Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Veiksmīgais burbulis neturpinās: NBA atgriežas skarbajā realitātē

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Veiksmīgais burbulis neturpinās: NBA atgriežas skarbajā realitātē
Jaunā NBA realitāte: spēles bez līdzjutējiem. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Viens miljards dolāru. Tik lielus zaudējumus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vadība centās nepieļaut, uzsākot 2020./2021. gada sezonu jau pagājušā gada 22. decembrī, basketbolistiem uz treniņnometni pulcējoties tikai 51 dienu pēc iepriekšējās sezonas beigām. Daudz sagrāvju, Covid19 saslimšanas, līgas iespējamā paplašināšanās un vairāku spēlētāju smagās traumas jau pirmo desmit maču laikā liek raisīt pārdomas, vai šis lēmums bijis tālredzīgs.

Covid19 pandēmija kā visās sporta nozarēs, arī NBA likusi daudz domāt par veidu, kā aizvadīt sezonas. 2019./2020. gads tika noslēgts burbulī Floridā, kur par čempioniem kronēja Losandželosas ‘’Lakers’’. Lai arī sākotnēji NBA vadība par jaunās sezonas sākumu domāja tikai martā, vēlāk tās mainīja, 2020./2021. gada sezonai sākoties Ziemassvētku laikā – 22. decembrī. Komandas aizvadījušas ap 10 spēlēm, taču uz doto brīdi NBA vadību var iepriecināt tikai TV reitingi, kuri atklāšanas nedēļā bijuši augstākie astoņu gadu laikā. Citādi fakti runā paši par sevi:

- Ap 25% spēļu noslēgušās ar vismaz kādas komandas 20 punktu uzvaru jeb ‘’sagrāvi’’, kas ir divas reizes vairāk kā ierasti sezonas sākumā pēdējo 10 gadu laikā;
- Attiecībā pret pagājušo sezonu uz pusi samazinājušās spēles, kur uzvarētājs noteikts papildlaikā;
- Vidējā uzvara bijusi ar 12.8 punktu pārsvaru, kas ir lielākā vidējā punktu starpība kopš 2010. gada.

Jāatgādina, ka šis ir tikai sezonas sākums. Visticamāk, daudzās komandās vēl gaidāmi Covid19 uzliesmojumi, kā arī snieguma kritumi, kas garajā regulārajā sezonā ir katrai vienībai. Parādītais sniegums laukumā pagaidām vairāk atgādina pirms sezonas pārbaudes mačus, nevis nopietnu cīņu par uzvaru. No sērijas, sak, atnācām pabumbot, jo mums lika – naudiņa jāatstrādā. Nav noslēpums, ka jau pirms paziņojuma par sezonas sākumu 22. decembrī, vairāki veterāni medijiem pauda, ka piekrituši šādam lēmumam tikai finansiālu apsvērumu dēļ. Portlendas ‘’Trailblazers’’ viens no līderiem Deimians Lilards godīgi atzinis, ka mači šobrīd vairāk izskatās pēc treniņiem: ‘’Spēlēt bez līdzjutējiem un uzsākt tik ātri sezonu nav viegli. Arēnās nav nekādas enerģijas bez tava paša lepnuma un vēlmes uzvarēt. Ja šādās spēlēs ātri nonāc iedzinējos ar 17 vai 18 punktiem, to var just. Kad tribīnēs bija līdzjutēji, tad pāris trāpīti metieni un esi atpakaļ spēlē. Pretinieki pieprasa minūtes pārtraukumu, līdzjutēji bļauj un dod enerģiju. Tagad dzirdi tikai otru komandu. Iespējams, tāpēc šogad, ja kāda vienība zaudē ar 20 punktiem, tā padodas.’’

