Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Izcils spēlētājs un vēl labāks cilvēks: kā Kristapu Porziņģi atceras Seviljā

Izcils spēlētājs un vēl labāks cilvēks: kā Kristapu Porziņģi atceras Seviljā
Kristaps Porziņģis Seviljā
Foto: Emilio Cobos

Pasaulē ir trīs vietas, kur Kristaps Porziņģis ir pirmā lieluma vārds – Latvija, Ņujorka un Sevilja. Andalūzijas lielpilsētā basketbolistu joprojām mīl un atceras ar labiem vārdiem.

“HoopsHype” sarunājās ar cilvēkiem, kuri vairākus gadus klātienē sekoja līdzi liepājnieka izaugsmei:

Rokijs Harana (Rocky Jarana) – “Baloncesto Sevilla” galvenā trenera palīgs, kurš bija atbildīgs par kluba jauno spēlētāju attīstību;

Saturnina Gadea – zināma kā Kahas vecmāmiņa (Caja`s Grandma), 29 gadus bija “Baloncesto Sevilla” veļas pārzine un ģērbtuvju apkopēja. Pēc aiziešanas pensijā klubs viņai sagatavoja īpašu veltījumu;

Berni Rodrigess (Berni Rodriguez) – “Baloncesto Sevilla” aizsargs, 2006. gada pasaules čempions un 2008. gada Olimpisko spēļu vicečempions Spānijas valstsvienības sastāvā;

Bens Vudsaids (Ben Woodside) – “Baloncesto Sevilla” spēlētājs 2015. gada sezonā;

Villijs Ernangomess (Willy Hernangomez) i – Porziņģa komandas biedrs Seviljā no 2013. līdz 2015. gadam. NBA 2015. gada draftā izvēlēts ar 35. numuru, “Knicks” sastāvā no 2016. gada rudens;

Hosē Luiss Galilea (Jose Luis Galilea) – “Baloncesto Sevilla” ģenerālmenedžeris 2015. gada sezonā. Spēlētāja karjeras laikā pārstāvēja “FC Barcelona”, “Virtus Bologna” un “Real Madrid” komandas;

Deriks Baiers (Derrick Byars) – Seviljas basketbolists 2015. gada sezonā. Pirms četriem gadiem uz īsu laiku pievienojās “San Antonio Spurs”.

Atmiņas par Porziņģi

Rokijs Harana: “Pirmo reizi par Kristapa Porziņģa piesaisti mūs uzrunāja pašreizējais “YouFirst” aģentūras pārstāvis Salba Mendess (Salva Mendez). Pārbaudījām viņu 2010. gada maijā un jūnijā. Viņš bija divus metrus garš un ārkārtīgi tievs. Ieraudzījām, ka viņš apveltīts ar savam augumam neparasti labu koordināciju un tajā pašā laikā atrodas ļoti tālu no fiziskā brieduma. Izskatījās, ka viņš krietni pastiepsies. Nolēmām riskēt. Kad viņš trīs mēnešus vēlāk atgriezās, bija izaudzis vēl par pieciem centimetriem garāks un svēra 68 kilogramus. Tas bija traki.”

Saturnina Gadea: “Viņš bija tik vājš, ka gribējās viņu pažēlot. Vienmēr teicu, ka viņam jāēd vairāk, daudz vairāk.”

Rokijs Harana: “Bija iespējams pateikt, ka šis bērns var kļūt fiziski iespaidīgs, ja pieņemsies svarā. Mēs, treneri, brīnījāmies, vai viņš to spēs izdarīt. Porziņģis ātri mācījās. Attīstīju viņā saspēles vadītāja prasmes, uzlabojām viņa metiena tehniku. Viņš labi pakļāvās trenēšanai un strauji uzlaboja tehnisko izpildījumu.

Liela problēma bija izturības un spēka trūkums. Viņš varēja izdarīt 15 metienus pēc kārtas un tad mums nācās viņu pārtraukt, jo pleci nevarēja to izturēt. Tā turpinājās trīs mēnešus un nesapratām, kas notiek. Reiz biju tik sarūgtināts, ka jautāju, kā tas iespējams, ka viņš nevar izdarīt 15 metienus pēc kārtas. Teicu, ka nespēju tam noticēt un viņš sāka raudāt.”

