Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Jānis Porziņģis: "Nike vēl divas nedēļas var mēģināt pārspēt Adidas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Jānis Porziņģis: "Nike vēl divas nedēļas var mēģināt pārspēt Adidas"
Jānis Porziņģis uz grāmatas "Brālis" atvēršanas svētkiem uzaicināja Kristapa Porziņģa nometnes dalībniekus
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Trešdien, 12. oktobrī, "Citadeles" bankas vadības telpās Republikas laukumā notika Jāņa Porziņģa un Armanda Pučes grāmatas "Brālis" atvēršanas svētki. Sportacentrs.com sarunā ar Jāni Porziņģi uzzināja jaunākās aktualitātes.

Divas nedēļas līdz NBA sezonas sākumam. Kā jūtas Porziņģu ģimene – vecāki, brāļi, Kristaps?
Kristaps šovasar ir labi patrenējies. Kļuvis labāks, kājās spēcīgāks. Cilvēki turpina runāt par viņa ķermeņa masu. Tas...nenotiks. Nav vajadzīgs, jo viss notiek dabiskā ceļā. Runājot par basketbolu, Kristaps ir gatavs spēlēt. Arvien vairāk redzu, kāda ir viņa pacietība dažādās situācijās, notiekot izmaiņām komandā. Man nav bažu – redzu, ka viņš tiek ar visu galā. Vecāki uz Ņujorku aizlidoja 11. oktobrī. Brālis Mārtiņš ir blakus, pats atlidoju uz brīdi.

Pasaulē pastāv vairāki globāli sporta inventāra milži. Kā izpaudās viņu konkurence cīņā par Kristapu, ņemot vērā, ka viņa pirmais līgums bija ar “Nike”?
Kristaps vienmēr ir bijis ar “Nike”. Tas bija vienīgais produkts, kuru viņš pazina. Lielie zīmoli rīkoja prezentācijas, dāvājot viņam iespēju ieraudzīt, ko dara citi. Viņi stāstīja par savu nākotni un produktiem. Pateica, ko vēlas no Kristapa. Viņš pieņēma lēmumu.

Runa nav tikai par naudu. Kristaps sadarbībā redzēja brīvību un savu iespēju izteikties. Vēl nekas nav beidzies. Vēl ir divas nedēļas, kuru laikā “Nike” var nomačot līgumu. Nezinām, kā viss beigsies, taču tas bija iemesls Kristapam paskatīties uz citu pusi. Pirms tam, 2016. gada sezonas sākumā, citu domu pat nebija – tikai “Nike”, ar domu, ka tas ir labākais zīmols.

Tas ir mainījies. Tirgū ir (nesenais jaunpienācējs) “Under Armour”, kurš izrādījis interesi par Kristapa izmantošanu Austrumkrastā. Saliekot visu kopā, “Adidas” bija nopietnākais piedāvājums. Viņi uzskata, ka Kristapam tas būs pa spēkam.

Cik tālā nākotnē “Adidas” redz sadarbību ar Kristapu Porziņģi?
Līgums paredzēts uz septiņiem gadiem (2016-2023).

Kādas ir “Adidas” prasības Kristapa publiskās darbības jomā?
Galvenā partnerība jebkuram sportistam ir apavu līgums – savas preču zīmes izveide. No Kristapa tiek prasīts nenormāli daudz, tāpēc par to tiek attiecīgi samaksāts. Nav tā, ka paraksti līgumu un vari sēdēt krēslā, saņemot naudu. Nekā tamlīdzīga! Uz tevi tiek likta kārts, ka Tu būsi – viņi palīdz uzbūvēt Tavu tēlu. “Adidas” ir gatavi to izdarīt.

Kuri vasaras notikumi turpinās atstāt ietekmi uz Kristapa nākotni Ņujorkā?
Komandā mainījies ārkārtīgi daudz lietu. Attiecībā uz Kristapu, vairākas lietas ir konstantas – viņa darbs, viņa talants, viņa atdeve. Atdeve ir tāda pati vai lielāka. Tai pievienojusies pacietība. Tālāko noteiks komandas attīstība, vai “Knicks” izcīnīs 50-60 vai 30 uzvaras. Mums nav bažu par viņa vietu komandā.

Kā notiek uzticības veidošanās starp Kristapu un galveno treneri Džefu Hornačeku?
Džefs ir patīkams cilvēks, taču darba procesam tik tuvu neesmu. Ir daudz nezināmo – kā visu ietekmēs (kluba prezidents) Fils Džeksons. Par to daudz nespriežam. Nedomājam, vai būs jāspēlē 25 vai 40 minūtes, taču zinām, ka Kristapā eksistē visas iepriekš nosauktās īpašības. Neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Kristaps varētu viņam nepatikt.

Sadarbībā ar Armandu Puči iznākusi grāmata “Brālis”. Kā notika darba tapšana?
Armandam neilgi pēc drafta radās unikāla ideja. Viņš ieraudzīja lietas, kuras bija grūti pamanīt lielākajai daļai cilvēku. Armands saskatīja, ka Kristaps kā cilvēks ir īpašs notikums. Grāmata palīdzēs saprast, ko viņš nozīmē basketbolam un Latvijas sportam. Darba pamatā ir Armanda vīzija.

Saruna ar Armandu Puči

Lasu grāmatu “Standing tall” par amerikāņu basketbola treneri Vivjenu Stringeri (Vivian Stringer). Darbu raksturo apbrīnojama atklātība un godīgums pret sevi. Kā šīs atklāsmes redzamas grāmatā “Brālis”?
Godīgums ir katra cilvēka dienas kārtībā. Neprasa varoņdarbus.

