Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Spēka rangs: kurš atņems titulu Valmierai?

Spēka rangs: kurš atņems titulu Valmierai?
Foto: bkvalmiera.lv

Klāt diena, kad pašmāju groza bumbas cienītāji var sist plaukstas aiz prieka – sākas jaunā Latvijas čempionāta sezona! Iepriekšējā noslēdzās ar vēsturisku “Valmieras/Ordo” panākumu, bet klubu starpsezonā paveiktais ļauj veikt pirmās spekulācijas par to, vai vidzemniekiem izdosies noturēt savu titulu, tronī atgriezīsies kāds no iepriekšējiem karaļiem vai parādīsies vēl kāds reāls kandidāts uz zeltu?

Tā kā visas komandas Latvijas čempionātā neaizvada vienādu spēļu skaitu, turnīra tabula sezonas gaitā ne vienmēr spēj parādīt reālo spēku samēru. Tāpēc piedāvāšu ik pa pāris mēnešiem salīdzināt situāciju tabulā ar cik-nu-vien-var-objektīvu subjektīvo viedokli par komandām un to izredzēm sezonas turpinājumā. Pirmais rangs jau pirms regulārās sezonas starta.

Protams, pārbaudes spēlēs parādītie rezultāti arī veido savu fonu, taču ne vienmēr rada objektīvu ainu, jo mači aizvadīti dažādos sagatavošanās cikla posmos (tai skaitā pretiniekiem). Tāpēc pirmais sezonas spēka rangs veidots, vairāk (taču ne pilnībā) balstoties uz komandu vadības vasaras darbu – komplektāciju. Spēlētāju pozīcijas ir provizoriskas – jāņem vērā, ka bieži vien pirmie numuri var spēlēt kopā un kāds no lielākiem trešajiem numuriem var spēlēt arī ceturtā numura pozīcijās (un ceturtie – piektā numura pozīcijās).

1. Ventspils

PG: Dīns, Šķēle, Leimanis
SG: Kempbels, Lomažs
SF: Ate, Kuksiks, Janičenoks, Gulbis
PF: Gražulis, Žeļonis, Ziediņš
C: Zaķis, Mbodžs

Lieliska komplektācija, pārliecinoši labākais sniegums pārbaudes spēļu ciklā. Katrā pozīcijā ir vismaz pa diviem vienāda/līdzīga līmeņa spēlētājiem - izkrīt viens, vietā nākamais. Šobrīd noteikti dziļākais soliņš līgā. Sastāvs, kas vieš cerības, gaidot Čempionu līgas grupu turnīru (tiesa, arī tur esošo komandu iespējas ir vismaz tādā pat līmenī, daļā gadījumu – pat ievērojami lielākas). Ja pagājušajā sezonā ar ārzemniekiem tika nošauts greizi, šoruden šķiet, ka pagaidām sastāvā esošie leģionāri nebūs kā atsevišķa komanda komandā. Būs interesanti pavērot, kā mainīsies (uzlabosies?) ķīmija brīdī, kad sastāvā atgriezīsies Janičenoks un Gulbis. Minūtēm vajadzētu pietikt visiem, jo, spēlējot četrus apļus LBL, spēles nebūs par maz. Ja komanda uzvar, konkurence par vietu laukumā nāk tikai labumā. Ja sākas neveiksmīgāka sērija, var atkārtoties pagājušā gada situācija ar mikroklimata problēmām. Andrejam Gražulim lieliska iespēja atgriezt savu vārdu izlases kandidātu sarakstā. Lomažs, kura basketbols šī raksta autoram šķitis īpaši simpātisks jau no 2013. gada Eiropas U18 čempionāta, varētu spert nākamo soli pretī debijai izlases kandidātu sarakstā.