“Galu galā veicām dažas pārbaudes un mūsu uztura speciālists noskaidroja, ka enzīmu (grieķu val.; fermenti – latīņu val.) trūkuma dēļ viņam ir anēmija. Pēc viena mēneša ārstniecības režīma starpība bija kā diena pret nakti. Mainījās gan viņa ķermenis, gan raksturs. No kautrīga bērna, kurš nostājās malā, viņš kļuva par jokupēteri.”

Saturnina Gadea: “Viņš ir ļoti labs bērns un mīlu viņu kā savu ģimeni. Katru reizi, kad ēdu meloni, domāju par viņu. Kungs, tam bērnam garšo melones. Viņš negribēja neko citu kā meloni un spāņu omleti. Nesu spēlētājiem melones un viņš gribēja, lai tās visas tiek viņam. Un viņam ļoti garšoja šokolāde. Viņa skapī vienmēr bija šokolāde. Viņš vēlējās, lai pagaršoju Latvijas šokolādi, kura viņam ļoti garšoja, taču man tā nepatika.”

Saturnina Gadea un Bostjans Nahbars. Foto: Emilio Cobos

Berni Rodrigess: “Sākumā viņš nebija fiziski nobriedis, taču viņā varēja saskatīt spēlētāju. Pirmajā dienā kopā biju sajūsmā un zināju, ka viņš spēlēs NBA.”

Bens Vudsaids: “Kad parakstīju līgumu ar Sevilju, nezināju Porziņģi. Zināju, ka komandā ir daudzsološi jaunie spēlētāji, taču neko vairāk. Pirmajā treniņā, ieraugot, kā viņš pārvaldīja bumbu, biju pārsteigts, cik labs viņš bija. Zināju no pirmās dienas, ka viņš būs īpašs spēlētājs ar izcilu nākotni.”

Berni Rodrigess: “Auguma un prasmju apvienojums bija iespaidīgs. Un koordinācija. Viņš nekustējās kā 216 centimetrus garš spēlētājs. Viņš kustējās kā 190 centimetrus garš spēlētājs!

Viena no svarīgākajām lietām ir viņa raksturs. Lietas ārpus laukuma, kuras var aizvest talantu neceļos – tām ar viņu nav nekā kopīga. Patīkams puisis un darbarūķis.”

Villijs Ernangomess: “Ātri kļuvām par draugiem. Pazinu viņu no 2013. gada Eiropas U18 čempionāta, kurā viņš ar Latviju spēlēja pret manu brālu Huančo Ernangomesu (Juancho Hernangomez). Atradām kopīgu valodu no brīža, kad ierados Seviljā. No mūsu pirmās tikšanās brīža, gandrīz katru dienu pavadījām kopā.”

Hosē Luiss Galilea: “Viņš katru dienu palika pēc treniņa, lai strādātu papildus. Kopā ar Nikolu Radičeviču strādāja pie individuālo prasmju uzlabošanas, katru dienu, bez izņēmuma. Kad tev piemīt tāda attieksme un talants, grūti negūt panākumus.”

Villijs Ernangomess: “Pēc treniņa mums patika spēlēt 1-pret-1. Tā nebija parasta spēlēšana 1-pret-1, jo nevarējām izmantot mūsu galvenās priekšrocības. Tas nebija atļauts. Nolikām priekšrocības malā, lai redzētu, kuram veiksies labāk.”

Hosē Luiss Galilea: “Porziņģis ir ārkārtīgi paškritisks. Viņš labi pakļāvās trenēšanai un pievērsa uzmanību ieteikumiem, kuri varēja viņu padarīt labāku. Nekādu attaisnojumu. Viņš labprāt uzklausīja kritiku.”

Saturnina Gadea: “Viņš regulāri jokojās ar mani. Rakstīja uz baltās tāfeles tādus izteicienus kā “Vecmāmiņa nav labi izmazgājusi veļu” vai “Vecmāmiņa nav kārtīgi iztīrījusi ģērbtuvi”. Dusmojos, “jupis tevi rāvis”, bet viņš teica “Vecmāmiņ, tas nebiju es, tas bija cits puisis”. Spāniski nolamājos, sakot vārdus, kurus viņam nevajadzēja zināt (smejas). Mūsu starpā bija tāda uzticība, ka varējām tā izturēties viens pret otru.”

