Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Deviņi NBA klubi pagājušajā sezonā cieta finansiālus zaudējumus

Deviņi NBA klubi pagājušajā sezonā cieta finansiālus zaudējumus
"Grizzlies" un "Lakers" pēdējās sezonās basketbola ziņā bijušas divu dažādu līmeņu komandas, bet peļņas ziņā...
Foto: EPA/Scanpix

Ziemeļamerikas medija ESPN iegūtie NBA finanšu pārskati par aizvadīto sezonu liecina par milzīgu atstatumu starp līgas lielākajām komandām un mazākās pilsētās startējošajām. 30 komandas kopumā guva peļņu 530 miljonu ASV dolāru apmērā (aprēķinā šeit un turpmāk rakstā nav ņemti vērā nodokļi un parādu atmaksa, kā arī citi specifiski izdevumi), taču deviņas komandas tāpat sezonu pabeidza ar zaudējumiem.

Par spīti tam, ka NBA noslēgusi milzīgu TV raidtiesību pārdošanas līgumu un kopumā ieguvusi peļņā vairākus simtus miljonu dolāru, gandrīz puse klubu (14 no 30) aizvadīto sezonu pabeidza ar mīnusa zīmi savos gada finanšu pārskatos. NBA gan pastāv īpaša peļņas pārdales sistēma, kas liek bagātākajiem klubiem daļu savas peļņas atdot komandām mazākajās pilsētās, taču arī pēc šīs pārdales deviņi klubi palika ar mīnusiem.

NBA vadība klubu lielo atšķirību finanšu jautājumos plāno izskatīt direktoru padomes sēdē septembra izskaņā, kad tiks lemts par peļņas pārdales sistēmas plusiem un mīnusiem. ESPN avoti norāda, ka tiks ierosināts, lai bagātākās komandas lielāku daļu savas peļņas procentu novirzītu citām komandām, tādējādi saglabājot konkurenci līgā.

Atšķirība starp līgas eliti un „mazo” pilsētu komandām labi novērojama „Lakers” un „Grizzlies” salīdzinājumā. „Lakers” aizvadīja savu pirmo sezonu bez Kobes Braienta sastāvā, nīkuļoja turnīra tabulas apakšā ceturto gadu pēc kārtas, kamēr „Grizzlies” turpināja izpelnīties nozares ekspertu uzslavas gan par paveikto organizatorisko darbu, piesaistot līdzjutējus, gan par sportiskajiem panākumiem.

Taču „Lakers” no vietējo TV raidtiesību pārdošanas saņēma 148 miljonus, kamēr „Grizzlies” – tikai deviņus... Par spīti visām savām problēmām, „Lakers” pagājušajā sezonā nopelnīja 164 miljonus ASV dolāru, no kuriem gandrīz 50 tika izdalīti peļņas pārdales programmā. Tikmēr „Grizzlies”, kas šosezon atļāvās vairāk tērēt algās, pabeidza sezonu ar astoņu miljonu zaudējumiem, turklāt šis skaitlis aprēķināts pēc 32 miljonu saņemšanas peļņas pārdalē.

„Milzīgais TV raidtiesību pārdošanas līgums paceļ algu griestus un kopējo līmeni,” ESPN citē kāda kluba vadītāju, viņa vārdu nenosaucot. „Taču klubiem nepieciešami arī ienākumi no vietējās TV, lai turētu līdzi arvien pieaugošajām spēlētāju algām. Ja šo ienākumu nav, tad arī rodas zaudējumi.” Lielie TV ienākumi principā ļauj lielo ASV pilsētu komandām īpaši nesatraukties par savu efektivitāti. Papildus „Lakers” labs piemērs ir arī haotiskā „Knicks”, kas vietējo TV raidtiesību pārdošanas rezultātā ieguvusi 104 miljonus dolāru.

Peļņas pārdales sistēma ir ļoti sarežģīta, un tajā tiek ņemti vērā vairāki apstākļi. Piemēram, „Nets”, kuras zaudējumi bija starp vislielākajiem līgā, peļņas pārdalē tā arī neko nesaņēma, kamēr "Spurs", lai arī sezonu pabeidza ar pozitīvu rezultātu, pēc peļņas pārdales maksājuma veikšanas nonāca mīnusos. Savukārt vislielākās summas pārējām komandām atvēlēja jau pieminētā „Lakers”, čempione un ļoti populārā „Warriors”, Kristapa Porziņģa pārstāvētā „Knicks” un Čikāgas „Bulls”. Šīs četras komandas kopumā citām komandām izdalīja 144 miljonus jeb vairāk nekā 70% no kopējās šīs programmas summas.

