Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Kristaps Porziņģis: Piedot nevajag sodīt

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Kristaps Porziņģis: Piedot nevajag sodīt
Kristaps Porziņģis Eiropas U18 čempionāta ceturtdaļfinālā
Foto: Romāns Kokšarovs

"Latvija ir un paliek manas mājas. Latvijā esmu ieguvis basketbola pamatus, trenējoties pie Edvīna Sprūdes. Tā ir vieta, kur esmu izaudzis. Bez Latvijas un savas ģimenes nebūtu nonācis, kur esmu. Latvija vienmēr paliks manā sirdī. Atvainojos faniem un manai ģimenei." -Kristaps Porziņģis intervijā "Rīta panorāmai" 2015. gada 4. jūnijā.

Virsrakstā komatu starp vārdiem "piedot" un "nevajag sodīt" neliku apzināti. Nomaini vienu akcentu un teikums iegūst citu jēgu. Tāds piemērs spilgti ilustrē skaļo, pārprasto jezgu par Kristapa Porziņģa ironiskajiem izteikumiem amerikāņu dzeltenajai vietnei "TMZ Sports".

Liepājnieks vienā dienā ieguva mācību visai dzīvei. Tas ir labi. Dzīvē – un agrā jaunībā īpaši – var un vajag kļūdīties. Kļūdas, kā arī mācīšanās no kļūdām ir svarīgs priekšnoteikums, lai attīstītos un sagatavotos nākotnes izaicinājumiem.

Lūk, ko par kļūdīšanos saka izcilas personības.

"Protams, uzvarēt ir lieliski, taču, ja dzīvē vēlies paveikt svarīgas lietas, noslēpums ir iemācīties, kā zaudēt. Neviens nepaliek neuzvarēts visu laiku. Ja vari saņemties pēc graujošas neveiksmes un centies uzvarēt atkal, kādu dienu tu kļūsi par čempionu." -Vilma Rūdolfa, amerikāņu vieglatlēte

“Kļūdīšanās nav liktenīga, taču nespēja mainīties var par tādu kļūt.” -Džons Vūdens, treneris

“Es nekļūdījos, tikai atradu 10 000 paņēmienu, kuri nestrādāja.” -Tomass A. Edisons, izgudrotājs

“Man ir pieņemama kļūdīšanās, jo kļūdās katrs. Man nav pieņemama nemēģināšana.” -Maikls Džordans

Vairāk par Kristapa ironiskajiem izteikumiem skumdināja publiskā reakcija. Pirmkārt, vai tiešām ir jāizceļ un līdz kosmiskiem mērogiem jāizpūš ziņas, kuras parādās kādā dzeltenā lapā?

Sāktu uztraukties, ja apmelojumi par Latviju parādītos ESPN, “New York Times” vai “Washington Post”. Piedodiet, bet “TMZ Sports”, “The Sun” un tamlīdzīga dzeltenā prese nav uzskatāmi par nopietniem, solīdiem izdevumiem, pat ja tiem ir milzīga, miljonos mērāma auditorija.

Nekritiska ziņu izvēle, formas dominēšana pār saturu, ātrums kvalitātes vietā, centieni paziņot sensāciju, nepārbaudot faktus – tās ir kaites, ar kurām “slimo” mediji visā pasaulē, tomēr šajā gadījumā nekritiskā reakcija bija pārspīlēta.

Otrkārt, nevar prasīt vienādu atbildību no iesācēja – Kristaps Porziņģis šajā līmenī vēl ir ļoti, ļoti jauns – un dzīves bagāta spēlētāja. Netaisnīgi smagi kritizēt kādu, kurš otro dienu nonācis Ņujorkā un apžilbis vienā no diviem Manhetenas debesskrāpju puduriem.

Treškārt, Latvijas sabiedrībai ļoti daudz jāmācās par drosmi un pašcieņu. Skaidri redzams, ka pašcieņas līmenis attiecībā uz savu valsti, valodu un pilsoņiem vēl ir ļoti zems.

Joprojām pārsteidz tautiešu necieņa pret savu valodu. Vidējā un vecākā paaudze savā zemē pārāk bieži izvēlas runāt svešvalodā, tādā veidā necienot gan sevi, gan savus bērnus. Nav brīnums, ka tas pārceļo uz jaunākajām paaudzēm.