Berni Rodrigess: “Šis puisis ne tikai perfekti runā spāniski, viņš var atdarināt dažādas vietējās izloksnes! Viņam ļoti padevās Seviljas akcents. Viņš varēja uzrunāt meitenes, izmantojot vietējo akcentu, “Hei, meitenes, es esmu no Karmonas (mazpilsēta ziemeļos no Seviljas)”.

Viņš atdarināja arī (Saturninu Gadea). Manuprāt, viņš atdarināja viņu labāk un biežāk nekā jebkurš cits. Kad viņš to darīja, pārsprāgām no smiekliem. Viņš bija uzjautrinošs.”

Ar treneri Skotu Rotu

Saturnina Gadea: “Dažreiz viņš vēlējās man iedot naudu. Teicu, ka neņemu naudu no spēlētājiem, jo man maksā algu. Taču, ja viņš noskaidroja, ka man vajadzēja kādu lietu, piedāvāja iedot. Viņš teica “Paņem šo naudu”, atbildē saņemot “Kā varu ņemt tavu naudu, bērns, ja tev pašam tās nav daudz?”

Hosē Luiss Galilea: “Viņam bija vecs līgums. Viņš bija viens no mazāk apmaksātajiem spēlētājiem komandā.”

Deriks Baiers: “Jautri būt ar viņu kopā. Ļoti bieži bijām istabas biedri. Viņš ir labs atdarinātājs, var atdarināt jebkuru. Komandas biedrus, trenerus, jebkuru. Ja viņš redz izlikšanos tavās darbībās, viņš to atdarinās. Viņš to darīja autobusā, lai cilvēki redzētu.”

Hosē Luiss Galilea: “Viņam var piemist latvieša nopietnība, taču viņš ir superjautrs un ļoti uzmanīgs klausītājs. Atceros, ka viņš brīvdienās devās uz Latviju. Kad viņš atgriezāmies un tikāmies, pajokoju, kā tas nākas, ka viņš nav atvedis man nevienu dāvanu. Viņš: “Protams, es tev atvedu!” Un viņš mani iedeva liķiera pudeli no Latvijas.

Viņš rūpējas par citiem. Viņš apzinās, ka viņam klājas labi un cenšas dot atpakaļ. Tas ir lieliski. Diemžēl, tas nav ļoti izplatīts paradums šajā basketbola pasaulē.”

Bens Vudsaids: “Ārpus laukuma viņš ir jauks puisis, kurš māk pasmieties par sevi. Jautrs čalis. Viņš ir tautas cilvēks, kuram patīk sazināties. Bērns, kurš zina, ka būs megazvaigzne un tajā pašā laikā ir ārkārtīgi pazemīgs ar cilvēkiem apkārt. Viņš ir izcils spēlētājs, taču vēl labāks cilvēks.”

Hosē Luiss Galilea: “Viņš ir neticami piezemēts. Daudzi augsta līmeņa spēlētāji līdzīgā situācijā uztraucas par statistiku, mediju uzmanību un nokļūšanu žurnālos. Ne viņš. Viņš uztraucās tikai par iespēju kļūt labākam un bija ar to apsēsts.”

Deriks Baiers: “Jutos pārsteigts par viņu. Viņš bija tikai 19 gadus vecs. Sākumā mums bija ļoti intensīvas nodarbības. Trīs stundu garumā. Viņa prasmes mani iespaidoja visvairāk, taču bija vēl viena lieta...sīkstums. Te bija 19 gadus vecs, tievs spēlētājs, kurš sacentās pret pieaugušiem vīriem, taču varēja pateikt, ka viņš ir mentāli stiprs. Viņam piemita pārliecība.

Šis puisis devās cīņā pret Felipi Reijesu, Blagotu Sekuliču un visiem ACB līgas stiprajiem spēlētājiem un viņš pastāvēja par sevi.”