Covid19 pandēmija jau no paša sezonas sākuma bija kā viens no lielākajiem izaicinājumiem. Komandas vairs neatradās burbulī, bet gan spēlēja regulāro sezonu kā ierasts, kas nozīmēja – Covid19 pozitīvi rezultāti ir tikai laika jautājums. Jau treniņnometnē pirmās saslimšanas bija novērotas Hjūstonas ‘’Rockets’’ un spēle pret Oklahomsitijas ‘’Thunder’’ tika pārcelta. Pirms sezonas NBA lēma, ka katrai komandai uz spēli jāiziet vismaz astoņu spēlētāju sastāvā, pretējā gadījumā cīņas atceļot. Pagājušajā nedēļā traumu guvušais Filadelfijas ‘’76ers’’ basketbolists Sets Karijs tikai mača laikā uzzināja par inficēšanos ar Covid19, bet septiņi citi basketbolisti tika pasludināti par kontaktpersonām. Nebija ilgi jāgaida, kad arī kādā latviešu pārstāvētajā klubā būs inficējies basketbolists – Dalasas ‘’Mavericks’’ divi no spēlētājiem saslima ar Covid19, bet divi citi atzīti par kontaktpersonām. Klubs svētdien lēma uz laiku slēgt savu treniņzāli. Naktī uz pirmdienu tika atcelts jau otrais mačs šosezon, kad astoņus basketbolistus nespēja nokomplektēt Maiami ‘’Heat’’, tādējādi cīņai pret ‘’Celtics’’ nenotiekot. Arī ķeltu vienībā septiņi basketbolisti devušies pašizolācijā. NBA nosaka, ka pozitīvu rezultātu gadījumā ir divi ceļi:

a) 24 stundu laikā veikt vēl divas analīzes, kuru rezultāts ir negatīvs;
b) doties aptuveni 10 - 14 dienu pašizolācijā.

ESPN ziņo, ka līga sezonu pārtraukt nedomā. ‘’Jau, plānojot spēļu kalendāru, gaidījām, ka šosezon vairāki mači tiks pārcelti. Nav nekādu domu apstādināt sezonu. Turpināsim konsultēties ar mediķiem,’’ ESPN informēja NBA runasvīrs Maiks Bass. ‘’Mums saka, ka situācija kļūs labāka sezonas laikā, bet ceru, ka tas neliks apturēt to tuvāko pāris nedēļu laikā,’’ pauda kādas nenosauktas komandas ģenerālmenedžeris. Pirms sezonas NBA komisārs Adams Silvers apgalvoja, ka līga darīs visu iespējamo, lai cik vien ātri varētu nodrošinātu vakcinēšanos, kamēr pēc pēdējām Covid19 analīzēm uzsvēra – janvāris pēc epidemiologu vērtējumu būšot statistiski trakākais mēnesis ASV. Ir absolūti skaidrs - kamēr neuzsāks vakcinēšanos, par ko bažas izrādījuši vairāki basketbolisti, ar Covid19 pozitīviem gadījumiem komandās būs jāsadzīvo visas sezonas sākuma ietvarā, ieskaitot latviešu pārstāvētajos klubos.

