Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Porziņģis: "Kurš varēja iedomāties, ka latvietis sacels troksni Ņujorkā?!"

Agris Suveizda

Porziņģis: "Kurš varēja iedomāties, ka latvietis sacels troksni Ņujorkā?!"
Kristaps Porziņģis
Foto: AFP/Scanpix

Populārajā The Players Tribune šodien publicēts arī latviešu uzlecošās basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa ieraksts. Par bērnību Liepājā, grūtajiem brīžiem Spānijā, debijas sezonu Nacionālajā basketbola asociācijā un arī tikšanos ar savu elku - Kobi Braientu.

"Uzaugot Latvijā, mani vecākie brāļi, Jānis un Mārtiņš, deva man iesauku. Tā nebija Porzī. Tā nebija KP. Tā bija pastarītis. Pastarītis ir vecs latviešu slenga vārds, kas nozīmē "jaunākais bērns ģimenē", taču tas, kā mani brāļi to lietoja, nebija draudzīgi. Viņi to atkārtoja visu laiku. Kad kaut ko salaidu grīstē, viņi kliedza: "Ei, pastarīti!"

Es atraucu, ka neesmu pastarītis. Domāju, ka viņi mani tā sauca, jo laukumā vienkārši dzīvoju konkrētam brīdim – tikai spēlēju basketbolu, īpaši ne par ko citu nedomāju. Īpaši necentos domāt pārāk daudz par katru iznākumu un katru scenāriju. Maniem brāļiem varbūt šķita, ka es īpaši nepievērsu uzmanību tam, kas notika man apkārt. Smagās situācijās normāls bērns varbūt domātu – vecīt, nezinu, vai es to spēju. Bet es vienkārši teicu – pie kājas, es to izdarīšu.

Es lietas daru vienkārši.

Mani brāļi un es dievinām sacensties, un tādēļ arī tiku pie bēdīgi slavenajām bizītēm. Kad man bija kādi desmit gadi, mēs saderējām, kurš pirmais nogriezīs savus matus. Es biju jaunākais, un, kā jau teicu, man nebija ne jausmas, kas notiek. Mani mati vienkārši izauga un ļoti ātri kļuva gari.

Es uzvarēju derībās.

Es īsti neko neuzvarēju, taču mēs bijām pieņēmuši muļķīgas derības, tādēļ man bija gari mati. Tobrīd NBA skatījos Aiversonu un Melo un teicu brāļiem, ka gribu bizītes.

Un viņi teica – ok, labi, mēs tev dabūsim bizītes.

Viņi aizveda mani pie friziera, un man sapina matus. Bizītes nēsāju kādu gadu no vietas. Negāju uz skolu, ja tās nebija sapītas perfekti, jo neviens mani neredzēja ar parastiem matiem.

Bet kādu dienu man vairs nebija bizīšu. Devos uz skolu ar taisniem matiem un…

Teiksim tā, ka, atskatoties pagātnē, labāk nebūtu gājis uz skolu bez tām.

Pat vēl šodien mani brāļi brīnās par mani. Vienmēr esmu bijis pārliecināts, un Mārtiņš allaž saka: "Paskaties uz sevi! Kā tu vari būti pārliecināts? Tu izskaties kā s*ds!" Saku viņam: "Esmu pārliecināts, jo esmu pastarītis. Atceries?"

Lielākoties uzaugu pats. Spānijā, lai spēlētu CB "Sevilla", ierados 15 gadu vecumā. Ņemot vērā, cik tuvs līdz tam biju savai ģimenei, atrašanās tālu prom no tās un dzīvošana valstī, kuras valodu nepratu, bija grūta. Nekad neaizmirsīšu, ko pirmās sezonas sākumā man prasīja treneris Karloss Romero:

"Kas tev kaiš?"

Man nebija atbildes.

Tik jaunam esot Spānijā – bija grūti. Man pietrūka māju, un es slikti runāju spāniski. Bet tajā rītā es jutos īpaši slikti. Vienmēr biju pirmais svaru zālē, bet tajā rītā jutos slikti. Godīgi sakot, tā jutos jau kādu laiku.

Mans treneris teica: "Tu ar komandu esi trīs mēnešus, tev tagad jau būtu jābūt labā formā."

Un es nezināju, kas man kaiš. Smagi strādāju, bet nespēju tikt līdzi saviem komandas biedriem. Man vienkārši nebija atbildes, kas notiek.