Hosē Luiss Galilea: “Gribēju, lai uzbrukumā spēle vairāk tiek veidota ap viņu. Teicu, “neļauj spēlei paslīdēt garām acu priekšā, necenšoties izdarīt vairāk”. Centos likt viņam saprast, ka ka komanda tiek būvēta ap viņu un viņam nepieciešams vairāk uzņemties. Dažreiz viņam klājās grūti, jo viņš nebija pieradis tik daudz mest. Ņujorkā viņš nekautrējas mest pat Karmelo Entonija klātbūtnē un tu nodomā, “viņš ir nogājis garu ceļu”.”

Villijs Ernangomess: “Viņam bija tēva un dēla attiecības ar Berni Rodrigesu. Viņš uzņēmās rūpes par mums abiem, deva padomus un joprojām sazināmies ar viņu.”

Berni Rodrigess: “Sāku profesionāli spēlēt agrā jaunībā un pieredzējušie spēlētāji uzņēmās gādību par mani. Paturēju atmiņā, kā viņi izturējās pret mani. Pagājušajā sezonā mums bija ļoti jauna komanda un uzņēmos līdzīgu lomu attiecībā pret Kristapu un Villiju Ernangomesu. Biju kā viņu aizbildnis, īpaši situācijās ārpus basketbola, lai viņi saglabātu mieru, kad laukumā negāja tik labi. Arī Pjēram Oriolam (Pierre Oriole). Visur devāmies kopā. Viņi izveda mani ārā un tad aizvedu viņus mājās (smejas).”

Video: Bernijs Rodrigess, Pjērs Oriols un Kristaps Porziņģis

Deriks Baiers: “Manas attiecības ar viņu bija labas vai, iespējams, labākās, kādas man ārzemēs bijušas ar Eiropas spēlētāju. Viņš bija foršs un Villijs Ernangomess arī. Tas ir uzjautrinoši, jo man ir 31 gads un viņi ir vairāk nekā 10 gadus jaunāki, taču magnētiskas (pievelkošas) personības. Kristaps bija ļoti foršs, atbrīvots, jautrs puisis un izbaudīju ar viņu kopā pavadīto laiku.”

Villijs Ernangomess: “Viņš apvainojās, kad manā dzīvoklī spēlējām “PlayStation”. Kad viņš zaudēja “NBA2K” vai FIFA, dažreiz izskrēja no dzīvokļa. Abi bieži izvēlējāmies “Real Madrid”, taču dažreiz izvēles bija nejaušas. Piemēram, spēlējām ar “Racing Santander-Betis”.”

Hosē Luiss Galilea: “Manuprāt, trenera Skota Rota (Scott Roth) NBA pieredze palīdzēja viņam pārejā uz NBA. Viņš līdz izcilībai pārzināja šī veida basketbolu. Viss notika angļu valodā un sagatavošanās ritēja NBA stilā.”

Berni Rodrigess: “Dažreiz viņš nevēlējās daudz runāt par NBA, jo zināja, ka tas var novērst uzmanību. Uzmācāmies viņam, stāstot, “Paskaties uz NBA puisi, kurš šodien atbrauca!” Viņš attrauca, “Kāda starpība, labāk pievērsīsimies mūsu lietām un aizmirsīsim par to.” Tas raksturo , cik ļoti koncentrējies viņš bija.”

Hosē Luiss Galilea: “Pirmā lieta, kas viņā pārsteidz ir talants, taču arī spēja reaģēt uz apkārt sacelto kņadu. Arēnā varēja sēdēt 5-7 NBA skauti un viņu tas neietekmēja. Viņš rūpējās tikai, lai kļūtu labāks.”

Berni Rodrigess: “Viņš nosauca 2-3 NBA komandas, kuras ļoti interesējās par viņu un viena no tām bija “Knicks”.”

Bens Vudsaids: “Saceltā ažiotāža un pievērstā uzmanība viņu neizmainīja nemaz. Viņš turpināja būt pats laukumā un ārpus tā. Viņa darba ētika bija fenomenāla, tāpēc cilvēki viņu vērtē tik augstu.”

