Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Dāvis Bertāns: "Belgradas "Partizan" treniņos nācās mest pat dārza cimdos"

Dāvis Bertāns: "Belgradas "Partizan" treniņos nācās mest pat dārza cimdos"
Gregs Popovičs un Dāvis Bertāns
Foto: EPA/Scanpix

Sanantonio "Spurs" un Latvijas izlases uzbrucējs Dāvis Bertāns intervijā portālam hoopshype.com stāstīja par nokļūšanu Nacionālajā basketbola asociācijā, tikšanu galā ar smagajām traumām un arī savā karjerā nozīmīgiem treneriem - Gregu Popoviču un Duško Vujoševiču.

- Vai Gregs Popovičs ir tāds, kādu biji viņu iedomājies pirms došanās uz NBA?
- Noteikti zināju, ka viņš vada vienu no labākajām basketbola organizācijām pasaulē un ka tās stils ir Eiropas basketbolam tuvākais, ko var atrast NBA. Šāds stils nenozīmē, ka punktus gūst tikai viens spēlētājs. Dažos mačos divciparu skaitli iemetīs 6-7 spēlētāji, tas nozīmē dalīšanos ar bumbu. Tā tam arī būtu jābūt.

- Pirms dažiem gadiem tiki izvēlēts drafta otrajā kārtā (ar 42. numuru), kas laikam bija nedaudz zemāk, nekā biji gaidījis. Taču tā tev droši vien bija laba situācija, jo nokļuvi Sanantonio.
- Īstenībā mana drafta pozīcija nebija tālu no tās, kādu mēs bijām gaidījuši. Cerējām uz pirmās kārtas beigām, un patiesībā mēs cerējām, ka "Spurs" mani izvēlēsies jau pirmajā kārtā. Taču viss laikam notiek ne bez iemesla. Sanantonio patiešām bija laba izvēle, un pozīcija, ar kādu tiku draftēts, nebija tik būtiska.

- Vai Popovičs rakstura un attiecību veidošanā ar spēlētājiem ir līdzīgs kādam trenerim, ar kuru esi strādājis Eiropā?
- Esmu spēlējis pie virknes treneru, un neviens nav tāds, kā viņš. Domāju, ka viņš tāds ir vienīgais. Eiropā ir daži treneri, kuri nevēlas ļaut tev spēlēt savu spēli un nespēj pieņemt to, ka pretinieku komanda spēlē gūst kaut vienu grozu (smejas). Bieži gadās situācijas, kad pretinieki gūst trīs grozus pēc kārtas un treneris par to ir ārkārtīgi neapmierināts. Savukārt šeit Pops ar savu pieredzi zina, ka nav iespējams katru reizi atturēt sāncenšus no punktu gūšanas. Aizsardzībā viņš vēlas, lai mēs izdarītu visu, ko spējam. Un, kamēr mēs tā darām, viss ir kārtībā. Viņš vienkārši vēlas, lai mēs būtu pretī savam sedzamajam un padarītu viņa metienu pēc iespējas smagāku. Un cerams, ka tas nebūs precīzs.

- Belgradas "Partizan" trenējies pie viena interesanta tipa Dules Vujoševiča, kurš mēdz darīt diezgan trakas lietas. Vai tev ir pietaupīts kāds traks stāsts par viņu?
- (Smejas) Tas ir vēl viens ļoti īpašs treneris. Mēs ar [tagadējo Sakramento "Kings" aizsargu Bogdanu] Bogdanoviču kopā ar Duli pēc treniņiem pavadījām ļooooti daudz papildus stundu. Tajā vecumā tas patiešām ļoti palīdzēja. Bijušās Dienvidslāvijas valstu mentalitātē ir savs trakums. Viņam noteikti ir raksturs, taču viņš ļoti rūpējās par saviem spēlētājiem un mēs to savā ziņā tā arī uztvērām. Protams, ka nebija patīkami, kad viņš uz tevi kliedza, bet viņš par spēlētājiem rūpējās. Viņš ar mums palika pēc treniņiem, lai mēs varētu trenēt metienu pēc aizsega, un mēs reizēm nedrīkstējām doties prom, kamēr nebijām trāpījuši desmit tālmetienus pēc kārtas. Citreiz viņš lika mest dārza cimdos (smejas). Bija daudz atšķirīgu lietu, taču beigu beigās tas viss mums ļoti palīdzēja.