Ar godīgumu šajā gadījumā vairāk domāju atklātību pret sevi.
Tādā veidā darbi top. Vispirms centies izprast cilvēku, tad – godīgi pastāstīt. Jāatrod robeža, cik tālu vari stāstīt, lai nenodarītu pāri. Pastāv intīmas lietas, noslēpumi, delikāti jautājumi. Visas šīs lietas ir jāizrunā, lai saprastu, cik tālu vari žonglēt. Jo vārds ir ļoti stipra lieta. Ar to var uzcelt debesīs vai nogalināt.

Vai “Brāli” var saukt par basketbola grāmatu vai Porziņģu dzimtas stāstu?
Tas ir stāsts, kā veidojas personība. Ne tikai basketbola kontekstā. Kad cilvēki brien pa dzīvi, viņiem apkārt ir ģimenes, tuvinieki, radi, draugi. Saliekas ļoti daudz priekšnoteikumu, kāpēc nonāc virsotnē vai paliec krēslā. “Brālis” jālasa tieši tā.

Kristapa viedoklis man bija ļoti svarīgs. Tam veltīts foto atvērums grāmatas vidū. Viņa sajūtas par spēli, viņa dienas kārtība, kas būs aktuāla nākamos 15 gadus. Kādi ir priekšnoteikumi bumbas spēlēšanai? Tā ir ļoti prasīga popkultūra. Bez atlaidēm.

Piemērs ir Arvīds Sabonis. Lietuvieši vairākas paaudzes uzbūvēja uz Saboņa fenomena. Mums, lai uzbūvētu fenomenu uz Porziņģa bāzes, jāmēģina to saprast. Tad varam iepazīt cilvēku un viņa rīcības iemeslus. Kāpēc viņš tā stāsta, runā un domā. Cik stiprs viņš ir.

Vai tu aizrāvies un aizmirsies darba tapšanas laikā?
Rakstot tu vienmēr aizmirsties. Ja darbu mīli, vieglums ir pakārtota lieta. Jūties kā bērns konfekšu fabrikā. Katrs vakars un katra saruna ar Jāni (Porziņģi) ļauj izgaršot jaunas, labas lietas. Tā ir radošā pasaule, kura manai profesijai ļoti piestāv.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-12 17:12, pirms 8 gadiem
Skatoties uz KP crossover mēģinājumiem pirmssezonā man sāk lidot taurenīši vēderā

  +2 [+] [-]

, 2016-10-12 17:24, pirms 8 gadiem
Porziņģim vajadzēja uztaisīt precendentu un izvēlēties Ogres trikotāžu vai vismaz Umbro

  +4 [+] [-]

, 2016-10-12 17:32, pirms 8 gadiem
martinstids rakstīja: Skatoties uz KP crossover mēģinājumiem pirmssezonā man sāk lidot taurenīši vēderā
Iepriekšējā spēlē 1 no 3 sanāca Noslīpēs un būs nāvejošs ierocis pret garajiem sedzējiem.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-12 21:48, pirms 8 gadiem
Jaunais sponsors "Adidas" maksāšot Kristapam no 3 līdz 6 milj. USD gadā, atkarībā no bonusiem. Iepriekšējais sponsors par sporta apavu reklāmu maksāja "nieka" 25 tūkstošus. Priekš "Nike" Kristapa jaunais līgums ir pārāk negaidīts, lai to pārtrumpotu šajā gadā.

     [+] [-]

, 2016-10-12 22:01, pirms 8 gadiem
Grāmatas nosaukums Brālis ir feiks, tas taču ir aliņš no Vangažiem, nevis keipī!

  -1 [+] [-]

, 2016-10-13 08:44, pirms 8 gadiem
AlexAlex rakstīja: Jaunais sponsors "Adidas" maksāšot Kristapam no 3 līdz 6 milj. USD gadā, atkarībā no bonusiem. Iepriekšējais sponsors par sporta apavu reklāmu maksāja "nieka" 25 tūkstošus. Priekš "Nike" Kristapa jaunais līgums ir pārāk negaidīts, lai to pārtrumpotu šajā gadā.
Priekš tevis tūlīt būs visai negaidīta informācija, bet 25 tkst. viņam tika maksāti kopš līguma noslēgšanas ar Nike, kas bija... Seviljas laikā. Tiešām domā, ka tur ekstrasensi sēž un tik vien domā - "tā, 18 gadīgs čalis, paļubomu pēc pāris gadiem būs NBA, dodam vairākus ļimakus"?!

  +1 [+] [-]

, 2016-10-13 09:22, pirms 8 gadiem
.............. rakstīja: Porziņģim vajadzēja uztaisīt precendentu un izvēlēties Ogres trikotāžu vai vismaz Umbro
Noteikti,par 300 eur gadā!!!

  +1 [+] [-]

, 2016-10-13 11:05, pirms 8 gadiem
Pēc jaunākajām ziņām "Nike" nedomā pārtrumpot "Adidas" piedāvājumu. Katrā gadījumā līdz šim nevienam no Eiropas basketbolistiem nebija izdevies noslēgt tik izdevīgu līgumu. Ar to tad arī apsveicam Kristapu.

     [+] [-]

, 2016-10-13 11:28, pirms 8 gadiem
AlexAlex rakstīja: Pēc jaunākajām ziņām "Nike" nedomā pārtrumpot "Adidas" piedāvājumu. Katrā gadījumā līdz šim nevienam no Eiropas basketbolistiem nebija izdevies noslēgt tik izdevīgu līgumu. Ar to tad arī apsveicam Kristapu.
Cik saprotu, viņiem nemaz nevajag pārtrumpot, bet gan pielīdzināties.