Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājusi NBA kluba "Wizards" leģenda Anselds

Rolands Eliņš

Mūžībā aizgājusi NBA kluba "Wizards" leģenda Anselds
Vess Anselds. Foto: AP/Scanpix

74 gadu vecumā mūžībā aizgājis Vess Anselds, bijušais ASV basketbolists, kurš visu savu NBA spēlētāja karjeru aizvadīja „Bullets” vienībā (tagad „Wizards”) un tika iekļauts Naismita basketbola slavas zālē.

„Ar vislielākajām skumjām dalāmies ziņā, ka mūsu mīļotais vīrs, tēvs un vectēvs Vess Anselds šorīt mierpilni un ģimenes lokā aizgājis mūžībā pēc ilgstošām veselības problēmām,” paziņojumā citēta Anselda ģimene. „Viņš bija mūsu ģimenes akmens, īpaši apņēmīgs vīrs, kurš izbaudīja laiku kopā ar savu sievu, bērniem, draugiem un komandas biedriem. Viņš bija mūsu varonis, kurš mīlēja spēlēt un strādāt basketbolā Baltimorā un Vašingtonā, pilsētās, kuru nosaukumus viņš ar lepnumu nēsāja uz savām krūtīm vairākus gadus.”

Ietekmīgais ASV medijs Vašingtonas „Post”, rakstot par Anselda aiziešanu mūžībā, viņu nodēvē par vissvarīgāko un personu „Wizards” kluba vēsturē.

Anselds NBA ienāca 1968. gadā, tiekot draftēts Baltimoras „Bullets” sastāvā, un nospēlēja NBA 13 gadus, visus vienā komandā. Šis laika posms kluba vēsturē tiek dēvēts par Anselda ēru. Anselda karjeras vidū „Bullets” no Baltimoras pārcēlās uz Vašingtonu, kur ar centra spēlētāju Anseldu priekšgalā 1978. gadā izcīnīja NBA čempionu titulu – joprojām vienīgo kluba 59 gadus ilgajā vēsturē.

Anselds, kurš ir „Nuggets” trenera Vesa Anselda jaunākā tēvs un „Cavaliers” zvaigznes Kevina Lava krusttēvs, kopumā aizveda „Bullets” līdz četriem NBA fināliem. Viņš kļuva par NBA finālsērijas MVP, kā arī ieguvis sezonas vērtīgākā spēlētāja balvu 1969. gadā, turklāt paveica to jau savā debijas sezonā. Ar līdzīgu sasniegumu NBA vēsturē var lepoties tikai Vilts Čemberleins. Anselds piecreiz piedalījās NBA Zvaigžņu spēlē. Kopumā Anselds NBA aizvadīja 984 mačus, karjeru pabeidzot 1981. gadā ar 10.8 punktiem un 14.0 atlēkušajām bumbām vidēji spēlē. Viņš joprojām ir kluba rekordists nospēlēto minūšu un atlēkušo bumbu ziņā, kā arī otrs labākais kluba vēsturē rezultatīvo piespēļu ziņā.

Anselda paveiktais kluba labā tika novērtēts ar viņa 41. numura iemūžināšanu, taču no „Bullets” viņš neaizgāja. Uzreiz pēc karjeras beigām viņš ieņēma pozīciju kluba vadībā, pēc tam no 1988. līdz 1994. gadam bija galvenais treneris, bet no 1996. līdz 2000. gadam bija kluba ģenerālmenedžeris, pieredzot, kā Vašingtonas „Bullets” pārtop par Vašingtonas „Wizards”, komandu, kuru šobrīd pārstāv divi latviešu basketbolisti – Dāvis Bertāns un Anžejs Pasečņiks.

Anselds 1988. gadā tika iekļauts Naismita basketbola slavas zālē, bet 1996. gadā viņš tika nosaukts par vienu 50 izcilākajiem spēlētājiem līgas vēsturē.

Izmantotie resursi:
https://t.co/EEvgya6ep6?amp=1