Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Renārs Buivids: "Kambala sola piedalīties visās Latvijas kausa spēlēs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Renārs Buivids: "Kambala sola piedalīties visās Latvijas kausa spēlēs"
Foto: BK "Varenie runči"

"Esam panākuši vienošanos ar Kasparu Kambalu par viņa līdzdalību visās Latvijas kausa spēlēs," ceturtdien, 20. augustā, pēc turnīra izlozes "O`Learys" sporta bārā teica basketbola kluba "Varenie runči" līderis Renārs Buivids.

Sporta fotogrāfs ar sirdi basketbolā. Renārs Buivids ir vīrs, kurš jau vairākas desmitgades steidz apmeklēt gandrīz katru pieejamo Latvijas čempionāta spēli. Pēdējos 10 gados viņš regulāri redzams “Ghetto games” laukumos, bet brīvajā laikā aizstāv “Garkalnes runču” krāsas.

“Runču” vārds plašāku uzmanību piesaistīja dienā, kad tika publiskots Latvijas kausa dalībnieču saraksts – bija zināms, ka Garkalnes komanda savā sastāvā gatavojas pieteikt kādreizējo Eirolīgas punktu rekorda līdzīpašnieku Kasparu Kambalu (viņš bija trešais pēc Alfonso Forda un Karltona Maijera, kurš sameta 41 punktu vienā spēlē).

Turnīra rīkotāji spēra soli tālāk. Kambala ir viens no četriem vīriem, kurš redzams Latvijas kausa oficiālajā plakātā. Pa labi no raženā centra attēloti Ogres (LBL-1), Saldus (Nacionālā līga) un Tukuma (agrāk reģionālā līga, šosezon Nacionālā līga) spēlētāji, bet jelgavnieks un “Garkalnes runči” ir vienīgie, kuri nepārstāv LBL piramīdu.

“Ar Kasparu būs saistītas dažādas klātienes aktivitātes,” atklāja Buivids. “Mūsu skatītāji būs pirmie, kuri varēs ar tām iepazīties. Pirms turnīra sākuma plānojam iepazīstināt ar komandas spēļu formām un titulsponsoru.”

Kambalas debija “runču” sastāvā notika vēl pirms pandēmijas sākuma. “Kaspars aizvadīja vienu spēli Maksi-basketbola čempionātā. Sacenšoties pret dzimto Jelgavu, viņš parādīja, ka ir lieliskā sportiskā formā. Bokss arī šajā vecumā palīdz viņam skriet ātrajos uzbrukumos.

Pirmais skaļais “ņau” atskanēja 2002. gadā, atcerējās Buivids. “Debitējām Rīgas čempionātā. Nākamajās sezonās spēlējām Dubultamatieru līgā (DAL) – sākot no zemākās līdz pat Elites grupai. Augstākais sasniegums – piektā vieta. Kad DAL izveidoja 35+ grupu, pārgājām uz turieni.”

Mūsdienās “runči” startē Latvijas maksibasketbola čempionātā. “Piecās sezonās esam izcīnījuši trīs titulus. Vienreiz finišējām otrie, bet vēl viena sezona neizdevās. Ņemot vērā, ka par mūsu lielāko atbalstītāju kļuva Garkalnes novads, “Varenie runči” pārtapa par “Garkalnes runčiem”.”

Komanda spēlējusi arī ārpus Latvijas robežām. “2018. gadā Horvātijā kļuvām par Eiropas maksibasketbola čempioniem 40+ vecuma grupā. Šīgada septembrī plānojām startēt Baltijas čempionu kausā, lai – ar Kambalu sastāvā – mēģinātu apspēlēt lietuviešus, kuru rindās ir vairāki Olimpisko spēļu medaļnieki. Pagaidām mērķis atlikts uz vēlāku laiku.”

Marta vidū sezona tika uzlikta “uz bremzēm”, taču punkts vēl nav pielikts. “Septembra vidū sezona atsāksies. Formāts – ideāls. Pirms spēlēšanas Latvijas kausā paredzētas divas spēles regulārajā sezonā – tur iegūsim nepieciešamo spēļu praksi. “Play-off” cīņas paredzētas oktobrī.”

Galvenie komandas atbalstītāji ir paši spēlētāji un viņu ģimenes. “Brīvais laiks kļuvis par vienu no lielākajām vērtībām. Īpaši sestdienās un svētdienās – paldies sievām un bērniem, kuras saprot vīru un tēvu vaļasprieku.”

