Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

LBL sezonas MVP: Edgars Jeromanovs

LBL sezonas MVP: Edgars Jeromanovs
Linards Jaunzems un Edgars Jeromanovs
Foto: Māris Greidāns

“OlyBet” Latvijas Basketbola līgā (LBL) jau sākušās izslēgšanas turnīra spēles, bet, kamēr vēl netiek dalītas medaļas, Sportacentrs.com piedāvā savu versiju par aizvadītās regulārās sezonas labākajiem spēlētājiem un treneriem. Labākie noteikti kopumā septiņās dažādās kategorijās.

Septiņas kategorijas - septiņi vērtētāji. Noteikt labākos tika aicināti seši Sportacentrs.com autori, kas visbiežāk raksta un/vai runā par basketbolu - Andrejs Siliņš, Māris Noviks, Emīls Ozerinskis, Rolands Eliņš, Kristaps Pildiņš un Pēteris Neimanis, kā arī galveno redaktoru Jāni Celmiņu.

Princips pavisam vienkāršs - katrā nominācijā jānosaka Top3, labākajam tiekot pie trīs punktiem, otrajam - pie diviem, bet trešajam - pie viena. Gadījumā, ja ir vienāds punktu skaits, un, pasteidzoties notikumiem pa priekšu, tāds gadījums izrādījās tikai viens, uzvara tiek piešķirta tam, kuram atvēlētas vairāk pirmās vietas.

Kā jau visos iespējamajos basketbola vides ekspertu vērtējumos tiražēts kopš septembra sākuma, šī gada čempionāts līmeņa ziņā piedzīvojis kritienu, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu. Ārzemnieku šogad bijis maz un konkurence par labākā godu līdz ar to bija minimāla. No otras puses - tas ļāva uzmirdzēt iepriekš ēnā palikušiem spēlētājiem (un komandām) un izcelties jaunajiem.

Un tā…

MVP: Edgars Jeromanovs ("Jūrmala")

26 spēles, 26 min, 12,7 punkti, 4,3 rez.piespēles, 3,0 atl.bumbas, 1,8 pārtv.bumbas, +13,0 efektivitāte.

Par 2018. gada vērtīgāko LBL spēlētāju atzīts Edgars Jeromanovs, kurš bija viens no “Jūrmalas” balstiem ceļā uz trešo pozīciju regulārajā sezonā un favorītu pozīcijai cīņā par medaļām pavasara kaujās. Vislabāk Edgara nozīme bija jūtama mačos, kad viņš nespēlēja, piemēram, ārpus “play-off” palikušo “Jēkabpili” jūrmalnieki bez Jeromanova pieveica ar lielām grūtībām tikai pagarinājumā. Autoru vērtējumā Edgars sakrāja 13 punktus, bet turpat, uz papēžiem minot, palika “Latvijas Universitātes” sensācija Linards Jaunzems.

Jānis Celmiņš: Cilvēks-orķestris gan laukumā, gan ārpus tā. Bez Edgara aktivitātēm nebūtu arī Jūrmalas komandas. Runā, ka nākamsezon Jeromanovam un Co esot plāns peldēt plašākos ūdeņos.
Emīls Ozerinskis: Lai gan pēc statistikas sezona nedaudz vājāka nekā pērn, maču izskaņās tieši Jeromanova aukstasinība ļāva jūrmalniekiem izvairīties no liekiem zaudējumiem un pārliecinoši demonstrēt stabilāko sniegumu visas sezonas garumā.
Māris Noviks: Kluba vadītāja pienākumi nav apēnojuši spēlētāja kvalitātes. Līderis gan laukumā, gan ārpus tā.

