Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Gulbis par darbu "Jelgavā", komandas komplektāciju un mērķiem

Mārtiņš Gulbis par darbu "Jelgavā", komandas komplektāciju un mērķiem
Mārtiņš Gulbis
FOTO: Jānis Tiltiņš

Basketbola treneris Mārtiņš Gulbis šajā vasarā pieņēma basketbola kluba "Jelgava" darba piedāvājumu, turpmākās divas sezonas vadīt komandu Latvijas Basketbola līgā (LBL). Vienību uzbūvēt no jauna nenācās viegli, taču basketbola speciālists nesūdzas, bet ir gatavs atgriezt basketbolu Jelgavā jaunā kvalitātē.

Pēc visām baumām un peripetijām basketbola virtuvē vasaras izskaņā tomēr radās skaidrība. Lai arī nedaudz ar nokavēšanos, tomēr BK "Jelgava" dalības LBL tika apstiprināta, īsi pēc tam, kad par galveno treneri piekrita strādāt 23 gadus vecais un perspektīvais Mārtiņš Gulbis, kura iepriekšējā darbavieta bija cits LBL klubs "Barons kvartāls". M.Gulbis darbojies ar Latvijas jauniešu U-20 izlases treneru korpusā.

"Par šī brīža komandas sastāvu man nav tiesību sūdzēties. Līdz sezonas sākumam laika bija gaužām maz. Gan es, gan "Jelgavas" vadība izdarījām visu, lai spētu piesaistīt patlaban komandā spēlējošos basketbolistus. Mūsu rindās ir daudz talantīgu jaunu prospektu, kas treniņos strādā ar milzīgu motivāciju un atdevi," intervijā par BK "Jelgava" sastāva komplektāciju stāsta M.Gulbis.

Vai sezonas gaitā tiks meklēti sastāva papildinājumi?
Aktivitātēm spēlētāju tirgū sekojam līdzi regulāri. Sezonas laikā centīsimies papildināt pozīcijas laukumā, kurās neesam tik spēcīgi. Patlaban konkrētus piedāvājumus gan neizskatām, jo ar šādiem lēmumiem steigties nedrīkst.

Vai pastāv iespēja, ka BK "Jelgava" rindās laukumā ieraudzīsim Latvijas izlases basketbolistu Kristapu Janičenoku?
Kristaps regulāri ar mums trenējas kopā. Es būtu ļoti priecīgs šāda līmeņa basketbolistu redzēt savā komandā, taču, vai šāda sadarbība ir iespēja jājautā pašam basketbolistam. Bijušā "VEF Rīga" komandas kapteiņa dalība mūsu treniņos dod lielu ieguvumu gan mums, gan pašam spēlētājam. Mūsu jaunie spēlētāji var no viņa pamācīties ļoti daudz nianses un sīkumus, turklāt Kristaps ar padomiem neskopojas.

Pēc aizvadītām piecām spēlēm LBL, vai esi apzinājis BK "Jelgava" komandas stiprās un vājās puses?
Komandas basketbols ir mūsu spēcīgākais ierocis. Nesavtīga spēlētāju rīcība un aktīva bumbas pārvietošana uzbrukumā mums dod labas iespējas gūt panākumus, taču, kad spēlētāji sāk pagurt, sākas pārāk liela individuāla pašdarbība. Tas izskaidrojams ar to, ka komandā ir gados jauni spēlētāji, taču pieredze krājas no spēles uz spēli un šo problēmu centīsimies novērst.

Vai komandā ir līderi gan laukumā, gan ārpus laukumā, ģērbtuvēs pirms spēlēs, starplaikos?
Šādas funkcijas veic mūsu pieredzējušie vīri Salvis Mētra (30 gadi), kurš ir arī komandas kapteinis un Agnis Čavars (27 gadi). Viņiem tas arī ļoti labi izdodas.

"Jelgavas" komandā ir tikai divi īstenie jelgavnieki Kristaps Pļavnieks un Jānis Bērziņš. Līdzīga situācija ir arī citos LBL klubos. Vietējo sporta skolu audzēkņi un absolventi nav pietiekami vērtīgi lietas koki, lai papildinātu augstākā līmeņa komandu. Kas pietrūkst Jelgavas sporta skolas audzēkņiem, lai reāli pretendētu uz iekļūšanu profesionālā komandā?
Mūsdienu basketbols strauji attīstās. Regulāri tiek ieviesti jauninājumi. Treneriem ļoti aktīvi tam visam jāseko līdzi, turklāt ja bērna un tīņa gados basketbolistam nav ielikti basketbola spēles tehnikas un taktikas pamati, tad 20 līdz 23 gadus vecam spēlētājam to izdarīt ir sarežģīti. Profesionālā komandā mums neatliek laika tam visam. Tiek prasīts konkrēts rezultāts gan no treneriem, gan spēlētājiem. Ja nav pamati – māju arī nevar uzbūvēt.