Maksibasketbola čempionātā “runči” jau rezervējuši vietu pusfinālā, bet par Latvijas kausa “Top 19” vēl būs jāpacīnās. Pirmajā kārtā Garkalni gaida cīņa pret Rugājiem. Uzvarētāju noskaidros divu spēļu summā, komandām sacenšoties mājās un viesos.

“Runči” pirmo reizi iepazīs Latgales basketbolu, spēlējot 5x5 formātā. “Latgaliešus – rēzekniešus, daugavpiliešus – līdz šim esam satikuši tikai 3x3 sacensībās. Veterānu sacensībās šī reģiona komandas diemžēl nav pārstāvētas, tāpēc tikšanās Latvijas kausā būs interesanta abām pusēm.”

Pienākumi komandā ir stingri sadalīti. “Mums ir autoritātes, kuru teiktajā ieklausās. Viens no viņiem – Limbažu komandas treneris Normunds Feierbergs. Viņš ir iekšā mūsdienu basketbolā un zina visas aktualitātes.”

Vēl viens “runču” spēka punkts – vairāki vīri kopā spēlē jau no 2002. gada. “Mūsu pieciniekā ir spēlētāji ar 10 un vairāk sezonu pieredzi LBL pirmajā divīzijā – Feierbergs, Andis Pogiņš, Māris Citskovskis, Raimonds Fūrmanis. Kambalam salīdzinoši ir vismazāk spēļu vietējā čempionātā.”

Fūrmanis ir Garkalnes novada domes deputāts, bet pārējie komandas dalībnieki pārsvarā dzīvo galvaspilsētā. “Pogiņu visi atceras kā vienu no spilgtākajiem Ogres basketbola skolas audzēkņiem, bet šobrīd nav tā, ka kādam būtu jābrauc ļoti tālu.”

Vai “runči” pieteiks vēl vienu “leģionāru”? “Ja licences maksa Latvijas kausā būs tāda pati kā Latvijas basketbola līgā, ļoti iespējams, ka nē. Tas izmaksātu daudz vairāk par vienas spēļu formas sagatavošanu.”

Pagaidām vēl nav zināms, vai Latvijas kausa pirmās spēles būs pieejamas video formātā. “Runču” spilgtākās epizodes var apskatīt Renāra Buivida izveidotajā “YouTube” kanālā. Ja garkalnieši pieveiks rugājiešus, otrajā kārtā viņus gaida tikšanās ar “Gulbenes Bukiem”.

     [+] [-]

, 2020-08-20 18:06, pirms 4 gadiem
Lai piedalītos visās, kāda kārta vispirms jāpārvar.

     [+] [-]

, 2020-08-20 18:19, pirms 4 gadiem
Balamute tas Kambala. Teica ka ar basketbolu viss. Boksā visus dauzīs. Tukši vārdi.

     [+] [-]

, 2020-08-20 19:43, pirms 4 gadiem
A kas tas ir MaksiBaskets,?
Spēlē uz rugāju laukuma basām kājām?
😎

  -1 [+] [-]

, 2020-08-20 20:26, pirms 4 gadiem
Kambala visās spēlēs? Cik komandās tad tas pļēgurs taisās startēt?

  +2 [+] [-]

, 2020-08-20 21:56, pirms 4 gadiem
Atmetot nost tās lētās putas no tiem garkalnes košakiem jātdzīst , ka viņi kārtējo reizi 100% iedod aubē LBS spicei nespējai pašiem radīt līdzīgu " stāstu" kas piesaistītu publiku

  +3 [+] [-]

, 2020-08-21 09:33, pirms 4 gadiem
Nu ja Buivids ir komandas līderis, tad kādi nemākuļi ir pārējie komandā? Pirms 20 gadiem bija bez kādām iemaņām, diezvai vecumā ir kas mainījies.

     [+] [-]

, 2020-08-21 10:41, pirms 4 gadiem
Forši šis,bet nu jebkura DAL Elites komanda iznestu to runčus

     [+] [-]

, 2020-08-21 14:02, pirms 4 gadiem
nesaprotama komanda - Buivids savāc visus labākos un veterānos grauj pretiniekus +50. tiešām viņiem ir interesanti? pats uzspēlē 30 sekundes. tāds Puķina vai Baķkas variants

būtu saprotami, ja spēlētu līdzvērtīgā konkurencē kādā DAL līgā utml