Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

"Kandavas" treneris Priede: "Kas būtu zaudētājs no Latvijas kausa?"

Emils Ozerinskis

"Kandavas" treneris Priede: "Kas būtu zaudētājs no Latvijas kausa?"
"Kandava/Compor" galvenais treneris Edgars Priede. Foto: "Kandava/Compor" Facebook lapa

Latvijas Basketbola līgas 2. divīzijā sākušās izslēgšanas turnīra spēles. Jau turnīra pirmajā cīņā krietni smagāku spēli nekā gaidīts aizvadīja favorītu statusā esošā "Kandava/Compor", kas ar Guntara Strāķa pēdējo metienu izrāva minimālu uzvaru Valmierā - 90:89. Par aktuālajiem jautājumiem LBL 2. divīzijas kontekstā ar Sportacentrs.com sarunājās "Kandava/Compor" galvenais treneris Edgars Priede, pieskaroties tēmām par spēlētāju pārslodzēm un neesošo Latvijas kausa izcīņu.

It kā Latvijas Basketbola līgas 2. divīzijas turnīrā visas komandas var apspēlēt visas, taču šķiet ka paši negaidījāt, ka Valmierā uzvaru izcīnīsiet tikai ar pēdējo metienu.
Pa īstam nebijām gatavi šai spēlei. Nebijām noskaņojušies cīņai un gaidījām, ka viss atnāks vieglāk. Nebija tā asuma un tā cīņas spara, kas nepieciešams. Valmierieši savās mājās vairāk gribēja uzvarēt un gāja uz pilnu banku. Sākumā domājām, ka kaut kā jau izmocīsim, bet pēc tam spēles gaitā bija grūti ieskrieties. Beigās viss labs, kas labi beidzas. No otras puses, vismaz Kandavā būs interesantāk.

Regulāro sezonu noslēdzāt piektajā vietā. Sajūtu ziņā tā ir objektīva pozīcija?
Regulārās sezonas beigās bija pamatīga putra turnīra tabulā. Tikpat labi varējām būt trešie un pie veiksmes pat pakāpties līdz otrajai vietai, ja būtu kāda uzvariņa aizķērusies ātrāk. Tikpat labi varējām būt arī devītie. Pa vidu esam, jāsaka, ka ir okey. Tāpat viss izšķirsies play-off spēlēs un tā vieta piektā, ceturtā, trešā vai septītā neko daudz nenozīmē, ja vien neesi pirmais, kas dod vieglāku ceļu un mājas spēļu priekšrocības. Tagad viss atkarīgs no pašiem.

Pagājušajā sezonā "Kandavas" komandai varēja pielikt nosaukumu "tumšais zirdziņš". Kā šogad komanda varētu klasificēties?
Labs jautājums. Domāju, ka "tumšais zirdziņš" mēs vairs neesam. Pirmkārt, visi jau ir iepazinuši mūs. Otrkārt, arī mēs paši esam adaptējušies šajā turnīrā. Pagājušajā gadā viss bija jauns, taustījāmies un nezinājām ko sagaidīt. Īsti nezinājām pretiniekus, nezinājām kas būs play-off turnīrā. Bijām pieraduši spēlēt savā Kurzemes reģionā, kur bijām komforta zonā. Tagad no tās esam izkāpuši un pagājušajā sezonā veicām ieskriešanās sezonu. Tagad LBL 2. divīzijas labāko astotniekā, kur pēc spēku samēra mums būtu jābūt, tur arī esam. Domāju, ka laižam labi, protams, sezonas laikā pa kādai bedrītei gadās. Kā priekš amatieriem spēļu skaits ir milzīgs. Uz katru spēli komandas sastāvs bijis savādāks. Ja izietu cauri viesiem protokoliem, vienīgās divas spēles, kurās bija vienāds sastāvs bija tālais izbraukums divās dienās pret Valmieras un Gulbenes komandām. Biežā sastāva mainība rada zināmas grūtības. Izveidot saspēlētību nav viegli, jo treniņu nav tik daudz. Taču kopumā ar rezultātu sezonas laikā esmu apmierināts. Tagad sākas izšķirošās spēles. Cerams, ka šī minimālā uzvara Valmierā būs kā spēriens pa pēcpusi, lai pamostos. Tagad tikai uz priekšu, zaudēt vairs nedrīkstam.

