Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kāpēc Fils Džeksons izvēlējās Džefu Hornačeku?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kāpēc Fils Džeksons izvēlējās Džefu Hornačeku?
Džefs Hornačeks
Foto: AP/Scanpix

"Fils Džeksons vienmēr bijis vairāk atvērts pārmaiņām, nekā iedomājušies daudzi no viņa skeptiķiem," par "New York Knicks" prezidenta domu gaitu galvenā trenera izvēlē raksta "Bleacher Report" apskatnieks Hovards Beks (Howard Beck).

Sistēmas basketbols – tādu frāzi Džeksons lietoja, kad tika nolīgts par “Knicks” prezidentu un atkārtoja arī gadu vēlāk. Džeksona basketbola vērtības sakņojas bumbas un spēlētāju kustībā, spēles lasīšanā un reaģēšanā, kā arī domāšanā, raksta Beks.

Viņš vēlas, lai būtu iesaistīti visi pieci spēlētāji – nevis viena zvaigzne stūrī un četri blakus stāvētāji. Džeksons uzskata “pick-and-roll” par veselīgu iespēju, nevis visa uzbrukuma pamatu. Viņš dod priekšroku struktūrētai sistēmai, taču atļauj izpausmes brīvību tās ietvaros.

Trīsstūris kalpoja par paraugu Čikāgas un Losandželosas ceļā pēc 11 čempionu tituliem, taču tā nav vienīgā sistēma, kuru Džeksons atzīst, norāda Beks. Viņš ir slavējis Grega Popoviča (Gregg Popovich) un Stīva Kera (Steve Kerr) izmantoto kustīgo uzbrukumu (motion offense).

Līgas avoti norāda, ka “Knicks” Hornačeka vadībā virzīsies projām no tīras trīsstūra pieejas, taču saglabās trīsstūra elementus. “Viņš vēlas izveidot spēles sistēmu, lai, aizejot projām, skatītājs no malas varētu teikt, “labi, es saprotu, kā “Knicks” spēlē basketbolu.””

Lai gan ziņas par Hornačeka sarunu ar Džeksonu parādījās tikai šajā nedēļā, patiesībā viņš bija pirmais kandidāts Džeksona intervējamo treneru sarakstā – pirms Kurta Rembisa, Deivida Blata un Frenka Vogela, vēsta līgas avoti.

Vogels bija aizņemts ar “Pacers” iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Lūks Voltons (Luke Walton) izvēlējās “Los Angeles Lakers” piedāvājumu. Rembiss tika plaši uzskatīts par favorītu, kluba amatpersonas sliecās Blata virzienā, bet Hornačeks ieguva darbu, pateicoties intervijai, kā arī savam intelektam, radošumam un elastīgumam, kuru meklēja Džeksons.

Nolīgstot Hornačeku, “Knicks” izvairījās no fanu dumpja, taču, vēl svarīgāk, uzticēja savu nākotni un austošo zvaigzni Kristapu Porziņģi nesajaucami spožam basketbola prātam, par Džeksona izvēli raksta Beks.

Pirms diviem gadiem, būdams debitants, Hornačeks aizveda “Suns” līdz bilancei 48-34, gandrīz dubultojot uzvaru skaitu un pārsniedzot visas cerības. Balsojumā par gada labāko treneri viņš finišēja otrajā vietā aiz Popoviča, apsteidzot Tomu Tibodo (Tom Thibodeau).

“Suns” situāciju pēdējās divās sezonās ietekmēja slikti realizēti spēlētāju maiņas darījumi un savainojumu straume atslēgas spēlētājiem, īpaši aizsargam Erikam Bledso (Eric Bledsoe). Hornačeks samaksāja cenu ar bilanci 14-35.

“Intelekta dziļumam ir nozīme,” teica persona, kurai piemīt ieskats Džeksona lēmumā. Tagad tas ir aktuālāk kā jebkad, līgā, kuru veido detalizēta statistika, spēlētāju izsekošanas tehnoloģija un sporta zinātne.

Lai gan viņi viens otru gandrīz nepazina, Hornačeks izpelnījās Džeksonu apbrīnu laikā, kad Džeksons trenēja “Chicago Bulls”, bet Hornačeks meta tālmetienus Fīniksā un Soltleiksitijā. Līgā viņš ienāca kā 46. izvēle 1986. gada draftā, taču vēlāk izveidoja elites metēja karjeru.

“Bulls” un “Jazz” sacentās divos NBA finālos pēc kārtas, 1997. un 1998. gadā, ļaujot Džeksonam tuvumā iepazīt Hornačeka spēli. Svarīga nozīme bija faktam, ka Hornačeks spēlēja pie Džerija Slouna (Jerry Sloan), kura uzbrukuma sistēmu Džeksons atklāti apbrīnoja.

