagāts klubs ar prasīgu publiku, un tāpēc tiek tik pirkti un mainīti spēlētāji, un kāpts uz viena un tā paša grābekļa jau vairākus gadus. Tur ir jānotiek krasām pārmaiņām un jāziedo pāris gadi jauna sastāva izveidošanai, savādāk play-off NYK un KP neredzu tuvākajos gados.
, 2017-01-21 02:59, pirms 7 gadiem
Diemžēl žēl , NBA pēdējos gadus ir kļuvis garlaicīgāks. Finālisti paredzami, sensācijas praktiski nav un arī intrigas bieži vien nekādas.
, 2017-01-21 03:23, pirms 7 gadiem
Blin - Knicks man atgādina Dinamo = Viņus mīli, bet viņiem tikai viens prātā Dr.zt tevi :/
, 2017-01-21 05:12, pirms 7 gadiem
Ko tik nevar izpētīt ka tik nevajadzētu ar ko sakarīgāku nodarboties! Un vispār šādi pētījumi neko nepierāda.
, 2017-01-21 06:00, pirms 7 gadiem
Knicks sezonas sākums jau bija visnotaļ labs, iegāza pēdējais mēnesis, kad visas labās un iestrādātās ieceres sašķīda kā ledus lauskas. Lai atgrieztos cīņā par tikšanu play-off, tagad nepieciešams vismaz tikpat spēcīgs uzvaru gājiens, kas spētu panākt vismaz fifty-fifty bilanci.
Teorētiski tas ir pat ļoti iespējams, bet praktiski... - ? Pierādiet, Knicks, ka tas ir iespējams!
, 2017-01-21 06:06, pirms 7 gadiem
Pēc cipariem tabulā tikt iekšā PO ir diezgan reāli, bet, ja pavēro spēli, cerības zūd. Turklāt šeit forumā briesmīgi tiek lamāts Karameļu Antūns (pats reizumis esmu tādā noskaņojumā). Bet, mīlīši, nebūs Antūns, kas tad vispār nikšiem iekšā metīs? Tajā pašā pēdējā mačā pret Vašingtonu - nebūtu Karamelis noārdījies otrajā ceturtdaļā, jau puslaikā par vinnētāju viss būtu skaidrs. Lai gan pēc trešās ceturtdaļas patiesībā tā arī bija. Un tā nebija nikšu meistarība, bet vizardu neizdarība, kad nikšiem izdevās no -14 pievilkt līdz +1.
Būtībā pēc spēles Vašingtonas vēršiem (voliem) bija jāvinnē 99%.
, 2017-01-21 08:10, pirms 7 gadiem
^^^^ Precīzi teikts!! ^^^
, 2017-01-21 08:46, pirms 7 gadiem
Nav jau tā situācija tik bezcerīga..Vašingtona pēc +/- 20 spēlēm bija otra sliktākā komanda austrumos ar drausmīgu rekordu..Un ja tie,kas seko līdz rezūltātiem un tabulām tad zin,kas NYK ir priekšā-Detroita,Pacers,Atlanta un Bulss kur tā stabilitāte ir apaļa nulle..Citi ar sāk šausmīgi sēsties-Bucks un Hornets..
Ja spēs atgūt iepriekšējo mājas spēļu prcentu,tad var mierīgi ierāpot PO.PRotams tas atkarīgs,kas notiks trade deadline un Melo.
, 2017-01-21 11:42, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Diemžēl žēl , NBA pēdējos gadus ir kļuvis garlaicīgāks. Finālisti paredzami, sensācijas praktiski nav un arī intrigas bieži vien nekādas.
Afigetj! CAVS atspēlēja no 1-3 finālos, bet baskets kļuvis paredzamāks. yoooooo
, 2017-01-21 11:45, pirms 7 gadiem
Beidzot viens sakarīgs raksts ar statistiku.... zin kā, līdzjutējiem jau cerība mirst pēdējā. gan jau tuvākās 10 spēles jau saliks +/- visu pa plauktiņiem
, 2017-01-21 12:26, pirms 7 gadiem
Rose taču ir klupšanas akmens. Aizsardzībā nekāds. Antons dara savas lietas. Ne velti Noah un Rose Bulls nebija vajadzīgi. Cik lasīju, ļoti bojāja mikroklimatu komandā.
, 2017-01-21 13:04, pirms 7 gadiem
Domāju, ka šogad Austrumu konferencē viss tikai tagad sāksies, jo astoņas komandas ir piecu uzvaru attālumā...
, 2017-01-21 13:09, pirms 7 gadiem
Jocīgi, ka pirms sezonas apmēram šajā laikā bija pat labāka bilance - 20-20, bet viss beidzās ar 32-50
PO zonas %, protams, var mainīties vairāku uzvaru robežās (Austrumos 15.gadā ar 38 tika, 16.gadā tikai ar 44, Rietumos 45 un 41), bet pat, ja tēmē vienkārši uz neitrālu 41-41, tad tagad līdz sezonas beigām vajadzēs velnišķīgu 22-15 bilanci... un 2 spēles ar Klīvlendu, 2 ar Spurs (12.februāris - agrā LV vakara spēle!!) un 1 ar Warriors.. tātad pārējās vajadzēs 22-10 protams ne gluži nereāli, bet mazticami noteikti
, 2017-01-21 13:28, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Diemžēl žēl , NBA pēdējos gadus ir kļuvis garlaicīgāks. Finālisti paredzami, sensācijas praktiski nav un arī intrigas bieži vien nekādas.
Tāpat kā tava dzīve
, 2017-01-21 14:49, pirms 7 gadiem
Nez, par sava veida "pelnruškītes stāstu" var nosaukt Warriors pret Thunder no 1-3 atkopās, un Cavs pret Warriors pirmo reizi NBA vēsturē finālā uzvarēja nonākot zaudētājos ar 1-3
, 2017-01-21 15:13, pirms 7 gadiem
Ko tur var ņemties? Skaidrs, ka problēma ir tajā, ka atsevišķi spēlētāji negrib spēlēt tā kā no viņiem prasa treneris. Viņu līgumu lieluma dēļ viņus nevar nosēdināt uz beņķa. Tad aizmainiet pret spēlētājiem, kas grib spēlēt pēc trenera plāna un rezultāti uzlabosies! Vakar pa nba tv dzirdēju, ka Antons esot gatavs nelikt veto savam treidam. Pārējiem 2 supermiljonāriem atļauja nav jāprasa. Atliek sameklēt kādu klubu, kurš viņus grib (kas varētu būt pagrūti). Fīniksa tirgo Takeru, Minesota tirgo Rubio un Muhamedu (Rouzs un/vai Noā iespējams tiktu pieņemts tā kā tur ir Tibodo). Milsaps arī īsti nav neaizskarams kā te vienbrīd teica, ka šamo nekustināšot. Tā ka iespējas ir, tikai jāgrib kaut ko mainīt.

