Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Zvans no Vašingtonas: vai "Wizards" pārbūve ir neizbēgama?

Andrejs Siliņš

Zvans no Vašingtonas: vai "Wizards" pārbūve ir neizbēgama?
Rasels Vestbruks un Dāvis Bertāns. Foto: USA Today / Scanpix

Dāvja Bertāna pārstāvētā Vašingtonas “Wizards” jauno sezonu sākusi draņķīgi - uzņemts virziens nevis uz jau vairākus gadus gaidītajām izslēgšanas spēlēm, bet tuvāk aizas malai. Soļa speršana pāri tai varētu nozīmēt pilnīgu komandas pārbūvi, sākot ar trenera nomaiņu un turpinot ar komandas lielākās superzvaigznes zaudēšanu. Tā sarunā ar Sportacentrs.com par “Wizards” situāciju pēc vājā sezonas ievada sacīja “Washington Post” basketbola apskatniece Eiva Volesa.

Vai “Wizards” maz var spēlēt labāk aizsardzībā?

“Lielākā problēma noteikti ir aizsardzība,” uz acīmredzamo norāda Volesa. “Wizards” raksta tapšanas brīdī ir ceturtais sliktākais aizsardzības reitings visā līgā (ielaistie punkti uz 100 uzbrukumiem). “Skaidrs, ka tas nav jautājums par pašatdevi, gluži vienkārši šie spēlētāji nedara visu, kas jādara, lai pretinieku nevarētu gūt punktus, kad vien to vēlas. Šai komandai nekad nebūs problēmas ar punktu gūšanu. Paši spēlētāji runā par to, ka spēle aizsardzībā jāuztver kā izaicinājums. Godīgi vērtējot, šai komandai vienkārši nav spēlētāju, kas būtu vērsti uz spēli aizsardzībā,” aizsardzības jautājumu komentē Volesa.

Tikmēr ar spēli pretinieku laukuma pusē viss esot kārtībā, un par to liecina arī statistika - “Wizards” vidēji guvusi 120,5 punktus, kas raksta tapšanas brīdī ir otrais labākais rādītājs līgā, bet uzbrukuma reitingā "Wizards" ir astotajā vietā līgā. Īsi pirms sezonas Vašingtona aizmainīja Džonu Volu, pretī iegūstot Raselu Vestbruku, tomēr Volesa norāda, ka nav vērojamas pārējo spēlētāju problēmas sarast ar Vestbruku: “Piemēram, [Tomasam] Braientam ļoti patika spēlēt ar Rasu, viņiem izveidojās laba saikne. Šonedēļ uzzinājām, ka Rass visu šo laiku spēlējis ar savainojumu, un tas tagad ļauj saprast, kāpēc viņa sniegums līdz šim bijis tik nestabils. Būs interesanti redzēt, kā šīs komandas mehānisms strādās tad, kad viņš būs pilnībā vesels un atgriezīsies. Domāju, ka kopumā komanda jau ir pieradusi pie Rasa, un uzbrukumā viss ir kārtībā.”

Tomēr negatīvā bilance, vieta tuvāk tabulas pēdējai ailītei nekā izslēgšanas turnīram nepieciešamajam astotniekam un visvairāk - sniegums laukumā kopumā atstājis negatīvu iespaidu par iespēto: “Līdz šim bijusi liela neapmierinātība par sasniegto rezultātu, kam klāt vēl nāk visas dīvainības, ko šī sezona tik un tā piespēlē. Neviens nezina, kas notiks tālāk. Neviens nezina, cik ilgi nevarēs spēlēt kāds, kuram konstatē vīrusu.”

Zem Bruksa krēsla piešķilts sērkociņš

Skots Brukss 2016. gadā parakstīja piecu gadu līgumu, kļūstot par Vašingtonas komandas galveno treneri. Pirmajā sezonā “Wizards” tika konferences pusfinālā, gadu vēlāk zaudēja jau pirmajā "play-off" kārtā, bet pēdējos divus gadus nav spējusi iekļūt izslēgšanas turnīrā. Turklāt katru sezonu uzvaru skaits samazinājies (tiesa, pērnsezon koronavīrusa dēļ aizvadīts par desmit spēlēm mazāk). Jau pagājušajā sezonā tika runāts par “Wizards” problēmām savā laukuma galā, un šajā ziņā būtisku uzlabojumu nav. Pēdējās dienās parādījusies informācija, ka zem Bruksa krēsla aizšķilts sērkociņš, tomēr Volesa norāda, kāpēc, ja sniegums neuzlabosies, trenera atlaišana šīs sezonas laikā varētu arī nenotikt.