2. Valmiera/Ordo

PG: Varanausks, Gabrāns, O.Bērziņš
SG: J.Kaufmanis, Kārlis, E.Kaufmanis
SF: Laksa, Mālmanis, Vīksne
PF: Jonāts, A.Bērziņš
C: Blaus, Vokers, Ramanis

Jau pagājušās sezonas izskaņā kuluāros sakās runas par “Ordo” atbalsta ievērojamu samazināšanos nākamajai sezonai un vienubrīd pat dzirdēju tik traku baumu, ka atbalsts samazināšoties desmikārtīgi. “Absolūtas muļķības,” konkrētā un ļoti spēcīgā vārdu savienojumā uz šīm baumām jau augusta vidū man atbildēja ģenerālmenedžeris Mārtiņš Bērziņš (izvērstāk ŠEIT). Ierindā palikuši septiņi no pagājušās sezonas spēlētājiem. Mičelu nomainījis latviešu mentalitātei tuvākais lietuvietis Varanausks, kurš sezonas turpinājumā noteikti rādīs vēl labāku sniegumu nekā pirmssezonā. Kā rezerves centrs tika ņemts Vokers, bet pēc Baltijas kausa cīņām izskatās, ka pats kanādietis nebūs gatavs samierināties ar 10-15 minūtēm spēles laika, līdz ar to noteikti var teikt, ka centra pozīcijā komplektācija pat ir labāka nekā pirms gada. No spāņiem īrētajam Rinaldam Mālmanim līgumā ar “Baskonia” palicis šis un vēl viens gads. Spēlēšana starp večiem Latvijas un Baltijas līgā noteikti būs vērtīgāka skola par Spānijas trešo līgu un šī pieredze var noderēt, lai nākamvasar pierādītu savu varējumu arī Eirolīgas klubā. Sastāva rotācija nav tik plaša (nav gan teikts, ka komplektācija ir noslēgusies), bet tas ļaus, piemēram, Kaufmanim pēc saraustītas iepriekšējās sezonas atkal būt sev ierastajā lomā – punktu mašīnai. Baltijas kausā interesants šķita Helmaņa gājiens brīžiem laukumā vienlaikus turēt gan abus centrus, gan Mālmani (206 cm), tādējādi padarot priekšējo līniju par garāko un fiziski lielāko visā līgā. Sezonas turpinājumā (atgriežoties sastāvā Bērziņam) redzēsim, vai tā bija pielāgošanās situācijai (8 spēlēt gatavu spēlētāju pieejama rotācija) vai arī tika ielikti pamati kam interesantam nākotnē. Par līdzjutējiem nav jāsatraucas , īpaši pēc varoņdarba pirms pašas sezonas – kā gan citādi nosaukt astoņu vīru sastāvā izcīnīto Baltijas līgas kausu, finālā uzveicot neapšaubāmo favorīti “Ventspili”.

3. VEF Rīga

PG: Vecvagars, Gadijs
SG: Šķēle, Blūms, Hāzners
SF: Ričardss, Labucks, Jansons
PF: Helmanis, Bezbradica
C: Meiers, Gromovs

Rīgas lielākajā klubā sperts labs solis arī darbā ar līdzjutēju piesaisti – par fanu kluba galvenajiem cilvēkiem iecelti basketbola superentuziasti brāļi Nauris un Normunds Maci. Salīdzinot ar to, kāds VEF izskatījās šajā laikā pirms gada, skatītājam sastāvs noteikti šobrīd šķiet simpātiskāks. Ārējā līnija nokomplektēta ļoti pieklājīgi – divi dažāda stila saspēles vadītāji, kas noteikti var spēlēt arī kopā, gandrīz visi malējie (izņemot izdevīgi iegūto Labucku – dzīvesbiedre spēlē TTT rindās), var labi nospēlēt “pick’n’roll”. Tomēr atšķirību augstā līmenī rada tas, kā spēj konkurēt garajā galā (un Valmierai pie nosacījuma, ja visi veseli, šobrīd garais gals izskatās labāks). Tas rada šaubas – jūtami trūkst atlētiskuma un spējas paplašināt laukumu. Helmanis kā rezerves spēka uzbrucējs ir teicams papildinājums, bet serbu leģionāra kvalitāte neatbilst pat rezervista vietai tāda līmeņa klubā kā VEF. Jāgaida papildinājums (-i), kas var ieviest izmaiņas arī spēka rangā. Tā kā sastāvs nav ļoti plašs, slodze spēlētājiem būs liela un varbūt pat labi, ka Latvijas čempionātā tiks aizvadīti tikai divi apļi, ja mēs kā skatītāji vēlamies redzēt VEF labāko pieejamo sastāvu pavasarī. VEF sakarā nekad netrūkst dažādu baumu, tai skaitā par it kā finansiālo iespēju izsīkumu, tomēr labā ziņa ir tāda, ka šosezon jau pirmo algu spēlētāji saņēmuši laikus. It kā nieks, bet patīkami.