Jaunās sezonas sākums praktiski bez pārbaudes mačiem un mazās atpūtas starpsezonā daļai basketbolistu lika gaidīt arī nopietnus savainojumus. Diemžēl tā arī noticis, un jau trijiem basketbolistiem, kas spēlē pietiekami nozīmīgas lomas savu komandu rindās, sezona ir beigusies. Spenseru Dinvidiju no Bruklinas ‘’Nets’’, Markelu Fulcu no Orlando ‘’Magic’’ un Dāvja Bertāna komandas biedru ‘’Wizards’’ Tomasu Braientu ceļgala krustenisko saišu traumas dēļ laukumā redzēsim vien nākamgad. Atlantas ‘’Hawks’’ uz ilgāku laiku zaudējusi Bogdanu Bogdanoviču, kurš lauzis kāju. Citas komandas turpina iepriekšējās sezonās piekoptu praksi, savus līderus pietaupot – tā, piemēram, Vašingtonas ‘’Wizards’’ Rasels Vestbruks pārsvarā nedodas laukumā, ja mači notiek divas dienas pēc kārtas. Mazākas traumas bijušas daudziem basketbolistiem, ar kuru uzskaitījumu katru dienu var iepazīties atsevišķos sociālos tīklu kontos. Tad ir Kairijs Ērvings, kurš arvien vairāk izpaužas ar savām darbībām ārpus laukuma. Pirms pāris gadiem, spēlējot kopā ar Kristapu Porziņģi Ņujorkas ‘’Knicks’’, Deriks Rouzs bez paskaidrošanas neieradās uz maču pret Ņūorleānas ‘’Pelicans’’, vēlāk ko līdzīgu atkārtojot Klīvlendas ‘’Cavaliers’’ formā. Ērvings, neko nepaskaidrojot, pagājušajā nedēļā neieradās uz maču pret Filadelfijas ‘’76ers’’. Pēc spēles galvenais treneris Stīvs Nešs atzina, ka uz viņa ziņām basketbolists nav atbildējis, vēlāk precizējot, ka ir spējis sazināties ar basketbolistu, to saturu neatklājot. Kāds vārdā nenosaukts avots, kurš saņēmis īsziņu no Kairija, atzina, ka nav pārliecināts, vai tas bijis īstais iemesls, ko apkārtējiem paskaidrojis pats spēlētājs. Kāds cits avots norādījis, ka Ērvings pavēstījis – ‘’es vienkārši negribu spēlēt’’. Jau gadiem Ērvings vairāk ir komandas ķīmijas kairinātājs, nevis iedvesmotājs. Žurnālistiem ir par ko spekulēt, līdzjutējiem ko apspriest, bet vai tas ir labi līgas tēlam paliek atklāts jautājums.

Taču ir arī gaišā maliņa, ko nesusi Covid19 pandēmija, un tā ir līgas plānotā paplašināšanās. Par to šobrīd nerunātu, ja pandēmijas rezultātā nebūtu radušies miljardos mērāmi zaudējumi. Lai arī līgas finansiālais stāvoklis nav bēdīgs, tā ir palielinājusi klubu kredītlīniju. Līgas komisārs Adams Silvers izlēmis, ka ir laiks nopietnāk pievērsties līgas paplašināšanās virzienā. Līdz 2024. gadam nebija nekādas vajadzības uzņemt jaunas komandas, taču tad nāca Covid19 vīruss. Tuvāko divu gadu laikā neviena jauna vienība līgai pievienota netiks, taču pēc 2022. gada tas ir pietiekami reāls scenārijs, pauž ‘’The Athletic’’. Kā galvenā favorīte uz NBA komandu tiek minēta Sietla – pilsēta, kurā no 1967.-2008. gadam jau bija pasaulē labākās līgas komanda ‘’Supersonics’’ izskatā, 1979. gadā izcīnot čempiontitulu. Vēlāk klubs pārcēlās uz Oklahomsitiju, tiekot pārsauktai par ‘’Thunders’’. Vēl kā potenciālas pilsētas tiekot minētas Vankvūera un Lasvegasa, taču Sietla ir favorīte. Pilsētas mērs Dženijs Durkans vēl nesen vietējiem medijiem atzinis, ka tikšanās ar līgas komisāru Adamu Silveru bijusi ļoti optimistiska, viešot cerības par NBA atgriešanos Sietlā. 2.5 miljardi ASV dolāru – tāda tiek lēsta katras jaunās komandas dalības maksa, iepriekš ziņoja ESPN. Šī nav nauda, ar kuru jādalās ar spēlētājiem, līdz ar to katrs klubs saņemtu ap 160 miljoniem dolāru, lai uzlabotu finansiālos rādītājus. Salīdzinājumam – Tilmens Fertita Hjūstonas ‘’Rockets’’ 2017. gadā iegādājās par 2.2 miljardiem dolāru. Paplašināšanās var arī ietekmēt konkurētspēju, kuru kā faktoru iepriekš uzsvēra līgas komisārs. ‘’Es neredzu, kā tā būtu tik liela problēma kā agrāk. Spēļu analīzes, veselības, trenēšanas, profesionālisma ziņā NBA spērusi platus soļus uz priekšu kopš pēdējās paplašināšanās,’’ vērtēja kādas komandas īpašnieks, vēloties palikt anonīms.