Kādus mērķus šajā sezonā tu esi uzstādījis sev un komandai?
Mērķis ir sagatavoties maksimāli labi uz katruspēli un demonstrēt kvalitatīvu basketbolu. Vēlos pierādīt, ka manā komandā spēlē labi basketbolisti, kurus jāprot izmantot, dodot iespēju ikvienam. Ja tā netiek dota, spēlētājam nav iespēja progresēt savā izaugsmē.

Kas tev ir lielāks izaicinājums, sasniegt mērķi ar komandu, vai izaudzināt kādu labu un kvalitatīvu basketbolistu?
Komandas intereses vienmēr ir pirmajā vietā. Ja komanda spēlē labi, tajā atrodas līderi. Ja komanda progresē, tad progresē arī spēlētāji individuāli.

Sezonas pirmās četras spēles bija jāaizvada pret potenciāli spēcīgākām komandām, turklāt trīs no tām bija pērnās sezonas medaļnieces. Tika piedzīvoti četri zaudējumi. Vai tas nāca par labu, vai tomēr tas radīja negatīvu efektu?
Tas noteikti nāca par labu. Mēs apzinājāmies savu pretinieku potenciālu un gatavojāmies uz katru spēli ļoti rūpīgi. Es par savas komandas sniegumu nekaunos. Dažās spēles pietrūka nedaudz veiksme, taču tā sportā ir jānopelna. Pēc uzvarētās 19.oktobra spēles pret "Latvijas Universitāti", varu spriest, ka noteikti esam uz pareizā ceļa.

Iepriekš strādājot "Barons kvartāls" vienībā tev asistēja tādi Latvijas basketbolā zināmi speciālisti kā Ainārs Zvirgzdiņš un Igors Miglinieks. Kā vērtē savu sadarbību ar savu šī brīža asistentu Gati Justoviču?
Šis Gatim ir pirmais gads trenera lomā. Nav viegli, jo jāsaprot, ka esi treneris, nevis spēlētājs. Mums ir ļoti laba savstarpējā ķīmija un ceru, ka mūsu veiksmīgā sadarbība turpināsies. Lai kļūtu par labu treneri ir, jāiegulda milzu darbs. Tas nav tipisks darbs, kurā strādā no astoņiem rītā līdz pieciem vakarā.

Vai tu sevi uzskati par labu treneri?
Apzinos, ka esmu ļoti jauns treneris, kuram intensīvi un ļoti daudz jāapgūst, jāmācās un jāpilnveidojas. Jāpievērš uzmanība sporta psiholoģijai, kas ir ļoti svarīga mūsdienu basketbolā. Cenšos saredzēt to, ko neredz citi treneri un tieši šobrīd cenšos to darīt.
Ar kādām aktivitātēm Mārtiņš Gulbis nodarbojas ārpus basketbola?

Patīk izvēdināt galvu, nedomāt par basketbolu, pastaigājoties ar suni. Izvēlos pastaigas svaigā gaisā, kā arī pavadu laiku kopā ar savu draudzeni. Brīvajā laikā tiekos ar ģimeni, kas dzīvo Rīgā, taču brīvā laika īpaši daudz nav.

Sarunas noslēgumā M.Gulbis stāsta par to, ka vienā no nedēļas nogalēm apmeklējis Jelgavas sporta halli, kur vērojis Jelgavas Sporta servisa centra (SSC) kausa izcīņas basketbola turnīra spēles.

"Esmu sapratis, ka Jelgavā par basketbolu ir liela interese. Ja visi tie basketbola entuziasti, kas dodas vērot šī turnīra spēle, nāktu arī uz basketbola kluba "Jelgava" spēlēm, es būtu ļoti priecīgs. Centīsimies strādāt no labākās sirdsapziņas un ar lielu gribasspēku, lai atgrieztu Jelgavas pilsētā labu basketbola līmeni," stāsta M.Gulbis.

Informāciju sagatavoja
BK "Jelgava" pārstāvis
Jānis Tiltiņš.
Mob.tel.: 25250704
e-pasts: janis.tiltins85@gmail.com

     [+] [-]

, 2014-10-21 23:47, pirms 9 gadiem
labs!

     [+] [-]

, 2014-10-22 01:14, pirms 9 gadiem
Kopumā komanda Jelgavā ir vāja, taču - paldies par centību, varbūt sezonā izdosies vēl kādu aizķert, ne tikai LU vai Saldus.
Prognoze - bez intrigas, stipri aiz playoff svītras.