Hosē Luiss Galilea: “NBA cilvēki taujāja par viņu un, kad pateicu par visām labajām lietām, viņi neticēja. Teicu, “Es necenšos viņu pārdot, tāda ir šī bērna būtība.””

Kristaps Porziņģis

Villijs Ernangomess: “Kad viņš satika amerikāņu spēlētājus, viņš centās iesaistīties sarunā, lai uzzinātu vairāk par ASV, uzlabotu angļu valodas zināšanas, pajautātu padomu nākotnei. Īpaši pēdējā gadā Seviljā varēja pateikt, ka viņš domā par savu lielo iespēju nokļūt NBA.

Pirms pāris sezonām viņš daudz nedomāja par NBA. Viņš juta, ka ir pārāk jauns. Viņš zināja par savu potenciālu, taču nebija vēl gatavs. Pērn viņš jau nobrieda idejai par braukšanu uz ASV, sarunājoties ar amerikāņu spēlētājiem un redzot skautu ierašanos treniņos.”

Bens Vudsaids: “Zināju, ka viņš būs ieguvums jebkurai komandai, kas viņu izvēlēsies. Viņam ir attieksmes un talanta apvienojums, kas padara viņu par ļoti labu NBA spēlētāju. Zināju, ka viņš attaisnos cerības.”

Deriks Baiers: “Viņš pieņēma NBA uzmanību bez problēmām. Viņš zināja, ka viņu izvēlēsies loterijas komanda (1.-14. izvēle pieder klubiem, kuri neiekļūst izslēgšanas spēlēs). Viņš zināja, ka gatavojas dzīves veidam un finanšu situācijai, kura būs ļoti labvēlīga...un tas viņu nešokēja. Izskatījās, ka viņš bija gandrīz gatavs. Varēja pateikt, ka jaunie apstākļi viņu nemainīs.”

Bens Vudsaids: “Brieduma ziņā viņš atradās tālu priekšā vienaudžiem un bija gatavs nākamajam solim. Par to nebija nekādu šaubu.”

Deriks Baiers: “Viņam bija laba izpratne par amerikāņu sadzīvi un paražām. Viņš zina par Amerikā notiekošo.”

Hosē Luiss Galilea: “Viņš ir atbrīvots un cieņpilns puisis. Ģimene šajā ziņā viņam ļoti daudz palīdzējusi. Viņa brālis, kurš ir viņa aizbildnis, bija profesionāls basketbolists un saprot, ko tas nozīmē. Pateicoties ģimenei, viņš stāv ar abām kājām uz zemes. Īpaši brāļa Jāņa ietekmē.”

Kristaps Porziņģis 2016. gada maijā atgriezās Seviljā uz ACB līgas regulārās sezonas pēdējo mājas spēli un tika sagaidīts ar ovācijām.

Izmantotie resursi:
Before the Knicks: This is how Kristaps...


