Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Vistitulētākais tālmetienu konkursa dalībnieks, kuru NBA klubi nevēlējās sastāvā

Vistitulētākais tālmetienu konkursa dalībnieks, kuru NBA klubi nevēlējās sastāvā
Kreigs Hodžs. Foto: Thesportsfanjournal.com

Tālmetiens kļūst par arvien svarīgāku NBA spēles sastāvdaļu, radot jaunas zvaigznes, kas izkopj šo basketbola elementu, un basketbola vēsturē netrūkst leģendāru tālmetienu izpildītāju ar Reju Alenu, Redžiju Milleru, Stīvu Keru un Leriju Bērdu priekšgalā. Bērds savu talantu pierādīja, uzvarot trīs NBA tālmetienu konkursos pēc kārtas, taču NBA vēsturē ir vēl viens spēlētājs, kurš var lepoties ar to pašu – nepelnīti piemirstais Kreigs Hodžs.

Nedēļas nogalē Dāvis Bertāns kļūs par otro latvieti NBA Zvaigžņu spēles konkursos (iepriekš Kristaps Porziņģis piedalījies un uzvarējis Prasmju konkursā) un pirmo latvieti NBA Tālmetienu konkursā. Dalība šajā konkursā ir ne tikai liels pagodinājums, bet arī paveiktā darba novērtējums. Bertāns par uzvaru tālmetienu konkursā cīnīsies ar septiņiem citiem snaiperiem, cīnoties par Zvaigžņu spēles labākā snaipera titulu, ko savā karjerā tā arī neieguva viens no visu laiku labākajiem tālmetienu izpildītājiem Redžijs Millers.

Millers savā NBA karjerā trāpīja vairāk nekā 2500 tālmetienus un izmantoja iespēju piedalīties piecos tālmetienu konkursos, taču neuzvarēja nevienā no tiem. Tas, protams, nekādā veidā neaptumšo Millera snaipera reputāciju – no visu laiku labāko tālmetienu izpildītāju saraksta (kvantitātes ziņā) tālmetienu konkursā nav uzvarējusi vairāk nekā puse spēlētāju (arī Džeisons Kids, Džeisons Terijs, Vinss Kārters, Kails Korvers, Džamals Krofords un Džeimss Hārdens). Par to, ka tālmetienu konkurss ne tuvu nav vienkārša lieta, savulaik pārliecinājās arī leģendārais Maikls Džordans, kurš joprojām ir šo sacensību antirekordists – 1990. gadā viņš guva tikai piecus punktus no 30, kamēr uzvaru svinēja viņa komandas biedrs Čikāgas „Bulls” komandā Kreigs Hodžs.

Hodžs ir spēlētājs, kurš kopā ar Džordanu un Skotiju Pipinu bija daļa no Čikāgas „Bulls” izcilās komandas 90. gados. Hodžs ar Čikāgu kļuva par NBA čempionu 1991. un 1992. gadā. Abos gados, kad tika izcīnīts čempiona tituls, Hodžs bija „Bulls” rezervists, bet ar stabilu vietu komandas rotācijā, turklāt Hodžs varēja lepoties arī ar citiem tituliem. Viņš trīs reizes pēc kārtas kļuva par NBA tālmetienu konkursa uzvarētāju, pie reizes uzstādot šī konkursa rekordu (25 punkti no 30. Pirms diviem gadiem 28 punktus savāca Devins Bukers, taču pēc jaunā formāta, kurā maksimums ir 34 punkti). Trīsreiz tālmetienu konkursā uzvarējis ir tikai Hodžs un leģendārais Bērds, turklāt Hodžam ir arī divas otrās vietas, kas ļauj viņam saukties par titulētāko šī konkursa dalībnieku

Titulētākie tālmetienu konkursa dalībnieki

SpēlētājsTituliOtrās vietas
Kreigs Hodžs32
Lerijs Bērds30
Predrags Stojakovičs22
Džefs Hornačeks20
Marks Praiss20
Džeisons Kapono20

Taču Hodžs netiek piesaukts pie „Bulls” leģendām, un, skrienot pāri Džordana slavenākajiem komandas biedriem, viņa vārds neuzpeld bieži. Viņa „Twitter” kontam ir mazāk sekotāju (ap 1800) nekā dažai labai Virslīgas komandai. Galu galā, viņš ir viens no NBA globālā uzplaukuma laika stāstiem, ko NBA nemaz tik ļoti nepatīk atcerēties.