4. Jēkabpils

PG: Sirsniņš, Sokolovs
SG: Antrops, Virsis, Štelmahers
SF: Stumbris, Miglinieks
PF: Aleksejevs, Magone, Vītiņš
C: Šeļakovs, Veselovs

No četrām komandām, kas sastāvus pagaidām nokomplektējušas tikai no vietējiem spēlētājiem, “Jēkabpils” ir pārliecinoši vadībā. Pieci spēlētāji palikuši no iepriekšējā sastāva, četri atgriezušies pēc neliela pārtraukuma, klāt arī snaiperis Antrops, Eiropas U20 vicečempions Stumbris, pēc studijām ASV pirmos soļus profesionālajā sportā gatavs spert Eiropas U18 bronzas īpašnieks Vītiņš. Laicīga komplektācija, laicīga sagatavošanās sezonai – tas varētu būt jēkabpiliešu trumpis sezonas ievadā. Jaudīgs un variācijām bagāts garais gals, kas var sagādāt problēmas jebkurai LBL komandai (un noteikti varēs pacīkstēties par augstām vietām arī Baltijas līgā). Rūdolfam Rozītim sagādāts labs materiāls, lai debijas sezona galvenā trenera amatā vīriešu basketbolā izdotos sekmīga.

5. Barons kvartāls

PG: Strupovičs, Zonne
SG: Geks, Mediss
SF: Jogela, Mētra
PF: Dārgais, Epners
C: Freimanis, Krestiņins

Viena no komandām, kas pirmssezonā demonstrējusi labāku sniegumu nekā to varētu iedomāties pēc sastāva aprisēm, un tas ļauj rangā ieņemt augstāku vietu nekā tā būtu, ja mēs nezinātu pārbaudes spēļu rezultātus. Trenera Gulbja nopelns un par to nav jāšaubās – ja Mārtiņš spēja izveidot brīžiem ļoti neērtu pretinieku no krietni mazāk jaudīgas “Jelgavas”, tad kāpēc lai viņa vadībā arī “Barons” nesasniegtu vairāk nekā to pieļauj sastāvs uz papīra. Jādomā, ka arī “baroni” komplektāciju nav noslēguši, īpaši garajā galā, kur noderētu kāds pamatīgāks centrs, lai Roberts Freimanis varētu atgriezties ceturtā numura pozīcijā. Viens no variantiem garajā galā tika zaudēts cīņā ar Francijas otrās līgas finālisti. Vienubrīd tika runāts par iespējamo Kristapa Valtera otro piegājienu “Baronā” sezonas ieskrējienā, tomēr izskatās, ka realitātē tas nenotiks.

6. Jūrmala/Fēnikss

PG: Jeromanovs, Elksnis
SG: Strēlnieks, Vīksne
SF: Pinete, Feldmanis, Šterns (Vīņauds)
PF: Dušelis, Dilevka
C: Iļjins, Rozītis*, Saulītis
* - Jēkabam Rozītim noteikts pārbaudes laiks.