“Uz Skotu Bruksu tiek izdarīts liels spiediens - gan par pieciniekiem, kas tiek sūtīti laukumā, gan par spēles laiku atsevišķiem spēlētājiem. Bet vēlreiz gribu uzsvērt - mums vienkārši nav spēlētāju, kas būtu pietiekami spēcīgi noskaņoti darbībai aizsardzībā. Pat Tomass Braients, kurš savainojuma dēļ zaudēts uz visu sezonu, vairāk bija uz uzbrukumu tendēts spēlētājs. Mums vajadzētu kādu, kurš pieņemtu šo izaicinājumu un būtu gatavs aizsardzībā iebiedēt pretiniekus. Visi saprot, ka runa nav par pašatdevi, un tā ir liela problēma, jo, ja jau visi atzīst, ka dara, ko var, tad ir divas iespējas - vai nu problēma ir trenerī vai arī spēlētāji vienkārši nav spējīgi paveikt to, ko viņiem būtu jādara,” runas par Bruksa amata nedrošību pamato Volesa.

“Trenera nomaiņas jautājums ir neskaidrs. Šī ir jokaina sezona, kuras vidū to būtu vērts darīt. Ja visi apstākļi būtu ierastajās sliedēs, runas par Bruksa darba drošību būtu vēl daudz vairāk. Šī tāpat ir Bruksa līguma pēdējā sezona, un spiediens nemazināsies, ja vien pēkšņi viss nemainās, un viņi nesāk spēlēt daudz labāk. Nedomāju, ka trenera maiņa nāktu par sliktu. Nedomāju, ka komanda spēlētu vēl sliktāk. Tai pašā laikā man nav pārliecības, kurš kļūtu par pagaidu treneri. Tā kā līgā kopumā situācija nav stabila, tad nedomāju, ka pēkšņi uzreiz būtu pieejams kāds cits galvenais treneris, bet Bruksa tagadējiem asistentiem nav pietiekami daudz pieredzes. Tāpat jāatceras, ka “Wizards” īpašnieks [Teds Līonsiss] ļoti negribīgi veic pārmaiņas, īpaši tagad, kad lielākā daļa Bruksa algas jau samaksāta. Ja viņš atlaidīs treneri un vietā ņems jaunu, tās būs papildus izmaksas. Tas dara piesardzīgu, prognozējot, vai Bruksu sezonas laikā varētu atlaist. Bet situācija no Skota skatu punkta neizskatās laba,” “Washington Post” žurnāliste neredz 55 gadus veco speciālistu starpsezonā tiekam pie jauna līguma ar klubu.

Netiekot “play-off”, pārbūve ir neizbēgama

Bredlijs Bīls ne reizi vien licis saprast, ka nevēlas izniekot savu neapšaubāmo talantu komandā, kas nespēj cīnīties par ko nozīmīgu. Divas sezonas pēc kārtas “Wizards” nav spēlējuši izslēgšanas turnīrā, un šīs sezonas ievads, kā arī kopējā aina Austrumu konferencē liecina par to, ka cīņa par “play-off” būs ārkārtīgi smaga. Ja tā būs nesekmīga, pārmaiņas varētu skart ne tikai trenera pozīciju. “Neredzu veidu, kā, netiekot “play-off”, varētu nesākties komandas pilnīga pārbūve. Visticamāk, Breds vairs komandā nebūs, treneris gandrīz noteikti vairs nebūs. Viss būs jāsāk gandrīz no nulles. Jā, mums būs Bertāns vēl uz četriem gadiem, Vestbruks - uz diviem, vēl pāris jaunie, bet kopumā būs jāveic lielas pārmaiņas.”

