Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Serbu leģenda Divacs iekļauts Basketbola Slavas zālē

Serbu leģenda Divacs iekļauts Basketbola Slavas zālē
Džerijs Vests un Vlade Divacs. Foto: AP / Scanpix

Naktī uz sestdienu Sprīngfīldā, Masačūsetsā notika 2019. gada Basketbola Slavas zāles jauno biedru uzņemšanas ceremonija un starp vairākiem uzņemtajiem bija arī serbu leģendārais spēlētājs Vlade Divacs.

216 centimetrus garais Divacs lielāko daļu profesionālās karjeras pavadīja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), pārstāvot Losandželosas "Lakers", Šarlotes "Hornets" un Sakramento "Kings" vienības. NBA karjeras laikā Divacs vidēji guva 11,8 punktus, izcīnīja 8,2 atlēkušās bumbas, atdeva 3,1 rezultatīvu piespēli, bloķēja 1,4 metienus un pārtvēra 1,1 bumbu. 14 gadus Divacs spēlēja izslēgšanas turnīros, tur vidēji izceļoties ar 12,1 punktu, 7,5 bumbām zem groziem, 2,4 piespēlēm un 1,4 bloķētiem metieniem.

Divaca ieguldījums mērāms ne vien okeāna viņā pusē, bet iespējams pat vēl izteiktāk, pārstāvot Dienvidslāvijas izlasi. Ar to Divacs trīsreiz kļuva par Eiropas čempionu (1989, 1991, 1995), divreiz triumfēja Pasaules kausā (1990, 2002), izcīnīja divus olimpiskos sudrabus (1988, 1996).

Divacu NBA draftā "Lakers" izvēlējās 1989. gada vasarā ar 26. kārtas numuru. To paveica tā brīža ģenerālmenedžeris Džerijs Vests, kurš arī pavadīja Divacu šonakt uz skatuves uzņemšanas ceremonijā. 1996. gada vasarā Divacu aizmainīja uz "Hornets", pretī "Lakers" saņemot tiesības uz Kobe Braientu.

Pēc spēlētāja karjeras Divacs turpinājis darbu sporta administratīvajā jomā - bijis Belgradas "Partizan" prezidents, strādāja par "Lakers" skautu un Madrides "Real" menedžmentā. Tāpat Divacs no 2009. līdz 2017. gadam bija Serbijas olimpiskās komitejas prezidents. Kopš 2015. gada vasaras Divacs ir Sakramento "Kings" ģenerālmenedžeris un viceprezidents.

Bez Divaca Slavas zālē tika uzņemti vēl septiņi basketbola cilvēki: spēlētājs, NBA čempions Karls Brauns, pirmais NBA draftētais afroamerikānis Čaks Kūpers, NBA čempions Bobijs Džounss, pieckārtējs NBAA Zvaigžņu spēļu dalībnieks Sidnijs Monkrīfs, NBA čempions Džeks Sikma, pirmā spēlētāja ar vismaz 1000 punktiem un 1000 piespēlēm WNBA Terēža Vīterspūna, kā arī NBA čempions Pols Vestpals.


Dž. Dž. Rediks. Foto: GABRIELLA RICCIARDI / ESPN IMAGES
8

Rediks ir kandidāts uz Bertāna pārstāvētās "Hornets" galvenā trenera amatu

NBA klubs Šarlotas "Hornets", kurai ir līgums uz nākamo sezonu ar Dāvi Bertānu, meklē jaunu galveno treneri, un "Athletic" ziņo, ka kā kandidāts tiek izskatīts Dž. Dž. Rediks, bijušais NBA basketbolists, šobrīd TV personība un basketbola komentētājs.
Džeilens Bransons uzbrukumā. Foto. AFP. Scanpix
25

"Knicks" dramatiska uzvara, Marejs ar sirēnlauzi noslēdz atspēlēšanos pret "Lakers"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) pie otrajām uzvarām pirmās kārtas sērijās tikušas Ņujorkas "Knicks" un Klīvlendas "Cavaliers", kas uzvarēja attiecīgi Filadelfijas "76ers" (104:101) un Orlando "Magic" (96:86). Arī čempione Denveras "Nuggets" tikusi pie otrās uzvaras sērijā – tā atspēlējās no -20 un, pateicoties Džamala Mareja uzvaras metienam, līdz ar spēles beigu signālu nokārtoja čempiones uzvaru pret Losandželosas "Lakers" (101:99).
Luka Dončičs. Foto: AP/Scampix
30

Dončičs, Jokičs un Gildžess-Aleksandrs pretendē uz NBA sezonas MVP balvu

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi sezonas spēlētāju balvu kandidātus. Uz vērtīgākā basketbolista balvu kandidē Dalasas ''Mavericks'' spēlētājs Luka Dončičs, divkārtējais šīs balvas ieguvējs Nikola Jokičs un ''Thunder'' līderis Šejs Gildžess-Aleksandrs. Divās nominācijās balvu var iegūt debitants Viktors Vembanjamā.