Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Gulbis: "Šī ir vēsturiska diena Jūrmalas basketbolam"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Gulbis: "Šī ir vēsturiska diena Jūrmalas basketbolam"
Mārtiņš Gulbis un Jūrmalas basketbolisti
Foto: BK Jūrmala

"Bronzas medaļas bija pelnījuši visi mani spēlētāji – par azartu, atdevi un, galvenais, cilvēcīgumu. Pilnas tribīnes, cilvēki priecīgi – basketbolā tas ir pats galvenais!" otro gadu pēc kārtas pabeidzot sezonu ar LBL godalgu kaklā, teica BK "Jūrmala" galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Precīzi pirms 99 vasarām – 1919. gada 18. maijā – tikai dažu simtu metru attālumā no pašreizējās Jūrmalas Valsts ģimnāzijas ēkas risinājās spilgta Latvijas Neatkarības kara epizode. Studentu bataljona otrās rotas kapteinis Paulis Zolts, pateicoties personīgajai varonībai, ar saviem vīriem atvairīja Sarkanās armijas bataljona uzbrukumu un izglāba fronti starp Kaugurciemu un Sloku.

Trešdien Jūrmalas basketbolisti parūpējās par pirmo bronzas ierakstu LBL hronikā. Jūrmalnieki – gan treneri, gan spēlētāji, piemēram, Ainars Zvirgzdiņš un Mārtiņš Meiers – pie nacionālā čempionāta medaļām un tituliem bija tikuši arī agrāk, taču 2018. gada 23. maijā paveica to ar savas pilsētas komandu.

Saka, ka atkārtot panākumu ir grūtāk, nekā paveikt pirmo reizi. Vai Tev arī tā bija?
Katrs gads ir citādāks – nesalīdzināšu. Pagājušajā sezonā, strādājot ar “Baronu”, neviens mums īsti neticēja, tai skaitā izšķirošajās spēlēs pret Valmieru. Šosezon spēku samēri bronzas sērijā nebija tik atšķirīgi, taču tas neko nemaina. Esmu laimīgs par savu komandu!

Edgars Jeromanovs, Uģis Pinete, Ervīns Jonāts – cilvēki ar vairāku sezonu pieredzi Jūrmalā. Vai ap viņiem izveidoji komandu?
Šī ir vēsturiska diena Jūrmalas basketbolam. Mēs rakstījām LBL vēsturi. Bronzas medaļas bija pelnījuši visi mani spēlētāji – par azartu, atdevi un, galvenais, cilvēcīgumu. Viegli nenāca nekas, taču ar smagu darbu un ticību panācām savu. Pilnas tribīnes, cilvēki priecīgi – basketbolā tas ir pats galvenais!

Vai Andreja Šeļakova ierašanās bija brīdis, kad saprati – tagad varam pacīnīties par lielākiem mērķiem?
Kad pirmo reizi runājām ar Andreju, viņš teica, ka vēlas pabeigt sezonu ar uzvarām. Pagājušajā gadā viņam neizdevās piedalīties cīņā par medaļām. Teicu – Andrej, tāpēc tu esi šeit un spēlēsi. Un tiešām, “play-off” viņš spēlēja ļoti labi. Tas ir laiks, kad vajadzīgi pieredzējuši spēlētāji – viņš šodien dominēja.

Pirms trešdienas spēles sērijā bijāt vadībā ar 2-0. Vai mērķa tuvums pirmajā puslaikā sasaistīja rokas?
Bijām kā sasaluši. Nevarējām iemest brīvos metienus, pieļāvām muļķīgas kļūdas, bija līdzīgs rezultāts. Mums kā komandai tā bija pirmā pieredze cīnīties šādās spēlēs. Viena lieta ir izcīnīt titulu kā komandas septītajam vai astotajam spēlētājam, cita – būt pamata spēlētājam.

Atskatoties uz sezonu – viss izdarīts par 100%?
Manuprāt, paskatoties reāli, tie bija 100%. Jūrmala kā organizācija un komanda šosezon bija izcila. Nepārspīlēju nevienu vārdu. Tas, kas notika Jūrmalā, bija izcili.

Cik daudz juti Edgara Jeromanova un kapteiņa Uģa Pinetes plecu?
Te radās viena dilemma – zinājām, ka Edgaram kā kluba prezidentam ir daudz pienākumu, tāpēc Uģa kļūšana par kapteini bija likumsakarīga. Paši redzējāt, kā viņš spēlēja – ar pārliecību.

Nākamā sezona – VEF, visticamāk, turpinās spēlēt VTB līgā, tādējādi Jūrmala var tikt pie iespējas startēt Čempionu līgas kvalifikācijā. Tas ir jauns dzinulis?
Protams, spēlēšana Eiropā būtu kā nākamais solis. Nezinu, vai būsim gatavi lēcienam, taču gribētu. Dzīvosim šodienā. Tagad gribu izbaudīt šo mirkli – tādi brīži jāizbauda!

LBL bronzas fināli kopš 2000. gada

GadsUzvarētājsZaudētājsRezultātsUzvarētāju treneris
2018.JūrmalaOgre3-0M.Gulbis
2017.Barons kvartālsValmiera/Ordo3-1M.Gulbis
2016.VentspilsLiepāja/Triobet3-2K.Muižnieks
2015.JēkabpilsLiepāja/Triobet3-1E.Valeiko
2014.JēkabpilsJūrmala/Fēnikss3-1I.Miglinieks
2013.ValmieraBarons kvartāls3-2V.Krūmiņš
2012.Liepājas LauvasLatvijas Universitāte3-0A.Galvanovskis
2011.Liepājas LauvasBarons/O! Karte3-0A.Galvanovskis
2010.VentspilsValmiera3-0S.Poropats
2009.ASK RīgaVEF Rīga3-1D.Kairis
2008.VentspilsVEF Rīga3-0G.Okorns
2007.Barons/LMTLiepājas Lauvas3-1G.Vētra
2006.ASK RīgaBumerangs/Gulbene/ASK3-1R.Butauts
2005.Valmieras PiensBumerangs/Gulbene/ASK3-0V.Krūmiņš
2004.BaronsValmieras Piens3-1G.Vētra
2003.Valmiera/RūjienaLīvu Alus/Liepāja3-1V.Krūmiņš
2002.Gulbenes ASK/BukiZemessargs/Roja3-0J.Zeltiņš
2001.Gulbenes ASK/BukiLiepāja3-2J.Zeltiņš
2000.LiepājaGulbenes ASK/Buki3-1P.Višņēvics