Latviešu valoda ir tikpat vērtīga kā jebkura valoda. Jā, tā nav pasaulē izplatīta un populāra, taču tā ir pietiekami bagāta un spēcīga, lai atrastu savu vietu. Attieksme pret valodu ir pašcieņas jautājums.

Latvija nav un nebūs perfekta valsts, taču tā nav sliktāka par nevienu citu valsti. Nevainojamu valstu nav. Ir tikai valstis ar nobriedušākām un drosmīgākām sabiedrībām. Latvijai šajā ziņā viss vēl priekšā, jo valsts neatkarīga bijusi tikai 45 gadus.

Video: Kristapa Porziņģa atvainošanās ģimenei un Latvijas līdzjutējiem LTV "Rīta panorāmā"

Pārdomas noslēgšu ar trenera Maika Kžiževska vārdiem "Ceļā uz panākumiem nav lifta. Tev būs jākāpj pa kāpnēm."

Drosmīgu un ilgu kāpienu, Kristap!

1 2 3 4 108 komentāri

  +6 [+] [-]

, 2015-06-04 11:28, pirms 9 gadiem
Reti kuram pietiktu duushas visas valsts priekshaa tagad atvainoties! Saeimas kranchiem buutu ko pamaaciities...

Lai veicas Kristapam draftaa nonaakt iistajaa komandaa un, protams, gribeetos redzeet arii izlasee!

  +7 [+] [-]

, 2015-06-04 11:30, pirms 9 gadiem
"Sāktu uztraukties, ja apmelojumi par Latviju parādītos ESPN, “New York Times” vai “Washington Post”. Piedodiet, bet “TMZ Sports”, “The Sun” un tamlīdzīga dzeltenā prese nav uzskatāmi par nopietniem, solīdiem izdevumiem, pat ja tiem ir milzīga, miljonos mērāma auditorija"
Precīzi. Te parādās tas, ka mēs neprotam kritiski lietot medijus.

 +24 [+] [-]

, 2015-06-04 11:32, pirms 9 gadiem
Lai veicas Kristapam, Latvija par tevi!

 +27 [+] [-]

, 2015-06-04 11:34, pirms 9 gadiem
Domāju, ka šo tēmu jāver ciet - secinājumus katrs pats sev esam jau izdarījuši! un mums ir jāiemācās piedot jaunam džekam, kurš (ne)gribot uztaisīja sev skaļu reklāmu, bet ātri apķērās un palūdza visiem piedošanu! nu tak piedodam, vai ne? necepsimies taču tālāk!

  +4 [+] [-]

, 2015-06-04 11:36, pirms 9 gadiem
Mums ir ļoti augsta latiņa, kad kāds cits runā par valodu, karogu u.c., bet paši reti kad sakām ko labāku. Porziņģim trūkst izglītības, pat vidusskolu nav pabeidzis. Galvenais jau, ka diezgan ātri atvainojās, un pat vairākkārt. Varbūt šis atgadījums būs vēl viens iemesls, kāpēc rausies uz izlasi.

  +5 [+] [-]

, 2015-06-04 11:37, pirms 9 gadiem
Aicinu visus tomēr piedot čalim. Tajā intervijā viņš jau tikai jokojās pa lielam, lai arī nevajadzēja tā teikt, bet nu gadījās. Svarīgākais ir tas, ka noreaģēja un atvainojās, kā tam arī ir jābūt

Lai veicas draftā un visā turpmākajā karjerā!

  +3 [+] [-]

, 2015-06-04 11:37, pirms 9 gadiem
Pilnigi iespejams, ka shii atvainosanaas ir tikai kjeksiisha peec? Un iisteniibaa vinjs taa arii domaa, kaa pateica. Attaisnojums par gadiem ir vnk smiekliigs, nav jau vinjam 12 gadi, kad praataa dumjs varetu buut. Pat ja vinjs taa doma, tad kaapeec tas bija publiski jaapazinjo? Stulbaaku riiciibu gruuti iedomaaties. Kaut gan laikam labi, ka vinju no citas puses iepazina muusu valsts iedzivotaji. Man ar daudzas lietas musu valstii neapmierina, bet taa ir mana dzimtene un zeme, kur dziivoju un gribu dziivot un nekad neatlaushos Porzingja tipa tekstus, jo vnk taa nedomaaju par Latviju,

  +1 [+] [-]