Tad bija Ziemassvētku brīvdienas, devos atpakaļ uz Latviju un atceros, ka sajūta, ejot pa lidostu un atkal dzirdot cilvēkus sarunājamies latviski, bija gluži kā: "Ak, mans Dievs, tas ir tik labi. Gluži kā paradīzē."

Gribēju būt mājās, cik ilgi vien iespējams. Biju atpakaļ mājās kādas divas trīs nedēļas, un tas bija lieliski. Biju atpakaļ pie savas ģimenes. Spānijā biju viens pats, izņemot reizes, kad pie manis ieradās ģimene un rūpējās par mani.

Pirmās divas dienas pēc atgriešanās Spānijā gribēju atpakaļ uz mājām. Negribēju tur būt. Sakravāju visas savas mantas. Atceros, ka pasmaržoju drēbes, kuras mamma bija izmazgājusi, kad biju mājās. Un sajūta bija: "Ak, mans Dievs, smaržo pēc mājām…manas mammas veļas mazgāšanas. Tik ļoti gribu atpakaļ uz Latviju."

Par to nepārtraukti domāju vairākas dienas. Mana soma gultā stāvēja sakravāta, gaidīja.

Bet tad atsāku trenēties kopā ar komandu.

Un nodomāju: "Zini, ko? Esmu labs. Basketbols no manis ņem pilnīgi visu. Pārtraucu domāt par jebko citu kā tikai basketbolu.

Kad atsāku spēlēt, komandas ārsti sāka dot man vitamīnus. Un es nodomāju: "Atkal tie vitamīni? Es jau esmu lietojis visa veida vitamīnus, kad sāku justies slims, un man nebija ticības, ka tie ko līdzēs."

Pagāja viena nedēļa. Jau sāku justies labāk. Divas, trīs nedēļas. Un domāju: "Jā! Tieši tā man būtu jājūtas." Varēju skriet vairāk. Rītos vairs nebiju miegains. Un es īstenībā jutos labi.

Diezgan dīvaini, bet komanda uzreiz man nepateica, kas man kaitēja. Pēc dažām nedēļām viņi man pateica, ka man bija anēmija.

Kad beidzot sāku tikt ārstēts, man bija 203 centimetri un 71 kilograms. Biju kā skelets. Pirms nākamās sezonas man jau bija 85 kilogrami. Jutos tiešām stiprs un labi, un mana spēle atraisījās.

Tagad atskatoties atpakaļ, ir interesanti domāt par tām visām lietām, kurām izgāju cauri un kuras darīju. Joprojām esmu šeit, esmu dzīvs. Esmu ieguldījis darbu. Un tagad esmu labs. Pirms pieciem gadiem es nevarēju treniņā skriet laukumā, nejūtoties miegains. Tagad esmu Ņujorkas "Knicks" komandā.

Kad pirmoreiz ierados Ņujorkā, šī vārdu apmaiņa ik dienu notika pa 100 reizēm.

"Oho, tu esi garš! Vai tu spēlē basketbolu?"
[Nopūšas] "Jā."
"Oho, kur tu spēlē?"
[Nopūšas] "Ņujorkas "Knicks"."
"Vecīt, tu spēlē "Knicks"! Vai es varu ar tevi nofotografēties?"

Pagāja kāds laiciņš, kamēr pie tā pieradu. Tagad man uzmanība patīk. Cilvēki mani biežāk atpazīst. Bet dažreiz joprojām kāds pienāk klāt un saka: "Zini, tev vajadzētu pamēģināt nopelnīt ar basketbola spēlēšanu!"

Pagājušajā sezonā man bija vairākas lieliskas spēles, bet viens no maniem mīļākajiem brīžiem no debijas sezonas bija tas, kurš nemaz neskaitījās. Tas bija gluži kā manos sapņos.

Uzaugot un skatoties labākos momentus, uzvaru nesošos metienus, vienmēr šķita, ka tā ir pati virsotne. Īpaši pēdējās sekundes uzvaru nesošais metiens, kad bumba vēl ir gaisā, kad beidzas laiks, un tā pēdējā brīdī izlido cauri tīklam.

Vai zināt to sajūtu, kad īsti neesi aizmidzis, bet neesi arī nomodā? Spilgti atceros to stāvokli, kad biju bērns un pa pusei sapņoju par brīžiem, kad kāds man piespēlēs bumbu. Es noraustījos, it kā patiešām noķertu bumbu pirms pēdējās sekundes uzvaras metiena.

