Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Voins par iespējamo Latvijas-Igaunijas līgu vīriešiem un kausa izcīņas nerīkošanu

Agris Suveizda

Voins par iespējamo Latvijas-Igaunijas līgu vīriešiem un kausa izcīņas nerīkošanu
LBS prezidents Valdis Voins
Foto: Ģirts Gertsons

Latvijas Basketbola savienība savā mājaslapā piedāvā interviju ar tās prezidentu Valdi Voinu.

Pagājušajā nedēļā paziņojām OlyBet LBL izlases sastāvu Zvaigžņu spēlei, kuras jaunais modelis – Tallinā ar Igaunijas līgas izlasi – līdzjutēju vidē izraisījusi gan interesi, gan iebildes. Vieniem patīk, citi nesaprot draudzību ar igauņiem, vēl citi gribētu šai laikā redzēt Latvijas kausa izcīņu. Ko atbildēt?

Pēdējos gados Latvijas Zvaigžņu spēles ļoti patika tiem, kas atnāca uz zāli Saldū, Valmierā, Jēkabpilī, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī, bet, objektīvi vērtējot, mums, tāpat kā daudzām līgām, jāmeklē jauns formāts, lai noturētu interesi. Igauņu ideja ir interesanta, nolēmām pamēģināt. Pēc 16. februāra izdarīsim secinājumus. Par Latvijas kausu – vārdos daudzi klubi ir par, bet, sākot spriest par projekta detaļām, katrs termiņu, izspēles sistēmas un izmaksu ziņā to redz citādi. Vienu turnīru konkrētā sezonā sarīkot varētu, bet valsts kausa izcīņu ir vērts atsākt, ja pašiem ir pārliecība par projekta dzīvotspēju ilgtermiņā. Pagaidām tādas nav.

Vai kopīga Zvaigžņu spēle ir signāls, ka ar igauņiem top arī kopprojekts vīriešu basketbolā – līdzīgi kā Latvijas–Igaunijas sieviešu līga?

Pagaidām tikai konsultācijas. Pirmā reakcija no igauņu federācijas par šādu ideju bija visai rezervēta, tomēr ļoti iespējams, ka tā ir tikai dažu darbinieku skepse. Meklēsim iespēju ideju pārrunāt ar plašāku Igaunijas basketbola sabiedrības loku, vadošajiem klubiem, viedokļa līderiem. Situācija vīriešu klubu basketbolā liek meklēt jaunus risinājumus. Klubiem ir atšķirīgi līmeņi un intereses, bet visiem vajadzīgs stabils un ritmisks spēļu kalendārs, tai skaitā starptautiskās spēles. Cenšoties saskaņot pārāk daudz atšķirīgu interešu, esam nonākuši situācijā, kad īsti apmierināts nav neviens. Problēmas zinām, labprāt uzklausīsim konkrētas idejas to risināšanai. Turklāt vēlams jau tagad, nevis priekšpēdējā dienā pirms jaunās sezonas sākuma.

Baltijas jūras kausa turnīros trīs Latvijas jauniešu izlases izcīnīja šosezon pirmās trofejas, viena ieguva otro vietu. Pazīme, ka 2018. gads jaunatnes izlasēm būs veiksmīgāks par iepriekšējo?

Gadu vienmēr patīkami sākt ar panākumiem, taču nepārvērtēsim viena reģionālā turnīra nozīmi. Dažādiem gada gājumiem bieži vien ir ļoti atšķirīgs talanta līmenis, tāpēc izlašu sasniegumi (arī šādos turnīros) jāvērtē garākā laika nogrieznī. Tāpat atgādināšu, ka jaunatnes basketbola sistēmas galvenais uzdevums ir palīdzēt jauniešiem sagatavoties profesionāļu karjerai, lai viņi būtu reāli kandidāti pieaugušo izlasēm. Nākamnedēļ izlašu vadītāji LBS Treneru komisijā sniegs ziņojumus, akcentējot uzmanību uz ikdienā treniņos darāmo, lai līdz vasarai katrs spēlētājs un katra spēlētāja progresētu. Arī atbildēs uz visiem kolēģu jautājumiem. Žēl, ka Turcijas Basketbola federācija šogad Latvijas U16 izlasi neuzaicināja uz tradicionālo turnīru – pēdējos sešos gados tā kadetiem bija laba pieredze. Taču ikdienas darbs tik un tā jāveic sporta skolās un komandās.

Jauns gads un jaunas intrigas – vienā Latvijas malā šķiet, ka izlasē nepelnīti iekļauts kāds Rīgas skolas audzēknis, citur runā, ka izlašu sastāvu diktē aģentu birojos. Kam ticēt?

Veselajam saprātam. Aģents nav mēra slimnieks, no kura par katru cenu jāizvairās. Tieši otrādi – gan LBS darbiniekiem, gan izlašu treneriem ir pienākums regulāri kontaktēties ar spēlētāju pārstāvjiem – ģimenes locekļiem, aģentiem, kuratoriem, lai kādā vārdā viņi sevi dēvētu un kādai interešu grupai piederētu. Informācijas apritei jābūt – gan ieteikumu, gan konstruktīvas kritikas formā. Tas, ko izlašu galvenie treneri nedrīkst, – nedrīkst pieņemt lēmumus pret savu pārliecību, lai kādas arī būtu “konsultācijas”. Šai ziņā es pilnībā uzticos LBS Treneru komisijas un valdes izvirzīto izlašu treneru godaprātam un raksturu stingrībai. Neapmierinātie, protams, būs vienmēr, jo sportiskās konkurences apstākļos visi nevar būt vienlīdz laimīgi. Tikai atgādināšu, ka parasti visskaļāk par it kā neētisku rīcību brēc tie, kuri paši mēdz domāt un rīkoties šādās kategorijās.

Izmantotie resursi:
Par LBS aktualitātēm no pirmavota jeb “minūte”...

  +1 [+] [-]

, 2018-01-26 20:10, pirms 6 gadiem
šis nav savā krēslā un drīz neko labprāt nerīkotu

  -1 [+] [-]

, 2018-01-26 21:27, pirms 6 gadiem
Par to Latvijas - Igaunijas čempionātu diemžēl jāsāk ir domāt, jo ja naudas problēmas turpināsies, tad būs problemātiski normālu komandu skaitu novākt

     [+] [-]

, 2018-01-27 01:07, pirms 6 gadiem
rofl

     [+] [-]

, 2018-01-30 11:17, pirms 6 gadiem
Neko nesapratu. Priekā!