Balsojums

SpēlētājsPunktiSpēlētājsPunkti
E.Jeromanovs13M.Mejeris1
L.Jaunzems12M.Vītols1
A.Peress6E.Ubilla1
A.Šķēle5J.Kaufmanis1
R.Sirsniņš2

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
A.SiliņšL.JaunzemsE.JeromanovsA.Peress
E.OzerinskisE.JeromanovsA.ŠķēleM.Vītols
M.NoviksE.JeromanovsL.JaunzemsM.Mejeris
R.EliņšA.ŠķēleL.JaunzemsE.Jeromanovs
K.PildiņšA.PeressL.JaunzemsE.Jeromanovs
P.NeimanisL.JaunzemsR.SirsniņšE.Ubilla
J.CelmiņšE.JeromanovsA.PeressJ.Kaufmanis

Labākais rezervists: Deniss Krestiņins ("Jūrmala")

28 spēles, 22 min, 8,8 punkti, 7,5 atl.bumbas (2,8 uzbr.bumbas), 1,4 pārtv.bumbas, +13,9 efektivitāte.

Nominācija, kurai kvalificējās tie, kuri sezonā mazāk nekā 40% spēļu laukumā devās pamata pieciniekā, līdz ar to, piemēram, ogrēnieti Rinaldu Sirsniņu (48,3%) diemžēl izvēlēties nevarēja. Krestiņinam ir lieliski piemērotas fiziskās īpašības mūsdienu basketbola garajam spēlētājam. Vidēji laukumā pavadot tikai ap 20 minūtēm, kļuva par trešo labāko cīnītāju par atlēkušajām bumbām visā līgā. Trūkumus meistarībā kompensē ar nerimstošas enerģijas lādiņu abos laukuma galos. Arī tuvākais sekotājs apveltīts ar līdzīgām rakstura īpašībām - Edgars Lasenbergs aizvadījis savu pirmo sezonu 100% profesionāļa statusā (iepriekš spēlēja LU komandā) un ievedis savu komandu izslēgšanas turnīrā.

M.Noviks: Jūrmalas trenera Mārtiņa Gulbja “džokeris”. Enerģijas spēlētājs, ļoti bīstams uzbrukumā, gūst daudz otrās iespējas punktu.
R.Eliņš: Starp vairākiem citiem ar labu sniegumu un statistiku Deniss savā komandā ieņēma svarīgāko lomu. Droši vien noderētu jebkurai citai LBL komandai kā stabils pamata piecinieka spēlētājs.
P.Neimanis: Spēlē ar tik lielu enerģiju, ka spēj palīdzēt komandai, arī iesaistoties spēlē no maiņas. Laukumā arī izšķirošās galotnēs, kas tikai pierāda, cik svarīgs savai komandai.
K.Pildiņš: Iespējams, trešais labākais spēlētājs komandā. Ar viņu laukumā iespējams spēlēt ātrāk un dinamiskāk.

Balsojums

SpēlētājsPunktiSpēlētājsPunkti
D.Krestiņins16A.Misters3
E.Lasenbergs11K.Bērziņš2
K.Brauns5G.Sīpoliņš1
H.Kārlis4

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
A.SiliņšD.KrestiņinsE.LasenbergsG.Sīpoliņš
E.OzerinskisH.KārlisA.MistersE.Lasenbergs
M.NoviksD.KrestiņinsK.BērziņšE.Lasenbergs
R.EliņšD.KrestiņinsE.LasenbergsA.Misters
K.PildiņšD.KrestiņinsE.LasenbergsH.Kārlis
P.NeimanisD.KrestiņinsK.BraunsE.Lasenbergs
J.CelmiņšK.BraunsE.LasenbergsD.Krestiņins

Progresējušākais spēlētājs: Linards Jaunzems ("Latvijas Universitāte")

29 spēles, 29 min, 16,1 punkts, 6,6 atl.bumbas, 2,8 rez.piespēles, 2,3 pārtv.bumbas, +18,7 efektivitāte.