Mēs bijām Šarlotē. Noķēru bumbu, kad bija palikušas 0,6 sekundes, un ļāvu tai lidot. Tas bija uzvaru nesošais metiens! Līksmoju, kļuvu traks. Mani komandas biedri mani apskāva, Melo smējās. Sapnis bija piepildījies…

Bet tā nebija.

Tas notika mirkli par lēnu. Tiesneši to apstiprināja, noskatoties atkārtojumu. Neuzvarējām spēli – lai gan tobrīd likās, ka uzvarējām -, bet man bija svarīgi pierādīt, ka varu izdarīt tāda veida metienus. Mani komandas biedri zina, ka nebaidos no šādām epizodēm. Tā ir svarīga lieta, ko pierādīju.

Esmu gatavs otrajā sezonā parādīt vairāk. "NBA 2K" videospēlē mans prasmju līmenis ir tikai 80, tāpēc man ir jāpieliek.

Personīgo mērķu ziņā nevaru paredzēt, ko es paveikšu. Ir manis paša mērķi un komandas mērķi. Ticu, ka mums ir jāiekļūst "play-off", un es tam koncentrējos. Taču tikai uzrakstīšu: kādu dienu es gribētu tikt pie "quadruple double" – punkti, piespēles, atlēkušās bumbas un bloki. Melo pagājušajā gadā pietuvojās dažiem "triple double" – viņš uzbrukumā atrodas labā pozīcijā, lai visiem izkārtotu situācijas. Tādēļ zinu, ka mūsu sistēmā tas ir iespējams. Bet desmit bloki…nezinu.

Mans pirmais gads Ņujorkā bija dažādu lielisku brīžu pārpilns. Satiku Pirlo, Davidu Vilju, Dirku Novicki.

Taču gribat labāko brīdi? Es jums pastāstīšu.

Kad sezonas otrajā pusē spēlējām pret "Lakers". Kobe pēc spēles pienāca pie manis un teica: "Tev priekšā ir spoža nākotne."

Tas bija fantastiski. Kobe ir mans elks. Tas bija pagodinoši!

Man ir jāatzīst, ka šajās dienās dažreiz pārāk daudz domāju.

Vai man tas bija jāizdara labāk? Vai man vajadzēja nospēlēt citādi?

Bet tad es atceros – visu dari vienkārši, kā to allaž esi darījis. Tāds iir mans dzīves veids.

Esmu jauns. Es gūstu baudu. Kurš gan būtu domājis, ka puika no Latvijas sacels troksni Ņujorkā?

Es neglābju pasauli. Es vienkārši spēlēju basketbolu.

Dari visu vienkārši. Nesarežģi lietas."

Izmantotie resursi:
Pastarītis | The Players' Tribune

1 2 3 97 komentāri

  +7 [+] [-]

, 2016-10-13 19:52, pirms 8 gadiem
Man liekas šis raksts pārtulkots ļoti nekvalitatīvi.

  +2 [+] [-]

, 2016-10-13 19:57, pirms 8 gadiem
gggg rakstīja: Man liekas šis raksts pārtulkots ļoti nekvalitatīvi.
Tāpēc cilvēki, kas tulko tekstus, saņem par to naudu. Autor - nu nav jāmēģina pārtulkot katrs vārds tieši tā, kā rakstīts angliski. Iesāku, apstājos pie 5. teikuma. Izlasīju angliski - bija baudāmāk.

  +9 [+] [-]

, 2016-10-13 20:07, pirms 8 gadiem
Jomajo..Latviski šitas teksts tiešām nav lasāms....

  +2 [+] [-]

, 2016-10-13 20:11, pirms 8 gadiem
Pastaritis labs-es gimene ari tads pats

  -1 [+] [-]

, 2016-10-13 20:24, pirms 8 gadiem
KP @ brali ir pareizo darbu daritaji ,malaci!
Slēpts komentārs: fire

     [+] [-]

, 2016-10-13 20:42, pirms 8 gadiem
manuprāt trenerim Hornačekam Porziņģi vajadzētu iespēlēt saspēles vadītāja pozīcijā, tas saceltu vēl lielāku troksni

  +9 [+] [-]

, 2016-10-13 20:57, pirms 8 gadiem
Suveizda aizrāvies ar Kāšoniem, bet nemāk angļu valodu. Gan jau tos Kāšonus ari google translate ieraudzīja.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-13 21:12, pirms 8 gadiem
Trešais tēva dēls - kā latv.tautas pasakās...moš, ja V.Valteram būtu 3.dēls, ar tiktu NBA? ...nu, bet Bertānam 3.dēls būtu stabils NBA pamatsastāva vecis....
Tā ka puikas, neslinkojiet - ja taisiet puikas, tad 3 !

