Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Zvans no Ņujorkas: Vajag Linu vai nevajag?

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Zvans no Ņujorkas: Vajag Linu vai nevajag?
Džeremija Lina rokās vairs nav noteikt, kur spēlētājs turpinās karjeru - Ņujorkā vai Hjūstonā...
Foto: AFP/Scanpix

Uz mirkli iztēlosimies sevi Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" ģenerālmenedžera Glena Granvalda padomdevēju ādā. Klubam ir atlicis diezgan maz laika, lai izdomātu – vajag paturēt komandā Džeremiju Linu vai nevajag?

Džeremijs Lins vēl šī gada sākumā nebija drošs par Jaunā gada apņemšanās īstenošanu – kļūt par stabilu rotācijas spēlētāju kādā no NBA komandām. Tomēr puisis ieraudzīja iespēju un to izmantoja, kļūstot par globālu sensāciju, un tagad, kā jau to varēja gaidīt, tiek veidota pat filma par negaidīti uzlēkušo spožo zvaigzni pie basketbola debesīm.

Lins pagājušajā gadā pelnīja aptuveni 760 000 dolāru, kas uz kopējā zvaigžņu algu fona ir maza atraudziņa pēc sātīgām pusdienām. Hjūstonas "Rockets" vadība būtībā vispirms pateica, ka kluba skautingā ir milzīgas problēmas un tad piedāvāja Linam līgumu uz četrām sezonām par 28,9 miljoniem dolāru. Parakstu uz līguma Lins varēs likt 11. jūlijā, un tad "Knicks" būs trīs dienas laika, lai piedāvātu kontraktu ar tādiem pašiem nosacījumiem. Ja tā notiks, Lins paliks Ņujorkā. Vai tā notiks? "Knicks" vadība jau pirms sezonas beigām sita pie krūtīm, solot pielīdzināties jebkura cita kluba piedāvājumam,lai saglabātu sastāvā Linu, pat ja tie būšot miljards dolāru.

Taču, kamēr tas nav noticis un nemaz nedrīkst notikt, laiks spekulācijām. Ir vairāki plusi un arī vairāki mīnusi, ko "Knicks" var iegūt ("iegūt"), parakstot pēc "Rockets" prāta izveidoto līgumu ar Linu.

+

No 73 NBA spēlētājiem, kas pagājušajā sezonā tika pie vismaz 90 "isolation plays" (kad spēlētājs ar bumbu tiek atstāts spēlēt 1:1, pārējie atbrīvo ceļu un nostājas plaši), tikai Kriss Pols ("Clippers") un Džeimss Hārdens ("Thunder") vidēji guva vairāk punktus nekā Lins. Līdz ar to pēc statistikas var secināt, ka Lins bija efektīvāks šādās reizēs nekā "Knicks" superzvaigzne Karmelo Entonijs.

"Knicks" nupat vienojās par saspēles vadītāja Džeisona Kida nolīgšanu uz nākamajām trim sezonām. Pievienojot Linu, komanda iegūs daudzveidīgu pirmo numuru brigādi. Lins savā lokauta dēļ saīsinātajā sezonā tika pie vairāk "isolation plays", nekā Kids pēdējās trīs sezonās kopumā.

No 102 spēlētājiem, kuri veica vismaz 90 pustālos metienus pēc dribla, tikai Stefans Karijs ("Warriors") un Stīvs Nešs ("Suns", turpmāk "Lakers") uzbruka grozam precīzāk nekā Lins, kurš iemeta 47,9% šo metienu.

Tā ir statistika un tas, kas attiecas uz basketbolu, bet skaidrs, ka arī no biznesa viedokļa Lina piesaistīšana var dot milzīgu devumu kluba zīmola atpazīstamības attīstīšanai, īpaši Āzijas valstīs. Un, ticiet man, Āzijas tirgus nebeidzamajos plašumos vēlas nokļūt jebkurš biznesmenis (un tieši tādi vīri vada NBA klubus).

-

Tiesa, no biznesa viedokļa raugoties, ir arī mīnusi, un tie ir tieši saistīti ar komandas būvniecību. "Rockets" vadība pastrādāja gana labi, lai padarītu Ņujorkai neērtāku Lina atgūšanu. Pēc Teksasas kluba piedāvātajiem nosacījumiem, Lins pirmajā sezonā saņems piecus miljonus, nākamajā 5,2, bet trešajā un ceturtajā (komandas opcija) – jau 9,3 miljonus. Ar šobrīd spēkā esošajiem līgumiem, trešajā Lina sezonā tas nozīmētu, ka "Knicks" jau iztērē vairāk nekā 71 miljonu uz septiņiem spēlētājiem... Skaidrs, ka, lai izveidotu komandu, kas var pretendēt uz titulu, ar zvaigznēm vien nepietiek, ir vajadzīgi arī pieredzējuši veterāni un lomu spēlētāji atlikušajās astoņās vietās.