Ņemot vērā pārējo Austrumu konferences stabilo “play-off” komandu situāciju, jāsāk domāt, vai lielas gaidas no komandas pirms šīs sezonas maz bija godīgas? “Ja tev ir tāds spēlētājs kā Bredlijs Bīls, ja tev ir deviņkārtējs Zvaigžņu spēles dalībnieks Rass Vestbruks un citi labi punktu guvēji kā Braients un Bertāns, tad nemaz nedrīkst būt cits mērķis kā “play-off”. Īpaši tagad, kad būs arī “play-in” spēles. Jā, Austrumos ir daudz komandu, kas ir drošas “play-off” dalībnieces, bet, ja tev ir Bīls, kurš katru vakaru gūst pa 40 punktiem, un blakus ir Vestbruks, tad jā - tev jābūt spējīgam tikt izslēgšanas spēlēs. Šāds mērķis patiesībā bija pat ļoti mērens.”

Stundu pēc neveiksmīgas spēles Bertāns joprojām zālē

Dāvis Bertāns starpsezonā tika pie karjeras lielākā līguma, vienojoties ar “Wizards” par piecu gadu sadarbību un atalgojumu 80 miljonu dolāru apmērā. Pērnsezon Bertāns bija viens no līgas labākajiem snaiperiem, un kas līdzīgs no viņa tiek gaidīts arī turpmāk, tomēr jaunās sezonas sākumā Dāvim nav izdevies demonstrēt stabilitāti. Raksta tapšanas brīdī Bertāns trāpījis 36% izmesto tālmetienu.

“Es teiktu, ka arī par Bertāna sniegumu dzirdama neapmierinātība, jo visi cerēja, ka viņš uzreiz būs gatavs turpināt pagājušajā sezonā uzņemtajā ritmā,” atzīst Volesa. “Labā lieta ir tā, ka viņš bija ļoti godīgs par savu situāciju - viņam starpsezonā nebija daudz iespēju, izņemot individuālos treniņus. Ar savu sniegumu pirmdien (18 punkti pret “Suns”, 3p. 6/9) viņš sevi paglāba (smejas). Bija ļoti patīkami redzēt, ka viņš atkal spēj trāpīt savus metienus.”

Dāvja darba ētika nekad nav apšaubīta, un Volesa atzīst, ka latvietis šo reputāciju iemantojis arī viņpus okeānam: “Vēl kādu stundu pēc sestdienas spēles [pret “Heat”] biju arēnā, lai pabeigtu darbus, un viņš (tajā spēlē pieci punkti, 3p. 0/5) visu šo laiku bija zālē un meta metienus. Skaidrs, ka viņš zināja, kas vajadzīgs, lai izlabotu labojamo.”

Arī Vašingtonā par Bertāna līguma apjomu bijis zināms pārsteigums, norāda Volesa. “Parasti ārzemnieki, turklāt vēl lomas spēlētāji tādu naudu nesaņem. Visu cieņu viņa aģentam, kurš, starp citu, ir ļoti jauks puisis. Līguma termiņš - pieci gadi - bija lielākais pārsteigums, jo tobrīd Džona Vola un Rasa Vestbruka lieta sāka uzņemt apgriezienus. Man šķita - Dāvi, tu tiešām gribi būt šajā juceklī piecus gadus? Ko tu dari? (smejas) Bet es viņa vietā būtu rīkojusies tāpat - šāds līgums nozīmē stabilitāti. Nevienam neinteresēja Dāvja spēle aizsardzībā, ja vien viņš darīja savu darbu labi - trāpīja metienus. Par to kā problēmu sāka runāt tikai tad, kad sezonas sākumā viņš nespēja trāpīt. No sirds domāju, ka neviens negaida, ka Dāvis būs kaujā saucējs aizsardzībā, visi būs mierā, ja viņš darīs savu darbu un trāpīs trīspunktniekus.”

Vai "Wizards" paturēs Pasečņiku līdz sezonas beigām?

“Wizards” rindās otro sezonu ir arī cits Latvijas basketbolists Anžejs Pasečņiks. Centra spēlētājs, kurš līgā debitēja pagājušajā sezonā, šosezon piedalījies tikai vienā mačā - uzvarā pār “Timberwolves” Anžejs tika pie sešām minūtēm jau izšķirta mača galotnē. Pasečņiks aizmeta garām vienīgo metienu, izcīnīja vienu bumbu, reizi rezultatīvi asistēja, bet saņēma divas piezīmes un pieļāva piecas kļūdas. Tagad, kad no ierindas uz visu atlikušo sezonu savainojuma dēļ izkritis pamatcentrs Tomass Braients, bet ar Covid-19 uz nezināmu laiku no ierindas izkritis Mo Vāgners, Anžejam varētu parādīties vairāk iespēju. Spēlētāja līgums šobrīd garantēts tikai līdz 1. februārim.