Slēpts komentārs: J.L.
, 2016-10-20 15:21, pirms 8 gadiem
Viņš negribēja neko citu kā meloni un karameli!
, 2016-10-20 15:28, pirms 8 gadiem
Paldies par rakstu!
Slēpts komentārs: oxa
, 2016-10-20 15:31, pirms 8 gadiem
MN jau mikls. Līdz G punktam pavisam nedaudz..
, 2016-10-20 15:31, pirms 8 gadiem
Tāds raksts, it kā kāds būtu nomiris.
Slēpts komentārs: Basketbola_experts
, 2016-10-20 15:40, pirms 8 gadiem
Lasu un kaut kāds Deja Vu parādās. Un re - šis ir šī gada februāra raksta atreferējums...
, 2016-10-20 15:41, pirms 8 gadiem
Ne vien starp basketbolistiem, bet vispār tādu cilvēku nav daudz. Tādu, kuri var gan pajokot, gan nopietni strādāt, gan pieņemt kritiku, piedevām vēl neuzskatīt sevi par pasaules nabu.
Ceru, ka šosezon noplosīsies NBA
, 2016-10-20 15:57, pirms 8 gadiem
Varbūt kādam ir tā: "kas par daudz, tas par skādi" lasot atkal un atkal kaut ko (kaut mazumiņu) par Kristapu, bet man nekad tas neapnīk. Jo tās ir labas lietas un tās ir par mūsu pašu puiku no Latvijas ne par kādu "aizokeāna" miljonāru gar kuru man nav nekāda daļa. Katrs raksts un labā ziņa par KP kādam jaunietim aizķersies arvien vairāk un vairāk, līdz paši paliksim labāki.
Paldies Novikam, bet, protams, paldies KP!
, 2016-10-20 16:23, pirms 8 gadiem
rihardilio rakstīja: Ne vien starp basketbolistiem, bet vispār tādu cilvēku nav daudz. Tādu, kuri var gan pajokot, gan nopietni strādāt, gan pieņemt kritiku, piedevām vēl neuzskatīt sevi par pasaules nabu.
Ceru, ka šosezon noplosīsies NBA
Jā, īsts svētais Gars -Dalailama ar bumbu rokā!!!
, 2016-10-20 16:38, pirms 8 gadiem
Ja ,viss ko es šobrīd izlasīju ,šo visu cilvēku iespaidi par KP6 , tad man trūkst vārdu , domāju mums visiem vajadzētu ar tādu cilvēku lepoties . Tie mazie ,it kā sīkumiņi ,bet viņi parāda , to ,ka viņš neskatoties uz neko paliek par to pašu cilvēku ,jebkurā situācijā , atšķirībā no lielākās sabiedrības daļas , šadas īpašības piemīt ļoti mazam cilvēku skaitam ... Un nevajadzētu viņam pārmest par , it kā izlases uzmešanu ,domāju iekšēji viņš pats ļoti to vēlas ,pēc iespējas ātrāk darīt/spēlēt ( pārstāvēt nacionālo izlasi) . Kaut vienkārši vairāk būtu tādi cilvēki kā viņš ,un nav svarīgi sportisti , deputāti vai skolotāji .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-10-20 19:40, pirms 8 gadiem
jūtu, būs mums drīz vēl viena oficiālā svētku brīvdiena vairāk. Uzminiet, kam par godu?
, 2016-10-20 20:01, pirms 8 gadiem
Katru reizi, kad ēdu meloni, domāju par viņu.
, 2016-10-20 20:36, pirms 8 gadiem
Foršs puika, foršs jau tik jauns. Man šķiet, ka es kā vecs vīns, foršāks palieku tik ar gadiem.
, 2016-10-21 01:42, pirms 8 gadiem
Jauns talantīgs mūsu sportists ar izcilu sporta ētiku un profesionālu attieksmi pret savu darbu. Ir, ar ko lepoties un lielisks paraugs pārējiem.
Labs cilvēks, kurš daudz ko vēl sasniegs dzīvē!
Tairīss Maksijs. Foto: USA Today Sports/Scanpix
1

''76ers'' aizsargs Maksijs atzīts par NBA sezonas progresējušāko spēlētāju

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Filadelfijas ''76ers'' aizsargs Tairīss Maksijs atzīts par aizvadītās regulārās sezonas progresējušāko spēlētāju.
Luka Dončičs un Pols Džordžs. Foto. AP. Scanpix
8

Dončičam 32+9 revanšā Losandželosā, Siakams lielisks uzvarā pār "Bucks"

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas turnīrā aizvadītas vairākas spēles. Vienā no tām Dalasas "Mavericks", pateicoties Lukas Dončiča 32 gūtajiem punktiem, viesos ar 96:93 pārspēja Losandželosas "Clippers". Indianas "Pacers" citā spēlē izdevās pārspēt bez Jaņņa Adetokunbo spēlējošo Milvoki "Bucks" un izlīdzināt rezultātu sērijā.
Dž. Dž. Rediks. Foto: GABRIELLA RICCIARDI / ESPN IMAGES
8

Rediks ir kandidāts uz Bertāna pārstāvētās "Hornets" galvenā trenera amatu

NBA klubs Šarlotas "Hornets", kurai ir līgums uz nākamo sezonu ar Dāvi Bertānu, meklē jaunu galveno treneri, un "Athletic" ziņo, ka kā kandidāts tiek izskatīts Dž. Dž. Rediks, bijušais NBA basketbolists, šobrīd TV personība un basketbola komentētājs.