Pēc 1991./92. gada sezonas, kurā Hodžs NBA spēcīgākās komandas sastāvā vidēji mačā guva 4.3 punktus, nostabilizēja savu karjeras tālmetienu precizitāti 40% robežās un trešo reizi kļuva par tālmetienu konkursa uzvarētāju, „Bulls” izvēlējās nepagarināt līgumu. Varētu likties, ka tobrīd 32 gadus vecajam spēlētājam lielu problēmu ar siltas vietiņas atrašanu citā klubā nevajadzētu būt, taču tā nenotika. Neviena NBA komanda viņam piedāvājumu neizteica un uz treniņiem neaicināja, pat neatbildēja uz viņa zvaniem, un Hodža NBA karjera tā arī beidzās. Viņš nebija NBA zvaigzne, un pieejami vairāki kritiski viedokļi par viņa darbību aizsardzībā, taču Hodža netikšanu NBA komandā par dīvainu uzskatīja arī leģendārais Fils Džeksons.

„Hodža vietā paņemot Trentu Takeru, manuprāt, mēs kļuvām spēcīgāki,” 1996. gadā „NY TImes” materiālā atminējās „Bulls” treneris Fils Džeksons. „Es gan ļoti cienīju Kreigu. Man tas likās ļoti savādi, ka neviena komanda mums nepiezvanīja pavaicāt par viņu. Parasti, kad neturpinām sadarbību ar spēlētāju, saņemam vismaz vienu zvanu. Jā, Hodžs tobrīd nevarēja neko daudz paveikt aizsardzībā, taču to nevarēja daudzi spēlētāji šajā līgā, kamēr tikai retais prata mest tā kā Hodžs.”

Tikai retais gan arī bija tik sociāli aktīvs kā Hodžs, kurš jau karjeras pirmajā pusē nekautrējās paust sašutumu par rasismu Ziemeļamerikā un arī pašā NBA. Hodžs 90. gadu sākumā aicināja publiski diskutēt, kādēļ līgā, kurā spēlē tik daudz melnādaino basketbolistu, ir tik maz melnādaino personu klubu treneru un funkcionāru pozīcijās. Viņš centās pierunāt komandas biedru Džordanu, lai viņš izmanto savu milzīgo ietekmi sabiedrībā un raisa šo jautājumu, taču Džordans atteicās. Hodžs vēlāk viņam izteica pārmetumu arī publiski, sakot, ka Džordans aizbēga no tēmas. Taču vislielāko ažiotāžu radīja Hodža viesošanās Baltajā namā kopā ar čempioni „Bulls” – Hodžs izmantoja iespēju nodot ASV prezidentam Džordžam Bušam ar roku rakstītu vēstuli ar pārmetumiem par mazo uzmanības pievēršanu minoritātēm.

Hodžs uzskatīja, ka NBA komandas viņa raisīto jautājumu un ādas krāsas dēļ sazvērējušās viņu atstāt ārpus saviem sastāviem, un 1996. gadā iesūdzēja līgu tiesā. Toreiz viņa prasība tika noraidīta kā novēlota. NBA līgumi un popularitāte vēl nebija tik milzīga kā šobrīd, taču arī pāris sezonu izlaišana nozīmēja krietnus finansiālos iztrūkumus, un Hodžs uzskata, ka arī pēc 32 gadu vecuma NBA viņš vēl varēja labi nopelnīt.

„Viena no lietām, ko es tiešām nesaprotu, ir šī,” intervijā „Slam Online” nesen sacīja Hodžs. „Kā tas nākas, ka NBA var atzīt Donaldu Stērlingu (bijušo „Clippers” īpašnieku) par rasistu un sodīt viņu ar diviem miljardiem dolāru, bet spēlētāji – Hodžs, Abduls-Rafs un esmu drošs, ka ir vēl vairāki citi, kuri no šī rasisma cietuši - par to neko nesaņēma?”

