Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: "Spurs" smagais spēļu grafiks rada bažas par vēsturisku netikšanu "play-off"

Rolands Eliņš

Viedoklis: "Spurs" smagais spēļu grafiks rada bažas par vēsturisku netikšanu "play-off"
Kails Andersons, Tonijs Pārkers un Dāvis Bertāns
Foto: Edward A. Ornelas, San Antonio Express-News

Dāvja Bertāna pārstāvētā komanda Sanantonio „Spurs” ir teju konstanta vērtība NBA izslēgšanas spēlēs, kurām kvalificējusies jau 20 (!) sezonās pēc kārtas. Arī šosezon „Spurs” par spīti visām problēmām visu laiku stabili turējās un joprojām turas Rietumu konferences augšgalā, bet šobrīd pienācis brīdis atzīt, ka Bertāna komandai atlikušajās 18 regulārās sezonas spēlēs ļoti jāuzlabo savs sniegums, citādi visai reāla ir palikšana ārpus „play-off” borta.

Piesaukt iespēju, ka Sanantonio „Spurs” varētu netikt izslēgšanas spēlēs, dažiem var likties kā basketbola svētuma zaimošana. Galu galā, „Spurs” Grega Popoviča kā galvenā trenera ērā tikai viņa debijas sezonā 1996. gadā palika bez „play-off”, pēc tam iegūstot piecus titulus, bet kopumā savā NBA vēsturē ārpus izslēgšanas spēlēm palikusi tikai četras reizes 44 sezonās. Arī šīs sezonas sākumā „Spurs” tika piesaukta starp galvenajām favorītēm „Warriors” čempiones statusa apdraudēšanai, bet šobrīd Sanantonio komandai jāskatās mazākos mērogos un vispirms jāparūpējas par savu vietu izslēgšanas spēlēs, kas smagā spēļu kalendāra dēļ būs visai sarežģīts uzdevums.

Sezonas lielāko daļu „Spurs” atradās komfortablā vietā Rietumu konferences trijniekā, un jautājumi par „play-off” garantēšanu likās lieki, pat par spīti visām savainojumu problēmām. Taču tas bija arī tādēļ, ka Rietumu konferences komandām kopumā sezonas pirmā puse nebija tik spoža kā ierasts. Vasarā visas pazīmes liecināja, ka Rietumu komandu pārsvars pār Austrumiem kļuvis vēl lielāks nekā parasti, bet sezonas sākumā vairāk uzvaru negaidīti un šķietami neloģiski iekrāja Austrumu komandas.

Sezonas pirmajā ceturtdaļā starpkonferenču spēlēs Austrumu komandas bija uzvarējušas 53.9% reižu. Ļoti labi sezonu bija iesākušas vairākas Austrumu komandas, no kurām neviens to nemaz negaidīja – „Magic” vienubrīd bija bilance 8-4, Detroitai vienubrīd bija 14-6, arī Kristapa Porziņģa pārstāvētā „Knicks” vēl decemra vidū varēja lepoties ar ļoti pieklājīgo 17-14. Tagad aizvadītas nedaudz vairāk nekā trīs ceturtdaļas regulārās sezonas, un jāatzīst, ka viss nostājies savās vietās. Rietumu komandas uzvarējušas 53.8% starpkonferenču maču, Jūtas „Jazz” ir desmitajā vietā Rietumos ar bilanci 35-30, kas Austrumos ļautu ieņemt septīto pozīciju un pilnīgi stabilu vietu izslēgšanas spēlēs.

Tas viss diemžēl tieši attiecas arī uz „Spurs” situāciju, jo, kas iepriekš rādījās kā mierīgs ceļš uz „play-off”, nu pārvērties par traukšanos pa ātrgaitas šoseju nežēlīgā astoņu komandu konkurencē, no kurām divām vieta izslēgšanas spēlēs neatradīsies. Šīs astoņas komandas, kas Rietumos ieņem trešo līdz desmito vietu, iekļaujas četru uzvaru intervālā, līdz ar to nav lielas jēgas šobrīd skatīties uz „Spurs” piekto vietu tabulā un domāt, ka tā dod kādas nozīmīgas priekšrocības.