No pagājušās sezonas sastāva palikuši pieci spēlētāji, starp tiem trīs mazie, jaunais Feldmanis un pēc savainojuma maz spēlējušais Dilevka. Vai no Valmieras īrētais Viktors Iļjins sekos Māra Ziediņa piemēram un spēs beidzot attaisnot uz sevi liktās cerības citas komandas sastāvā? Ļoti iespējams, bet pārliecības par to šobrīd nav. No otras puses – arī pagājušajā sezonā bez ļoti labiem garajiem izdevās demonstrēt sakarīgu sniegumu. Pirmssezonā tika pārbaudīts kāds dienvidslāvu skolas spēlētājs, kurš gan izrādījās nederīgs materiāls. Labu formu bija uzņēmis Mārtiņš Vīņauds, taču treniņā saplēstās krusteniskās saites liegs uzbrucējam ilgāku laiku doties laukumā. Līdz ar Mārtiņa izkrišanu mēs varētu redzēt interesantu taktisko gājienu, Dušeli iespēlējot vieglā uzbrucēja pozīcijā - pēdējos gados Artūrs tomēr sevi bija nostiprinājis kā spēka uzbrucējs. Cik ātri Artūrs Strēlnieks pēc ilgiem gadiem uz VEF un “Ventspils” soliņa spēs atgriezties līdera lomā? Arnim Vecvagaram pavēries plašs darba lauks atkal izvilkt no saviem spēlētājiem vairāk nekā tie šķietami spēj. Reāla kandidāte augstam lēcienam spēka rangā sezonas gaitā.

7. Ogre/Kumho Tyre

PG: Vītols, Pļavnieks, Atelbauers
SG: Zēbergs, Bēts
SF: Apsītis, Niedra, Kokins
PF: Antrops. Mizis
C: Pozņaks, Sīpoliņš

Tika runāts, ka ogrēnieši atvēzējušies Uvja Helmaņa piesaistei galvenā trenera amatā, tomēr tas nenotika un komandas vadība uzticēta Artūram Visockim-Rubenim, kuram pēc gadiem LU sistēmā tā būs pirmā pieredze darbā ir pilnībā profesionālu klubu. Organizācijas ambīciju pieaugšana, jaunas taktiskās vēsmas (spēles paātrināšana), Antropa, Pozņaka un Pļavnieka (pretiniekiem bīstams tandēms ar Vītolu) piesaiste, sakarīgs pārbaudes spēļu sniegums (uzvara pār Liepāju, cienīga spēkošanās ar Valmieru un VEF) – varbūt Ogrei izdodas aizķerties “play-off” zonā. Runā, ka Ogres treniņos parādījies pilsētas slavenākais basketbolists Kaspars Bērziņš - pat, ja Bērzs nedosies laukumā, tāda līmeņa spēlētāja klātbūtne treniņos ar laiku arī dos savu artavu.

8. Liepāja/Triobet

PG: Makmalans, Ausējs
SG: Kuks, Šukteris, Grigaļūns
SF: Aizpurs, Krastiņš, Lasmanis
PF: Butjankovs, Garoza, Pīternieks
C: Rozītis, Bērziņš

Vēl viena nopietna kandidāte tam, lai, visticamāk, sezonas gaitā piedzīvotu lielu kāpumu spēka rangā. Par to liek domāt iepriekšējā Agra Galvanovska darbība Liepājas komandā. Arī toreiz process tika sākts palēnām un pēc ieskrējiena sekoja skaists finiša spurts, kas ļāva kārt kaklā pat medaļas. Ja lūkojamies pēc sastāva, no pagājušās sezonas palikuši tikai jaunie, kā arī Aizpurs (24) un Krastiņš (22 gados it kā joprojām jaunais, taču jau ar labu pieredzi - šogad jāsper solis uz priekšu). Spēcīgs papildinājums garajā galā Butjankova personā, klāt arī snaiperis Ausējs un solīds, taču nestabils centrs Rozītis. Šaubas rada soliņš – uz šodienu tas neizskatās labāks par nevienu no augstāk minētajām komandām.