Ar to gan tāpat nebija pietiekami, lai novērstu visu komandu zaudējumus (jāņem gan vērā, ka runa ir tikai par "tīrās" NBA sezonas finansēm. Piemēram, „Nets” īpašniekiem pieder arī arēna, kuras ārpus spēļu pasākumi netiek ierēķināti NBA pārskatā). Taču, kamēr „mazo” klubu īpašnieki vēlas peļņas pārdales sistēmu izvērst, „lielie” klubi jau pašreizējo sistēmu uzskata par pārāk lielu. „Šī sistēma tika ieviesta ārkārtas gadījumiem, nevis kā konstants subsīdiju avots,” ESPN citē kāda lielā kluba īpašnieku. Tiek uzskatīts, ka, ja mazās pilsētas nespēj nodrošināt savām komandām pietiekamus ienākumus, tad komandām ir vērts izskatīt iespēju pārcelties uz lielāku pilsētu ar plašāku rocību. Bet „Trail Blazers” īpašnieks Pols Alens, viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem, izteicis priekšlikumu, ka NBA klubiem ieņēmumi jāsadala tā, lai katrs klubs būtu plusos. Izskanējusi pat vēl drosmīgāka ideja – panākt, lai katra NBA kluba peļņa būtu vismaz 20 miljoni sezonā.

Nekas no augstāk minētā gan nenozīmē, ka NBA kā līgai ir finansiālas grūtības, tāpat arī neviens neparedz jaunu lokautu. Taču atsevišķiem klubiem ir klājies grūti ar piemērošanos jaunajai situācijai, kad vienas vasaras laikā algu griesti pieauga par vairāk nekā 30 miljoniem dolāru un attiecīgi sekoja vairāki ļoti neveiksmīgi noslēgti spēlētāju līgumi. Tāpēc arī paredzama spriedze gaidāmajā direktoru padomes sēdē, kur tiks diskutēts par milzīgās peļņas sadalīšanu.

NBA klubi, kuri aizvadīto sezonu pabeidza ar zaudējumiem

Pirms peļņas pārdalesPēc peļņas pārdales
BucksBucks
GrizzliesCavaliers
HawksHawks
HornetsGrizzlies
KingsMagic
MagicNets
NetsPistons
PacersSpurs
PelicansWizards
Pistons
Suns
Timberwolves
Trail Blazers
Wizards

Izmantotie resursi:
A confidential report shows nearly half the NBA...


, 2017-09-19 23:06, pirms 7 gadiem
Da kuru tas interesē. Tiem miljardieriem kuriem pieder klubi tie zaudējumi ir kā ieguldījums labi pavadītam laikam ar potenciālu nopelnīt nākotnē. Viņi šos zaudējumus tērē katru gadu jaunos kostīmos. Tas pats cik mēs ciešam zaudējumus aizejot uz kādu dinamo spēli rīgā par 15 eiriki
, 2017-09-19 23:10, pirms 7 gadiem
Neviens man niestāstīs ka kads NBA kluba cieš reālus zaudejumus $$$
, 2017-09-19 23:11, pirms 7 gadiem
Un ir nepareizi salīdzīnāt tikai zaudējumus. Biznesā ir jāņem vērā arī proffits kas tiek gūts ja tev vispār ir bizness. Tas nav tik vienkārši kā paskatīties biznesa bilanci gada pārskatā. Tā ir pārāk maza distance kur skatīties uz rezultātu. 1 gads biznesam nav nekas, ok varbūt pārtikas veikalam tas ir kritiski, bet nejau ilgtermiņa ieguldījumam kāds tas ir nba komandās
, 2017-09-19 23:14, pirms 7 gadiem
Pēc peļņas pārdales zaudējumos iebrauc gan Cavs, gan Spurs... Negodīgs tas procents, ka spēcīgiem klubiem jāuztur komandas, kas principā neinteresējas par peļņu un sportiskajiem panākumiem...
, 2017-09-19 23:25, pirms 7 gadiem
raivons rakstīja: Neviens man niestāstīs ka kads NBA kluba cieš reālus zaudejumus $$$
Protams, ka cieš... bet salīdzinājumam tev piemērs- tev ir 10 eur, tev ir žēl noziedot tunelī muzikantam 5 centus no tā?

Pilnīgi tā pati situācija.
, 2017-09-19 23:28, pirms 7 gadiem
Raitcha rakstīja: Pēc peļņas pārdales zaudējumos iebrauc gan Cavs, gan Spurs... Negodīgs tas procents, ka spēcīgiem klubiem jāuztur komandas, kas principā neinteresējas par peļņu un sportiskajiem panākumiem...
Nu sistēma ir jāpārstrādā. Tas ir fakts. Bet pie tā arī savu laiku ir jāpiedomā.

