Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Tiesneši atkal skaidro strīdīgās epizodes un atrod divas kļūdas

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Tiesneši atkal skaidro strīdīgās epizodes un atrod divas kļūdas
Foto: Jānis Laganovskis, bkogre.lv

Latvijas Basketbola savienības Tiesnešu komisija nākusi klajā ar otro strīdīgo epizožu apkopojumu, kurā tiek skaidrota tiesnešu rīcība un vērtēts tas, vai pieņemts pareizais lēmums. Apkopojums tiek publicēts reizi mēnesi, lai palīdzētu labāk izprast tiesnešu lēmumus un uzlabotu informācijas apriti starp basketbolā iesaistītajiem.

Pirmā epizode izvēlēta no mača starp "Liepāju" un "Betsafe/Jūrmalu", kur liepājnieku spēlētājs Torenss Rovs saņem bumbu 3,8 sekundes pirms pamatlaika beigām, taču uzreiz to nenotver. Lai to paveiktu, viņam nākas spert papildus soļus centra līnijas virzienā. Pēc bumbas notveršanas Rovs ar kreiso kāju apstājas pie pašas centra līnijas, bet, pagriežoties groza virzienā, ar labo kāju uzkāpj uz tās. Tiesnešu komisijas verdikts: pareizais lēmums, precīzi fiksējot centra autu.

Arī nākamā epizode izvēlēta no tās pašas spēles. Džastins Džonsons dodas ātrajā uzbrukumā un, neskatoties uz aizsarga pretestību, gūst grozu. Tiesa, tas netiek ieskaitīts, jo Džonsonam tiek fiksēts nostaigāts. Izskatot materiālus, secināts, ka pieņemts nepareizs lēmums. "Uzbrucējs izdarīja atļautus soļus no brīža, kad paņēma bumbu rokās līdz metienam pa grozu – 0 ("zero step" – šajā brīdī bumba ir uzbrucēja rokās), 1, 2 un metiens pa grozu," teikts publicētajā ziņojumā.

Duelis starp "Valmiera Glass/ViA" un Pērnavas "Sadam", un deviņas sekundes pirms pamatlaika beigām viesu komanda ievada bumbu uzbrukumā. Tā nonāk pie Saimona Suta, kurš trīs sekundes pirms beigām izdara tālmetienu. Pēc metiena uzbrucējs cenšas izprovocēt pārkāpumu, izmetot kājas ārpus sava cilindra un mēģinot atrast kontaktu ar mājinieku aizsargu, kurš cenšas atļauti bloķēt metienu, atrodoties savā cilindrā. Secinājums: pieņemts pareizs lēmums, jo pārkāpuma šeit nebija.

Nākamā epizode izvēlēta no Jūrmalas un Ogres komandu dueļa. Jūrmalnieks Kristaps Pļavnieks izdara metienu, un bumbai, kas atrodas uz stīpas, ir reāla iespēja iekrist grozā, bet no groza to izsit Kristaps Dārgais. Grozs netiek ieskaitīts un spēle turpinās. Tomēr Tiesnešu komisija uzskata, ka pieņemts nepareizais lēmums, proti, divi punkti bija jāieskaita.

Visbeidzot epizode no "VEF Rīga" un Tallinas "Kalev/Cramo" cīņas. Endrjū Endrjūss dodas caurgājienā un izdara "skip step" – pēc dribla izdara soli ar kreiso kāju un piezemējas uz kreisās kājas, pirms izdarījis metienu vai piespēli. Tādējādi pārkāpts noteikumu punkts 25.2.1 (nostaigāts), kas nosaka – spēlētājs pēc dribla veikšanas nedrīkst atkārtoti pieskarties grīdai ar to pašu kāju, ar kuru atspērās, beidzot driblu. "Pareizs lēmums, jo VEF spēlētājs ir pārkāpis noteikumus, iegūstot priekšrocības pret aizsardzības spēlētāju, kurš pārkāpj noteikumus pēc tam," secinājuši tiesneši.

Tiesnešu komisijas sastāvs: Arnis Ozols (vadītājs), Andris Aunkrogers, Ingus Baumanis, Juris Kokainis, Kristaps Konstantinovs, Oskars Lucis, Gatis Saliņš, Oļegs Latiševs, Ilze Gūtmane, Mārtiņš Kozlovskis

Izmantotie resursi:
https://basket.lv/lbs/lbs-tiesnesu-...

  -1 [+] [-]

, 2019-01-25 14:48, pirms 5 gadiem
Tik un tā nesapratu, kāpēc bija jāskaita grozs 4.epizodē?

  +2 [+] [-]

, 2019-01-25 15:20, pirms 5 gadiem
wtf? Kā tur varēja izzīst nostaigātu?

  +1 [+] [-]

, 2019-01-25 15:24, pirms 5 gadiem
chankers rakstīja: Tik un tā nesapratu, kāpēc bija jāskaita grozs 4.epizodē?
Bumba krita grozā, nevis stāvēja uz stīpas. Ja būtu nositis, kad bumba vēl bija pie vairoga, nekādu jautājumu, bet tajā brīdī jau bezmaz puse bumbas bija cauri stīpai.

     [+] [-]

, 2019-01-25 15:54, pirms 5 gadiem
Noskatijušies no braliukai analizēt tiesnešu klūdas

  -1 [+] [-]

, 2019-01-25 18:24, pirms 5 gadiem
3 epizodē tas Igaunis varēj to kāju vēl tālāk izšaut uz priekšu...

  -1 [+] [-]

, 2019-01-25 18:25, pirms 5 gadiem
2 epizodē gribot nostaigātu nevar dot, pat aizdomas par ko tādu nav..