Iegūtās priekšrocības Dāvja Bertāna komandai sezonas pirmajās trīs ceturtdaļās ir ļoti mazas. Divu uzvaru pārsvars pār šobrīd ārpus izslēgšanas spēļu zonas esošajām „Jazz” un „Nuggets” var izkūpēt 3-4 dienu laikā, kas, godīgi sakot, arī ir visai reāls scenārijs, ņemot vērā „Spurs” gaidāmo trīs spēļu izbraukumu Oklendā, Oklahomsitijā un Hjūstonā. „Spurs” nebūs favorīte nevienā no šiem mačiem un, objektīvi vērtējot, jau viena uzvara būs ļoti labs panākums, jo "Warriors" un "Rockets" šobrīd izskatās nesalaužamas (kopš februāra sākuma abām līderēm kopā tikai viens zaudējums). Sliktās ziņas ir tādas, ka arī pēc tam nesekos nekādas brīvdienas (maigi sakot), un „Spurs” ir vissarežģītākais atlikušo spēļu grafiks visā līgā. No 18 spēlēm veselas 15 paredzētas pret komandām, kurām šobrīd ir vairāk par 50% uzvarētu spēļu.

”Spurs” atlikušās spēles regulārajā sezonā

DatumsPretinieceVietaBilanceDatumsPretinieceVietaBilance
09.03Warriorsviesos50-14-25.03Bucksviesos34-31
11.03Thunderviesos37-29-28.03Wizardsviesos37-28
13.03Rocketsviesos51-13-30.03Thundermājās37-29
14.03Magicmājās20-45-1.04Rocketsmājās51-13
16.03Pelicansmājās38-26-3.04Clippersviesos34-29
18.03Timberwolvesmājās38-28-5.04Lakersviesos29-35
20.03Warriorsmājās50-14-7.04Trail Blazersmājās39-26
22.03Wizardsmājās37-28-9.04Kingsmājās20-45
24.03Jazzmājās35-30-12.04Pelicansviesos38-26

Sarežģīts spēļu grafiks ir lieta, kas NBA komandām nav nekas neierasts, un pagājušajās sezonās „Spurs” arī no tādām peļķēm prata izlīst ar sausām kājām. Cita lieta, ka, ņemot vērā tieši pēdējos mēnešos un pašreizējo sportisko formu, „Spurs” neizskatās pēc komandas, kas pieder NBA elitei. Parasti „Spurs” tieši izcēlās ar savu čempionu filozofiju un spēju arī no pelēkas un blāvas spēles kaut kā izvilkt uzvaru, bet tagad tieši spēļu galotnes sagādā problēmas. „Spurs” gados jaunajiem spēlētājiem nākas darboties sev neierasti izšķirošās lomās un situācijās, un, vēlreiz zaimojot basketbola svētumu, arī treneris Popovičs nav bijis uzdevumu augstumos, piemēram, izšķirošā pēdējo sekunžu uzbrukuma pret "Lakers" taktikas izstrādē, kad izvērtās visai haotisks uzbrukums, kurā bumbu pazaudēja Rūdijs Gejs.

Janvārī, kad sākumsastāvā regulāri devās Bertāns, „Spurs” 16 spēlēs izcīnīja deviņas uzvaras. Apmierinošs rādītājs, bet nekas tāds, ar ko varētu lepoties Rietumu konferences konkurencē. Februārī un marta sākumā „Spurs” uzvarējusi tikai trijās no 11 spēlēm. Sanantonio komandas uzņemtais kurss krasi kontrastē ar citām Rietumu „play-off” pretendentēm, kas liek ļoti kritiski novērtēt, piemēram, ESPN projekcijas par sezonas beigu bilancēm, kas „Spurs” izredzes tikt „play-off” raksturo ar 88% iespējamību. Tiek paredzēts, ka „Spurs” 18 atlikušajās spēlēs gūs desmit uzvaras, un tas principā arī būs minimālais uzdevums. Daudzām Rietumu „play-off” komandām gan būs savstarpējās spēles, kas ierobežo pieejamo uzvaru skaitu, bet tāpat šobrīd cerēt, ka vietai „play-off” varētu pietikt ar 45 uzvarām, ir ļoti optimistiski.

