Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Kristaps Janičenoks: "Ventspilī jūtos nedaudz kā ārzemēs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kristaps Janičenoks: "Ventspilī jūtos nedaudz kā ārzemēs"
Kristaps Janičenoks un Džeralds Robinsons
Foto: Vladislavs Proškins, f64

"Man patīk spēlēt svarīgās spēlēs, spiediena apstākļos, pilnā zālē. Citiem spēlētājiem tas mēdz traucēt, man patīk. Eiropas čempionātā katra spēle būs svarīga – lieliski!" basketbola kluba "Ventspils" aizsargs-uzbrucējs Kristaps Janičenoks atzīst, ka "play-off" un izlases spēļu tuvošanās viņā rada patīkamas sajūtas.

Mazās pilsētās var izveidot spēcīgus basketbola klubus. Eiropā piemēru netrūkst. Piemēram, Kvakenbrikas “Artland Dragons” 2008. gadā izcīnīja Vācijas kausu, lai gan pilsētā dzīvo tikai nepilni 13 tūkstoši iedzīvotāju.

Trīskārtējie Itālijas čempioni “Cantù” nāk no pilsētas ar 39 tūkstošiem iedzīvotāju. Čehijā daudzus gadus valda “Nymburk” (15 tūkstoši). Polijas meistaru godu aizstāv Zgožeļecas “PGE Turow” (32 tūkstoši), savukārt Ungārijās starptautiski pazīstamākais vīriešu klubs ir Solnokā (75 tūkstoši).

Kristapam Janičenokam spēlēšana deviņkārtējo Latvijas meistaru mītnē nav apgrūtinājums. “Ventspils nav mazākā pilsēta, kurā esmu spēlējis. Kapo d`Orlando Sicīlijā vispār nelīdzinājās pilsētai, savukārt Teramo atgādināja Ventspili.”

Galvenā atšķirība – Ventspils nav Rīga. “Dzīvojot Ventspilī ir mazliet sajūta, ka esi ārzemēs. Tādā ziņā, ka apkārt nav Rīga, mājas, radinieku un draugu loks. Neteiktu, ka sliktāk, drīzāk savādāk. Man vēl jāiejūtas, jāpierod. Sadzīves ziņā Ventspilī viss ir kārtībā. Ja esi viens un katru dienu vēlies iet uz diskotēku, te nebūs īstā vieta, taču dzīvot ar ģimeni nav nekādas vainas.”

Teici par atpūtu. Vai Ventspilī vari labi atpūsties?
Katru gadu kļūstu arvien lielāks dabas draugs. Pilsēta man paliek arvien mazsvarīgāka. Ventspilī ir daudz iespēju makšķerēt un zvejot, savukārt Baltijas jūras piekrastē ir lieliski meži. Aktīvās atpūtas iespēju te netrūkst. Komandā ir domubiedri-makšķernieki, kuri zina labākās vietas. Brīvo laiku esmu pavadījis lietderīgi.

Latvijas Basketbola līga un BBL – vai abos čempionātos ejat uz pirmo vietu?
Komandai pievienojos sezonas gaitā, tāpēc pilnībā nepārzinu kluba vadības sportiskos mērķus. Ceru, ka tā ir. Ventspilij jābūt ambīcijām.

Publika sestdien pirmo reizi ieraudzīja Eiropas čempionāta talismanu Frenkiju. Tavi iespaidi?
Manuprāt, bija forši. Talismans atgādināja savus kolēģus parastajos Eiropas čempionātos (Amberi 2011. gadā Lietuvā un Lipko 2013. gadā Slovēnijā – Sportacentrs.com). Parunājāmies un noskaidrojām, ka mums Latvijā ir kopīgi paziņas.

Ir spēlētāji, kuru uzaicināšana uz valstsvienību šķiet pašsaprotama. Vai Tev tas ir pieņemami?
Iepriekšēji nopelni izlasē nav galvenais. Tā ir galvenā trenera izvēle. Par spēlēšanu izlasē pagaidām nedomāju vispār. Svarīgākais darbs šobrīd notiek klubā.