Nominācija, kurā līdz ar līgas komandu sastāvu pavājināšanos iespējas izcelties bija daudziem. Vislabāk to izmantoja viens. Pārliecinošākā uzvara aptaujā konstatēta tieši šajā nominācijā - visi septiņi aptaujas dalībnieki LU līderi Linardu Jaunzemu izcēla kā visvairāk progresējušo spēlētāju, ļaujot uzbrucējam savākt maksimālo iespējamo punktu skaitu - 21. Aiz šīs acītes slēpjas arī statistikas cipari. 15 no 18 statistikas pozitīvajām kategorijām sasniegti labākie rādītāji karjerā, spēlējot pie tā paša trenera un ar to pašu komandas kodolu, ko pagājušajā sezonā. Latviešu “Dreimonds Grīns” - undersized ceturtais numurs, kurš aizsardzībā labi tiek galā ar lielākiem, bet uzbrukumā labi izmanto pretinieku vājos punktus. Pirmoreiz nopelnīja dalību Zvaigžņu spēlē, turklāt kā rezervists, tātad tā bija treneru izvēle. Sportacentrs.com balsojumā par mata tiesu atpalika no Jeromanova MVP vērtējumā. Noteikti apliecināja sevi kā vērtīgu aktīvu lielākiem klubiem.

K.Pildiņš: LU sistēmā izaudzis par līderi, spējis pēc piecu gadu pārtraukuma ievilkt savu komandu “play-off”. Arī iepriekšējās sezonās rādīja labu statistiku, bet šosezon tā redzama vēl būtiskāk.
J.Celmiņš: Par visiem simt procentiem attaisnoja komandas galvenā trenera uzticību. Par šo puisi vēl dzirdēsim!
E.Ozerinskis: No spēlētāja, kurš vēl pirms diviem gadiem lielākoties spēles sāka no soliņa, šosezon kļuvis par komandas līderi un vienu no visas LBL statistikas līderiem. Spēlētājs, par kuru pacīnīties citām LBL komandām.
R.Eliņš Komentāri lieki, izvēle acīmredzama.

Balsojums

SpēlētājsPunktiSpēlētājsPunkti
L.Jaunzems21E.Lasenbergs2
H.Kārlis6K.Lasmanis1
V.Iļjins6R.Lomažs1
R.Birkāns5

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
A.SiliņšL.JaunzemsH.KārlisV.Iļjins
E.OzerinskisL.JaunzemsR.BirkānsK.Lasmanis
M.NoviksL.JaunzemsR.BirkānsH.Kārlis
R.EliņšL.JaunzemsV.IļjinsH.Kārlis
K.PildiņšL.JaunzemsE.LasenbergsV.Iļjins
P.NeimanisL.JaunzemsV.IļjinsR.Birkāns
J.CelmiņšL.JaunzemsH.KārlisR.Lomažs

Labākais aizsardzības spēlētājs: Deniss Krestiņins ("Jūrmala")

28 spēles, 22 min, 8,8 punkti, 7,5 atl.bumbas (2,8 uzbr.bumbas), 1,4 pārtv.bumbas, 1,0 bloķēti, +13,9 efektivitāte.

Šī ir kategorija, kuru noteikt visgrūtāk, skatoties tikai statistikas ciparos, šeit katram jāpielieto arī savs acu tests. Lietuviešu enerģijas lādiņš Krestiņins par labāko aizsardzības spēlētāju Sportacentrs.com versijā tiek atzīts otro gadu pēc kārtas. Labi spēlēt aizsardzībā var katrs, kurš apveltīts ar koordināciju, gaišu galvu, labu fizisko sagatavotību un vissvarīgāk - raksturu. Tie, kuriem šīs četras lietas papildina arī no dabas dotas labas fiziskās īpašības, kļūst par labākajiem aizsardzības spēlētājiem. To apliecina arī Sportacentrs.com balsojums - Deniss Krestiņins un Mareks Mejeris ir divi spēlētāji, kuri var lepoties ar šādu sava basketbolista profila komplektāciju.

E.Ozerinskis: Aizsardzības ieguldījumu reizēm grūti novērtēt, jo statistika daudz ko neparāda. Tāpēc balstos uz acu testu, atceroties reizes, kad aizsardzības spēlētājs mēdz izbesīt prteiniekus. Krestiņins, kā jau kārtīgs lietuvietis, uzkrita uz nerviem daudziem pretspēlētājiem.
K.Pildiņš: Aktīvs cīņā par atlēkušajām bumbām un metienu bloķēšanā. Pretiniekiem nav viegli apspēlēt jūrmalnieku garo spēlētāju.