9. Latvijas Universitāte

PG: Lasenbergs, Brizgalovs, Birkāns
SG: Grīnbergs, Melderis, Leja
SF: Krūmiņš, Rēķis, Ginters, Gūtmanis, Lēmanis
PF: Jaunzems, Eiduks
C: Rubenis, Dembskis, Minajevs

LU piedzīvoja lielas pārmaiņas un tās sākās no galvas – pēc piecām sezonām galvenā trenera posteni nolēma atstāt Visockis-Rubenis. Vēlāk citu darba vietu atrada arī viņa palīgs Gailītis (uz Jēkabpili). Vietā nācis Guntis Endzels, kuram asistē Edgars Suraks, bet sistēmā par LBL2 komandas treneri iecelts Edijs Šlesers. Visi, kuriem darbs ar jaunatni izdodas labi. Informācija no komandas liecina, ka treniņi Endzela vadībā ir grūtāki nekā jebkad iepriekš, un jaunās vēsmas var dot labu uzrāvienu jaunajai sezonai. Ja pagājušogad tika savākts gandrīz pilnībā jauns sastāvs, tad tagad visiem ir par gadu lielāka pieredze, atgriezies Rubenis (līdz ar to neīstenojās domas par ārzemnieka piesaisti garajā galā), klāt nācis saspēlnieks Birkāns, kuram jau neliela pieredze Jelgavas rindās, un centrs Dembskis. Jāņem vērā arī mājas faktors – savā laukumā studenti gandrīz vienmēr spējuši demonstrēt atzīstamu sniegumu un, ņemot vērā iepriekš nosauktās izmaiņas, varētu izdoties pēc divu gadu pārtraukuma atvadīties no pēdējās vietas tabulā.

10. Valka/Valga

PG: Silavs, Sāge, Paidra
SG: Kanbergs, Petersons
SF: Bricis, Žvīgurs
PF: Lindments
C: Rādiks, Veski

Ja Ziemeļamerikas hokejā ECHL tiek saukta par hokeja Sibīriju, tad par Latvijas basketbola čempionātā, tiesa, nedaudz citu iemeslu dēļ, par Sibīriju varētu saukt interesanto “Valkas/Valgas” veidojumu. Skats uz komandas soliņu pagājušajā sezonā brīžiem bija gaužām skumjš – nepārprotiet, te nav neviena pārmetuma spēlētāju vai trenera virzienā, bet gan organizācijas. Bricis un Žvīgurs garantē skaistas epizodes topiem, bet vai šī komanda būs spējīga uz ko vairāk? Izdevies dabūt labu centru Raina Rādika personā (Igaunijas izlases dalībnieks), bet kopumā sastāvs ir plāns un soliņa praktiski nav. Jāņem gan vērā, ka valcēnieši aizvadīs divu apļu turnīru un tieši tas pagājušajā sezonā izrādījās izšķirošs faktors, lai iekļūtu “play-off”. Un, līdzīgi kā pagājušajā sezonā, arī šajā komandā pulcēti spēlētāji, kas teorētiski varētu gribēt pierādīt, ka ir spējīgi uz ko vairāk nekā dažādu apstākļu dēļ tiek vērtēti.