Kristaps Janičenoks 2015. gada 18. februārī BK “Ventspils” un “VEF Rīga” spēlē. Foto: Vladislavs Proškins, f64

Kristaps Janičenoks un Ventspils galvenais treneris Roberts Štelmahers

Kristaps Janičenoks un Jānis Timma

Kristaps Janičenoks

Jānis Timma, Ingus Jakovičs un Kristaps Janičenoks. Foto: Romualds Vambuts

Kā Tu vērtē Latvijai ielozēto grupu?
Par Latvijas pretiniekiem grupā izteikušies daudzi. Pats esmu māņticīgs. Daudzi saka, ka grupa ir salīdzinoši viegla, tajā pašā laikā pretinieki ir ļoti bīstami un nevar viņus nenovērtēt. Viegli neklāsies, taču interesanti būs gan spēlētājiem, gan skatītājiem.

Eiropas čempionātu redzi kā jaunu lappusi vai iepriekšējā darba turpinājumu?
Salīdzinot ar 2013. gada čempionātu Slovēnijā, tas būs pilnīgi cits turnīrs, kuru sāksim no nulles. No otras puses, spēlētāju kolektīvs ir saglabājies. Izlases kodols spēlēja Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Arī finālturnīrs nebūs jauns, tumšs un nezināms. Pazīstam treneri Ainaru Bagatski, zinām, kā viņš strādā un ko vēlas.

Latvijā katru dienu būs četri tūkstoši igauņu līdzjutēju. Lietuviešu atsaucība varētu būt līdzīga, tādējādi Rīgā iespējamas 12 izpārdotas spēles. Skudriņas skrien?
Tāda atsaucība ir super. Man patīk spēlēt svarīgās spēlēs, spiediena apstākļos, pilnā zālē. Citiem spēlētājiem tas mēdz traucēt, man patīk. Eiropas čempionātā katra spēle būs svarīga – lieliski! Paredzu, ka būs spiediens gan no skatītājiem, gan preses. Tas piedien profesionālajam sportam. Mums jātiecas tam pretī un jāsadzīvo ar notiekošo.

Slēpts komentārs: busix

  -3 [+] [-]

, 2015-02-23 13:40, pirms 9 gadiem
Izlases sakarā pilnīgi viņu vēl nevar norakstīt, es teiktu 75/25 ka būs izlasē.

  +8 [+] [-]

, 2015-02-23 13:42, pirms 9 gadiem
Ceru,ka izlase parādīs savu labāko sniegumu un zemāk par otro vietu grupā nebūsim.

 +12 [+] [-]

, 2015-02-23 13:59, pirms 9 gadiem
Tikai loģiski, ka esot Ventspilī Kristaps jūtas kā ārzemēs: ventiņiem tak savs laiks un sava nauda un "daļēji" arī valoda:-) Lūk Kristaps arī ir viens no vecajiem bukiem, kuram nav par ko pārmest izlases sakarā: kad aicina, ja veselība atļauj, spēlē! Paldies!

 +10 [+] [-]

, 2015-02-23 14:28, pirms 9 gadiem
busix rakstīja: Čalis vēl nav ticis izlasē,bet jau saka,ka nevar sagaidīt,kad spēlēs,cerams Bagijs šito veco nepaņems,novecojis jau.
Rakstu izlasīji? Varbūt ka vāja galviņa un jau aizmirsi kas tur rakstīts!
Slēpts komentārs: MachimoI
Slēpts komentārs: TG Liep

  +6 [+] [-]

, 2015-02-23 15:45, pirms 9 gadiem
Janičēnokam jābūt izlasē,domāju LBL finālā viņš vēl sevi parādīs,tagad ar neslikti spēlē,nebūs izlases līderis kā 13 gadā,taču vajag veco buku,kopā ar Blūmu būs izlases seņči

 +10 [+] [-]

, 2015-02-23 15:47, pirms 9 gadiem
Vajag gan pieredzi, gan jaunos...no vecajiem Blūms noteikti, un vēl kādu..kāpēc ne Janičenoks?