Balsojums

SpēlētājsPunktiSpēlētājsPunkti
D.Krestiņins15M.Ziediņš2
M.Mejeris14K.Bendžamins2
L.Jaunzems3M.Brusevics1
R.Zēbergs3R.Sirsniņš1

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
A.SiliņšR.ZēbergsM.MejerisD.Krestiņins
E.OzerinskisD.KrestiņinsM.ZiediņšM.Brusevics
M.NoviksM.MejerisL.JaunzemsD.Krestiņins
R.EliņšM.MejerisD.KrestiņinsM.Brusevics
K.PildiņšD.KrestiņinsM.MejerisR.Sirsniņš
P.NeimanisD.KrestiņinsK.BendžaminsM.Mejeris
J.CelmiņšM.MejerisD.KrestiņinsL.Jaunzems

Labākais jaunais (U22) spēlētājs: Rihards Lomažs ("Ventspils")

24 spēles, 24,5 min, 8,5 punkti, 3p. 41,6%, 2,8 rez.piespēles, 2,2 atl.bumbas, 1,2 pārtv.bumbas, +10,5 efektivitāte.

Tāpat kā progresējušāko spēlētāju nominācijā, arī jaunajiem šajā sezonā bija laba augsne izcelties. Jāteic, sevi pieteica daudzi gan gados paši jaunākie, gan jau labu pieredzi uzkrājušie, taču aizvien jauno statusā esošie (U22 vecuma kategorija izvēlēta, sekojot ierastajai praksei Eiropas līgās). Lai gan Lomažam šī ir jau piektā sezona LBL līmenī, pēc vecuma viņš aizvien kvalificējas labākā jaunā spēlētāja atzinībai un tā arī novērtēts - četri vērtētāji Rihardam atdeva pirmo vietu. Atguvies no ilgstoši ārstēta savainojuma, pamazām, bet pārliecinoši iesaistījās komandā un šobrīd jau kļuvis par ļoti svarīgu zobratu “Ventspils” mehānismā, ar ko Štelmahers centīsies atgūt Latvijas čempiontitulu. Bija līderis spēlē pret VEF, kas ļāva nodrošināt uzvaru regulārajā sezonā. Tuvākais sekotājs - LU motors Renārs Birkāns, kurš, neraugoties uz to, ka šajā nominācijā tiks vērtēts arī nākamgad, jau šosezon bija viens no labākajiem asistētājiem līgā.

M.Noviks: Nebaidās uzņemties iniciatīvu, spēj kvalitatīvi nospēlēt abos laukuma galos, sezonas gaitā nopelnīja uzaicinājumu uz valstsvienību.
K.Pildiņš: Pēc savainojuma izārstēšanas atgriezās un ne tikai kļuva par vienu no “Ventspils” līderiem, bet bija pat vēl redzamāks par dažiem ierastajiem komandas vadošajiem spēlētājiem. Lieliski debitēja Latvijas valstsvienībā.
J.Celmiņš: Neticami, ka viņam ir tikai 22 gadi. Neticami!

Balsojums

SpēlētājsPunktiSpēlētājsPunkti
R.Lomažs16O.Bērziņš2
R.Birkāns11A.Berķis1
E.Hāzners7N.Zotovs1
D.Vīksne3D.Klegeris1

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
A.SiliņšR.LomažsE.HāznersR.Birkāns
E.OzerinskisD.VīksneO.BērziņšA.Berķis
M.NoviksR.LomažsR.BirkānsN.Zotovs
R.EliņšR.BirkānsR.LomažsE.Hāzners
K.PildiņšR.LomažsR.BirkānsE.Hāzners
P.NeimanisR.BirkānsR.LomažsE.Hāzners
J.CelmiņšR.LomažsE.HāznersD.Klegeris

Labākais ārzemnieks: Alekss Peress ("VEF Rīga")

19 spēles, 22,5 min, 10,1 punkts, 5,4 rez.piespēles, 2,1 atl.bumba, 1,5 pārtv.bumbas, +12,5 efektivitāte.

