Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA, paej malā, studenti nāk!

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

NBA, paej malā, studenti nāk!
Luivilas galvenais treneris Riks Pitino žurnālistu ielenkumā 2013. gada 8. aprīlī Atlantā
Foto: AFP/Scanpix

Otrdien, 9. aprīlī, plkst. 04:23 pēc Latvijas laika Atlantā sāksies gada lielākā basketbola spēle – 75. NCAA čempionāta fināls starp "Louisville" un "Michigan" komandām. Šajā laikā NBA spēles nenotiek.

Vecāks par NBA. Leģendāriem treneriem bagātāks. Fanu atbalsta ziņā iespaidīgāks. Tradīcijām krāšņāks. “Play-off” spēļu sistēmas ziņā nepārspēts. Finālos pulcē pilnus izpārdotus amerikāņu futbola stadionus. Kas tas ir?

Studentu basketbola čempionāts.

No marta vidus 68 labākās valsts komandas iesaistās cīņā par NCAA titulu. Ceļā nav spēļu par trešo vietu, gandarījuma turnīru un mierinājuma balvu. Uzvari un ej tālāk, ja zaudē – brauc mājās.

NCAA čempionāta maģija slēpjas apstāklī, ka turnīra startā katrai komandai ir izredzes tikt pie galvenās balvas, neatkarīgi no sekmēm sezonas gaitā. Komandas sāk ceļojumu novembra vidū, taču vienīgā īstā veiksmes mēraukla ir martā parādītais. No mēneša sākuma tūkstošiem spēlētāju iesaistās milzīgā izslēgšanas spēļu maratonā, vispirms izspēlējot konferenču čempionātus, vēlāk startējot nacionālajā čempionātā.

Konferenču čempionāti sen pārcēlušies uz valsts lielākajām basketbola arēnām, bet marta otrajā pusē NBA zāles studentiem kļūst par mazu. Mēneša vidū desmitiem miljonu amerikāņu prognozē čempionāta notikumu gaitu, aizpildot tā saucamās breketes (brackets). Katrā no četriem reģioniem cīņu sāk 17 komandas, piecās kārtās noskaidrojot reģiona čempionus. Uzvarētāji iegūst ceļazīmi uz “Četru Finālu” (Final Four).

1997. gadā Nacionālā studentu sporta asociācija (NCAA) ieteica “Četru Finālus” rīkot apjumtos stadionos ar vismaz 40 000 skatītāju vietu. Kopš tā laika finālturnīri NBA arēnās vairs nav notikuši. Ar to studentu basketbola izplešanās nebeidzās – 2009. gadā NCAA pieprasīja, lai “Final Four” rīkotāji spētu uzņemt, minimums, 70 000 skatītāju.

Rika Pitino žests pēc uzvaras pusfinālā pār “Wichita State”. Foto: AFP/Scanpix

Pitino tiks uzņemts Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā Basketbola Slavas zālē (Hall of Fame)

Tādiem kritērijiem ASV atbilst tikai deviņi NFL (Nacionālā futbola līga) apjumtie stadioni. Ņujorkā, Bostonā, Losandželosā, Čikāgā vai Maiami tik ietilpīgu slēgto sporta būvju nav. Finālturnīrus var rīkot

1) “Cowboys Stadium” Dalasas aglomerācijā,
2) “Edward Jones Dome” Sentlūisā,
3) “Ford Field” Detroitā,
4) “Georgia Dome” Atlantā,
5) “Lucas Oil Stadium” Indianapolisā,
6) “Mercedes Benz Superdome” Ņūorleānā,
7) “Metrodome” Mineapolē,
8) “Reliant Stadium” Hjūstonā,
9) “University of Phoenix Stadium” Fīniksā.

Vairāki no apjumtajiem stadioniem...atzīti par mazu. Finālturnīru vietas izvēle notiek piecus gadus iepriekš.

2010. gada aprīlī NCAA pārdeva čempionāta raidīšanas tiesības par 11 miljardiem ASV dolāru. Vienošanās ar CBS/Turner paredz turnīra apraidi līdz 2024. gadam. CBS konkurenti – ESPN un Fox Sports – vēlējās paplašināt čempionāta dalībnieču loku līdz 98 komandām, bet pirmie neiebilda pret organizācijas piedāvāto 68 vienību modeli.

Finālā laukumā izdosies viens basketbolists, kurš spēlējis 2011. gada Pasaules čempionātā Latvijā. Aizsargs Tims Hārdavejs jaunākais (Tim Hardaway Jr.), kura tēvs ASV komandas sastāvā uzvarēja Sidnejas Olimpiskajās spēlēs, Liepājā un Rīgā piedzīvoto atceras ar sajūsmu:

Latvijā gāja neticami. Domāju, ka tur ir viena no izcilākajām fanu kustībām, kādu esmu redzējis (Hārdavejs ar to domā lietuviešus). Viņi dodas visur, kur brauc viņu komanda un tas atbilst īsta līdzjutēja raksturojumam.”