Jau ieskicēji jautājumu par spēļu skaitu. Kāds ir tavs viedoklis par to, ka jums kā amatieru komandai LBL 2. divīzijās jāaizvada vairāk spēļu nekā profesionāliem klubiem Latvijas-Igaunijas līgā?
Spēļu skaits noteikti ir nedaudz par lielu. Mēs tomēr esam amatieri. No mūsu komandas lielākā daļa strādā, daži spēlētāji vēl mācās. Daudzi spēlētāji darba dēļ netiek uz spēlēm, īpaši ja ir tālie izbraukumi. Ja vēl spēļu laiki tiek ielikti agri... Valmierā pusastoņos ir labs laiks, bet ja Rīgā spēle ir ielikta pulksten 18:45, tad ir problēmas, jo mums ir džeki, kas brauc no Ventspils, Kandavas, Talsiem un Kuldīgas. Ir grūti paspēt un tādēļ bieži vien neesam labākajā sastāvā. Protams, negribu nevienu komandu aizvainot, visi savu darbu dara no labākās sirdsapziņas, bet uzskatu, ka sporta skolu komandām, varbūt, labāk būtu spēlēt LBL3. Viņas tāpat sitās pa apakšgalu un tas būtiski palielina spēļu skaitu bez īstas sportiskās spriedzes. Viņiem tomēr ir arī jaunatnes līgas čempionāts. Nezinu, kaut ko šajā jautājumā ir jādomā, jo priekš amatieru turnīra spēļu ir par daudz.

Vēl viens apstāklis, ka sporta skolu komandas bieži savas mājas spēles aizvada darba dienās. Jums noteikti ērtāk saorganizēt komandu ir nedēļas nogalēs.
Jā, tieši tā. Mums Kandavā mājas spēles ir piektdienās un sestdienās. Darba dienās bieži sanāk braukt uz spēlēm ar sporta skolu komandām. Saprotu, ka Rīgā ir problēmas ar zālēm un pieejamie laiki ir tādi, kādi viņi ir. Sporta skolās dara ļoti labu darbu, kuru nekādā gadījumā negribu noniecināt, un katram gribas kaut kā tajā veču basketbolā izsisties, bet vai to nevarētu darīt caur LBL3 vai atrast kādu citu risinājumu. Diemžēl viņas visas ir turnīra tabulas apakšā un tas spēļu skaits sakrājās visai milzīgs.

Nesen kolēģis Sportacentrs.com slejās publicēja rakstu par nopietnu savainojumu sērgu, kas šosezon piemeklējusi LBL2, veselai virknei komandu izkrītot vadošajiem spēlētājiem. Jums, šķiet, izdevies no tās izvairīties, bet kā to izjūtat un cik daudz tādā ziņā laiku atvēlat treniņiem?
Laimīgā kārtā esam tikuši cauri regulārajai sezonai bez lielām traumām. Protams, ka mazi savainojumi ir pats par sevi neatņemama sastāvdaļa jebkuram sportistam. Skatoties, ka dažām komandām kā sērkociņi no sastāva krita ārā spēlētāji ar ļoti nopietnām traumām. Tfu, tfu, tfu.. cerams, ka tādas vairs nebūs nevienai komandai. Tas ir traki, īpaši amatieru basketbola līmenī. Jāsaprot, ka tas rada problēmas cilvēkiem darbā, jo trauma tiek gūta nodarbojoties ar savu hobiju. Kas pie tā vainīgs - grūti spriest. Iespējams treniņu apstākļi. Mums treniņu nav daudz. Vairāk strādājam individuāli, jo spēļu ir daudz un formu uzņemam caur tām. Varbūt tāpēc mūsu spēlētājiem nav pārslodze, kā citās komandās, kur trenējas biežāk - piemēram, četrreiz nedēļā. Savācamies kad varam, lai izietu sadarbības. Rakstā jau bija minēts, ka amatieri trenējas maz, bet spēlē daudz. Protams, ka organisms nav tik ļoti gatavs tām slodzēm. Katrs gadījums gan ir individuāls.

