Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Žanis Peiners: "Nav viegli iekļauties trenera sistēmās"

Žanis Peiners: "Nav viegli iekļauties trenera sistēmās"
Žanis Peiners
Foto: Vladislavs Proškins, f64

"Mums nav daudz spēļu, jo LBL spēlējam tikai divus apļus. BBL pievienojāmies nupat, tāpēc nav iemeslu taupīties. Vienmēr tiecamies tikai uz pirmo vietu," basketbola kluba "Ventspils" augstos mērķus sarunā ar Sportacentrs.com apliecina universālais aizsargs Žanis Peiners.

Rēzeknietis 21. gadsimta otrajā desmitgadē kļuvis par vienu no spilgtākajiem spēlētājiem Latvijas Basketbola līgā. No 2010. līdz 2013. gadam Peiners pārstāvēja Latvijas Universitāti, palīdzot Artūra Visocka-Rubeņa vīriem divas reizes pēc kārtas kvalificēties izslēgšanas spēlēm (piektā vieta 2012. gada regulārajā sezonā, sestā vieta 2013. gadā).

Peiners lielā mērā atdzīvināja studentu basketbolu galvaspilsētā, pats soļodams kustības priekšgalā. Piemēram, 2013. gada sezonā viņš kļuva par LBL rezultatīvāko spēlētāju, vidēji spēlē gūstot 21,1 punktu, izcīnot 3,6 atlēkušās bumbas un izdarot 3,5 rezultatīvas piespēles.

2013. gada rudenī spēlētājs pārcēlās uz tobrīd spēcīgo Ukrainas Superlīgu, pievienojoties Agra Galvanovska un Artūra Štālberga trenētajai “Mykolaiv” komandai. Peiners palīdzēja vienībai pēc vairāku sezonu pārtraukuma kvalificēties izslēgšanas spēlēm, ar vidēji spēlē gūtu 16,1 punktu kļūstot par septīto rezultatīvāko spēlētāju Superlīgā. Šosezon aizsargs pievienojās deviņkārtējiem Latvijas čempioniem BK “Ventspils” un pagājušajā nedēļā sacentās LBL Zvaigžņu spēlē.

Sestdien ieguvi svētku sajūtu?
Kopumā bija labi, vienīgi daudz laika aizņēma gaidīšana. Pasākuma laikā sanāca četras piecas reizes iesildīties, no rīta bija komandas treniņš un tas nogurdināja. Emocionāli bija ļoti forši. Karsējmeitenes sagatavojās tikpat labi kā katru gadu, uzstāšanās sanāca interesantas. Danku konkurss, manuprāt, bija ļoti augstā līmenī un pasākuma organizācija tāpat. Viss notika raiti, bez aizķeršanās.

Tu teici, ka no rīta komanda trenējās. Nebija brīvais režīms?
Basketbola zālē netrenējāmies, taču par garlaicību sūdzēties nevarēja. Treneri atslodzei bija sagatavojuši interesantus vingrinājumus – nekā no parastās programmas. Sanāca, ka visa diena tika pavadīta Ventspils Olimpiskajā centrā.

Treneris Štelmahers ir maksimālists?
Komandai ir augstākie mērķi gan Latvijas Basketbola līgā, gan Baltijā. Mums nav nemaz tik daudz spēļu, jo LBL spēlējam tikai divus apļus (18 spēles). Baltijas līgai esam pievienojušies tikai nupat (ceturtdien bija trešā spēle pret Tamperes “Pyrinto” – Sportacentrs.com). Nav iemeslu taupīties, vienmēr tiecamies tikai uz pirmo vietu.

Vai Tev ir viegli iekļauties trenera sistēmās?
Viegli nav. To var redzēt pēc mana snieguma šajā sezonā. Jāturpina censties, lai kādā spēlē izdarītu vairāk. Pagaidām ir, kā ir.

Žanis Peiners Ventspilij pievienojās 2014. gada rudenī. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Četras kārtas pirms regulārās sezonas beigām Ventspils ar bilanci 12-2 ieņem pirmo vietu LBL kopvērtējumā

Sestdien Peiners piedalījās LBL zvaigžņu spēlē. Foto: Vladislavs Proškins, f64

Žanis Peiners LBL zvaigžņu spēlē. Foto: Aivars Ķesteris, f64

Septembrī Rīgā notiks Eiropas čempionāta spēles. Vai ir cerības redzēt Tevi kandidātu pulkā?
Pērn teicu, ka pāris gadus būšu projām no izlases, jo apnika saraustītā gatavošanās sezonai un veselības radītie sarežģījumi. Tagad jūtos labi. Ja treneris mani vēlēsies redzēt kandidātu lokā, atsaukšos. Eiropas čempionāta norise Latvijā šo vēlmi pastiprina. Atkal gribu spēlēt valstsvienībā. Varbūt vasarā situācija mainīsies, taču vēlos pamēģināt.