  +6 [+] [-]

, 2015-02-23 15:54, pirms 9 gadiem
Janičenoks būs izlasē tas ir skaidrs. takā sastāvs tapāt manuprāt ir jaņem izlases nometnē 20 Latvijas izlases labākie spēlētāji,kas ir pieejami dotu situāciju
Slēpts komentārs: maafree
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-02-23 17:22, pirms 9 gadiem
maafree rakstīja: Nedomāju, ka Janičenoks ir no pirmajiem kandidātiem uz izlasi, pat drīzāk pretendents uz netikšanu. Tomēr ļoti labi uzrakstīja dakots ... ir vajadzīgi arī pieredzejuši spēlētāji ... tas arī varētu nosvērt svaru kausus Janičenoka virzienā.
Viņš būs izlasē, noteikti Dairis ir viņam priekšā ar Blūmu pozīcijās, bet Janičenoks ir vīrs kas palīdzēs ar mikroklimatu un vajadzīgā brīdī iemetīs.

  -4 [+] [-]

, 2015-02-23 17:58, pirms 9 gadiem
Paraleela_linija rakstīja: Viņš būs izlasē, noteikti Dairis ir viņam priekšā ar Blūmu pozīcijās, bet Janičenoks ir vīrs kas palīdzēs ar mikroklimatu un vajadzīgā brīdī iemetīs.
Tāpat kā pagājušajā sezonā vefā
un par to,ka to par pilsētu grūti nosaukt mūsu domas sakrīt...

  +7 [+] [-]

, 2015-02-23 18:32, pirms 9 gadiem
Gudreļi, to ka Kristaps būs izlasē zinu 100 proči pie veselības, zinu tāpēc ka Bagijs atbildod uz jautājumu kas ir zelta roka, pateica ka Janičēnoks- un pie metiena viņam piemīt aukstasinība un pārliecība tieši svarīgos mačos kad jaunie sadeg

  -3 [+] [-]

, 2015-02-23 19:25, pirms 9 gadiem
Visticamāk jau Janičenoks būs izlasē, bet visticamāk konkurēs par vietu 3 nr. pozīcijā ar Timmu, Kuksiku, Mejeri, Peineru, ja tiks, tad Dāvis arī būs konkurents.....Bet nu ja paņems tikai Bagatska iegribas pēc, bet ne snieguma, tad nezinu cik tas labi būs....

  +2 [+] [-]

, 2015-02-23 19:31, pirms 9 gadiem
maafree rakstīja: Nedomāju, ka Janičenoks ir no pirmajiem kandidātiem uz izlasi, pat drīzāk pretendents uz netikšanu. Tomēr ļoti labi uzrakstīja dakots ... ir vajadzīgi arī pieredzejuši spēlētāji ... tas arī varētu nosvērt svaru kausus Janičenoka virzienā.

Kristaps stabili 20+ minūtes spēlēs, ja ne visas 30...

  -1 [+] [-]

, 2015-02-23 19:46, pirms 9 gadiem
Onslovs rakstīja:
Kristaps stabili 20+ minūtes spēlēs, ja ne visas 30...
ap 15 - 20 minētēm, īpaši vairāk nebūs, vēl jāskatās, kas pretī, pret igauņiem vairāk, bet leišiem visticamāk mazāk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-02-26 14:41, pirms 9 gadiem
your_ufo rakstīja: Kristaps tomēr deva par šo un to padomāt. Rīgā taču ir daudz vietas kur tusēties, lielākajai daļai LV izlases basketbolistu tur ir savi draugi. Cerams tas neatstās iespaidu, teiksim pārliecinoši iekļūst ceturtdaļfinālā a tur ļengani nospēlē.
par ko satraucies? Ceturtdaļfināls jau vairs nebūs Rīgā.