Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA sezonas atcelšanas gadījumā spēlētāji varētu zaudēt 23-26% atalgojuma

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

NBA sezonas atcelšanas gadījumā spēlētāji varētu zaudēt 23-26% atalgojuma
Stefens Karijs būs viens no pēdējiem NBA spēlētājiem, kurš izjutīs algu samazinājumu. Foto: Reuters / Scanpix

Nacionālā basketbola asociācija rītdien ieturēs vairāk nekā 30 miljonus ASV dolāru no spēlētājiem paredzētā atalgojuma. NBA un spēlētāju asociācijas vienošanās paredz pagaidu atalgojuma samazinājumu par 25%, ceturtdien, 14. maijā, vēsta ESPN.

Piektdiena, 15. maijs, būs pirmā diena, kad spēlētāji saņems nepilnu atalgojumu. Izņēmums būs pieci no “Top 10” pelnītājiem. Lebrons Džeimss, Stefens Karijs, Džons Vols, Bleiks Grifins un Pols Džordžs saņēmuši atalgojumu par 2020. gada sezonu 100% apmērā.

Minētajām zvaigznēm 25% tiks atvilkti, sākot no 2020. gada 1. oktobra vai 15. novembra. Šajā gadījumā Karijs reizi divās nedēļās nesaņems 420 tūkstošus dolāru, bet Džeimss – 390 tūkstošus dolāru. Ja spēles tiks atceltas pandēmijas dēļ, kritums būs vēl jūtamāks.

Pašreizējais 25% samazinājums var pieaugt līdz 40% (pēc sistēmas – alga vienu reizi divās nedēļās), ja līga atcels regulārās sezonas atlikušo daļu un atsāks sacensības ar izslēgšanas spēlēm. Gadījumā, ja tiks atcelta visa sezona, spēlētāji algās zaudēs vairāk nekā 1 miljardu dolāru.

Līga 17. aprīlī informēja komandas par ieteicamajiem soļiem algu samazinājumam līdz 2020. gada sezonas beigām. Katram klubam ir izvēles brīvība, kā rīkoties ar tā rīcībā esošo naudu, vēsta avoti. Ja sezona atsāksies ar 12. martā plānotajām spēlēm, klubiem būs jāizmaksā algas pilnā apmērā.

Maijā katra komanda no spēlētājiem atvilks, sākot no 1,4 miljoniem ASV dolāru (“Los Angeles Lakers”) līdz 2,8 miljoniem. Viens simts no 434 spēlētājiem algas čekā redzēs samazinājumu vismaz par 100 tūkstošiem dolāru.

Sezonas atcelšanas gadījumā spēlētāji var zaudēt 23-26% no 2020. gada sezonā paredzētā atalgojuma. NBA un spēlētāju arodbiedrība vienojās, ka starpība tiks atvilkta no pirmajām četrām algām 2021. gada sezonā. NBPA informēja spēlētājus, ka līdz 15. jūnijam būs zināms, vai un cik daudz spēles tiks atceltas.

Kolektīvais darba līgums (CBA) paredz, ka spēlētāji zaudē apmēram 1% algas par katru atcelto spēli. Tādi nosacījumi balstās nepārvaramā varā (force majeure), kura aptver dažādas katastrofas, tai skaitā epidēmijas un pandēmijas. Spēļu atcelšana automātiski tiek pielīdzināta nepārvaramai varai.

“Nets” spēlētājs Kevins Durents saņem sezonas atalgojumu 13 maksājumos un piektdien zaudēs 360 tūkstošus dolāru. Ņemot vērā, ka viņa pēdējais čeks šosezon paredzēts 15. maijā, Durents piedzīvos algas samazinājumu arī nākamās sezonas sākumā.

Trīs “Top 10” pelnītāji – Rasels Vestbruks, Kails Laurijs un Džeimss Hārdens – piektdien nesaskarsies ar 25% algas samazinājumu, jo daļu atalgojuma saņēma iepriekšējā starpsezonā. Piemēram, Vestbruks rīt zaudēs 200 tūkstošus dolāru, bet vēl 200 tūkstošus būs parādā rudenī.

NBA nosūtījusi ceļošanas ieteikumus spēlētājiem, kuri gatavojas atsākt individuālās nodarbības klubu treniņcentros. Gadījumā, ja basketbolisti atrodas salīdzinoši netālu, viņiem ieteikts uz kluba pārstāvēto pilsētu doties ar automašīnu, nevis lidmašīnu.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nba/story/_/id...

     [+] [-]

, 2020-05-15 10:05, pirms 4 gadiem
Manuprāt spēlētāji nezaudēs atlagojumu, bet gan nenopelnīs algu, jo nav darba - basketbolu nespēlē. Ja tu nestrādā, tad tie jau īsti nav zaudējumi - tā vienkārši nav peļņa.