  +3 [+] [-]

, 2016-10-13 21:23, pirms 8 gadiem
dakots rakstīja: Trešais tēva dēls - kā latv.tautas pasakās...moš, ja V.Valteram būtu 3.dēls, ar tiktu NBA? ...nu, bet Bertānam 3.dēls būtu stabils NBA pamatsastāva vecis....
Tā ka puikas, neslinkojiet - ja taisiet puikas, tad 3 !
ja ir 6,9 vai 12 dēli? katrs trešais nba?

  -2 [+] [-]

, 2016-10-13 21:32, pirms 8 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: ja ir 6,9 vai 12 dēli? katrs trešais nba?
Katrs aizvien labāks un labāks. Vecajam Valteram jau arī jaunākais meistarīgāks.

     [+] [-]

, 2016-10-13 21:39, pirms 8 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Katrs aizvien labāks un labāks. Vecajam Valteram jau arī jaunākais meistarīgāks.
nu katra nākošā versija arvien labāka

     [+] [-]

, 2016-10-13 21:43, pirms 8 gadiem
Jā, katrs nākošais labāks... Sabonim jau šis, ko šogad draftèja ir jaunākais dēls, vecākais dēls mēģināja, bet nekas īpašs...
Un 6 vai 9 dēlus nevar pavilkt finansiāli, 3 dēli ir grūti, bet redz kā atmaksājas...

  -3 [+] [-]

, 2016-10-13 21:55, pirms 8 gadiem
Nu, pirms Kristapa arī cits latvietis lika par sevi runāt Ņujorkā. Protams, ne tik skaļi, bet nu tāpat. Un tas bija Sandis Ozoliņš
bet visu cieņu Kristapam un visai viņa ģimenei!

  +5 [+] [-]

, 2016-10-13 22:10, pirms 8 gadiem
fire rakstīja: Kurš varēja iedomāties, ka f..mēns, no..is savu valsti un valodu, kurš varēja iedomšties, ka tādu f..mēnu var izaudzināt..
Nevienā brīdī viņš nav nolicis LV. Tikai lohi kko tādu saskata.

  +2 [+] [-]

, 2016-10-13 22:17, pirms 8 gadiem
da labi, nav viegli šitādu palagu iztulkot stilistiski precīzi. Bet Kristapam visu cieņu

  +3 [+] [-]

, 2016-10-13 22:18, pirms 8 gadiem
Ir plāns, kā pacelt Latvijas basketbolu! Kristapu vajadzētu krustot ar visām Latvijas izlases basketbolistēm, tad mums pēc 20 gadiem būs sapņu komanda!
Slēpts komentārs: fire

  +1 [+] [-]

, 2016-10-13 23:54, pirms 8 gadiem
fire rakstīja: Ā tatad par fuc_ing latviju un valodu to teica viņa ļaunais dvīņu bralis dubultnieks?
Ko, tagad vai mūžu viens vārds tev ausīs skanēs?

  +1 [+] [-]

, 2016-10-14 00:09, pirms 8 gadiem
gggg rakstīja: Man liekas šis raksts pārtulkots ļoti nekvalitatīvi.
manuprāt tīri pieņemami, ja ņem vērā to, ka 90% no bļāvejiem komentāros izlasot to oriģinālvalodā, visticamāk, neko nesaprastu

  +1 [+] [-]

, 2016-10-14 00:40, pirms 8 gadiem
fire rakstīja: Ā tatad par fuc_ing latviju un valodu to teica viņa ļaunais dvīņu bralis dubultnieks?
Paraudi spilvenā. Viņš atvainojās un pauda nožēlu. Čaļa attieksme ir lieliska. Ja to nespēj saskatīt, tad vāries savā sulā.
Slēpts komentārs: fire
Slēpts komentārs: fire

  +1 [+] [-]