- Tagad tev NBA klājas diezgan labi, bet pagātnē tev bija arī grūti brīži – divi krustenisko saišu savainojumu. Kāds bija šis periods?
- Pirmkārt, tajā vecumā tas bija ļoti smagi… Pirmajā reizē man, šķiet, bija 19 gadi… Bija smagi tam visam iet cauri, kad biju sācis sevi pierādīt uz Eiropas basketbola skatuves. Man bija pirmā Eirolīgas sezona, un tā bija daudzsološa sezona. Un tikt pie tāda savainojuma, zinot, ka daudzi pēc tādas traumas nav atgriezušies savā līmenī vai laukumā vispār… Domāju, ka tas beigās palīdzēja kļūt mentāli stiprākam, un es sapratu, ka viss notiekošais ir jāuzņem pēc iespējas labāk. Savā ziņā savainojumu izmantoju, lai savā spēlē uzlabotu citas īpašības un prasmes.

- Ar kuru traumu tikt galā bija smagāk: pirmo vai otro?
- Noteikti ar pirmo, jo nezināju, ko gaidīt. Nezināju, kas man ir jādara, kāda būs rehabilitācija, kāda būs operācija. Nezināju praktiski neko, ko sagaidīt šajos deviņos mēnešos. Tad atgriezos un jutos lieliski…, līdz tas notika atkal. Un, kad tas notika, nodomāju, ka spēšu to izdarīt vēlreiz – tas prasīs laiku un man jābūt pacietīgam, bet es to varu.

- Vai kādā brīdī biji nobijies par savu karjeru? Iespējams, domāji, ka vari neatgriezties savā līmenī vai ka nāksies basketbolu likt malā?
- Nē, jo tāda domāšana nepalīdz. Katru dienu darīju to, kas man bija jādara, un koncentrējos tam, lai kļūtu labāks un sagatavotos atgriezties laukumā.

- Popovičs nesen slavēja tavu metienu, sakot, ka tādu nevar iemācīt. Bet tu taču no kāda to iemācījies, vai ne??
- Kopā ar brāli spēlējām jau no bērna kājas, jo mūsu tēvs bija basketbolists un pēcāk arī treneris. Allaž bijām groza tuvumā. Tāda rutīna, protams, daudz palīdzēja. Un arī mans laiks "Partizan". Treneris Dule man iegalvoja, ka visas šīs smagās lietas, ko metiena sakarā darām treniņos, mešanu spēlēs padarīs supervienkāršu. Un domāju, ka tas man bija nākamais solis.

- Kristaps Porziņģis, tavs komandas biedrs Latvijas izlasē, droši vien pašlaik ir slavenākā persona Latvijā. Kurā vietā tu ierindotu sevi? Slavenāko desmitniekā?
- Droši vien ne tik augstu. Cenšos būt pēc iespējas piezemētāks. Domāju, ka slavenības statuss nozīmē to, ka prese ļoti daudz par tevi runās. Un, tā kā par mani nav īpaši daudz ko runāt, jo neeju ārā, neeju ballēties…, viņiem ir diezgan maz darba. Ārpus basketbola, protams.

- Taču pat tu tagad plūc augļus – nesen noslēdzi līgumu ar aizsargekipējuma uzņēmumu "Blindsave". Vari nedaudz par to pastāstīt?
- Tā dibinātājs Andis (Blinds) sāka ar florbolu, kas Eiropā ir populārs sporta veids, un beigās ieviesa to arī basketbolā. Viņš man un manam brālim, un daudziem izlases spēlētājiem iedeva produkcijas pirmo prototipu, cerot iegūt atsauksmes. Man bija iespēja to izmēģināt, un man tas uzreiz ļoti patika. Parasti aizsargekipējums liek justies nedaudz neērti, bet šajā gadījumā tā nebija. Beigās iepriekšējā vasarā to valkāja visa izlase…, izņemot Porziņģi, kuram ir līgums ar adidas. Man pašlaik nav līguma ar kādu lielo uzņēmumu. Kolīdz radās doma par sadarbību un līguma parakstīšanu, tas šķita loģiski. Domāju, ka tādējādi varam viens otram palīdzēt mūsu karjerās.

Izmantotie resursi:
Spurs forward Davis Bertans on Gregg Popovich,...