, 2015-06-04 11:37, pirms 9 gadiem
Cilvēkiem raksturīga ir racionāla pieeja. Tālākais attiecas uz leģionāriem. Braukt uz Latviju un mācīties latviešu valodu, kura reāli der tikai Latvijā (un arī bez tās iemācīšanās 1 sezonu noteikti var normāli iztikt). Kāpēc mācīties valodu priekš 6-8 mēnešiem zinot pa par 99% tā nekad nebūs vajadzīga. Protams ka daudz loģiskāk ir mācīties valodas kuras pasaulē ir izplatītas.
Ir vēl sāpīga tēma. Ja man kāds ārzemnieks prasītu padomu: "Es braucu uz Latviju. Ko man vajadzētu darīt , lai es iepatiktos latviešiem?"
Es nešaubīgi atbildētu ka , ja mācīsies latviešu valodu, pateiksi kādu vārdu, teikumu, spēsi parunāt latviski, uzreiz iemantosi cieņu.
Cits iebildīs ka tā ir visām tautām. Atbildēšu -mums latviešiem šī iezīme izpaužas īpaši asi, vairāk kā citām tautām.
Kāpēc sāpīga šī tēma. ļoti viegli to var izmantot mūsu ienaidnieki -sāk dzīvot Latvijā (piemēram Krieviajs spiegi, specaģenti) - ļoti ātri iemācās latviski, izsakās ļoti labi par valsti, izrāda cieņu valsts simboliem un tu jau esi savējais. Ja vēl paceļo pa Latviju, paslavē mūsu kultūru-viss esi savējais (bet patiesībā specaģents). Vilis Lācis sarakstīja Zvejnieka dēlu jau būdams savervēts.
Mēs pārāk vienkārši iedalām kurš ir labs vai slikts, lojāls vai nē pēc 1-2 pazīmēm.
Vienkārši piemēram Rudņevs sliktais, Irbe labais utt.
PIEDOT, NEVAJAG SODĪT.

 +10 [+] [-]

, 2015-06-04 11:41, pirms 9 gadiem
95% no tiem bļāvējiem un asajiem reaģētājiem vakar pirmo reizi uzzināja, ka ir tāds Kristaps Porziņģis un un nav pārsteigums, ka nelasot un neklausoties viņa iepriekšējās intervijas viņi reaģēja tā.

Tie, kas zina kas ir Kristaps Porziņģis, saprot, ka tas bija pārpratums...

     [+] [-]

, 2015-06-04 11:41, pirms 9 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Pilnigi iespejams, ka shii atvainosanaas ir tikai kjeksiisha peec? Un iisteniibaa vinjs taa arii domaa, kaa pateica. Attaisnojums par gadiem ir vnk smiekliigs, nav jau vinjam 12 gadi, kad praataa dumjs varetu buut. Pat ja vinjs taa doma, tad kaapeec tas bija publiski jaapazinjo? Stulbaaku riiciibu gruuti iedomaaties. Kaut gan laikam labi, ka vinju no citas puses iepazina muusu valsts iedzivotaji. Man ar daudzas lietas musu valstii neapmierina, bet taa ir mana dzimtene un zeme, kur dziivoju un gribu dziivot un nekad neatlaushos Porzingja tipa tekstus, jo vnk taa nedomaaju par Latviju,
Cik sapratu viņš tā pateica domādams leģionāru domas.
Piemērs. Braukšu labāk uz Lielbritāniju nevis kaut kādu ... valsti, kur būs jāmācās vietējā valoda ,kura peč tam nebūs vajadzīga.

  +3 [+] [-]

, 2015-06-04 11:43, pirms 9 gadiem
Būs labi! Veiksmi KP

  +1 [+] [-]

, 2015-06-04 11:45, pirms 9 gadiem
Viss būs ok.
Tik jāiemācās runāt/nerunāt ar visiem žurnālistiem, kuriem tik mērķis kā pazemot citus.

  +1 [+] [-]

, 2015-06-04 11:47, pirms 9 gadiem
elninjo2 rakstīja: Viss būs ok.
Tik jāiemācās runāt/nerunāt ar visiem žurnālistiem, kuriem tik mērķis kā pazemot citus.
Vai arī atbildēt par Latviju un latviešu valodu ar milzīgu lepnumu.

  -2 [+] [-]

, 2015-06-04 11:47, pirms 9 gadiem
... jā un jautājums ne par tēmu... tā bagija presene kaut kur būs redzama tiešraidē?