Kandavas skatītāji - kas viņus tribīnēs vairāk piesaista? Vai tie ir reģionālie derbiji ar "Saldu" un "Ventspili" vai arī kad atbrauc komanda ar skaļākiem uzvārdiem kā "Gulbenes Buki"?
Tā arī ir. Skatītāju ir vairāk tad, kad atbrauc top komandas un ir zināms, ka būs kārtīgs kapiņš. Arī derbiji skatītājiem interesē. Ar to pašu "Saldu" ir saspringtas cīņas un arī mums ir daudz ventspilnieki, kas dod papildus intrigu pret šīs pilsētas pārstāvjiem. Protams, kad atbrauc sporta skolu komandas, tad interese ir mazāka, jo tiek gaidīts blowout un sportiskā intriga ir maz. Kad Kandavas zālē ir top komandas, tad tribīnes ir pilnas un atmosfēra ir lieliska. Tāpēc gribās, lai būtu salīdzinoši vairāk interesantās spēles, nevis sportskolnieki, jo visiem patīk spēlēt pie pilnām tribīnēm.

No vienas puses runājam par lielo spēļu skaitu, kuru LBL2 ietvaros vajadzētu samazināt. Taču ir vēl viens jautājums, kur noteikti neiebilstu kādu papildus maču aizvadīt - tas ir Latvijas kauss. Cik svarīgi no "Kandavas" komandas perspektīvām būtu kaut vai vienu reizi sezonā, lai gan visticamāk būtu zaudējums, atvest uz savu zāli kādu valsts augstākā līmeņa komandu?
Protams, savā komandas starpā par to esam runājuši un esmu dzirdējis atsauksmes. Manuprāt, tas būtu interesanti arī lielajām komandām. VEF gribēja popularizēt basketbolu, savas spēles taisot dažādās reģionu zālēs, tostarp Kandavā. Kāpēc to nedarīt ar kausa palīdzību? Profesionālajām komandām nav jāspēlē pirmās kārtas ar vislabāko sastāvu. Viņiem soliņš ir pietiekami garš, lai tāpat uzvarētu un tiktu tālāk. Mēs būtu ar visām četrām par! Esam par to daudz sprieduši un arī Twitterī esmu izteicies, ka tas būtu tikai mūsdienīgi, jo visās top basketbola valstīs ir kauss. Zvaigžņu spēle ir novecojis formāts. Tas sportiskā ziņā būtu interesanti, jo LBL augstākās līgas lejasgals, kas ir "Liepāja", "Jēkabpils", varbūt, arī "Valmiera" ar saviem jaunajiem puišiem, gan jau viņi favorīti būtu, bet neticu, ka ar LBL2 labāko astotnieku viņiem ietu ļoti viegli. Tribīnes LBL2 komandām noteikti būtu pilnas. Nezinu, kas būtu zaudētājs no spēlēšanas kausā.

LBL 2. divīzijas astotdaļfināli

Komanda-Komanda1.spēle2.spēleSumma
#1Gulbenes Buki-#16Rīdzene/Sportapunkts96:8024.03.
#2Jelgava/LLU-#15Rīgas Tehniskā Universitāte22.03.26.03.
#3BA Turība-#14Ezerzeme/Rēzekne23.03.27.03.
#4Rīgas Stradiņa Universitāre-#13Līvānu Stikls96:8425.03.
#5Kandava/Compor-#12Valmiera Glass/ViA-290:8922.03.
#6Ķekava-#11Bauska/SC Mēmele75:6926.03.
#7Ventspils Augstskola-#10Latvijas Universitāte/BS Rīga22.03.26.03.
#8OC Limbaži-#9Saldus22.03.25.03.

Atbildes spēle starp "Kandava/Compor" un "Valmiera Glass/ViA-2" norisināsies 22. martā pulksten 20:00 Kandavas sporta hallē.

  +1 [+] [-]

, 2019-03-22 13:17, pirms 5 gadiem
Ir vispār kaut kādi varianti šito pacelt LBS līmenī?

Neaizmirsīsim, ka vefs un jēkabpils savulaik kopš dibināšanas tika pa taisno iebīdīti LBL1 - ko tagad bez gada dominēšanas pa LBL2 varētu paveikt ar kausa izcīnu. Vai biļeti uz eirokausiem, lai gan Latvijas klubiem tas vairāk ir finanšu, nevis ceļazīmju jautājums.

  -1 [+] [-]

, 2019-03-22 13:55, pirms 5 gadiem
Kad mēs ABL spēlējām, tad Kandavas mājas zāle bija trešdienās 19.00 un Kandavu neinteresēja, ka cilvēki citās komandās pēc darba brauc utt. Un neviens Kandavā neprotestēja, kad tikko atbraukušiem lika spēlēt bez iesildīšanās...