Slēpts komentārs: Karogspliivo
, 2018-01-20 12:44, pirms 6 gadiem
Viņš paliks, jo līgums tiks pagarināts, jo manuprāt viņš ir pelnījis pagarināt līgumu
, 2018-01-20 12:49, pirms 6 gadiem
Karogspliivo, laikam jūties smieklīgs, es te tā domaju, kur varetu iederēties tāds dirsejs kā Tu, bet neizdomaju, jo Tev nav vieta nekur, pat šeit.
Novēlu Dāvim ilgstošu karjeru nba, ar viņa raksturu un pieeju darbam noteikti atradīsies vieta Spurs arī turpmākajās sezonas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-01-20 13:08, pirms 6 gadiem
zerishR rakstīja: Karogspliivo, laikam jūties smieklīgs, es te tā domaju, kur varetu iederēties tāds dirsejs kā Tu, bet neizdomaju, jo Tev nav vieta nekur, pat šeit.
Novēlu Dāvim ilgstošu karjeru nba, ar viņa raksturu un pieeju darbam noteikti atradīsies vieta Spurs arī turpmākajās sezonas.
tam " karogam" mamma saka, ka viņš esot ļoti asprātīgs. Puika noticēja
, 2018-01-20 13:53, pirms 6 gadiem
2/2 4p. Labs procents divniekos. ORDO tādus vajag.
, 2018-01-20 14:02, pirms 6 gadiem
kristaps30 rakstīja: Viņš paliks, jo līgums tiks pagarināts, jo manuprāt viņš ir pelnījis pagarināt līgumu
Nē!Viņam jaiet spēlē pie kp uz new york,būs splash brothers2.
, 2018-01-20 14:03, pirms 6 gadiem
Spurs spēli zaudēja. ORDO ar zaudē regulāri. Tikai Dāvi uz ORDO.
, 2018-01-20 14:12, pirms 6 gadiem
Spurs nav tas mīļākais klubs. Būtu interesanti, ja nepagarinātu līgumu ar šiem, bet pamēģinātu aiziet uz citu NBA klubu. Var jau slavēt Popoviču, gudrs treneris, bet ilgi jau viņš vairāk nebūs pie ruļļiem. Būtu interesanti, ja Bertāns nokļūtu klubā, kur uzbrukums dominē, piemēram Rocketos.
, 2018-01-20 14:24, pirms 6 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Spurs nav tas mīļākais klubs. Būtu interesanti, ja nepagarinātu līgumu ar šiem, bet pamēģinātu aiziet uz citu NBA klubu. Var jau slavēt Popoviču, gudrs treneris, bet ilgi jau viņš vairāk nebūs pie ruļļiem. Būtu interesanti, ja Bertāns nokļūtu klubā, kur uzbrukums dominē, piemēram Rocketos.
Nebuti slikti,jo tur varetu tik mest troikas
, 2018-01-20 18:56, pirms 6 gadiem
Karogspliivo rakstīja: ORDO derētu nākošsezon šis basketbolists.
Galīgi nesmieklīgi, vecīt
, 2018-01-21 13:25, pirms 6 gadiem
zerishR rakstīja: Karogspliivo, laikam jūties smieklīgs, es te tā domaju, kur varetu iederēties tāds dirsejs kā Tu, bet neizdomaju, jo Tev nav vieta nekur, pat šeit.
Novēlu Dāvim ilgstošu karjeru nba, ar viņa raksturu un pieeju darbam noteikti atradīsies vieta Spurs arī turpmākajās sezonas.
labākais komentārs kādu esmu lasījis sc jebkad, man šķiet, intelektuāli izģērbi jēlnieku pilnībā
, 2018-01-21 20:06, pirms 6 gadiem
Stabils Spurs pamatsastāva vecis pēc dažu pensionāru atstarošanās.
, 2018-01-23 10:41, pirms 6 gadiem
Kāds var paskaidrot, kāpēc tad KP valkā Nike firmas slīvu rokai, ja jau viņam ir līgums ar Adidas???
Džimijs Batlers. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix
4

Pārspēlē savainojumu guvušais Batlers nevarēs doties laukumā vairākas nedēļas

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Maiami "Heat" uz vairākām nedēļām zaudējis savu līderi Džimiju Batleru, kurš duelī pret Filadelfijas "76ers" savainoja labās kājas ceļgala mediālo saiti.
Žoels Embīds un Džimijs Batlers. Foto: USA Sports Today/Scanpix
13

"76ers" trillerī nodrošina tikšanos ar "Knicks", Porziņģim pretī stāsies "Heat" vai "Bulls"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvadītas divas Austrumu konferences play-in spēles. Pirmajā no tām uzvarēja Filadelfijas "76ers", kas ar 105:104 pārspēja Maiami "Heat", tādējādi nodrošinot septīto vietu konferencē, savukārt par astoto vietu konferencē spēkosies otrā play-in pāra uzvarētāja Čikāgas "Bulls un Maiami "Heat".
Džontejs Porters (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
14

Spēlmanis Porters saņem mūža diskvalifikāciju no NBA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi par mūža diskvalifikācijas piespriešanu Toronto "Raptors" uzbrucējam Džontejam Porteram, kurš izdarījis likmes totalizatoros un nelegāli ietekmējis spēļu gaitu.