1993. gadā NBA sākotnēji neiekļāva nevienas komandas sastāvā neesošo Hodžu starp tālmetienu konkursa dalībniekiem, taču vēlāk tomēr aicināja viņu aizstāvēt savu titulu. Hodžs piedalījās konkursā kā brīvais aģents ar vienkāršu uniformu ar NBA logo un tika līdz pusfināla kārtai. Tagad, 27 gadus vēlāk, viņa tālmetienu konkursa rekords ar 19 trāpītiem tālmetieniem pēc kārtas joprojām ir nepārspēts arī NBA tālmetienu zelta laikmetā.

Iepriekšējo gadu tālmetienu konkursa uzvarētāji

GadsSpēlētājsPunkti finālā
2019Džo Heriss26/34
2018Devins Bukers28/34
2017Eriks Gordons21/34
2016Klejs Tompsons27/34
2015Stefens Karijs27/34
2014Marko Belinelli24/34
2013Kairijs Ērvings23/30
2012Kevins Lavs17/30
2011Džeimss Džounss20/30
2010Pols Pīrss20/30

„Pāris pirmajos tālmetienu konkursos es izturējos citādi, biju kā briedis, nokļuvis starmešu gaismā,” šī gada janvārī intervijā „The Athletic” atminējās Hodžs. „Pēc tam es pret šo konkursu sāku izturēties kā pret daļu no spēles, noskaņoju sevi ar domu, ka eju uz NBA maču, nevis vienkārši pamētāt.”

Intervijā Hodžam arī tika norādīts, ka mūsdienu basketbolā viņš noteikti ieņemtu daudz lielāku lomu, ņemot vērā, cik liels uzsvars šobrīd NBA ir uz tālmetieniem. Šosezon vidēji NBA spēlē tiek izdarīti 33.6 tālmetieni. Hodža pēdējā NBA sezonā vidēji spēlē tika izdarīti 15 tālmetieni... „Man pašam vislielākā atšķirība liekas tajā, cik liela brīvība tiek dota mūsdienu spēlētājiem, ieskaitot tos, kuri nemaz neprot mest. Tas gan mani kaitina, kad tālmetienus sāk mest puiši, kuri to nemaz neprot. Taču tas ir citāds basketbols, un man prieks, ka ir spēlētāji kā Stefens Karijs un Klejs Tompsons, kuri dara spēli aizraujošāku.”

Šobrīd citāda ir ne tikai spēle, bet arī tālmetienu konkurss, kurā piedalīsies Bertāns. Šoreiz konkursa nolikums paredz, ka katrā kārtā varēs iegūt 40 punktus, nevis 34 kā iepriekš vai 30 kā līdz 2013. gadam. Klāt nākušas divas bumbas, kas novietotas divus metrus aiz tālmetiena līnijas un katra būs trīs punktu vērtībā. Ja agrāk metieni no astoņiem metriem bija retums, tad šobrīd Karijs, Lilards, arī Bertāns un Kristaps Porziņģis un citi ir parūpējušies par to, ka arī metiens no 8-9 metriem ir regulāri izmantojams ierocis uzbrukumā.

Bertānam, lai iekļūtu finālā, būs jātiek labāko trijniekā starp astoņiem dalībniekiem, un viņa izredzes netiek vērtētas slikti, kamēr galveno favorītu godā ir Lilards un Trejs Jangs. Bertāns būs vienīgais eiropietis tālmetienu konkursā, un viņam būs iespēja kļūt par ceturto eiropieti, kurš tajā uzvarējis (to paveicis Dirks Novickis, Marko Belinelli un Predrags Stojakovičs).

