Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Edgars Buiķis: "Saldus nākamgad grib spēlēt LBL"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Edgars Buiķis: "Saldus nākamgad grib spēlēt LBL"
Edgars Buiķis. Foto: basket.lv

"Saldū mīl basīti. Mums ir vīri, meitenes – ļoti labi! Nacionālajā līgā mērķis ir medaļa – ar citu domu nemaz nevaram startēt," pēc Latvijas kausa izlozes teica basketbola kluba "Saldus" treneris Edgars Buiķis.

Divkārtējās LBL-2 čempiones fanu bāze atgādina Valmieras un Ventspils labākās sezonas. Ar piebildi – Saldū tā ir katru gadu. Līdzjutēju skaits, iesaiste un atbalsta līmenis Kurzemes “medus pilienā” ir augstākajā līmenī.

Saldus ir uzņēmusi LBL sezonas atklāšanas spēli (VEF ar Jāni Blūmu pret Liepāju). Saldus ir vieta, kurā “VEF Rīga” 2013. gadā aizvadīja vairāk LBL finālsērijas spēļu nekā galvaspilsētā. Tā ir arī mazākā Latvijas pilsēta, kurā 21. gadsimtā risinājušās cīņas par Latvijas zeltu.

Enerģiskais Buiķis izvirzījis nākamo mērķi. Viņš vēlas, lai – tāpat kā 2013.-2015. gadā – pilsēta būtu pārstāvēta Latvijas augstākajā divīzijā. “Saldū ir vajadzīga LBL komanda, tikai mums visiem jāatrod tam nauda. Pērn šajā ziņā strādājām gluži labi – neskaitot pašvaldību, klubam bija 12-15 mazie atbalstītāji.”

Viens no priekšnoteikumiem, lai izsistos nākamajā līmenī – labs sniegums Latvijas kausā. Otrajā kārtā jātiekas ar Iecavas “Dartijas” un Liepājas sporta spēļu skolas dueļa uzvarētāju, trešajā kārtā gaida Latvijas Universitāte, bet kluba ambīcijas ar to neaprobežojas. “Gribu uz Saldu atvest VEF vai Ventspili. Mērķis – dabūt 1000 cilvēku. Lai skatītāji stāv blakus tribīnēm.

Saldenieki spēlē pilnu tribīņu priekšā un ne tikai dzimtajā pilsētā. Jānis Blūms 2011. gadā, pārstāvot “Bilbao Basket”, sasniedza Spānijas līgas finālu, bet nākamajā sezonā Eirolīgas ceturtdaļfinālā cīnījās pret Maskavas CSKA. Anda Jēkabsone 2003. gadā Francijas kluba “Aix-en-Provence” rindās izcīnīja Eiropas kausu, finālā divu spēļu summā pārspējot spāņu “Islas Canarias”.

Vairāki saldenieki spēlējuši vai turpina spēlēt basketbola dzimtenē. Rendijs Feikners 2017. gadā “Florida Gulf Coast University” sastāvā uzvarēja NCAA “Atlantic Sun” līgas čempionātā. Matīss Kulačkovskis pārstāv Ohaio pavalstī bāzēto “Bowling Green” komandu, bet Dagne Apsīte ir pazīstamās “University of Texas at El Paso” vienības pirmgadniece.

Maza kluba grūtākais uzdevums – izaudzināt labu garo spēlētāju. “Ir stāsts, ka deviņdesmito gadu sākumā vecajā ģimnāzijas zālē seši saldenieki atnākuši uz Latvijas kausa spēli pret “Bonus”. Viesu sastāvā – Jānis Āzacis. Mūsējie pirmo reizi klātienē redzējuši 212 centimentrus garu spēlētāju. Tagad, ja gribi sameklēt garo, uzreiz jāmaksā.”

Pērn Saldus garākais vīrs bija 203 centimetrus garais slovāks – un “TTT Rīga” centra spēlētājas Zentas Meļņikas draugs – Mauricio Galata. Viņš atbrauca uz 16 spēlēm, bet šogad, visticamāk, nebūs. “Ja šoziem nedosies citur, iespējams, kādā spēlē mums palīdzēs Kārlis Apsītis.”

Saldus basketbolisti treniņus atsākuši jau maijā, atklāj Buiķis. “Džekiem apnicis trenēties – jāsāk spēlēt. Pirmajā pārbaudē tikāmies ar Kandavu, bet nākamās divas spēles – mājās un viesos – sarunātas ar Grobiņu, kura šosezon spēlēs Reģionālajā līgā (agrāk LBL-3).”

Pilsētā jau tagad gaida Iecavas “Dartijas” un Liepājas sporta spēļu skolas dueļa iznākumu. Latvijas kausa elpu Saldus sajutīs 16.-23. oktobrī.

Izmantotie resursi:
Saldus sumina Jāni Blūmu, VEF uzvar Liepāju

     [+] [-]

, 2020-08-26 23:26, pirms 4 gadiem
Sapņot nav aizliegts

     [+] [-]

, 2020-08-27 13:57, pirms 4 gadiem
Es gribētu, lai arī VEFs kļūtu par vienu no Eirolīgas klubiem, tas nav nereāli, bet laikam pārāk daudz lietām jāsakrīt, lai tas notiktu - tas pats arī ir šajā situācijā...Komanda jau nav slikta un piesaistot attiecīgu finansējumu var būt vēl labāka, bet atcerēsimies, kad pirms pāris gadiem Saldus sacentās LBL, un njaa...tālāk jau nav vērts teikt.
Ambīcijas nav sliktas, bet jāskatās reāli.

     [+] [-]

, 2020-08-27 13:59, pirms 4 gadiem
Saldus ir bijis paraugs kādam jābūt basketbola kluba darbam ar skatitājiem, vecākiem, sporta skolu, sponsoriem un pilsētu. daudzus gadus tur darbojās Kulačkovskis, tagad Buiķis uzlicis mērķi LBL ! ja dabūs naudu esmu pārliecināts, ka LBL komada tur būs !!