     [+] [-]

, 2015-06-04 11:47, pirms 9 gadiem
FUNS rakstīja: Cilvēkiem raksturīga ir racionāla pieeja. Tālākais attiecas uz leģionāriem. Braukt uz Latviju un mācīties latviešu valodu, kura reāli der tikai Latvijā (un arī bez tās iemācīšanās 1 sezonu noteikti var normāli iztikt). Kāpēc mācīties valodu priekš 6-8 mēnešiem zinot pa par 99% tā nekad nebūs vajadzīga. Protams ka daudz loģiskāk ir mācīties valodas kuras pasaulē ir izplatītas.
Ir vēl sāpīga tēma. Ja man kāds ārzemnieks prasītu padomu: "Es braucu uz Latviju. Ko man vajadzētu darīt , lai es iepatiktos latviešiem?"
Es nešaubīgi atbildētu ka , ja mācīsies latviešu valodu, pateiksi kādu vārdu, teikumu, spēsi parunāt latviski, uzreiz iemantosi cieņu.
Cits iebildīs ka tā ir visām tautām. Atbildēšu -mums latviešiem šī iezīme izpaužas īpaši asi, vairāk kā citām tautām.
Kāpēc sāpīga šī tēma. ļoti viegli to var izmantot mūsu ienaidnieki -sāk dzīvot Latvijā (piemēram Krieviajs spiegi, specaģenti) - ļoti ātri iemācās latviski, izsakās ļoti labi par valsti, izrāda cieņu valsts simboliem un tu jau esi savējais. Ja vēl paceļo pa Latviju, paslavē mūsu kultūru-viss esi savējais (bet patiesībā specaģents). Vilis Lācis sarakstīja Zvejnieka dēlu jau būdams savervēts.
Mēs pārāk vienkārši iedalām kurš ir labs vai slikts, lojāls vai nē pēc 1-2 pazīmēm.
Vienkārši piemēram Rudņevs sliktais, Irbe labais utt.
PIEDOT, NEVAJAG SODĪT.
Tās ir vēstures sekas. Kad cilvēku acu priekšā tiek noārdīta viņu valsts, nodibināts totalitārs režīms un sākas kādas lieltautas masveida imigrācija, tad nav ko brīnīties, ka valoda ir viena no retajām lietām, ap ko cilvēki saliedēsies kā kopīgu savas identitātes simbolu. Domāju, ka kādas paaudzes laikā, kad latviešu valodas pratēju proporcija būs konstanti pieaugusi un sabiedrība apjautīs, ka latviešu valodai neviens vairs neuzbrūk, tas vairs nebūs tik sensitīvs jautājums. Protams, ja līdz tam paši nebūsim padevušies un nelikušies ne zinis, vai melnie un dzeltenie imigranti (un tādi būs, nekur nepaliks) mācās latviešu vai tomēr krievu valodu.

  -3 [+] [-]

, 2015-06-04 11:51, pirms 9 gadiem
cepiens ir par to, ka viņš pateica to f vārdu pirms Latvia..
varētu čalim piesieties pie vārdu izvēles, bet ne pie domas. jo esat reāli, kāpēc lai viņa komandas biedriem gribētos mācīties latviešu valodu ? kur viņi to dzīvē pielietos ? pēkšņi tā iepatiksies un brauks uz LV dzīvot ?
tiem kas cepī par to, ka "noniecina" LV valodu - gan jau visiem ir paziņas kas strādā vai strādāja ārzemēs. pajautājiet cik kolēģiem darbā mācīja latviešu valodu taisnību jau pateica - ārpus LV ar latviešu valodu īsti nav ko darīt.

esiet reāli. šis ir jāsaprot un jāpiedod. čalis vnk too excited, jo pēc mazāk kā mēneša būs nozīmīgākā diena viņa karjerā, iespējams pat dzīvē līdz šim un gribēja izklausīties stilīgi, kautgan bija jūtams , ka ir satraucies.