Arī šajā nominācijā tikt pie balvas bija salīdzinoši vieglāk, nekā iepriekšējās sezonās, jo klubi ierobežotās rocības dēļ ārvalstniekus meklēja daudz kūtrāk. VEF apliecināja savu augsto profesionalitāti, atkal spējot atrast labus ārzemju palīgus par savām ambīcijām izdevīgu cenu - tas attiecināms gan uz Aleksu Peresu, gan Kendriku Braunu. Peress kļuva par vienu no VEF labākajiem leģionāriem kopš kluba atjaunošanas 2007. gadā. Bija vairāku svarīgu metienu autors spēlēs, kur VEF ļāva zemāka ranga pretiniekiem sagādāt saspringtas galotnes, bet tieši Peress bija izšķirošais atsvars, lai svaru kausi sasvērtos par labu rīdziniekiem. Tiesa, ne vienmēr… Tuvākais sekotājs ir ventspilnieku saspēlnieks Emanuels Ubilla, kura lielākā vērtība bija stabilitāte. Jāteic, kā ir - abu lielo klubu spēlētāju, īpaši jau tā tik skaita ziņā maz esošo ārzemnieku vērtējums, gribot negribot, tiek atšķaidīts arī ar sniegumu starptautiskajā arēnā (VTB, ČL).

M.Noviks: Savu potenciālu pilnībā atklāja VTB līgas spēlēs. Aukstasinīgs un ļoti konstruktīvs spēlētājs, kurš allaž darbojas komandas interesēs.
K.Pildiņš: VEF trāpīja desmitniekā ar vēl vienu Meksikas izlases basketbolistu. Aktīvs, rezultatīvs, pretendents uz līgas MVP statusu, tāpēc bez brīnumiem - labākais ārzemnieks.
E.Ozerinskis: Meistarības ziņā neapšaubāmi kvalitatīvākais LBL leģionārs, taču brīžiem šķiroja spēles.
J.Celmiņš: VEF atslēgas spēlētājs. Top3 galvaspilsētas komandas leģionārs pēc kluba atjaunošanas.

Balsojums

SpēlētājsPunktiSpēlētājsPunkti
A.Peress17K.Bendžamins4
E.Ubilla10K.Brauns2
D.Krestiņins9

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
A.SiliņšA.PeressD.KrestiņinsE.Ubilla
E.OzerinskisK.BendžaminsD.KrestiņinsA.Peress
M.NoviksA.PeressE.UbillaK.Brauns
R.EliņšE.UbillaA.PeressK.Bendžamins
K.PildiņšA.PeressD.KrestiņinsE.Ubilla
P.NeimanisE.UbillaA.PeressD.Krestiņins
J.CelmiņšA.PeressD.KrestiņinsK.Brauns

Labākais treneris: Guntis Endzels ("Latvijas Universitāte")

Nominācija, kurā minēti pieci speciālisti un neliels pārsteigums ir Artūra Visocka-Rubeņa nebūšana starp siem pieciem. Galu galā Visocka-Rubeņa vadītā “Ogre” šosezon uzvarēja sezonas sēriju pret VEF un spēja iekost arī ventspilniekiem. Toties viens no visvairāk punktu sakrājušajiem ir “Ogres” sīvākās konkurentes “Jūrmalas” treneris Mārtiņš Gulbis un varbūt tieši uzvaras visās nozīmīgajās (pēdējā tāda no turnīra tabulas viedokļa vairs nebija) savstarpējās spēlēs lika novērtēt Mārtiņu augstāk. “Jūrmalas” stāsts visiem zināms - komanda, kas savākta pēdējā brīdī un bez nopietnas pirmssezonas gatavošanās, tika līdz stabilai trešajai pozīcijai. Izņemot jau minēto pēdējo nesvarīgo spēli pret “Ogri”, kas turklāt tika aizvadīta bez Jeromanova, Gulbja vadītā komanda uzvarēja pilnīgi visas saspringtās galotnes pret komandām, kas tabulā atrodas zemāk.