Skatoties uz atlikušo spēļu kalendāru, jāņem vērā ne tikai „Spurs” daudzās spēcīgās pretinieces, bet arī cits apstāklis. Slikti slēpts noslēpums ir tas, ka šobrīd līgā ir vismaz deviņas komandas (ieskaitot „Knicks”), kurām reālu izredžu uz "play-off" vairs nav un zaudējumi ir noderīgāki nekā uzvaras. Attiecīgi šajā sezonas posmā pieveikt Čikāgas, Ņujorkas, Sakramento, Memfisas u.c. komandas vismaz teorētiski ir krietni vieglāk nekā sezonas pirmajā pusē. Lai kādus sodus solītu līgas vadība, vājākās komandas, kas cer uz augstāku drafta pozīciju, atrod veidus nosēdināt savus līderus rezervē un sūtīt laukumā debitantus, aizbildinoties ar jauno basketbolistu iespēlēšanu. „Spurs” šosezon atlikušas vairs tikai divas spēles pret šādām komandām („Magic” un „Kings”), kamēr, piemēram, Jūtai vēl ir veselas sešas spēles pret līgas pastarītēm.

No „Spurs” tiešajām konkurentēm visneparocīgākais spēļu grafiks ir „Clippers”, kurai arī vēl 15 spēles pret komandām, kuras šobrīd ir virs 50% uzvaru atzīmes. Savukārt vislabākais tas ir Jūtai, kas tikai astoņas reizes spēlēs pret komandām ar pozitīvu uzvaru bilanci, tāpat sūdzēties nevar Minesota (desmit šādas spēles) un Denvera (11 spēles), kamēr "Pelicans" ir vismazāk spēļu izbraukumā - tikai sešas

”Spurs” un tiešo konkurentu atlikušās spēles

KomandaBilanceVēl spēlespret virs 50% komandāmpret Rietumu TOP10Viesos
Trail Blazers39-26171398
Pelicans38-26181396
Spurs37-271815119
Timberwolves38-28161077
Thunder37-29161287
Clippers34-291915910
Nuggets35-301711510
Jazz35-3017878

Protams, ir taisnīgi atzīt, ka „Spurs” tik un tā spējusi aizvadīt uzslavējamu sezonu, kurā traumu dēļ ilgāku laiku nespēlēja vairāki svarīgi spēlētāji, bet komandas superzvaigzne Kavai Lenards piedalījās tikai dažās spēlēs. Pēdējos mēnešos gluži vienkārši nav izdevies noturēt iepriekš augstu uzlikto latiņu, bet tas nav attaisnojums, ar ko izpelnīties līdzjūtību Rietumu konferencē.

Ņūorleānas „Pelicans” janvārī palika bez Ahilleja cīpslu traumējušā Demarkusa Kazinsa, bet pēc tam parādīja raksturu, Entonijs Deiviss pacēla savu spēli vēl nākamajā līmenī (lai gan jau iepriekš par Deivisu likās – kur nu vēl labāk), un „Pelicans” šobrīd uzvarējusi desmit spēlēs pēc kārtas. „Jazz” vasarā atstāja Gordons Heivords un šosezon 26 spēles izlaida aizsardzības balsts Rudijs Gobērs, bet „Jazz” neizkāra balto karogu un šobrīd uzvarējusi 16 no pēdējām 18 spēlēm. Denverai nācās iztikt bez sava vasaras galvenā ieguvuma Pola Milsepa no novembra līdz martam, bet tas netraucēja palikt „play-off” zonā, un tagad uzvarēts deviņās no pēdējām 14 spēlēm. Rietumu konferencē „play-off” komandām šādas tendences ir normālas, līdz ar to vēl jo lielāks satraukums par „Spurs”, ka tās rezultātu tendence ir pilnīgi pretēja.