Nepiekrītu par to, ka, ja nebūs Antons, tad nebūs, kas met - NBA tāpat vien netiek, tie ir talantīgi spēlētāji, kuri pie normāla spēles plāna sametīs, lai pietiktu uzvarai. Plus KP būs lielāka loma komandā - ja jau viņu uzskata par nākotnes Dirku, tad tik lai sāk rūdīties!
, 2017-01-21 15:15, pirms 7 gadiem
jokeman rakstīja: Nez, par sava veida "pelnruškītes stāstu" var nosaukt Warriors pret Thunder no 1-3 atkopās, un Cavs pret Warriors pirmo reizi NBA vēsturē finālā uzvarēja nonākot zaudētājos ar 1-3
ne warriors, ne cavs īsti neatbilst Pelnrušķītes statusam - kā nekā konferenču līderes.
, 2017-01-21 17:46, pirms 7 gadiem
Labdien! Šovakar Knicks tiekas ar Suns. Interesentiem jau ir pieejams pirmspēles raksts, kā arī mājaslapā atrodami highlight video, statistika, bildes un protams naktī HD streami. Tiekamies vēlāk un, lai izdevusies sestdiena! -> Kristaps Porzingis fan page
, 2017-01-21 19:34, pirms 7 gadiem
Pozitīvais tajā ir tas, ka KP būs mazāk noguris pēc sezonas un, iespējams,
vairāk motivēts kko lielu sastrādāt ar izlasi.
, 2017-01-21 21:58, pirms 7 gadiem
Nu ja jau visas komandas tik dedzīgi atpūtina savus līderus sezonas otrajā pusē, tad tā kā reiz IR iespēja izsisties neizsētajām komandām! Vai tad nav tā, ka grūtāk pēkšņi paveikt brīnumus tad, ja visi līderi turpinātu dragāt ierastajā režīmā? Tā ka man raksta autora loģika nav saprotama.
Par statistikas vēstījumu viss ir skaidrs, bet ar līderu atpūtināšanu gan neiet kopā.
, 2017-01-22 20:03, pirms 7 gadiem
kecbaja rakstīja: Par rakstu runājot, tas jau sen ir skaidrs, ka basī un vienalga NBA, ACB vai LBL ir tā, ka tie, kas sezonas laikā ir labākie, tie arī tiek finālos un uzvar.Basketbols vienkārši ir tāds sporta veids, kur ja tu esi pārāks, tad esi. Ir grūti atrast tādu komandas sporta veidu kur būtu līdzīgi kā basī.
Tappec jau futbols i karāls, kur ar 0-0 tiec līdz pendelēm. Kur viens sitiens rāmī pie 20% bumbas kontroles un saņemtiem 30 sitieniem uz saviem vārtiem var uzvarēt.
Vienkārši basketā, rokasbumbā, regbijā un pat hoķī ir vairāk rezultativitātes aktivitāšu, kamēr futbolā pietiek ar 1.
Kristaps Porziņģis. Foto: AFP/Scanpix
16

Porziņģim 20 punkti, Marejs pagarinājuma izskaņā atnes ''Hawks'' uzvaru

Naktī uz piektdienu otro zaudējumu pēc kārtas piedzīvoja Kristapa Porziņģa Bostonas ''Celtics'', kas viesos pagarinājumā ar 122:123 piekāpās Atlantas ''Hawks'', kuras rindās par galveno spēles varoni kļuva Dežonte Marejs. Porziņģim 40 minūtēs laukumā 20 punkti un septiņas bumbas zem groziem.
Lamelo Bols. Foto. AFP.Scanpix
1

Bertāna ''Hornets'' traumētais līderis Lamelo Bols šajā sezonā laukumā neatgriezīsies

Dāvja Bertāna pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Šarlotas ''Hornets'' līderis Lamelo Bols šajā sezonā potītes savainojuma dēļ laukumā vairs neatgriezīsies, ziņo ''The Athletic'' apskatnieks Šems Šaranija.
Kellijs Ūbrei. Foto: USA Today Sports/Scanpix
6

Ūbrei lamā izšķirošu kļūdu pieļāvušos arbitrus, Dreimondu izraida jau 4. minūtē

Nacionālajā basketbola asociācijā uzvaras šonakt svinēja arī Goldensteitas "Warriors", Bruklinas "Nets", Atlantas "Hawks", Losandželosas "Clippers", Ņujorkas "Knicks", Čikāgas "Bulls", Losandželosas "Lakers", Minesotas "Timberwolves", Hjūstonas "Rockets", Sanantonio "Spurs" un Fīniksas "Suns" komandas.