“Redzu iespēju, ka viņa līgums varētu tikt pagarināts līdz sezonas beigām, kaut vai tāpēc, ka “Wizards” šobrīd vajadzīgi spēlētāji, cik vien tos iespējams dabūt. [Pasečņika līgums varētu tikt pagarināts], ja vien neizdodas piesaistīt kādu pilnīgi no malas. Tādā gadījumā viņa dienas Vašingtonā varētu būt skaitītas,” iespējamos scenārijus ieskicē Volesa. “Tomass Braients šosezon vairs nespēlēs, par Mo Vāgnera atgriešanos nekas nav zināms, tāpēc domāju, ka Bruksam būs jādod spēles laiks Pasečņikam. Savā ziņā tas parāda, kādos apstākļos komanda nonākusi, bet treneris vienmēr uzsver, cik daudz Anžejs palīdz treniņos, tāpēc būs interesanti redzēt, kā tas izskatīsies spēlēs.”

Kluba ģenerālmenedžeris Tomijs Šepards runājis par to, ka vēlētos komandai piesaistīt vairāk uz aizsardzību tendētus spēlētājus. Volesa redz, ka to varētu mēģināt paveikt ar maiņas darījumu, taču jāņem vērā, ka “Wizards” nav pateicīgā situācijā darījumu veikšanai. “Viņi to mēģināja darīt draftā, bet joprojām ir acīmredzams, cik ļoti pietrūkst šāda tipa spēlētāju. Tāpēc es nebūtu pārsteigta, ja klubs mēģinātu to risināt ar maiņas darījumiem. Tai pašā laikā neesmu droša, ka “Wizards” ir pietiekami daudz, ko dot pretī šādos darījumos.”

Pārceltas jau četras "Wizards" spēles, jo deviņiem komandas spēlētājiem jāiziet veselības un drošības protokols. Zināms, ka sešiem no viņiem konstatēta Covid-19 klātbūtne imūnsistēmā. Šobrīd spēļu kalendārā kā nākamā spēle ieplānota "Wizards" viesošanās Šarlotā naktī uz otrdienu pēc Latvijas laika.

Vai Wizards šosezon tiks izslēgšanas spēlēs?

  • 203

  • 350


  -1 [+] [-]

, 2021-01-17 12:51, pirms 3 gadiem
Dāvim ir konkrēti jāpieliek un jāieiet "grīdas graušanas" režīmā, jo viņa metieniem ir milzīga loma. Andžam ar ir tagad vai nekad laiks, jo ja zaudē darbu, šaubos vai pat Eirolīgā kāds ņems

  +1 [+] [-]

, 2021-01-17 14:00, pirms 3 gadiem
Ja vien Siliņš pašreiz nepiedalās Vašingtonas grautiņos, tad pareizs raksta nosaukums būtu - Zvans UZ Vašingtonu!

  -3 [+] [-]

, 2021-01-17 16:52, pirms 3 gadiem
davis tagad 4 gadus laist luni 5 gada gan japievelk lai jaunais ligums atkal labs butu

     [+] [-]

, 2021-01-17 16:56, pirms 3 gadiem
Westbruks nav uzvarētājs.

     [+] [-]

, 2021-01-17 21:11, pirms 3 gadiem
Skatīties burvjus ar Bīlu laukumā ir apnicīgi,jo tad arī parādās viena no NBA un Eiropas basketa atķirībām savā visizteiktajā izpausmē.
Ja viņu aizmainīs uz tādu blici,kurai reāli iespējams iegūt gredzenu,tad viņa pozīcijā priekšā būs konkurence. Lielā puļīšana mitēsies,būs jācīnās arī aizsardzībā.Jo ātrāk aizies jo burvjiem radīsies lielākas šances uz atraktīvu un labu spēli,lai cik jocīgi tas neliktos.