Tomēr arī no basketbola viedokļa joprojām ir lietas, kas pēc tam, kad noliekam malā eiforiju un paskatāmies uz spēlētāju ar vēsu galvu, nepārliecina. Lins savā spožajā izgājienā neizcēlās ar augstu tālmetienu precizitāti (32%), kas tomēr saspēles vadītāja pozīcijā ir svarīgs elements. Savukārt priekš spēlētāja, kurš tik daudz ir ar bumbu un tik daudz spelē "isolation plays", arī soda metienu procents nav tāds, ar ko lepoties (79,8%).

Jāņem vērā arī fakts, ka Lins aizvadījis tikai 64 NBA spēles karjerā, lai gan šajā ziņā pozitīvu ieguldījumu dos Džeisona Kida piesaistīšana, kurš varēs veikt mentora pienākumus Lina attīstīšanā. Spēlētājs būs pēc savainojuma izārstēšanas, kas arī ir zināms riska faktors. Galu galā par visiem simt nepārliecina arī Lina darbība aizsardzībā. Šis mīnuss gan varētu izplūst kopējā "Knicks" aizsardzībā, ja viss izdodas pēc aizsardzības speciālista un komandas galvenā trenera Maika Vūdsona plāna.

Kādu padomu dosim Glenam Granvaldam?

Vai Knicks jāpatur Džeremiju Linu pēc Rockets piedāvātajiem nosacījumiem?

  • 161

  • 149


  +3 [+] [-]

, 2012-07-07 18:23, pirms 12 gadiem
labs jautājums.. manuprāt vajag, jo kids nav vairs jauns..

  -2 [+] [-]

, 2012-07-07 18:33, pirms 12 gadiem
Man patīk arī Knicks komanada,bet tomēr vairāk gribētu lai Lins spēlē Hjūstonā,tur varbūt viņam būs lielāks spēles laiks.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2012-07-07 19:12, pirms 12 gadiem
Vajag vajag rubļus varēs nopelnīt ar pārvērtēto aziātu.

  -2 [+] [-]

, 2012-07-07 19:57, pirms 12 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: Vajag vajag rubļus varēs nopelnīt ar pārvērtēto aziātu.
pārvērtēts ja? tas jau laikam nebija viņš kas sameta 38 punktus pret LAKERS,daudzi veterāni savā karjeras laikā nav tik daudz punktus iemetuši vienā spēlē,tā kā es domāju ja viņš paliks Knikos tad Kids viņam daudz iemācīs par basketbolu

  +7 [+] [-]

, 2012-07-07 20:14, pirms 12 gadiem
BlackMamba8 rakstīja: pārvērtēts ja? tas jau laikam nebija viņš kas sameta 38 punktus pret LAKERS,daudzi veterāni savā karjeras laikā nav tik daudz punktus iemetuši vienā spēlē,tā kā es domāju ja viņš paliks Knikos tad Kids viņam daudz iemācīs par basketbolu

Tas jau laikam nebija Biedriņš, kas iemeta 31punktu pret Denveru un savāca 26 bumbas pret Knicks un ir aizvadījis arī 20+20 spēles, bet kur viņš ir tagad mēs visi varam redzēt un nekur nav izslēgts, ka ar Linu var notikt kaut kas līdzīgs. Liels plus Linam un Knicks ir kamēr viņš spēlē tur un spēlē labi, tikmēr var pelnīt labu naudu ar visādām fanu atribūtikām utt.

  +1 [+] [-]

, 2012-07-07 21:16, pirms 12 gadiem
man liekas raksts izdomāt no nekā, jo reāli jautājums nav ka Knicks baigi šaubītos - jau sen pateica ka paturēs un to arī darīs kad varēs. un maksās lielo algu nejau par Lina spožo meistarību - pliks loģisks biznesa lēmums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-07-07 22:00, pirms 12 gadiem
autins rakstīja: Tas jau laikam nebija Biedriņš, kas iemeta 31punktu pret Denveru un savāca 26 bumbas pret Knicks un ir aizvadījis arī 20+20 spēles, bet kur viņš ir tagad mēs visi varam redzēt un nekur nav izslēgts, ka ar Linu var notikt kaut kas līdzīgs. Liels plus Linam un Knicks ir kamēr viņš spēlē tur un spēlē labi, tikmēr var pelnīt labu naudu ar visādām fanu atribūtikām utt.
Biedriņam ar nerviem problēmas

  +3 [+] [-]

, 2012-07-07 22:48, pirms 12 gadiem
BlackMamba8 rakstīja: pārvērtēts ja? tas jau laikam nebija viņš kas sameta 38 punktus pret LAKERS,daudzi veterāni savā karjeras laikā nav tik daudz punktus iemetuši vienā spēlē,tā kā es domāju ja viņš paliks Knikos tad Kids viņam daudz iemācīs par basketbolu
Un, kļūdas viņš arī salasīja kā rudenī sēnes bērzu birzī.