Jo nu kā te runāts pašlaik, ka GSW savu sastāvu varēs noturēt vismaz uz 5 gadiem, kas izmaksās 1B (B nevis M). Ja var atļauties, tad īpašniekiem vienalga. Bet līgai točna nē. Jo nevajag tādu dominanci 5 gadu garumā.
, 2017-09-19 23:58, pirms 7 gadiem
šogad ir parādījušies sponsori uz formām, pieņemu, ka šie ienākumi kompensēs šos zaudējumus
, 2017-09-20 00:35, pirms 7 gadiem
Tāds ir Brīvais Tirgus!
Arī es esmu labaks par daudziem, bet ko saņemu, to saņemu!
, 2017-09-20 07:29, pirms 7 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Nu sistēma ir jāpārstrādā. Tas ir fakts. Bet pie tā arī savu laiku ir jāpiedomā.

Jo nu kā te runāts pašlaik, ka GSW savu sastāvu varēs noturēt vismaz uz 5 gadiem, kas izmaksās 1B (B nevis M). Ja var atļauties, tad īpašniekiem vienalga. Bet līgai točna nē. Jo nevajag tādu dominanci 5 gadu garumā.
Kaut kur jau bija skaidrots, ka neviens neko necieš, bet labi optimizē, tajos zaudejumos ir visadi oirkumi no sev oiederošām kompanijām, tekevīziju uzturēšanas, kuru peļņas atskaitēs neparādās utt.
, 2017-09-20 08:40, pirms 7 gadiem
Neesmu finansists, bet man nav saprotams, kā viena gada ietvaros var būt zaudējumi un peļņas pārdale. Viens otru izslēdz.
, 2017-09-20 09:04, pirms 7 gadiem
ar pēdējā gada līgumu summām, kad katrs melnais palūdz cik vēlas - kāda var būt peļņa ?
, 2017-09-20 12:30, pirms 7 gadiem
Spurs steidzami jāpopularizē Bertāna kreklus. Ņujorkas bizness balstās uz KP6 krekliem, un zaudējumus viņi necieš!
, 2017-09-20 13:41, pirms 7 gadiem
Straka rakstīja: Neesmu finansists, bet man nav saprotams, kā viena gada ietvaros var būt zaudējumi un peļņas pārdale. Viens otru izslēdz.
Bagātie dalās ar peļņu un uztur zaudētājus!(kuru zaudējumi tāpat pārsniedz ienākumus- arī pēc naudas saņemšanas)
, 2017-09-20 14:20, pirms 7 gadiem
flipsider rakstīja: Bagātie dalās ar peļņu un uztur zaudētājus!(kuru zaudējumi tāpat pārsniedz ienākumus- arī pēc naudas saņemšanas)
Paldies.
, 2017-09-20 17:05, pirms 7 gadiem
Straka rakstīja: Paldies.
A tur gudra formula... Kopējā katlā samet attiecīgu procentu no peļņas, kas pēc tam tike sadalīts pēc formulas... Attiecīgi, ja pelni miljonu vai simts miljonus, tava deva ir attiecīgi proporcionāla peļņai, bet atpakaļ tu dabū procentu no kopējās summas, neatkarīgi cik liela ir tava deva.
Apmēram, kā Vācija Eiropas Savienībā maksā par visiem...
Džimijs Batlers. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix
3

Pārspēlē savainojumu guvušais Batlers nevarēs doties laukumā vairākas nedēļas

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Maiami "Heat" uz vairākām nedēļām zaudējis savu līderi Džimiju Batleru, kurš duelī pret Filadelfijas "76ers" savainoja labās kājas ceļgala mediālo saiti.
Žoels Embīds un Džimijs Batlers. Foto: USA Sports Today/Scanpix
13

"76ers" trillerī nodrošina tikšanos ar "Knicks", Porziņģim pretī stāsies "Heat" vai "Bulls"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvadītas divas Austrumu konferences play-in spēles. Pirmajā no tām uzvarēja Filadelfijas "76ers", kas ar 105:104 pārspēja Maiami "Heat", tādējādi nodrošinot septīto vietu konferencē, savukārt par astoto vietu konferencē spēkosies otrā play-in pāra uzvarētāja Čikāgas "Bulls un Maiami "Heat".
Džontejs Porters (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
14

Spēlmanis Porters saņem mūža diskvalifikāciju no NBA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi par mūža diskvalifikācijas piespriešanu Toronto "Raptors" uzbrucējam Džontejam Porteram, kurš izdarījis likmes totalizatoros un nelegāli ietekmējis spēļu gaitu.