Arī „Spurs” gan balto karogu izklāt neplāno (tālu līdz tam), un komandas līdzjutēju optimismu vairo Lenarda vakardien publiski intervijā izteiktā cerība, ka viņš tomēr varētu atgriezies laukumā vēl šosezon. Piesauktas tika marta beigas, bet jāņem vērā, ka Lenardam tik un tā būs nepieciešams laiks atkal atgūt spēles garšu. Deviņās spēlēs decembrī un janvārī Lenards spēlēja krietni zem savām spējām, gūstot 16.2 punktus. Tāpat savainojums šobrīd ir Pau Gazolam, bet tikai nesen pēc traumām atgriezās Lamarkuss Oldridžs un Rūdijs Gejs.

Turklāt cīņā par izslēgšanas spēlēm neviens Sanantonio arī nebūs pārlaimīgs par septīto vai astoto vietu, jo tas nozīmēs satikšanos ar „Warriors” vai „Rockets” jau pirmajā kārtā. Un šo gandrīz vai var uzskatīt par „Spurs” pārbūves īsto pārbaudījumu. Iepriekš „Spurs” tika slavēta par nosacīti nesāpīgo atvadīšanos no Tima Dankana un veterānu Džinobili un Pārkera spēles laika samazināšanu, bet tagad jaunajiem Kailam Andersonam, Dežontem Marejam un, jā, arī Dāvim Bertānam jāapliecina, ka viņi ir nevis vienkārši laba līmeņa NBA spēlētāji, bet tādi spēlētāji, kuri ļoti smagā 18 spēļu kalendārā var palīdzēt komandai kaut kā izrakt 10-12 uzvaras. Vai ir negodīgi un pārdroši to prasīt no otro NBA sezonu aizvadošajiem Bertāna un Mareja? Jā. Bet tas nemaina faktu, ka šobrīd tas no viņiem Sanantonio tiek prasīts.

NBA kopvērtējums

VAustrumiUZ%VRietumiUZ%
1.Raptors471773.4%1.Rockets511379.7%
2.Celtics452069.2%2.Warriors501478.1%
3.Cavaliers382659.4%3.Trail Blazers392660.0%
4.Wizards372856.9%4.Pelicans382659.4%
5.Pacers372856.9%5.Spurs372757.8%
6.76ers352855.6%6.Timberwolves382857.6%
7.Heat343152.3%7.Thunder372956.1%
8.Bucks343152.3%8.Clippers342954.0%
9.Pistons293644.6%9.Nuggets353053.8%
10.Hornets283743.1%10.Jazz353053.8%
11.Knicks244136.9%11.Lakers293545.3%
12.Bulls224234.4%12.Kings204530.8%
13.Nets204530.8%13.Mavericks204530.8%
14.Magic204530.8%14.Suns194728.8%
15.Hawks204530.8%15.Grizzlies184628.1%

Izmantotie resursi:
The official site of the NBA | NBA.com
ESPN: The Worldwide Leader in Sports

Vai paredzi Sanantonio iekļūšanu izslēgšanas spēlēs?