  +4 [+] [-]

, 2015-06-04 11:54, pirms 9 gadiem
Vilis15 rakstīja: "Sāktu uztraukties, ja apmelojumi par Latviju parādītos ESPN, “New York Times” vai “Washington Post”. Piedodiet, bet “TMZ Sports”, “The Sun” un tamlīdzīga dzeltenā prese nav uzskatāmi par nopietniem, solīdiem izdevumiem, pat ja tiem ir milzīga, miljonos mērāma auditorija"
Precīzi. Te parādās tas, ka mēs neprotam kritiski lietot medijus.
Respektīvi, video bija safabricēts?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-06-04 11:56, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Respektīvi, video bija safabricēts?
Naakotnes LV basiisha zvaigznei tachu visu var piedot un aatri aizmirst, pietika tikai video ielikt un visi jau atkal staraa par vinju. Nedod Dievs, ja ko liidziigu buutu pateicis, piemeram, Visnakovs no futbola izlases - buutu uzreiz ierakts zemee
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-06-04 12:00, pirms 9 gadiem
Nez, malacis, ka atvainojās. Pie tam vēl LTV. Tagad jākoncentrējas basketam, cerams nav sagruzijies pārāk.

  -4 [+] [-]

, 2015-06-04 12:00, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Respektīvi, video bija safabricēts?
Normāls medijs šādu mēslu nepublicētu.

  -1 [+] [-]

, 2015-06-04 12:00, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: Pa lielam starpības jau nav....cilvēks tos medijus tāpat lasa, vienalga kāda tā prese būs....Lai gan viņi paši apgāza Porziņģa teikto, ka pie mums nekā nav ko redzēt, pa lielam viņi viņu muļķa lomā nostādīja
nu es gan īsti TMZ nenosauktu par mediju. drīzāk par sūdvācējiem, kas uzcepj stāstus un rakstus no visa kā vien var.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: bālais

  -1 [+] [-]

, 2015-06-04 12:03, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: Pa lielam starpības jau nav....cilvēks tos medijus tāpat lasa, vienalga kāda tā prese būs....Lai gan viņi paši apgāza Porziņģa teikto, ka pie mums nekā nav ko redzēt, pa lielam viņi viņu muļķa lomā nostādīja
Runa nav par to vai tiek/netiek lasīti, bet gan par to, kā mēs uztveram iegūto info.

  +7 [+] [-]

, 2015-06-04 12:05, pirms 9 gadiem
Noviks veel samekleejis aizstavibas citaatus, reeka naak par to

  +2 [+] [-]

, 2015-06-04 12:06, pirms 9 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Naakotnes LV basiisha zvaigznei tachu visu var piedot un aatri aizmirst, pietika tikai video ielikt un visi jau atkal staraa par vinju. Nedod Dievs, ja ko liidziigu buutu pateicis, piemeram, Visnakovs no futbola izlases - buutu uzreiz ierakts zemee
Rudņevs taču ko tamlīdzīgu runāja... un atvainošanos vai nožēlu no viņa puses es tā kā neatceros....
Slēpts komentārs: Banss

  +4 [+] [-]

, 2015-06-04 12:09, pirms 9 gadiem
aloizs rakstīja: Rudņevs taču ko tamlīdzīgu runāja... un atvainošanos vai nožēlu no viņa puses es tā kā neatceros....
Kas liek domaat, ka atvainosanaas bija no sirds? Varbuut saprata, ka labaak buus atvainoties, lai neraditu ap sevi negativu auru?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2015-06-04 12:10, pirms 9 gadiem
Banss rakstīja: Bimbambolists Šis debloīdu sportaveids ir jāklapē ciet, un to garo urī*galvu neielaist valstī. Pasē ierakstīt F*cking Porziņģis.
Nekas nav jaaklapee ciet Suudzaas hokeja fani, ka basketbola fani lien pie hokeja rakstiem, bet ar ko tu labaaks? Deelj viena izlases basketbolista tagad paareejie muusu izlases vechi ir debloidi? Padomaa pirms, ko taadu runaa.

 +14 [+] [-]

, 2015-06-04 12:16, pirms 9 gadiem
Vilis15 rakstīja: Normāls medijs šādu mēslu nepublicētu.
Kāds sakars medijam ar Porziņģa teikto? Kāda starpība, kur tas tiek pateikts? Kaut vai Varakļānu pamatskolas avīzē.

Viens ir piedot cilvēkam, otrs ir mēģināt pataisīt notikumu par nebijušu.

     [+] [-]

, 2015-06-04 12:20, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Kāds sakars medijam ar Porziņģa teikto? Kāda starpība, kur tas tiek pateikts? Kaut vai Varakļānu pamatskolas avīzē.

Viens ir piedot cilvēkam, otrs ir mēģināt pataisīt notikumu par nebijušu.
Peec Porzinga aiztavju domaam, ja tu apliec Latviju dzeltenajos izdevumos, tas ir normali.
1 2 3 4 108 komentāri