2020. gada tālmetienu konkursa favorīti – totalizatora Betsafe koeficienti

SpēlētājsUzvaras koeficientsSpēlētājsUzvaras koeficients
Deimiens Lilards4.50Trejs Jangs4.50
Dāvis Bertāns5.00Džo Heriss6.00
Zeks Lavīns9.00Badijs Hīlds9.00
Dankans Robinsons9.00Devonte Greiems10.00

Izmantotie resursi:
https://theathletic.com/1519998/202...
https://www.slamonline.com/nba/crai...
https://www.basketballnetwork.net/m...
https://www.betsafe.lv/lv/totalizators


, 2020-02-11 11:36, pirms 4 gadiem
Interesants raxts. Pat nezināju, ka Džordans ir visu laiku sliktàkais trīņu izpildītājs
, 2020-02-11 12:23, pirms 4 gadiem
Diezgan augstas izredzes! Pēc bukmeikeriem!
, 2020-02-11 12:46, pirms 4 gadiem
Bojanam Bogdanovičam varētu būt iebildumi, ka nav iekļauts 3p metienu konkursā.
, 2020-02-11 13:31, pirms 4 gadiem
Galvenie favoriti Lillard un Young! Tikpat labi abi var netikt finala. Manuprat, favoriti ir Bertans, Harris, Robinson.
, 2020-02-11 13:50, pirms 4 gadiem
Skotiju Pipinu 😂😂 Bet raksts interesants.
, 2020-02-11 14:16, pirms 4 gadiem
Kāda jēga kaut kādām ekspertu prognozēm, ja tā tāpat ir diezgan liela cūcene. Visi šie snaiperi ir izcili. Visi var samest, bet nevar zināt, kurš uz to konkrēto minūti noķers metiena ritmu. Šādā formātā pirmie metieni neaizies un tu esi norakstīts.
, 2020-02-11 17:37, pirms 4 gadiem
Pilnīgākā tufta ne raksts.

Tad jau lūdzu katru dienu kādu stāstu par spēlētāju, kas guva 4 punktus spēlē un viņam (BRĪNUMS!!!) neviens nezvanīja.
, 2020-02-11 18:14, pirms 4 gadiem
Grrrman rakstīja: Interesants raxts. Pat nezināju, ka Džordans ir visu laiku sliktàkais trīņu izpildītājs
nepatiesa informaacija. Sliktakais ir un paliek charls barklijs ar saviem 26, cik tur % (nemti vera tie , kas ari aktivi metusi, ir dazi labi garie, kuriem procents vel sliktaks, bet maz metienu)
, 2020-02-11 18:22, pirms 4 gadiem
Grrrman rakstīja: Interesants raxts. Pat nezināju, ka Džordans ir visu laiku sliktàkais trīņu izpildītājs
Sheit gan bija runa par 3pt konkursiem, un tajos nav sanacis iegut labu rezultatu daudziem labiem snaiperiem, un MJ ar saviem videji 32% tur ari nebija ko darit.
Džimijs Batlers. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix
3

Pārspēlē savainojumu guvušais Batlers nevarēs doties laukumā vairākas nedēļas

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Maiami "Heat" uz vairākām nedēļām zaudējis savu līderi Džimiju Batleru, kurš duelī pret Filadelfijas "76ers" savainoja labās kājas ceļgala mediālo saiti.
Žoels Embīds un Džimijs Batlers. Foto: USA Sports Today/Scanpix
13

"76ers" trillerī nodrošina tikšanos ar "Knicks", Porziņģim pretī stāsies "Heat" vai "Bulls"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvadītas divas Austrumu konferences play-in spēles. Pirmajā no tām uzvarēja Filadelfijas "76ers", kas ar 105:104 pārspēja Maiami "Heat", tādējādi nodrošinot septīto vietu konferencē, savukārt par astoto vietu konferencē spēkosies otrā play-in pāra uzvarētāja Čikāgas "Bulls un Maiami "Heat".
Džontejs Porters (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
14

Spēlmanis Porters saņem mūža diskvalifikāciju no NBA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi par mūža diskvalifikācijas piespriešanu Toronto "Raptors" uzbrucējam Džontejam Porteram, kurš izdarījis likmes totalizatoros un nelegāli ietekmējis spēļu gaitu.