  • 350

  • 114

  • 30


  +2 [+] [-]

, 2018-03-08 14:21, pirms 6 gadiem
Jācer uz to labāko, bet nu jā, Spurs šī sezona ir pilna ar pārbaudījumiem, lai gan no otras puses Dairis tiek biežāk izmantots

  +7 [+] [-]

, 2018-03-08 14:28, pirms 6 gadiem
KaprīzaisVienradzis rakstīja: Jācer uz to labāko, bet nu jā, Spurs šī sezona ir pilna ar pārbaudījumiem, lai gan no otras puses Dairis tiek biežāk izmantots
Dāvis

  +3 [+] [-]

, 2018-03-08 14:29, pirms 6 gadiem
KaprīzaisVienradzis rakstīja: Jācer uz to labāko, bet nu jā, Spurs šī sezona ir pilna ar pārbaudījumiem, lai gan no otras puses Dairis tiek biežāk izmantots
Dāvis

  +3 [+] [-]

, 2018-03-08 14:37, pirms 6 gadiem
pfu, taisnība, taisnība. Vienmēr man viņi ir jukuši

  +4 [+] [-]

, 2018-03-08 14:51, pirms 6 gadiem
Te jau vēl jautājums vai vēl Pelicans un Portlenda izturēs uzņemtos tempus.
Minesota bez Batlera turpinās zaudēt,un Atgriežoties Milsapam Nugets spēlē sliktāk.

  +2 [+] [-]

, 2018-03-08 14:58, pirms 6 gadiem
KaprīzaisVienradzis rakstīja: pfu, taisnība, taisnība. Vienmēr man viņi ir jukuši
Pēc skata diezgan atšķirīgi, augumā arī savi 15 cm šķirba

  -1 [+] [-]

, 2018-03-08 14:59, pirms 6 gadiem
Bostonietis rakstīja: Te jau vēl jautājums vai vēl Pelicans un Portlenda izturēs uzņemtos tempus.
Minesota bez Batlera turpinās zaudēt,un Atgriežoties Milsapam Nugets spēlē sliktāk.
Ja AD ir ārā, Pelicans nav nekādu variantu vairs.

  +2 [+] [-]

, 2018-03-08 15:10, pirms 6 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Ja AD ir ārā, Pelicans nav nekādu variantu vairs.
Maksimums droši vienu izlaidīs,bet viņiem tikko bija back to back games.Tātad bus pāris dienas brīvas,un vajadzētu visam būt oke

  -1 [+] [-]

, 2018-03-08 15:53, pirms 6 gadiem
man jau liekas ,ka Nuggets un Clipperi būs liekie Rietumu playofos.

  +4 [+] [-]

, 2018-03-08 17:02, pirms 6 gadiem
Kas tas vidējais atbilžu variants par tādu ērmu? Drīkst taču būt arī tikai divi atbilžu varianti, nav obligāti aiz ausīm jāpievelk vēl viens, lai tikai būtu trīs

  -2 [+] [-]

, 2018-03-08 18:23, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: man jau liekas ,ka Nuggets un Clipperi būs liekie Rietumu playofos.
Es liktu uz Cliperiem un Pelicans (bažas par AD potīti).

  +1 [+] [-]

, 2018-03-08 22:02, pirms 6 gadiem
Holacaust rakstīja: Es liktu uz Cliperiem un Pelicans (bažas par AD potīti).
ja Deiviss izkritīs tad šance Pelikāniem nav

  +2 [+] [-]

, 2018-03-08 22:20, pirms 6 gadiem
Vēsturiski jau būs tas ka Spurs neizcīnīs vismaz 50 uzvaras sezonā, jo viņi uzvar vismaz 50 spēles no aizvēsturiskiem laikiem cik es skatos NBA (izņēmums lokauta saīsinātās sezonas, bet tāpat pat tur bija uzvaru % kas atbilst vairāk kā 50 uzvaru sezonai)

     [+] [-]

, 2018-03-09 09:06, pirms 6 gadiem
Nu pirms 30 spēlēm bija visai teorētiska iespēja, ka arī GSW netiks play-off

     [+] [-]

, 2018-03-11 16:13, pirms 6 gadiem
Es Spurs netikšanai PO noticēšu tikai tad, kad tas reāli notiks. Līdz tam man būs pārliecība, ka tomēr kaut kā viņi izkruķīsies no sūdiem laukā.