NBA sezonas sākums kaut ko nedaudz atgādina – Kontinentālās hokeja līgas (KHL) haosu. KHL sezonas sākumā Covid19 pozitīvie gadījumi krita viens pēc otra, ieskaitot Rīgas ‘’Dinamo’’, kas divas reizes devās karantīnā. Taisnības labad jāatzīst, ka NBA nav KHL, jo ir pelnoša līga. Tāpat līdz šim NBA vadība saplānojusi kalendāru pusei sezonas, ņemot vērā, ka Covid19 ieviesīs korekcijas. Un tomēr - jācer, ka NBA tādu haosu nepiedzīvos.

     [+] [-]

, 2021-01-11 15:00, pirms 3 gadiem
Kas tas pa sviestu.... salidzinat Nba un Khl sezonas sākumus. Khl deva tehniskos zaudejumus. Tik neprofesionals zurnalists. Jebkuras sezonas sakuma ir bijusas speletajiem smagas traumas. Protwms ka si sezona nebus tadas kadas bija, bet nu sita uzrakstit. Apmeram ta krc Nba neko nesaprot un giss salaists galiga pakala. Pie sis situacijss Nba ir pwraugs visiem parejiem ka sports var notikt ari sados apstaklos. Kadreiz likas sportacentrs vissprofesionalaikais sporta portals bet tagad vienkarsi tqdi amatieri strada un tas nav vien par so rakstu. Salidzina Nba sesonas sakumu ar Khl tas vien jau daudz ko izsaka.

  +6 [+] [-]

, 2021-01-11 15:03, pirms 3 gadiem
Šis autors nav tas pats pamuļķis, kurš pilnīgu hui*u rakstīja par Kuruca nāktoni Nets?

  +9 [+] [-]

, 2021-01-11 15:26, pirms 3 gadiem
baigi drumais raksts. apmeram, viss slikti un nafig vajadzeja rikot nba...
pilniigs blekjis..

traumas ir bijushas vienmer.

sagraves ir bijushas vienmer....rekkjinaat kaut kaadus procentus par pedejiem 10 gadiem vismazak vajadzetu.

Taisni otradi, shobriid tabulaa tikai dazhas komandas ir pamatiigos iedzineejos un neviens taa iisti atraavies nav.
Ir daudz lidzvertigaka spele.

Covid ir maz, un liga ar to tiek ljoti atri gala.

kopuma var droshi apgalvot, ka lemums sakt sezonu 22.dec ir bijis apr visiem 110 % pareizs un kaut ko te raudat stuurii par dazham sagravem, traumam tikai galigi dubaki var.

  +5 [+] [-]

, 2021-01-11 15:52, pirms 3 gadiem
Tiesi ta, tapec ka autors var salidzinat Nba un Khl sakumus, tik neprofesionals

  +1 [+] [-]

, 2021-01-11 15:53, pirms 3 gadiem
Atliek tikai pasmīkņāt par šo skribelējumu (izklausās pat vairāk pēc tulkojuma no kāda cita medija). Turklāt, noklausoties podkāstu, šim džekiņam uzticības nekādas (cerēsim, ka tas Eļļiņa vadītais pašdarbnieku klubiņš audzēs līmeni ātri, citādi, tas vnk nav klausāms (Ahh, paldies, Andrej, par to labo, klausāmo darbu, ko darīji iepriekš!!)).

omg omg, nav notikušas divas spēles no kādām 150. omg omg, līga briesmās, nerūpējas par spēlētājiem!

