Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Miris ilggadējais NBA komisārs Deivids Stērns

Ints Megnis
Ints Megnis

Miris ilggadējais NBA komisārs Deivids Stērns
Deivids Stērns 1996. gadā pasniedz Maiklam Džordanam NBA čempiona trofeju. Foto: AP/Scanpix

1. janvārī 77 gadu vecumā mūžībā aizgājis ilggadējais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komisārs Deivids Stērns.

Stērns NBA vadītāja amatā stājās 1984. gadā, nomainot Leriju O'Braienu, un tajā pavadīja 30 gadus, aizejot 2014. gadā, kad viņa vietā stājās Edams Silvers. Stērns miris no asiņošanas smadzenēs, kas viņam sākusies pirms aptuveni trim nedēļām.

Kā paziņojumā paudis Silvers, Stērns līgas vadību pārņēma, kad tā bija krustcelēs, bet 30 gadu laikā padarīja sacensības par modernām un starptautiskām. Silvers savu ilggadējo kolēģi nsauca par vienu no ietekmīgākajiem savas paaudzes biznesa līderiem.

Ņujorkā dzimušais Stērns darbu līgā sāka 1966. gadā. Četrpadsmit gadu laikā viņš pakāpās līdz viceprezidenta postenim, bet 1984. gadā amatā nomainīja O`Braienu (1975-1984). Tajā pašā gadā NBA uzvarētāju kauss tika nosaukts O'Braiena vārdā. Sterna laikmetā NBA komandu skaits pieauga no 23 līdz 30, līga izpletās salīdzinoši nelielos tirgos kā Sakramento, Memfisā un Oklahomsitijā, pasaules slavu ieguva visu laiku labākais basketbolists Maikls Džordans.

NBA sāka globālu ekspansiju, no 1992. gada atļaujot līgas spēlētājiem sacensties olimpiskajās spēlēs. Pēc Atlantas spēlēm Sterns atbalstīja Nacionālās Sieviešu basketbola asociācijas (WNBA) izveidi, kas piecpadsmit gadu laikā kļuva par spēcīgāko profesionālo sieviešu sporta līgu Savienotajās Valstīs.

Viens no ievērojamākajiem Sterna darbiem bija narkotiku pārbaužu ieviešana, kas 1980-ajos gados kļuva par vienu no aktuālakajiem jautājumiem līgas dienaskārtībā. Sterns teica, ka piedzīvojis dažus no skumjākajiem brīžiem, kad pozitīvu narkotiku testu dēļ virkne spēlētāju tika izslēgti no līgas.

Brīdī, kad Sterns kļuva par komisāru, NBA komandu vidējā vērtība bija ap 20 miljoniem dolāru. Tagad tā palielinājusies desmitiem reižu.