Tomēr uzvarētāja laurus šajā nominācijā plūc Guntis Endzels, kuram ir tikpat punktu, taču vairāk pirmo vietu (4). Tikpat ļoti, cik Mārtiņš Zībarts, arī Endzels bija pelnījis novembra beigās saņemt pagājušā gada Latvijas labākā trenera godu par pārsteidzošo bronzu pasaules universiādē. Labi iesākto Guntis labi turpināja un ieveda LU komandu LBL izslēgšanas turnīrā pirmo reizi pēc piecu gadu pārtraukuma. Endzela vadībā labākās sezonas karjerā aizvadīja Renārs Birkāns, Linards Jaunzems un citi studenti, apliecinot sevi kā vērtīgus potenciālus papildinājumus Latvijas profesionālajam basketbolam.

M.Noviks: Gunta pozitīvisms izrādījās lipīgs - treneris “inficēja” visu komandu, vispirms aizveda to līdz vēsturiskai bronzai Universiādē un tad pēc piecu gadu pārtraukuma ieveda LU izslēgšanas spēlēs.
R.Eliņš: Liels progress gan komandai, gan atsevišķiem spēlētājiem. Labākā attiecība starp prognozēto un realitātē izcīnīto uzvaru skaitu.
P.Neimanis: Var jau teikt, ka LU savā ziņā paveicās ar LBL otrā ešalona jaudas mazināšanos, taču arī sesto vietu vajadzēja izkarot, un LU to paveica. Turklāt tika sameklēti jauni akcenti un jauni līderi.

Balsojums

TrenerisPunktiTrenerisPunkti
G.Endzels16 (x4)R.Štelmahers2
M.Gulbis16 (x3)K.Valters1
K.Zeids7

Balsotājs1.vieta2.vieta3.vieta
A.SiliņšG.EndzelsM.GulbisK.Zeids
E.OzerinskisM.GulbisK.ZeidsG.Endzels
M.NoviksG.EndzelsK.ZeidsM.Gulbis
R.EliņšG.EndzelsM.GulbisR.Štelmahers
K.PildiņšM.GulbisK.ZeidsG.Endzels
P.NeimanisG.EndzelsM.GulbisR.Štelmahers
J.CelmiņšM.GulbisG.EndzelsK.Valters

, 2018-05-01 21:32, pirms 6 gadiem
Diivaini,labaakais MVP ,BET IZLASEI NELAIZZ PAT SHAAVIENA ATTAALUMAA , nejeega Jakovics it kaa labaaks ,kur te godiigums,Keris tak to puisheli ar kreiso kaaju pie vietas pieliktu...
Pīdžejs Paipss aizsardzībā pret Renāru Birkānu. Foto: Dāvis Lejasmeiers
34

Viesspēlētāji nogremdē Ausēja centienus, Paipsa 25 punkti dod Vefiņam bronzu

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas apvienotās līgas bronzas spēlē Latvijas klasikā pie nebūt ne viegla panākuma tika "VEF Rīga" basketbolisti, kuri ar 84:76 spēja noturēt aiz sevis "Ventspils" vienību. Rīdziniekiem 25 punktus guva Pīdžejs Paipss.
Roberts Freimanis. Foto: Ģirts Gertsons
7

"Liepāja" iekarst no tālienes un panāk izšķirošo ceturtdaļfināla spēli

"Pafbet" Latvijas basketbola līgas ceturtdaļfinālā starp "Liepāju" un "Ogri" būs nepieciešama piektā spēle, kura pirmdien norisināsies "Ogrē". Pirmajā puslaikā, saberot grozā 11 no kopumā 15 izmestajiem tālmetieniem, "Liepāja" uzvarēja ar 99:73, tādējādi izlīdzinot sērijas rezultātu 2-2.
Francis Lācis un Zigmārs Raimo (no kreisās). Foto: Rīgas Zeļļi
17

3x3 izlasē spēlējošie Lācis un Raimo šajā sezonā ''Zeļļos'' neatgriezīsies

Portālam ''Sportacentrs.com'' zināms, ka Rīgas ''Zeļļi'' atlikušo sezonu aizvadīs tādā sastāvā, kādā iesākuši Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas mačus. Lai arī 3x3 basketbola izlase jau ir nodrošinājusi vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs, nedz Franča Lāča, nedz Zigmāra Raimo atgriešanās komandā šajā sezonā netiek sagaidīta.