NCAA 32. čempionāts basketbolā sievietēm noslēgsies Ņūorleānā

Tims Hārdavejs jaunākais pirms NCAA fināla ar labiem vārdiem atcerējās viesošanos Latvijā, paužot apbrīnu par lietuviešu faniem. Pa labi “Michigan” aizsargs Trejs Bērks

Mičiganai pretī stāsies “Louisville” komanda leģendārā trenera Rika Pitino vadībā. Pirms pieciem gadiem Luivilā stažējās pazīstamais baltkrievu treneris Anatolijs Bujaļskis. Sarunā ar Sportacentrs.com viņš piedzīvoto raksturoja tā:

“Iepriekš runāju ar cilvēkiem, kas tur bija bijuši ne vienreiz vien– Tihoņenko, Bobkovu. Viņi teica, ja vēlies, ko uzzināt, apgūt, brauc uz NCAA, nevis NBA. Jo NBA ir ļoti daudz spēļu, treniņi starp spēlēm nav tik daudz un interesanti. Savukārt NCAA no sezonas sākuma līdz beigām, visu laiku, notiek mērķtiecīgs darbs. Nežēlīgs, precīzs darbs.

Nezināju, vai izdosies strādāt arī ar vīriešu komandu, izdevās lieliski. Strādāju par galvenā trenera asistentu gan sieviešu, gan vīriešu komandās. Abas Luivilas komandas ir augstā līmenī, abas iekļuva „Marta trakumā”. Sieviešu komanda vispār pirmo reizi iekļuva konferences finālā, piedalījos šajā spēlē kā asistents. 12 tūkstoši skatītāju!

Asistenta statusā strādāju pirmās trīs nedēļas bez brīvdienām. Četras stundas ar sieviešu komandu, viņas trenējas atsevišķā zālē un viņām viss ir savs. Sievietes trenējas no vienpadsmitiem līdz trijiem, laiku aizņem video skatīšanās, analīze. Vīrieši trenējās no trijiem līdz sešiem. Sanāca visu laiku doties no vienas zāles uz otru, nonstopā. Vakarā televīzijas skatīšanās bez pārtraukuma. Visu laiku! NBA spēles šajā laikā sāk rādīt ap vieniem naktī. Pirmās divpadsmit dienas bija milzīgs informācijas šoks, tik daudz informācijas.

Te jāmācās no Pitino. Viņš ir itāļu izcelsmes imigrants, no itāliešu ģimenes ar pieciem bērniem. Katra spēle Luivilā sākas ar mūziku no filmas „Krusttēvs”, viņu (Pitino) tur dievina. Luivila ir vienīgā miljonpilsēta Amerikā, kur nav NBA komandas. Piecus gadus atpakaļ, kad Indianapolisa meklēja mītni, bija variants, ka viņi pārcelsies uz turieni. Tika veiktas milzīgas līdzjutēju armijas aptauja, taču toreiz atteica. 2010. gadā Luivilā pabeigs vēl vienas zāles ar 22 000 vietu būvniecību, varbūt parādīsies NBA komanda. Šodien Luivilas centrālajā zālē ar 18 000 vietu brīvu vietu nav.

Saka, ka Amerikā basketbols ir mīlestība. Indianā un Kentakī basketbols ir reliģija, var sajukt prātā. Vīriešu komandas izbraukuma spēles apmeklē pieci tūkstoši skatītāju no Luivilas. Paši nokļūst spēļu vietās gluži kā futbola fani, brauc ar visām ģimenēm pa visām pavalstīm. Tas ir vienkārši neaptverami.

Pitino studentu basketbolā un basketbolā vispār ir tāda autoritāte. Simpātiski, NCAA valda trenera, nevis spēlētāja, kults. Nav, kā Krievijā, kur sezonas laikā mainās 2-3 treneri. NCAA daudzi treneri strādā desmitgadēm, iekarojot autoritāti. Izņēmums bija gadījums ar Bobu Naitu (Robert Montgomery Knight, viens no trīs ASV treneriem, kas izcīnījis NCAA, NIT un Olimpisko zelta medaļu, 1984. gadā Maikls Džordans Naita vadībā izcīnīja zeltu 23. Olimpiādes spēlēs Losandželosā – Sportacentrs.com), kurš sezonas vidū atdeva komandu savam dēlam, jo sezonas beigās dēls pie trenēšanas varētu netikt. Citādi treneri strādā mierīgi, nebaidoties, ir sava specifika.