, 2016-09-28 16:14, pirms 8 gadiem
Liepaaja
, 2016-09-28 16:45, pirms 8 gadiem
Kur rādīs šodienas LBL spēles?
, 2016-09-28 16:48, pirms 8 gadiem
, 2016-09-28 17:00, pirms 8 gadiem
alen20 rakstīja: Kur rādīs šodienas LBL spēles?
Ventspilī, Saldū un Ogrē, bet, ja nopietni, tad VEF-Liepāja spēli rādīs sūda best4sport
, 2016-09-28 17:07, pirms 8 gadiem
Visu cieņu par rakstu, papētīts bet ar kļūdām nepārzinot dažus no spēlētājiem labāk. Šobrīd šis rangs liekas gana dīvains un var jau būt, ka tāds būs pavasarī, bet ļooooti neticas. Liepāja 8.vietā pat zem Ogres, Jūrmalas un Barona? Ogre augstāk jo uzvarēja Liepāju bez 2 līderiem, un varbūt pastiprināsies, Barons augstāk jo uzvarēja Avtodor un Neptunas (Liepāja attiecīgi Nizhny Novgorod un VEF) bet Jūrmalas pārbaudes spēļu info praktiski vispār nav zināms. Nu nu...
Gaidāmas ļoti būtiskas izmaiņas šajā rangā!
Par interesantu LBL un vairāk pētnieciskiem rakstiem!
, 2016-09-28 18:02, pirms 8 gadiem
Ventspils atņems Valmierai titulu skaistā kaujā !
, 2016-09-28 18:06, pirms 8 gadiem
Vai tad Bērzam nav līguma?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-09-28 18:55, pirms 8 gadiem
aa haaa haa ! VEF ar šitiem bračkā jokot nevarēs kā ar iepriekšējiem! Šitie arēnu nokurinās, ja vefs mīzīs uz galvas būs jautri!
, 2016-09-28 19:09, pirms 8 gadiem
Valmiera!! Valmiera!! Sarauj!
, 2016-09-28 19:59, pirms 8 gadiem
Jācer ka SC saorganizēs kādas tiešraides, jo tas kas šobrīd ir B4S.. Gaigalieša aprautie, absolūti neinteresantie komentāri nav īsti izturami. Turklāt 2 spēles nedēļā iekš TV.. pēc pagājušās sezonas, kad varēja redzēt teju visas, ir visai bēdīgs skats.
, 2016-09-29 15:52, pirms 8 gadiem
Nebus parak lokalpatriotiski, tacu laikam soreiz zeltu dalis starp Vepili un VEFu. Valmierai velu atrak dabut pilnu "aptveri" un cienigi kapaties par bronzu. Ja busu kludijies, pardzivosu...
, 2016-09-29 15:55, pirms 8 gadiem
Ar to TV radisanu pagaidam izskatas s...i. Pagajusaja sezona bija gandriz ideals risinajums, kapec to nevareja saglabat? Kaut kadi tur alternativie... Besi ara!
, 2016-09-29 16:40, pirms 8 gadiem
ta praktiski jebkurš pretinieks, jo Valmiera šobrīd nekas īpašs nav
, 2016-09-29 16:40, pirms 8 gadiem
Jekabpils bez maz vai Gulbenes Buku variants
Linards Jaunzems. Foto: Dāvis Lejasmeiers
1

Latvijas basketbola klasikā dalīs apvienotās līgas bronzas godalgas

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas apvienotajā basketbola līgā piektdienas vakarā "Rimi" Olimpiskajā centrā (pulkst. 19:00) tiks aizvadīta turnīra priekšpēdējā sezonas spēle. Savstarpējo cīņu par bronzas godalgām aizvadīs "VEF Rīga" un "Ventspils" komandas. Tiešraide būs skatāma kanālā TV4.
Reinis Avotiņš. Foto: Ģirts Gertsons
1

"Liepājai" jāpanāk izlīdzinājums vai jāsāk kalt atvaļinājuma plāni

"Pafbet" Latvijas Basketbola līgas ceturtdaļfināla stadijā šovakar pulksten 19:00 tiks aizvadīta sērijas ceturtā spēle starp "Liepāju" un "Ogri". Liepājnieki centīsies pagarināt savu sezonu un panākt piekto spēli, kamēr ogrēnieši lūkos tikt pie pusfinālu atvedošā panākuma sērijā, kurā šobrīd ar 2-1 priekšā ir Ulda Švēdes komanda.
Aizeja Osborns. Foto: Jānis Lārmanis
18

"Zeļļi" galotnē nospiež Valmieru un iesoļo LBL pusfinālā

Šovakar biļeti uz Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālu ieguva debitanti "Rīgas Zeļļi", kas izbraukumā ar 81:74 pieveica "Valmiera Glass"/ViA un ceturtdaļfināla sērijā guva virsroku ar 3-1.