Tu esi strādājis izlases treniņos. Kuru puišu sniegums cilvēciski atstājis labāko iespaidu?
Dāvis Bertāns Spānijā un Eirolīgā met ārprātīgus metienus. Jānis Blūms ir labā formā. Jānis Strēlnieks aizvada teicamu sezonu. Rolands Freimanis parakstījis līgumu ar “Unics”. Šis gads ir labs gandrīz visiem izlases spēlētājiem. Zināmas grūtības pastāv vienīgi centra pozīcijā, taču Kaspars Bērziņš var nospēlēt par piekto numuru. Visam jābūt kārtībā, ja nepārdegsim.

Neesmu nekad ar viņu trenējies, taču ceru, ka izlasei varēs palīdzēt Kristaps Porziņģis. Esmu redzējis pāris spēles ar viņa piedalīšanos, dažādus “highlights” un Kristapa sniegums iespaido. Viņa veikums un iespēja būt NBA drafta “Top-5” pierāda, ka tāds talants Latvijā vēl nav bijis.


, 2015-02-27 08:42, pirms 9 gadiem
Lai arī Ventspilī Žanim nav viegli, esmu pārliecināts, ka viņš kā spēlētājs tur aug un attīstās.. sevišķi aizsardzībā..

+ novēlu iekļūt izlasē. Bagim patīk kreativitāte..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-02-27 10:39, pirms 9 gadiem
Vienmer paticis kaa speeleetaajs!Lai viss izdodas!
, 2015-02-27 11:47, pirms 9 gadiem
Ceru, ka BKV nekļūs par Žaņa regresa vietu, bet gan atspēriena punktu kam augstākam! Kad Žanim ir bumba - tas vienmēr ir bīstami! :-) Veselību un izdošanos!
, 2015-02-27 12:16, pirms 9 gadiem
Prussian2 rakstīja: Nebūtu veselības problēmu ar sirdi - tad gan jau ,ka spēlētu eirolīgā.
Nebūtu veselības problēmu, spēlētu NBA nevis tikai Eirolīgā, to jau saka vairāki treneri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-02-27 16:21, pirms 9 gadiem
Kreativitāte uzvar lielas spēles, bet kārtība un disciplīna uzvar turnīrus!

Ne jau tikai veselība ir šķērslis, ka Žanis nespēlē Eirolīgā, bet viņa spējas iekļauties sistēmās. Radoši var spēlēt LBL otrā ešelona komandās, bet tiklīdz pretinieks ir ar sakārtotu aizsardzību, tur ir jāspēlē kombināciju basketbols.
Novēlu Žanim ātrāk iekļauties sistēmās un nepazaudēt radošumu, kurš vienmēr būs bonuss! Un veselību!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-02-27 19:03, pirms 9 gadiem
kristaps212409 rakstīja: Uz VEF !!!
ej dēt ar savu VEF
Pīdžejs Paipss aizsardzībā pret Renāru Birkānu. Foto: Dāvis Lejasmeiers
5

Viesspēlētāji nogremdē Ausēja centienus, Paipsa 25 punkti dod VEF bronzu

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas apvienotās līgas bronzas spēlē Latvijas klasikā pie nebūt ne viegla panākuma tika "VEF Rīga" basketbolisti, kuri ar 84:76 spēja noturēt aiz sevis "Ventspils" vienību. Rīdziniekiem 25 punktus guva Pīdžejs Paipss.
Roberts Freimanis. Foto: Ģirts Gertsons
1

"Liepāja" iekarst no tālienes un panāk izšķirošo ceturtdaļfināla spēli

"Pafbet" Latvijas basketbola līgas ceturtdaļfinālā starp "Liepāju" un "Ogri" būs nepieciešama piektā spēle, kura pirmdien norisināsies "Ogrē". Pirmajā puslaikā, saberot grozā 11 no kopumā 15 izmestajiem tālmetieniem, "Liepāja" uzvarēja ar 99:73, tādējādi izlīdzinot sērijas rezultātu 2-2.
Francis Lācis un Zigmārs Raimo (no kreisās). Foto: Rīgas Zeļļi
13

3x3 izlasē spēlējošie Lācis un Raimo šajā sezonā ''Zeļļos'' neatgriezīsies

Portālam ''Sportacentrs.com'' zināms, ka Rīgas ''Zeļļi'' atlikušo sezonu aizvadīs tādā sastāvā, kādā iesākuši Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas mačus. Lai arī 3x3 basketbola izlase jau ir nodrošinājusi vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs, nedz Franča Lāča, nedz Zigmāra Raimo atgriešanās komandā šajā sezonā netiek sagaidīta.