Apgādes līmenis, darba kvalitāte, profesionalitāte ir augstākajā līmenī. Kā sieviešu trenerim man ir simpātiski, ka emancipācija (līdzvērtīgu iespēju nodrošināšana) ir valsts politika. Piemēram, Rikam Pitino ir viss, kas nepieciešams. Taču, ja Pitino ģērbtuvē ir divi televizori, sieviešu ģērbtuvē viens televizors nevar būt. Var būt trīs, divi, taču viens nekādi. Ja Pitino nosacīti ir 100 basketbola bumbas, sievietēm nevar būt 99.

Džefs Volcs (Jeff Walz) pirmo gadu strādā ar sieviešu komandu, aizpagājušajā gadā viņš uzvarēja NCAA ar "Maryland" komandu, šajā ziņā viņam nevajag īpaši saspringt. Ja Pitino ir pasūtījis divus bumbu padeves lielgabalus, viņš saņems to pašu. Universitātes nolīgst cilvēkus, īpašas komisijas, kas seko līdzi balansam. Viņi cenšas novienādot vīriešu un sieviešu skaitu, kas nodarbojas ar sportu. Amerikāņu futbola komandā ir 50-60 spēlētāju, viņiem jāatrod tik daudz dalībnieču sporta veidos, lai saglabātu balansu.”

Šogad nacionālā čempionātā finālos spēlēs abas Luivilas komandas. Dāmas cīņā pret septiņkārtējām NCAA čempionēm “Connecticut” dosies rīt, bet tas jau ir cits stāsts.

  -1 [+] [-]

, 2013-04-09 00:33, pirms 11 gadiem
Par Wichita State University! ';

  -1 [+] [-]

, 2013-04-09 00:39, pirms 11 gadiem
Ģenerālis saka, ka Michigana pacels, es arī tā domāju.

     [+] [-]

, 2013-04-09 00:43, pirms 11 gadiem
Es par Louisville, nezinu kas, bet vienmēr kaut kas mani ļoti simpatizē šajā komandā.

  -1 [+] [-]

, 2013-04-09 00:44, pirms 11 gadiem
Louisville, bez šaubām

     [+] [-]

, 2013-04-09 01:09, pirms 11 gadiem
Par veco Fab Five!

     [+] [-]

, 2013-04-09 02:46, pirms 11 gadiem
Varēs šo maču kaut kur internetā redzēt?
Slēpts komentārs: noladets

  +1 [+] [-]

, 2013-04-09 03:47, pirms 11 gadiem
NCAA čempionāta maģija slēpjas apstāklī, ka turnīra startā katrai komandai ir izredzes tikt pie galvenās balvas, neatkarīgi no sekmēm sezonas gaitā.

ko?
Slēpts komentārs: iirulatvis

  +1 [+] [-]

, 2013-04-09 06:42, pirms 11 gadiem
noladets rakstīja: Raksts vienakrsi kaut kas episks. no kurienes tas viss ir nemts?
pirmie teikumi pasaka, ka bus finals starp luisvilu un miciganu.
pec tam tiek aprakstita hardaweja viedoklis par liepaju,
bet 2/3 no raksta kaut kada baltkrievu trennera (kurs stazejies pie Pitino pirms 5(!) gadiem) veidoklis kaa bija buut padotajam.
nu kas pa huinu? autors pats rakstu izlasija?
nevajadzeja taa visa vietaa but takaa speletaaju statistikaam un sezonas sasniegumiem? vai kaut kadai vesturei kaa abam komandam gajis ieprieks, nu dajebkas.
tak mazliet jaseko lidzi rakstu kvalitatei!
Kas tad tev pašam liedz rakstīt?
Vienu iemeslu zinu - gramatika. Un es nerunāju par garumzīmēm un mīkstinājumiem.

  -3 [+] [-]

, 2013-04-09 06:55, pirms 11 gadiem
MaryJane rakstīja: Kas tad tev pašam liedz rakstīt?
Vienu iemeslu zinu - gramatika. Un es nerunāju par garumzīmēm un mīkstinājumiem.
Un to es arii nesaprotu, ka kads vel atbalsta sada veida rakstus.
es ta rakstu kaa gribu un ko gribu, jo esmu parastais komentetajs, bet ja ej par autoru, tad tomer ir jabut kaut kadai sajegai par ko tu vispar raksti.
kada sakaraa tu manu gramatiku te piemini, rakstaa pietiekami daudz gramatikas kludu, lai manejas liktu mieraa.

  -1 [+] [-]

, 2013-04-09 07:01, pirms 11 gadiem
da man pilnigi poh... kas vinee,ja nebutu raksts ielikt 4ha pirms speles,intereses pec varetu paskatities

  +1 [+] [-]

, 2013-04-09 10:51, pirms 11 gadiem
Raksts loti patika,paldies, izlasiju ar interesi...ja kadam ir kur piesieties par statistiku,var ieiet ncaa majas lapa un visu izlasit...p.s. raksts bija domats par marta trakuma atmosferu un si gada finalu galvenajiem varonjiem ta ka kritizetaji var iet bekot!