, 2016-10-14 01:26, pirms 8 gadiem
fire rakstīja: Parādi, man kvienu Baltijas sportistu, Amerikas, Krievijas, kurs aizbraucot uz citu valsti, NOD_IS Šādi savu valodu un valsti un parunāsim, un tur nebija viens vārds, tur bija daudz.
Reizēm žēl, ka piederu tautai, kura savā izpratnē par to, ko drīkst publiski atļauties teikt par savu valodu un valsti, ir tuvāk turkiem un arābiem nekā amerikāņiem. Tikpat labi es tev varu palūgt - parādi man otru tautu, kas tik briesmīgi apvainojas uz kādu tautieti, ka tas uzdrīkstējies kādā intervijā dzimtenei F vārdu piekabināt.

  +4 [+] [-]

, 2016-10-14 02:10, pirms 8 gadiem
parvisu rakstīja: Nu, pirms Kristapa arī cits latvietis lika par sevi runāt Ņujorkā. Protams, ne tik skaļi, bet nu tāpat. Un tas bija Sandis Ozoliņš
bet visu cieņu Kristapam un visai viņa ģimenei!
nu tu jokains. Sandis Ozoliņš jau ir leģenda, šitam puikas augt un augt, lai tiktu līdz tādam līmenim. kad viņš būs nospēlējis n-tās reizes All Star mačos, kā to darījis Ozo, tad varēs kaut cik pielīdzināt/

  +3 [+] [-]

, 2016-10-14 02:20, pirms 8 gadiem
fire rakstīja: Kad viņš atvainojās? Tad kad viņam to palūdza izdarīt, NEVIS VIŅŠ pats saprata, to ko sastrādājis četrapus melnajiem atstrādajot un zīmejoties...
Viņš atvainojās par to, ka to ir pateicis skaļi, publiskai personai tā teikt nepienākās. Bet, nejau arī viņš teica, kādi uzskati viņam ir par Latviju, bet gan kāda citiem varētu būt attieksme pret LV. Un pasaki, ka tā nav. Daudzi nemaz nezin, kas ir Latvija. Vai tā ir pilsēta, ciems vai valsts? Protams what the fok is Latvia? ... Pateicoties KP, daudzi šo fokingu ir nometuši nost un zin, kas ir Latvija. Nevajag dzīvot ar roza brillēm uz acīm, un saprast, kas tu esi, tas reizēm nāk par labu. Es arī esmu patriots, bet ne vienu reizi vien dzīvē esmu uzdirsis valstij, un domās vēl vairāk.

  -2 [+] [-]

, 2016-10-14 02:59, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: nu tu jokains. Sandis Ozoliņš jau ir leģenda, šitam puikas augt un augt, lai tiktu līdz tādam līmenim. kad viņš būs nospēlējis n-tās reizes All Star mačos, kā to darījis Ozo, tad varēs kaut cik pielīdzināt/
Bet principā jau tā ir, ažiotāžas ziņā Porzis jau tagad priekšā visiem Latvijas NHLciem kopā ņemtiem. KAs gan ir hokejs uz basketbola fona Amerikā. Turklāt Porziņģis Ņujorkā ir karalis, bet Ozoliņš bija apsmiekla objekts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-10-14 03:40, pirms 8 gadiem
HMB-UVAZUHA-MAGJARAM rakstīja: ozo bija legendas laiks un pamatoti, pec ta jenku marketings pec pirmaa 0,7 pataisija par pazoru, lia gan kas ir 0,7
Ozo neprata dzert, bija alkoholiķis, prasmes arī kritās. Aizgāja beigās ar negodu. Porzim vēl viss priekšā. bet nu 90 tajos Ozo bija dižens, nevar noliegt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-14 04:25, pirms 8 gadiem
HMB-UVAZUHA-MAGJARAM rakstīja: kad kads dzermeija sasniegs NHL un kaut vienu allstar, tad parunasim
Meiju tak nākamgad draftēs, vai aiznākamgad, kad sasniegs gadus. Švaki mums ar NHL večiem, agrāk bija kupls pulciņš, un galvenais, ka labi. Tagad nekā prātīga. Noteikti arī dinamo un KHL pie vainas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-10-14 04:27, pirms 8 gadiem
Par Meiju un Indraši jācer, ka notīsies no dinamo, jo citādi sevi pavisam sabeigs, paskat kā Bukarts, Džeriņš, Sotnieks labi spēlē, izrāvušies no dinamo žņaugiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 97 komentāri