Ja būtu kaut mazākais iemesls, PA (skribentam iespēja pameklēt, ko tas nozīmē) neklusētu. Šobrīd viss ir kā paredzēts, pat diezgan optimāli, bet stresu ķer Tomiņš no SC.com.

Par traumām? Kāds vainīgs, ka Bogdanovičs aizķērās aiz līnijas, tad aiz savas kājas un neveiksmīgi nokrita? Vai tas pats Morants - tādas traumas, uzlecot pretiniekam uz kājas, ir katru sezonu, un tās nav uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas. Nekādas saistības ar pārslodzēm šobrīd nav saskatāmas.

  +1 [+] [-]

, 2021-01-11 16:21, pirms 3 gadiem
lambijs rakstīja: Šis autors nav tas pats pamuļķis, kurš pilnīgu hui*u rakstīja par Kuruca nāktoni Nets?
ir ir

  -1 [+] [-]

, 2021-01-11 16:23, pirms 3 gadiem
Rakstam nav ne vainas. Lai ko arī domātu tie, kam NBA vienmēr ir perfekts elks, ko pielūgt, īstenībā NBA saskaras ar to pašu realitāti, ko citas sporta līgas pasaulē. Vismaz attiecībā uz Covid-19 jau nu noteikti. Jo tas vairs nav burbulis. Salīdzinājums ar KHL? Ja attiecībā uz Covid-19, tad noteikti līdzīgi, jo Amerikā jau situācija ar vīrusu nav daudz labāka kā Krievijā rudenī, kad startēja KHL. Vienīgi strikti protokoli un vakcinācija var ļaut pasargāt NBA no iešanas KHL un daudzu citu līgu pēdās. Nu nav NBA nekas pārdabisks. Tādi paši cilvēki, ar tādām pašām vājībām...

     [+] [-]

, 2021-01-11 17:47, pirms 3 gadiem
Neprofesionāls raksts. Nekas nav tā, kā šajā rakstā uzrakstīts.

  +1 [+] [-]

, 2021-01-12 08:02, pirms 3 gadiem
A kur tad tiem džekiem radās tās pārslodzes?
Pirms burbuļa visi laiskojās, burbulī nespēlēja visi, un liela daļa no spēlējošiem spēlēja tikai 8 spēles.
Tas tāds patizls viedoklis, ka sākās agrāk sezona, kā parasti... Te drīzāk būtu jāizvērš diskusija par to cik NBA spēlētāji ir lieli profesionāļi, cik no marta līdz burbulim un pēc tā trenējās, cik rija burgerus, cik šo pagājuša gada dīkstāvi izmantoja, lai sezonai atsākoties būtu maksimāli gatavi, nostiprinātu ķermeni, nu respektīvi, ne tā kā Hardens...

     [+] [-]

, 2021-01-12 13:50, pirms 3 gadiem
Shed rakstīja: baigi drumais raksts. apmeram, viss slikti un nafig vajadzeja rikot nba...
pilniigs blekjis..

traumas ir bijushas vienmer.

sagraves ir bijushas vienmer....rekkjinaat kaut kaadus procentus par pedejiem 10 gadiem vismazak vajadzetu.

Taisni otradi, shobriid tabulaa tikai dazhas komandas ir pamatiigos iedzineejos un neviens taa iisti atraavies nav.
Ir daudz lidzvertigaka spele.

Covid ir maz, un liga ar to tiek ljoti atri gala.

kopuma var droshi apgalvot, ka lemums sakt sezonu 22.dec ir bijis apr visiem 110 % pareizs un kaut ko te raudat stuurii par dazham sagravem, traumam tikai galigi dubaki var.
Tu zini, cik ir 25%? Tās ir dažas spēles katru nakti.

     [+] [-]

, 2021-01-12 14:23, pirms 3 gadiem
nu gan experti novācās
pareizi uzsvari, līgai ļoti liela vēlme biznesa dēļ uzsākt sezonu pandēmijas karstākajā punktā, kas loģiski ir visu rakstā uzskaitīto problēmu pats sākums. Būs dranķīga sezona!