Hornačeks nebija panākumiem bagātākais no pieejamajiem treneriem, nebija populārākais un, pavisam noteikti, nebija acīmredzama izvēle. Pasaule gaidīja, ka Fils Džeksons soļos pa paredzamu taku, paliekot piesaistīts paša sistēmai un paša cilvēkiem. Tagad kļuvis skaidrs, ka Filu Džeksonu nevar ielikt kastē. Vai pat trīsstūrī, noslēdz Beks.

Izmantotie resursi:
Knicks' Decision to Hire Hornacek a...

     [+] [-]

, 2016-05-19 23:55, pirms 8 gadiem
Deb*lais Isola tvītoja,ka Fils atļaus Džefam ko vien vēlas.Nevajadzēšot pat vienkāršu trijstūri.Hz vai tam pamuļķim,kā lielākajam NYK heiterim var ticēt
Tagad tik atliek jautājums par Kristapa vietu laukumā.Piektais vai ceturtais,jo Džefam patīk mazie guardi un ātrs basketbols,un NYK ir tikai Wrotens un Grants,bet nav neviena startera.Galīgi negrib;etos Kristapu nākošgad jau redzēt,kā centru

  +1 [+] [-]

, 2016-05-20 04:26, pirms 8 gadiem
Bostonietis rakstīja: Deb*lais Isola tvītoja,ka Fils atļaus Džefam ko vien vēlas.Nevajadzēšot pat vienkāršu trijstūri.Hz vai tam pamuļķim,kā lielākajam NYK heiterim var ticēt
Tagad tik atliek jautājums par Kristapa vietu laukumā.Piektais vai ceturtais,jo Džefam patīk mazie guardi un ātrs basketbols,un NYK ir tikai Wrotens un Grants,bet nav neviena startera.Galīgi negrib;etos Kristapu nākošgad jau redzēt,kā centru
Vienalga,vai KP6 iespēlēs kā centru, vai 4.numuru, bet jēdzīgu saspēlnieku Ņujorkai vajag tā pat,jo bez tā, labākajā gadījumā, spīd izslēgšanas spēļu 1. vai 2.kārta

     [+] [-]

, 2016-05-20 11:46, pirms 8 gadiem
All-star PG vajag ar labu piespēli un metienu (tipa Pols). Vajag SG ar labu aizsardzību. Normālu kustīgu SF vajag, lai mainītu Karameli. Garais gals var palikt vecais. Ja tiešām spēlēs run'n'gun, bez dziļa soliņa neiztiks. Piķis Ņujorkas Apeņbiksēm ir kā spaļi. Vajag vismaz pusi pašreizējā sastāva atlaist (lai Kalderons brauc uz Eiropu) un tak jēdzīgi vienreiz iepirkties, ja jau draftā nepiedalās. Turklāt vēl algu griesti tiks paaugstināti. Tad nu vispār. Kauns, ka bagātākā NBA organizācija nīkuļo pa tabulas lejasdaļu.

  +2 [+] [-]

, 2016-05-20 12:07, pirms 8 gadiem
Baumas, kam es ticu. Tiek baumots, ka, ņemot vērā pēdējo sezonu izgāšanos ar Fišeru un arī Rembisu, Džeksons pamazām un nemanāmi ar cieņu tikšot nostumts nost no teikšanas Apeņbiksēs. Džeksons par visām varītēm esot vēlējies paturēt par treneri Rembisu, pat pēc sezonas organizējot savas "trīsstūra nometnes", bet spēlētāji (Karamele) Rembisu neatbalsta un esot sūdzējušies komandas īpašniekiem. Nolīgt Hornačeku Džeksonam esot "silti ieteikusi" komandas vadība (Dolans). Būšot tā, ka Džeksons nedrīkstēs traucēt Hornačekam un baigi bāzties ar savu trīsstūri komandas spēlē, kas ir izrādījusies nepiemērota, t.sk. Porziņģim un Karamelei. Paskatīsimies. Lai nepazemotu Džeksonu viss publiski tikšot pasniegts tā, ka Hornačeku ir izvēlējies un pierunājis pats Džeksons. Pie labvēlīgas un veiksmīgas spēlēs, Hornačeka loma organizācijā ievērojami pieaugšot, palaižot Džeksonu pensijā vai nākamajā gadā atpakaļ uz LA.

  +1 [+] [-]

, 2016-05-20 16:26, pirms 8 gadiem
Pārāk cukurots raksts - it kā visi top treneri sapņotu par NY un Filam būtu iespēja izvēlēties jebkuru, bet ģēnijs izraka ģeniālo Hornačeku.

Realitātē Filam bija neliela izvēle no pāris normāliem vidējā ranga treneriem.